Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 131. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:48]

© SCANPIX/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 4. jūlijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.48. Ukrainas atjaunošanai nepieciešami 750 miljardi ASV dolāru, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska sacīto, vēsta LTV ziņu dienests.

20.53. "Bija risks, ka Lisičanska tiks aplenkta. Vienības, kas tur atradās, varēja turpināt turēt aizsardzību vēl vienu, divas vai trīs nedēļas. Taču jautājums - par kādu cenu? Mēs drīzāk ciestu no apšaudēm ar artilēriju, raķetēm, aviācijas triecieniem nekā sakautu krievus. Puiši zaudētu dzīvību par neko. Tā būtu otra Mariupole, mini-Mariupole. Tādēļ bija lēmums atvilkt spēkus," teicis Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs

19.48. Ukrainas militārpersonas atvairījušas krievu uzbrukumus Kramatorskas un Bahmutas virzienos. Harkivas virzienā krievu okupanti turpina Harkivas pilsētas un apdzīvoto vietu artilērijas apšaudes ziemeļos, ziemeļaustrumos un austrumos no tās. Pie Petrivkas ienaidnieks veica arī gaisa triecienus. Ukrainas karavīri skarbi apturēja ienaidnieka mēģinājumu iebrukt Sosņivkas ciemā un atgrūda iebrucējus atpakaļ, ziņo portāls "pravda.com.ua".

17.26. Ukrainas atjaunošana ir visas demokrātiskās pasaules kopīgais uzdevums" pirmdien, uzrunājot starptautisku konferenci Šveicē, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, uzsverot, ka Ukrainas atjaunošana palīdzētu veicināt mieru pasaulē. "Ukrainas atjaunošana ir lielākais ieguldījums globālā miera veicināšanā," sacīja Zelenskis, ar video zvana starpniecību uzrunājot dalībniekus konferencē, kas veltīta Ukrainas atjaunošanai.

15.25. "Skaidrs, ka krievi, paceļot sarkano karogu uz kārtējās nopostītās ukraiņu pilsētas, ir sasnieguši to mērķi, ko bija noteikuši, proti, krītot Lisičanskai, viss Luhanskas apgabals ir nonācis Krievijas spēku rīcībā. Tas gan nav zaudēts karš. Tā ir teritorijas zaudēšana, kuru diemžēl Ukrainas spēki ilgtermiņā nevarēja noturēt, jo spēku pārsvars bija apmēram viens pret desmit dzīvā spēka ziņā un arī vismaz viens pret pieci tehniskā pārsvarā," Nacionālo bruņoto spēku kapteinis Jānis Slaidiņš.

13.45. Čūsku salā pacelts Ukrainas karogs, vēsta pravda.com.ua.

12.48. Pēc Ukrainas izlūkdienestu domām, šobrīd Baltkrievijā atrodas nenozīmīgs skaits Krievijas karaspēka, intervijā "RBC-Ukraine" atzina Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta vadītājs Kirilo Budanovs. "Patiesībā skaits [Krievijas karaspēka Baltkrievijā] ir niecīgs, absolūti niecīgs." Viņš piebilda, ka Ukrainai no Baltkrievijas karaspēka puses draudi nedraud - Baltkrievijas armija veic plānotās mācības, par kurām izlūkdienests zināja aptuveni divarpus mēnešus pirms to sākuma.

11.58. Eiropas Investīciju banka ierosinājusi palīdzībai Ukrainas atjaunošanai izmantot finansēšanas struktūru, kas iepriekš izmantota Covid-19 pandēmijas laikā, un cer savākt investīcijām līdz 100 miljardiem eiro, liecina ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušais dokuments.

10.33. Svētdien, 3. jūlijā, Harkovas apgabalā Krievijas armijas uzbrukuma rezultātā izcēlušies 10 ugunsgrēki, ziņo Ukrainas ārkārtas dienests.

Ugunsgrēki izcēlušies skolā, autoservisā, trīsstāvu dzīvojamā ēkā, kādā saimniecības ēkā un garāžā, kā arī skuju koku pakaišos, sausajā zālē un kviešu laukā.

09.37. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši aptuveni 36 200 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1589 tankus, 3754 bruņutransportierus, 804 lielgabalu, 246 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 105 zenītartilērijas iekārtas, 217 lidmašīnas, 187 helikopterus, 658 bezpilota lidaparātus, 144 spārnotās raķetes, 2629 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 65 specializētās tehnikas vienības.

08.46. Krievu iebrucēji nostiprinās ieņemtajā Lisičanskā un Bilohorivkā un gatavojas uzbrukumam Slovjanskas virzienā, pirmdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kramatorskas virzienā pretinieks veicis artilērijas sagatavošanu un forsējis Severskijdoņecu. Slovjanskas virzienā ienaidnieka vienības cenšas pārņemt savā kontrolē Bogorodični, Mazanivku un Dolinu. Kaujas turpinās.

07.06. Ukrainas dalība G20 samitā, kas novembrī paredzēts Indonēzijā, būs atkarīga no militārās situācijas un no tā, vai samitā piedalīsies Krievija.

"Mūsu dalība ir atkarīga no Krievijas Federācijas, [no tā], vai tā (Krievija) tur atradīsies," svētdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

05.40. Pēdējās diennakts laikā Ukrainas armija dienvidu karadarbības zonā likvidējusi 47 krievu iebrucējus, kā arī iznīcinājusi divus pašgājējus lielgabalus un vienu haubici, pirmdien ziņo operatīvais štābs "Dienvidi".

Iznīcināta arī pretinieka radiolokācijas stacija, radioizlūkošanas stacija, trīs bruņutehnikas vienības un bezpilota lidaparāts. Ukrainas aviācija Mikolajivas apgabalā veikusi uzlidojumus divām krievu munīcijas noliktavām. Viena no noliktavām ir iznīcināta.

00.10. Vācijā šobrīd apmetušies aptuveni 850 tūkstoši bēgļu no Ukrainas, vēsta pravda.com.ua.