Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 113. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:52]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 16. jūnijā. Ukraina jau ceturto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:52. "Coca-cola" pamet Krievijas tirgu uz slēdz savas ražotnes, vēsta "Reuters".

21:47. Baltkrievija kārtējo reizi pagarinājusi bruņoto spēku mācības. Tās ilgs vismaz līdz 25. jūnijam, ziņo pravda.com.ua.

20:22. NATO valda vienprātība par Lietuvā izvietotā alianses kontingenta palielināšanu no bataljona līdz brigādei, tomēr galīgais lēmums tiks pieņemts NATO Madrides samita laikā, ceturtdien pēc alianses dalībvalstu ministru sanāksmes paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

19:27. Krievija pilna mēroga iebrukumam Ukrainā ir piesaistījusi aptuveni 330 000 karavīru, vēsta pravda.com.ua, atsaucoties uz Ukrainas Bruņoto spēku Ukrainas Ģenerālštāba Galvenās operatīvās direkcijas priekšnieka vietnieka ģenerāļa Alekseja Gromova sacīto.

17:53. Francija, Vācija, Itālija un Rumānija atbalsta tūlītēju Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, ceturtdien Kijivā paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

17:31. Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) virsprokurors Karims Hans ceturtdien pauda cerību, ka viņa veiktā kara noziegumu izmeklēšana Ukrainā pierādīs - konfliktu gaitā nav iespējams izbēgt no soda. Šausmas visā pasaulē izraisījušas mierīgo iedzīvotāju masu slepkavības, kas Krievijas okupācijas laikā pastrādātas Kijivas apgabala Bučā un Irpiņā. Ukraina apsūdz Krievijas karavīrus arī daudzos citos kara noziegumos."Mums ir jāpanāk, ka visa pasaule redz - likumi strādā," uzrunā, ko pārraidīja televīzija, sacīja prokurors.

16.51. Rēzeknes slimnīcā sākuši strādāt četri ārsti no Ukrainas, pastāstīja Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (S).

Četri Ukrainas bēgļi sākuši strādāt Rēzeknes slimnīcā par ārstiem. Pašvaldība ar ārstiem no Ukrainas cenšas aizpildīt vakantās vietas slimnīcā, taču situāciju pilnībā šādi atrisināt nevar, piekodināja mērs.

16.32. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Nacionālās drošības likumā, ar ko tiek aizliegts Krievijas un Baltkrievijas juridiskām personām un pilsoņiem būtiski līdzdarboties Latvijas drošībai nozīmīgās kapitālsabiedrībās.

Ekonomikas ministrijas un ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) virzītie grozījumi nosaka, ka Krievija vai Baltkrievija, tās pilsoņi vai juridiskās personas, kuras ir reģistrētas kādā no abām valstīm, nevarēs iegūt būtisku līdzdalību vai izšķirošu ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgā kapitālsabiedrībā vai kļūt par nacionālajai drošībai nozīmīgas personālsabiedrības biedru, kā arī būt par nacionālajai drošībai nozīmīgās komercsabiedrības patieso labuma guvēju.

16.12. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis četru Eiropas valstu līderus, kas šodien apmeklē Ukrainu, uzņēma savā oficiālajā ceremoniālajā rezidencē Kijivā - Marijas pilī.

Lai apliecinātu atbalstu Ukrainai, ceturtdien vizītē ieradušies Vācijas kanclers Olafs Šolcs, Francijas prezidents Emanuels Makrons, Itālijas premjerministrs Mario Dragi un Rumānijas prezidents Klauss Johanniss.

15.59. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar ko atbalsta sniegšana Ukrainas bēgļiem pagarināta līdz gada beigām. Ministru kabinets iepriekš atbalstīja arī saistītos noteikumus par primāri sniedzamā atbalsta nodrošināšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas izstrādāti no jauna, aizstājot līdzšinējo redakciju.

15.48. Lietuva palīdzēs ukraiņiem atjaunot savu valsti un šobrīd jau tam gatavojas, ceturtdien savā ikgadējā ziņojumā Seimam sacījis prezidents Gitans Nausēda, uzsverot, ka viņam pašam tā ir personiska apņemšanās. Pēc viņa teiktā, Krievijas pilna mēroga karš Ukrainā pielicis punktu tam nosacītajam mieram, kas valdījis Eiropas Savienībā un Lietuvā, kura gandrīz trīs gadu desmitus nav redzējusi okupācijas armijas karavīrus un gandrīz divdesmit gadus bijusi aktīva NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts.

15.16. Austrijas enerģētikas kompānija OMV ceturtdien paziņoja, ka arī tās saņems Krievijas dabasgāzi mazākā apjomā, Maskavai turpinot izdarīt spiedienu uz Eiropu. Krievija trešdien otro dienu pēc kārtas samazināja dabasgāzes piegāžu apjomu Eiropai. Vācija šādu lēmumu nodēvējusi par politisku.

14.51. Lielbritānija ceturtdien noteica sankcijas Krievijas pareizticīgo patriarham Kirilam, pret reliģisko līderi vēršoties atbalsta dēļ, ko viņš paudis Krievijas prezidenta Vladimira Putina pret Ukrainu izvērstajam karam.

Ārlietu ministrija ar paziņojumu nākusi klajā divas nedēļas pēc tam, kad Eiropas Savienības valstis, pakļaujoties Ungārijas iebildumiem, nolēma 75 gadus veco garīdznieku svītrot no sava jaunākā sankciju saraksta.

14.08. Francijas prezidents Emanuels Makrons cildināja ukraiņu varonību cīņā pret Krievijas iebrucējiem, ceturtdien apmeklējot Kijivas apgabala Irpiņu.

"Tas ir šeit citu vietu vidū, kur ukraiņi apturēja Krievijas armijas uzbrukumu Kijivai," sacīja Francijas prezidents. "Tā reprezentē Ukrainas armijas varonību, bet arī visu Ukrainas iedzīvotāju varonību. Un līdzās tam jums ir barbarisma atstātās pēdas."

13.42. Krievijas okupētajā Hersonas apgabalā bērniem, kas dzimuši pēc 24.februāra, tiek piešķirta Krievijas pilsonība, vēsta Krievijas propagandas izdevums "RIA Novosti".

"Bērni, kas Hersonas apgabalā dzimuši pēc 24.februāra, automātiski saņems Krievijas Federācijas pilsonību," pavēstīja okupācijas administrācijas pārstāvis Kirils Strjemousovs.

12.52. Slovākija uzdāvinājusi Ukrainai vienu helikopteru Mi-2 un četrus Mi-17, kā arī vairākus tūkstošus raķešu "Grad", ceturtdien pavēstīja Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nadjs.

11.53. Aptuveni 10 000 civilistu iestrēguši Severodoneckā, Ukrainas austrumos, kur sīvas kaujas ar Krievijas armiju turpinās jau vairākas nedēļas, ceturtdien pavēstīja Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

11.39. Ukrainas Ģenerālprokuratūra ziņo, ka kopš kara sākuma līdz 16. jūnija rītam Krievijas karaspēks nogalinājis 318 bērnus. Kopumā ievainojumus guvis vairāk nekā 581 bērns, vēsta pravda.com.ua.

10.14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 32 950 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1449 tankus, 3545 bruņutransportierus, 729 lielgabalus, 233 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 97 zenītartilērijas iekārtas, 213 lidmašīnas, 179 helikopterus, 591 bezpilota lidaparātu, 129 spārnotās raķetes, 2494 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 55 specializētās tehnikas vienības.

09.43. Katru dienu kaujās Donbasā iet bojā no 200 līdz 500 ukraiņu karavīru, paziņojis partijas "Sluha narodu" Ukrainas parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Davids Arahamija, kurš vada delegāciju sarunās ar Krieviju.

Iepriekš Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka diennaktī iet bojā 60 līdz 100 ukraiņu karavīru. Pēc Arahamijas teiktā, pēdējās divās nedēļās šis skaitlis ir ievērojami pieaudzis.

08.37. Vācijas kanclers Olafs Šolcs, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Itālijas premjerministrs Mario Dragi ceturtdien ar vilcienu no Polijas devušies uz Ukrainas galvaspilsētu Kijivu, vēsta Vācijas un Itālijas mediji.

07.51. Krievijas karaspēks Ukrainas dienvidos koncentrējas uz aizsardzības operācijām, gatavojoties iespējamam Ukrainas armijas pretuzbrukumam, vēsta ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW).

Ukrainas ģenerālštābs pavēstījis, ka Krievijas karaspēka okupētajā Melitopolē izvērsts radioelektroniskās cīņas komplekss, kas stiprinās aizsardzības spējas Zaporižjā un palīdzēs cīnīties pret partizāniem.

ISW vēsta, ka Krievijas spēki turpina saskarties ar grūtībām, lai realizētu savas programmas okupētajās teritorijās. Tā 9. un 11.jūnijā Mariupolē nezināmi ukraiņu partizāni vajājuši Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas darbiniekus.

07.19. Ukrainā pagājušajā nedēļā pie Harkivas pazuduši divi amerikāņi, kas karoja kopā ar Ukrainas spēkiem, un pastāv bažas, ka viņi nonākuši Krievijas spēku gūstā, paziņojuši viņu radinieki un cīņu biedrs. Pazudušie ir ASV armijas veterāni no Alabamas štata 39 gadus vecais Aleksandrs Džons Roberts Druke un 27 gadus vecais Endijs Tai Ngoks Huins.

07.09. Čehijai šī gada otrajā pusē prezidējot Eiropas Savienības (ES) Padomē, tās prioritātes būs Krievijas iebrukuma Ukrainā izraisītās Eiropas bēgļu krīzes risināšana un atbalsts Ukrainas atjaunošanai, trešdien Prāgā paziņoja Čehijas premjerministrs Petrs Fiala.

"Pēc šīs Krievijas agresijas pret Ukrainu pasaule vairs nav tāda kā iepriekš," sacīja Fiala divas nedēļas pirms Čehijas ES prezidentūras sākuma.

03.34. Tiešu atbalstu Ukrainai aizsardzības jomā sniedz vairāk nekā 40 valstis, paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens saistībā ar jaunu ASV ieroču un munīcijas paketi Ukrainai.

02.56. Krievijas armija ir koncentrējusi Luhanskas apgabala ziemeļos savus galvenos spēkus un mēģina uzbrukt deviņos virzienos, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

"Notiek smaga cīņa par Luhanskas apgabalu. Pretinieks ir koncentrējis apgabala ziemeļos savus galvenos trieciena spēkus un mēģina uzbrukt vienlaicīgi deviņos virzienos," teikts paziņojumā.

00.14. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien tviterī paziņoja, ka ir pieņēmis uzaicinājumus uz G7 un NATO samitiem, kas šomēnes notiks attiecīgi Vācijas dienvidos un Spānijas galvaspilsētā Madridē.

Zelenskis rakstīja tviterī, ka "ar pateicību pieņēmis uzaicinājumu" no Vācijas kanclera Olafa Šolca, kurš no 26. līdz 28.jūnijam uzņems G7 līderus Elmavas pilī Bavārijā, un no NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga, kura vadītās alianses samits notiks no 29. līdz 30.jūnijam Madridē.

00.05. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apbalvojis 7 gaisa militārās vienības, vēsta pravda.com.ua.