Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 130. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:05]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 3. jūlijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.05. Kopš 24. februāra Ukrainā karā nogalināti 89 Ukrainas sportisti un treneri, 13 sportisti atrodas gūstā, sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

22.06. Pie Melitopoles uzspridzināts tilts, pa kuru Krievijas armija veda uz fronti ieročus, vēsta pravda.com.ua.

20.04. "Šodien galīgi pateikt, ka Lisičanska atrodas [Krievijas] kontrolē, mēs nevaram, notiek kaujas Lisičanskas nomalē," sacīja Zelenskis žurnālistiem Kijivā pēc tikšanās ar Austrālijas premjerministru Entoniju Olbanīzu.

19.04. Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanizs svētdien vizītes laikā Kijivā solīja piegādāt Ukrainai bruņojumu. Kanbera sniegs Ukrainai "militāro atbalstu simt miljonu dolāru vērtībā", Albanīzs sacīja kopīgā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. 100 miljoni Austrālijas dolāru ir apmēram 65 miljoni eiro. Pēc premjera teiktā, Ukraina no Austrālijas saņems bruņutransportierus, dronus, kā arī citu bruņojumu.

Zelenskis sacīja, ka Austrālija sniedz Ukrainai vērā ņemamu palīdzību, īpaši - aizsardzības palīdzību.

17.02. Krievijas karaspēkam svētdien apšaudot Doneckas apgabala Slovjansku, nogalināti seši un ievainoti 15 cilvēki, paziņoja Doneckas apgabala administrācija. Šodien Slovjanskā diemžēl jau ir seši nogalinātie un 15 ievainotie, televīzijā sacīja apgabala administrācijas pārstāve Tetjana Ignatčenko. "Bija ļoti spēcīga visas pilsētas apšaude," viņa piebilda.

16.52. Kopš kara sākuma savas mājas ir zaudējuši vismaz 800 000 ukraiņu, sacījusi deputāte Oļena Šuļaka, ziņo NEXTA.

15.44. Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Jurijs Saks raidsabiedrībai BBC noliedzis Šoigu apgalvojumus. Viņš teicis, ka Krievijas karaspēks pilnībā nekontrolē Lisičansku, lai gan atzina, ka situācija pilsētā "jau kādu laiku ir ļoti saspringta" un Krievijas spēki "nepārtraukti uzbrūk pilsētai".

15.08. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvojusi, ka Krievijas pretgaisa aizsardzība virs Belgorodas esot notriekusi Ukrainas raidītu ballistisko raķeti "Točka-U", kuras atlūzas nokritušas pilsētā. Ukraina šos apgalvojumus nav komentējusi. Savukārt Ukrainas portāls "Ukrainska pravda" raksta, ka vairāki plašsaziņas līdzekļi pieļauj, ka Krievijas pretgaisa aizsardzība, iespējams, notriekusi Krievijas raķeti, kas lidojusi uz Ukrainu, un tās atlūzas nokritušas uz ēkām. Vairāk ŠEIT.

14.00. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu svētdien ziņojis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ka Krievijas karaspēks ieņēmis Lisičansku un līdz ar to pilnībā kontrolē Luhanskas apgabalu, vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz Krievijas Aizsardzības ministriju. Ukraina šo paziņojumu vēl nav komentējusi.

13.16. Pēdējās diennakts laikā Krievijas karaspēks veicis 24 triecienus un apšaudījis 18 apdzīvotas vietas Doņeckas apgabalā, ziņo NEXTA. Saskaņā ar Ukrainas Nacionālās policijas sniegto informāciju, iznīcināts 31 civilais objekts, nogalināti un ievainoti civiliedzīvotāji.

11.32. Krievijas pilsētā Belgorodā, kas atrodas apmēram 40 kilometrus no Ukrainas robežas, svētdien notikuši spēcīgi sprādzieni, kuros sagrautas ēkas un gājuši bojā trīs cilvēki, bet četri ievainoti, paziņojis Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs. Gladkovs notikušajā nav vainojis Ukrainu, lai gan iepriekš viņš apsūdzējis Ukrainu, ka no tās teritorijas apšaudīti ciemi Belgorodas apgabalā, bet aprīlī paziņoja, ka divi Ukrainas helikopteri apšaudījuši naftas bāzi Belgorodā, izraisot ugunsgrēku.

10.09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši aptuveni 35 970 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1584 tankus, 3744 bruņutransportierus, 801 lielgabalu, 246 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 105 zenītartilērijas iekārtas, 217 lidmašīnas, 187 helikopterus, 654 bezpilota lidaparātus, 144 spārnotās raķetes, 2618 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 64 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08.17. Ukrainas likumsargi kopš 24. februāra reģistrējuši vairāk nekā 30 tūkstošus kara noziegumu.

00.10. Saskaņā ar Ukrainas pilsētu asociācijas datiem, Krievijas armijas gūstā pašlaik atrodas 8 pilsētu, lauku teritoriju un ciemu vadītāji no Zaporižjes, Harkivas un Hersonas apgabaliem, vēsta pravda.com.ua.