Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 128. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:01]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 1. jūlijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.31. Krievija pēc "labās gribas" žesta apšaudījusi Čūsku salu ar fosfora bumbām.

20:01. Okupētajā Mariupolē ostā sākušies paplašināšanas darbi, lai varētu ar kuģiem izvest Ukrainā nolaupītos graudus, vēsta pravda.com.ua.

18.57. Balkrievija atkal pagrinājusi militārās mācības, vēsta pravda.com.ua.

17.26. Krievijas karavīru aiziešana no Ukrainas Čūsku salas nav "labas gribas žests", kā apgalvo Maskava, bet drīzāk nepieciešamība, uzskata Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Vairāk šeit

16.20. Ukrainā skolas galvaspilsētā Kijivā atsāks darbu mācība gada sākumā 1.septembrī, piektdien paziņojušas galvaspilsētas varasiestādes.

Kijivā skolēniem pašreiz ir vasaras brīvlaiks. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī galvaspilsētas skolas pārgāja uz mācībām attālināti.

15.17. Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) piektdien atzinusi boršča gatavošanas kultūru Ukrainā par apdraudētu nemateriālo kultūras mantojumu, kam nepieciešama steidzama aizsardzība. UNESCO uz šādu soli bija mudinājusi Kijiva, bet pret to iebildusi Krievija, kas arī uzskata boršču par savu nacionālo ēdienu.

13.35. Pēc Eiropas Komisijas prezidentes uzrunas, Valsts prezidentam un deputātiem stāvot kājās un emocionāli aplaudējot, Ukrainas parlamenta plenārsēžu zālē tika ienests Eiropas Savienības (ES) karogs. “Ukrainai tagad ir ļoti skaidra Eiropas perspektīva,” pēc Eiropas Savienības lēmuma piešķirt valstij kandidātvalsts statusu, lai pievienotos blokam, šorīt uzrunā Ukrainas parlamentam sacīja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

12.59. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena piektdien aicinājusi Ukrainas parlamenta deputātus ātrāk veikt reformas, lai apkarotu korupciju. "Jūs esat izveidojuši iespaidīgu pretkorupcijas mašīnu," uzrunājot Ukrainas deputātus ar videozvana starpniecību, sacīja Leiena. "Bet tagad šīm institūcijām nepieciešami zobi un īstie cilvēki augstos amatos."

11.23. Nacionālā Demokrātiskā institūta aptaujas rezultāti, liecina, ka 97% uzticas vai pilnībā uzticas Ukrainas bruņotajiem spēkiem un 85% uzticas prezidentam Volodimiram Zelenskim.

10.46. Dienvidu frontē Ukrainas bruņotie spēki ir nogalinājuši 35 Krievijas karavīrus un iznīcinājuši vairākas Krievijas militārās tehnikas vienības, tostarp divus modernizētos tankus T-72B3, informē Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība.

09.46. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 35 750 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1577 tankus, 3736 bruņutransportierus, 796 lielgabalus, 246 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 105 zenītartilērijas iekārtas, 217 lidmašīnas, 186 helikopterus, 645 bezpilota lidaparātus, 143 spārnotās raķetes, 2610 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 61 specializētās tehnikas vienību.

09.10. Izveidota Eiropas Pilsētu un reģionu alianse Ukrainas atjaunošanai, kuras nolūks ir palīdzēt Ukrainas vietējām un reģionālajām pašvaldībām atjaunot Krievijas iebrukuma laikā sagrautās ēkas un infrastruktūru, informē Eiropas Reģionu komitejā.

Starp alianses dalībniecēm ir Eiropas Reģionu komiteja, Eiropas Reģionālo likumdošanas asambleju konference, Eiropas Pierobežas reģionu asociācija, Eiropas Municipalitāšu un reģionu padome, Ukrainas Pilsētu asociācija, Ukrainas Rajonu un apgabalu padomju asociācija un Ukrainas Lauku un ciematu padomju asociācija.

08.08. Krievijas karaspēks naktī uz piektdienu ar raķetēm apšaudīja Odesas apgabalu. Kā ziņo amatpersonas, tad ir palielinājies bojāgājušo cilvēku skaits. Iepriekš tika ziņots, ka tikuši nogalināti 10 cilvēki. Šobrīd aktuālā informācija liecina, ka dzīvību zaudējuši 17 cilvēki, desmit personas ir ievainotas, vēsta amatpersonas.

07.10. ASV Aizsardzības ministrija izskata vairāk nekā 1000 priekšlikumus no amerikāņu ieroču un militārās tehnikas ražotājiem, lai izvēlētos efektīvākos līdzekļus Ukrainas aizsardzības iespēju pastiprināšanai, telekanālam CNN paziņoja oficiāls Pentagona pārstāvis.

04.46. Ukrainas elektroenerģijas eksports uz Eiropas Savienību (ES) var daļēji aizstāt Krievijas gāzi, kuru patērē ES, savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

03.33. Krievijas karaspēks naktī uz piektdienu ar raķetēm apšaudīja Odesas apgabalu, nogalinot vismaz 10 cilvēkus un daudzus ievainojot, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Dienvidi".

"Odesas apgabalam tika dots raķešu trieciens ar stratēģiskās aviācijas lidmašīnām no Melnās jūras puses. Viena raķete trāpīja deviņstāvu dzīvojamā namā, bet otra - atpūtas bāzē Bilhorodas-Dnistrovskas rajonā. Daudzdzīvokļu mājā tika pilnīgi sagrauta viena kāpņutelpa deviņu stāvu augstumā," teikts paziņojumā.

00.10. Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim ir plāns, kā atsviest okupācijas spēkus uz pozīcijām, kurās tie atradās pirms 24.februāra, NATO samitā paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

"Mēs uzskatām, ka viņi tiešām ir spējīgi atsviest krievus, lai tos atgrieztu pozīcijās, kuras pastāvēja pirms 24.februāra. Tas neapšaubāmi ir tas, ko grib izdarīt Volodimirs Zelenskis, un viņš ir izklāstījis plānu, kā to izdarīt," stāstīja Džonsons.