Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 132. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:34]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 5. jūlijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:34. Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte kārtējo reizi mudina atbilstoši ar ES sankcijām aktīvāk "konfiscēt un izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus", vēsta lsm.lv. "Adekvātākais un taisnīgākais veids ir arestēt un izmantot mūsu sankciju ietvaros iesaldētos Krievijas aktīvus. Mēs nevaram atdzīvināt cilvēkus, kurus Krievija nogalināja, bet mums ir reāla iespēja likt agresoram maksāt, jo šie aktīvi tiek glabāti mūsu bankās un pietauvoti mūsu krastos."

21:29. Ukrainas armija arvien biežāk ziņo par okupētajās teritorijās izveidoto Krievijas munīcijas noliktavu iznīcināšanu. Daļēji tas saistīts ar tālākas darbības un augstākas precizitātes bruņojumu, ko Ukraina sākusi saņemt no rietumvalstīm. vēsta lsm.lv.

20:42. Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā agresorvalstī aktivizējušies tā dēvētie partizāni, kas uzbrūk kara komisariātiem un traucē kara materiālu pārvadāšanai, vēsta krievu pētnieciskās žurnālistikas tīmekļa izdevums "The Insider".

20:14. Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome otrdien pirmajā lasījumā apstiprinājusi valdības ierosinātos likuma grozījumus, kuru mērķis ir pielāgot Krievijas ekonomiku armijas vajadzībām. Cita starpā paredzēts, ka atsevišķām nozarēm var tikt uzlikts par pienākumu apgādāt armiju, un nozaru darbiniekiem var nākties strādāt naktīs, nedēļas nogalēs un svētku dienās, kā arī atlikt atvaļinājumus.

19:26. Latvijas valdība otrdien atbalstīja medicīnisko ierīču un zāļu ziedošanu Ukrainai 1,4 miljonu eiro vērtībā.

18:23. Krievijas karaspēks kopš 24.februāra Ukrainā zaudējis aptuveni 115 000 karavīru. Šis skaitlis ietver gan mirušos, gan ievainotos, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks.

17:53. Ukrainas atjaunošana nevar gaidīt kara beigas, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, otrdien Lugāno, Šveicē, ĀM parlamentārā sekretāre piedalījās Ekonomikas forumā, kas notika Ukrainas atjaunošanas konferences laikā, un konferences noslēguma sesijā, kurā tika publiskota Lugāno deklarācija. Sarunās ar kolēģiem parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka pirms ziemas ir jāpalīdz Ukrainai atjaunot kritisko infrastruktūru, skolas un mājokļus.

16.28. Krievijas karaspēks Ukrainas Doneckas apgabala ziemeļos stipri apšauda Slovjansku, otrdien ziņo pilsētas mērs Vadims Ļahs. "Slovjanska! Pilsēta tiek masveidā apšaudīta. Centrs, ziemeļi. Visi, meklējiet patvērumu!" sociālās saziņas vietnē "Facebook" raksta pilsētas mērs.

15.58. Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecība 5.jūlija rītā publiskojusi video, kurā Ukrainas pretgaisa aizsardzība notrieca Krievijas raķetes, vēsta ieraksts "Facebook".

15.09. Starptautiskā konferencē Šveicē desmitiem valstu otrdien apsolījušas atbalstīt Ukrainas atjaunošanu un vienojās par principiem, kuriem jāseko šajā procesā. Noslēdzot divu dienu konferenci Lugāno, līderi no aptuveni 40 valstīm parakstīja Lugāno deklarāciju, kurā izklāstīti principi Ukrainas atjaunošanai.

13.59. Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclers Olafs Šolcs apspriedušie, kā palīdzēt Ukrainai iegūt enerģētisku neatkarību no Krievijas, vēsta pravda.com.ua.

12.56. 5. jūlija rītā Krievijas spēki veica vairākus raķešu uzbrukumus Mikolajevai, "Telegram" ziņo Mikolajevas mērs. "Okupanti šorīt veica vairākus raķešu triecienus Mikolajevai. Uzbrukumu vietās jau strādā glābēji, sanitāri, neatliekamās palīdzības brigādes un komunālo pakalpojumu darbinieki."

11.52. "Latvija ir gatava piedalīties Ukrainas atjaunošanā, un mūsu pilsoniskā sabiedrība un privātais sektors ir apņēmības pilni atbalstīt Ukrainu," sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 5.jūlijā, Šveices pilsētā Lugāno uzrunājot Ukrainas atjaunošanai veltītās konferences dalībniekus.

11.09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši aptuveni 36 350 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1594 tankus, 3772 bruņutransportierus, 806 lielgabalus, 247 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 105 zenītartilērijas iekārtas, 217 lidmašīnas, 187 helikopterus, 660 bezpilota lidaparātus, 144 spārnotās raķetes, 2634 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 65 specializētās tehnikas vienības.

10.40. Personas, kuras cieši sadarbojas ar dažādām Krievijas institūcijām un sekmē Kremļa interešu īstenošanu, no šīs sadarbības gūst arī personisku vai profesionālu labumu, atzīst Satversmes aizsardzības birojs.

Bulgārijas izlūkdienestu rīcībā ir ziņas, ka daļa bulgāru žurnālistu, politiķu un citu sabiedrībā pazīstamu personu saņem no Krievijas 2000 eiro mēnesī par Maskavas propagandas izplatīšanu, nedēļas nogalē paziņojusi premjerministra kancelejas vadītāja Lena Borislavova.

09.46. Harkivas apgabala valsts pārvaldes vadītājs Oļegs Sinegubovs vietnē "Telegram" informē, ka Ukrainas bruņotie spēki veiksmīgi pabeiguši operāciju Harkivas frontē.

"Mūsu bruņotie spēki notur savas pozīcijas bez jebkādām šaubām. Īpaši vēlos pateikties Harkivas teritoriālās aizsardzības 127. brigādes 228. bataljonam, kurš pabeidza veiksmīgu operāciju Harkivas frontē. Nezaudējot nevienu karavīru, viņi nogalināja lielu skaitu ienaidnieka karaspēka un iznīcināja [Krievijas] bruņumašīnas."

08.09. Maskavā teritorija pie Lielbritānijas vēstniecības tiks nosaukta par "Luganskas tautas republikas" laukumu, pavēstījusi Krievijas galvaspilsētas mērija.

Aptaujā, kuru rīkojusi mērija, piedalījušies vairāk nekā 100 000 cilvēku, teikts mērijas paziņojumā. Tajā sacīts, ka vairāk nekā 65% aptaujāto atbalstījuši "Luganskas tautas republikas" laukuma nosaukuma piešķiršanu teritorijai pie Lielbritānijas vēstniecības gar Smoļenskas krastmalu, kurai pašlaik nav nosaukuma.

07.10. Krievija ir pastiprinājusi savu karakuģu grupējumu Melnajā jūrā, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Dienvidi".

"Melnās jūras ziemeļrietumu daļā tagad ir trīs virsūdens un divi zemūdens kuģi ar spārnotajām raķetēm "Kalibr", kas ir gatavi pielietot vairāk nekā 30 raķešu," teikts pavēlniecības paziņojumā.

05.27. Zviedrijā ir 100 tūkstoši ukraiņu bēgļu, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, tiekoties ar Zviedrijas premjerministri Magdalēnu Andešsoni viņas Ukrainas apmeklējuma laikā.

Zelenskis pateicās Zviedrijai par humāno atbalstu Ukrainai un tās pilsoņiem.

03.46. Luhanskas apgabala Rubižnes, Severodoneckas un Lisičanskas pilsētu ieņemšana ir pēdējais Krievijas armijas panākums Ukrainas teritorijā, paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs sarunā ar Krievijas cilvēktiesību aizstāvi un publicistu Marku Feiginu.

00.10. Krievija Ukrainā nozagto labību ved uz Turciju, vēsta pravda.com.ua.