Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 123. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:16]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 26. jūnijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.16. No 1. jūlija Ukrainas bēgļi Polijā vairs nevarēs braukt par brīvu vilcienos, vēsta "Европейская правда". līdz šim šo iespēju bija izmantojuši 2,3 miljonu Ukrainas pilsoņu.

20.41. G7 valstu līderi apsolījuši Ukrainai atbalstu karā ar Krieviju, cik vien ilgi vajadzēs, vēsta pravda.com.ua.

19.32. Krievijas armija šonedēļ Ukrainā aptuveni 500 reizes apšaudījusi civilo infrastruktūru, svētdien paziņoja Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova. Pēc viņas teiktā, Krievija šajā nedēļas nogalē Ukrainā sarīkojusi "raķešu lietu", nepārtraukti ar artilēriju apšaudot pilsētas un ciematus.

Ģenerālprokurore pavēstīja, ka Krievija katru dienu pastrādā 100-200 kara noziegumus. Viņa piebilda, ka likumsargi nosaka krievu pilotus, kas nomet bumbas, artilēristus, kas šauj uz ukraiņu mājām, skolām un slimnīcām. Likumsargi arī identificē personas, kas dod šādas pavēles.

18.50. "Es nedomāju, ka Krievijas iebrukums Ukrainā aprobežosies ar pamieru. Domāju, ka Krievija gribēs rakstiskas saistības no Ukrainas puses par neiestāšanos NATO un tā bruņojuma neizvietošanu Ukrainas teritorijā, kas reāli jau notiek," saka Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

17.28. Ukrainai palīdz ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un NATO specvienību militāro instruktoru tīkls, raksta avīze "The New York Times", atsaucoties uz saviem avotiem ASV un Eiropas Savienības (ES) politiskajās aprindās.

16.05. Eiropadomes prezidents Šarls Mišels svētdien nosodīja Krievijas "bada spēles", pavēstot, ka Kremlis ir "vienīgais atbildīgais par globālo pārtikas krīzi, kas izraisījusi ciešanas nabadzīgākajās valstīs un mājsaimniecībās ar zemiem ienākumiem".

14.16. ASV prezidents Džo Baidens svētdien uzslavēja Vācijas kancleru Olafu Šolcu par viņa vadību pēc Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu un aicināja Rietumus palikt vienotiem.

13.00. Ukrainas parlamenta deputāts Oleksijs Hončarenko pavēstīja, ka Krievija uz Kijivu un tās apkaimi izšāvusi 14 raķetes.

12.47. G7 valstis aizliegs Krievijas zelta eksportu, cenšoties neļaut oligarhiem iegādāties dārgmetālu, lai izvairītos no sankcijām pret Maskavu, svētdien paziņoja Lielbritānija un ASV.

11.51. Ukrainai pēc Krievijas izvērstā kara beigām būs nepieciešama vismaz desmitgade savas zemes un teritoriālo ūdeņu attīrīšanai no mīnām un spridzekļiem, paziņojis Ukrainas valsts ārkārtas dienesta pārstāvis Oleksandrs Horunžijs.

11.00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši aptuveni 34 850 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

10.05. Četras G7 valstis aizliegs Krievijas zelta eksportu, cenšoties neļaut oligarhiem iegādāties dārgmetālu, lai izvairītos no sankcijām pret Maskavu, svētdien paziņoja Lielbritānija.

Lielbritānijas, Kanādas, Japānas un ASV kopīgā rīcība "tieši skars Krievijas oligarhus un trāpīs [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina kara mašīnas centrā", paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

09.34. Krievija svētdienas rītā ar raķetēm apšaudījusi Kijivu un tās apkaimi, galvaspilsētā trāpot deviņstāvu dzīvojamā mājā, ziņo amatpersonas.

01.05. Krievijas prezidenta Vladimira Putina automašīnu kortedža 25. jūnija vēlā vakarā (23:00 pēc Maskavas laika) ieradās Kremlī. Krievu žurnālisti atzīmē, ka šādas nakts sanāksmes parasti liecina par kaut ko svarīgu. Tiek baumots, ka Krievijas Drošības padomes sēdē tiek skatīts "Lietuvas jautājums". Putina preses sekretārs Peskovs gan noliedz, ka Putins būtu ieradies Kremlī īsi pirms pusnakts.

00.42. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka tuvāko mēnešu laikā nogādās Baltkrievijai raķešu kompeksus "Iskander M", kurās var izmantot ballistiskās un spārnotās raķetes, vēsta pravda.com.ua.

00.10. Eksperts: Krievija, izmantojot Baltkrieviju, var daļēji aizvērt debesis virs Lietuvas. Vairāk šeit