Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperts: Krievija, izmantojot Baltkrieviju, var daļēji aizvērt debesis virs Lietuvas

© Raitis Plauks/F64

Politologs Ivans Preobraženskis uzskata, ka Krievija, atriebjoties par Kaļiņingradas blokādi, var daļēji aizvērt debesis virs Lietuvas, vēsta ziņu aģentūra "Unian".

"Tad, kad Eiropa sāka slēgt gaisa telpu Krievija, sākās pirmās nopietnās pretgaisa aizsardzības piegādes Baltkrievijai, kas faktiski nebija īpaši vajadzīgas karam ar Ukrainu. Taču, lai aizvērtu debesis virs Lietuvas, piemēram, virs Suvalku koridora, gan ir diezgan noderīgas," skaidroja Ivans Preobraženskis.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Lietuva, ievērojot Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas, kas spēkā stājās 18.jūnijā, ir ierobežojusi atsevišķu preču tranzītu. Maskava uz to reaģēja, solot, ka Lietuvas iedzīvotāji nopietni izjutīšot šo pasākumu sekas.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda uzskata, ka valsts valdībai nekavējoties jāsāk konsultācijas ar Eiropas Komisiju par Kaļiņingradas tranzīta sankciju ieviešanu, vēsta "European Truth" .

"Valdībai nekavējoties jāsāk konsultācijas ar Eiropas Komisiju, lai noteiktās sankcijas nekaitētu ne Lietuvas interesēm, ne starptautiskajiem līgumiem. Tikai kopīgiem spēkiem panāksim, ka sankcijas pret agresorvalsti ir sāpīgas," sacīja G. Nausēda.

Viņš uzsvēra, ka ceturtdien apspriedis šo jautājumu ar Eiropas Komisijas vadītāju Ursulu fon der Leienu un atzīmēja, ka Lietuva Krievijai nepiekāpsies.

"Lietuvai ir jāsaglabā kontrole par precēm, kas tiek pārvadātas pa tās teritoriju, un nevar būt ne runas par "koridoriem". Tāpat kā nevar būt runas par piekāpšanos Krievijai,” sacīja Nausēda.