Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 124. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:27]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 27. jūnijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.27. Uzlidojumā Kremenčukas tirdzniecības centram bojā gajuši 13 cilvēki, 40 pazuduši bez vēsts, daudzi ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

22.24. Ukrainas Ģenerālštābs brīdina, ka tuvākajā laikā gaidāmi jauni raķešu triecieni no Baltkrievijas, vēsta pravda.com.ua.

21.32. Krievijas prezidents Vladimirs Putins plāno šoruden piedalīties G20 samitā Indonēzijā. Vairākas rietumvalstis paudušas pārliecību, ka Krievija ir jāizslēdz no jebkādām starptautiskām sanāksmēm, taču citas valstis to neatbalsta, to vidū ir G20 dalībvalstis Ķīna un pašreizējā pasaules 20 lielāko ekonomiku grupas priekšsēdētāja Indonēzija.

20.38. Moldovas prezidente Maija Sandu apmeklējusi Kijivu un tās priekšpilsētas, kur redzēto postu nodēvējusi par neiedomājamu traģēdiju.

Sandu apmeklēja vairākas Kijivas priekšpilsētas, tai skaitā Buču, Irpiņu un Borodjanku, kur Krievijas karaspēka pastrādātās zvērības pret civiliedzīvotājiem šokēja visu pasauli.

19.26. Tiesa Apvienotās Karalistes aizjūras teritorijā Gibraltārā devusi rīkojumu pārdot jahtu, kas martā tika konfiscēta krievu oligarham Dmitrijam Pumpjanskim. Gibraltāra varasiestādes konfiscēja 72 metrus garo jahtu "Axioma" pēc ASV bankas "JP Morgan" sūdzības.

18.32. Krievijas spēki pirmdien ar raķetēm apšaudījuši Kremenčukas pilsētu Ukrainas vidienē, trāpot cilvēku pārpildītam tirdzniecības centram, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš savā "Facebook" lapā ielicis video ar degošo tirdzniecības centru, rakstot, ka tajā atradušies vairāk nekā 1000 cilvēku.

"Tirdzniecības centrs liesmo, glābēji nodarbojas ar ugunsgrēka dzēšanu, upuru skaitu nevar pat iedomāties," raksta Zelenskis. "Nekādas stratēģiskās vērtības. Tikai cilvēku centieni dzīvot normālu dzīvi, kas tā tracina okupantus."

17.35. Ukrainas Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs aicinājis civiliedzīvotājus nekavējoties pamest Krievijas karaspēka aplenkto Lisičansku.

"Cienījamie Lisičanskas (..) iedzīvotāji un viņu tuvinieki! Reālo dzīvības un veselības apdraudējuma dēļ aicinām steidzami evakuēties," paziņoja Haidajs, kurš vakar nodēvēja Lisičansku par "pēdējo citadeli Luhanskas apgabalā".

16.17. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm gāzes krātuves līdz novembrim būs jāuzpilda līdz 80% no ietilpības, bet turpmākajos gados - līdz 90%, paredz Eiropas parlamenta pieņemtā Gāzes uzglabāšanas regula.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāvji norāda, ka pirmdien pieņemtie jaunie glabāšanas tiesību akti stiprinās ES gāzes piegādes drošību, ņemot vērā gaidāmo un turpmākās ziemas. Ņemot vērā piegādes traucējumu draudus no Krievijas puses, ES Gāzes uzglabāšanas regula noteic, ka Eiropas gāzes rezerves līdz ziemai ir jāuzpilda un to pārvaldība jāaizsargā pret ārēju iejaukšanos.

Saistībā ar Krievijas sākto karu Ukrainā noteikumi pieņemti rekordīsā laikā.

15.55. G7 valstis samitā Vācijā solījušas turpināt atbalstīt Ukrainu, kas cīnās pret Krievijas uzbrukumu.

15.34. Krievija tiks atzīta par "vistiešāko un tuvāko mūsu drošības apdraudējumu," atzinis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

14.40. G7 līderi pirmdien samitā Vācijā pauduši bažas par Krievijas plāniem piegādāt Baltkrievijai raķetes, kas spēj nes kodolgalviņas. "Mēs aicinām Krieviju izturēties atbildīgi un saglabāt savaldību," teikts G7 līderu paziņojumā.

"Šajā sakarā mēs paužam nopietnas bažas pēc Krievijas paziņojumu, ka tā varētu nosūtīt uz Baltkrieviju raķetes ar kodolieroču nestspēju," teikts paziņojumā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien paziņoja, ka Krievijas gatavojas tuvākajos mēnešos nosūtīt uz Baltkrieviju raķešu sistēmas "Iskander-M", kas spēj nest arī kodolgalviņas.

14.33. ASV plāno nosūtīt Ukrainai modernas pretgaisa aizsardzības raķetes, ziņu aģentūrai AFP pirmdien atklāja anonīms avots. ASV prezidents Džo Baidens licis priekš Ukrainas iepirkt modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas, atklāja avots.

13.36. Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs vietnē "Telegram" aicina visus Lisičanskas iedzīvotājus steidzami evakuēties.

"Cienījamie Lisičanskas pilsētas kopienas iedzīvotāji un viņu radinieki! Ņemot vērā pastāvošos reālos draudus dzīvībai un veselībai, aicinām steidzami evakuēties! Situācija pilsētā ir ārkārtīgi smaga! Glābiet sevi un savus radiniekus. Rūpējieties par bērniem," "Telegram" raksta Haidajs.

12.32. Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko informē, ka uz laiku okupētajā Mariupoles pilsētā atrastas vairāk nekā 100 civiliedzīvotāju mirstīgās atliekas. Kā ziņo Andrjuščenko iedzīvotāji gājuši bojā Krievijas uzlidojumu laikā.

11.19. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņo, ka Baltkrievija turpina sniegt militāro atbalstu Krievijas karaspēkam. No Baltkrievijas uz Krievijas Federāciju nosūtīts iespaidīgs daudzums munīcijas, aptuveni 20 vagonu kravas.

10.16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši aptuveni 35 000 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1552 tankus, 3687 bruņutransportierus, 771 lielgabalu, 243 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 101 zenītartilērijas iekārtu, 217 lidmašīnas, 184 helikopterus, 636 bezpilota lidaparātus, 139 spārnotās raķetes, 2575 automobiļus un autocisternas, 14 kuģus un ātrlaivas un 60 specializētās tehnikas vienības.

09.23. Portāls pravda.com.ua informē, ka Krievijas karaspēks Odesas apgabalā izvietojos tālās darbības stratēģiskos bumbvedējus Tu-22M. Raķešu uzlidojuma laikā Odesā dzīvību zaudējuši seši cilviliedzīvotāji, tostarp viens bērns.

07.42. Krievijas prezidents Vladimirs Putins darīs visu, lai uzbrukumos Ukrainai iesaistītu Baltkrieviju, prognozē Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis, kapteinis Jānis Slaidiņš.

Intervijā Latvijas Radio Slaidiņš pauda, ka dienas, kas Latvijā aizvadītas svētku zīmē, Ukrainai bija ļoti smagas, jo Krievija veica masīvus raķešu triecienus gan no jūrām, gan Krievijas, gan Baltkrievijas teritorijas. Ukrainas bruņoto spēku vienības bija spiestas atstāt Severdoņeckas pilsētu, taču tās zaudējums eksperta ieskatā neizšķirs kara likteni. Vienlaikus gan šīs pilsētas ieņemšana uzskatāma par Krievijas taktisku panākumu.

07.32. Doņeckas apgabala militārās pārvaldes vadītājs Pavlo Kirilenko informē, ka 26. jūnijā, Krievijas armijas īstenotajā apšaudē, Doņeckas apgabalā gājis bojā viens civiliedzīvotājs, bet astoņi cilvēki ievainoti.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis savā ikvakara uzrunā vērsās pie Baltkrievijas iedzīvotājiem: "Baltkrievija tiek ierauta karā. Un vēl aktīvāk nekā tas bija februārī un pavasara mēnešos. Kremlis jūsu vietā visu jau ir izlēmis. Jūsu dzīvības viņiem nav nekā vērtas. Bet jūs neesiet lielgabalu gaļa. Jūs nedrīkstiet mirt. Un jūs nevarat ļaut nevienam citam jūsu vietā izlemt, kas notiks tālāk."