Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 112. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 15. jūnijā. Ukraina jau ceturto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.37. Ieslodzītais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pārvests no kolonijas Pokrovā uz stingrā režīma koloniju, kas ir bēdīgi slavena ar nežēlīgu apiešanos pret ieslodzītajiem.

"Sveiki visi no stingrā režīma zonas," teikts Navaļnija paziņojumā sociālajā tīklā "Instagram". "Vakar mani pārveda uz koloniju "Meļehovo". Esmu karantīnā, tāpēc nav īpaši ko pastāstīt."

22:33. Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma nogalināti 4452 mierīgie iedzīvotāji, bet vēl 5531 cilvēks ievainots, trešdien paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs (OHCHR). ANO aģentūra uzsvēra, ka patiesie skaitļi ir ievērojami lielāki, jo informācija no vietām, kur turpinās intensīva karadarbība, pienāk ar aizkavēšanos, bet daudzas ziņas par zaudētām civiliedzīvotāju dzīvībām vēl ir jāapstiprina. Piemēram, tas attiecas uz Mariupoli, Izjumu un Popasnu un vairākām citām vietām, no kurienes saņemtas ziņas par daudziem upuriem mierīgo iedzīvotāju vidū.

21:34. Lielbritānija drīzumā piegādās Ukrainai daudzlādiņu raķešu palaišanas sistēmas, atsaucoties Kijivas aicinājumam piegādāt tai smago bruņojumu, lai varētu labāk stāties pretī Krievijas agresijai, trešdien pavēstīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless.

20:51. ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņoja par jaunu ieroču un munīcijas paketi Ukrainai. Viena miljarda dolāru vērtā ieroču pakete ietver vairāk artilērijas, pretkuģu aizsardzības sistēmas un munīciju artilērijai un modernajām raķešu sistēmām, ko Ukraina jau izmanto, sacīja Baidens.

20:05. Iekšlietu ministra pirmais vietnieks Jevgeņijs Jeņins informēja, ka Ukrainas likumsargi novērsuši terorakta mēģinājumu pret Ukrainas vadību, vēsta pravda.com.ua.

19:25. Krievijas koncerna "Gazprom" lēmums samazināt gāzes piegādes Eiropai pa cauruļvadu "Nord Stream" bija politisks, trešdien atzina Vācijas ekonomikas ministrs Roberts Hābeks. "Gazprom" otrdien pavēstīja, ka gāzes piegādes pa cauruļvadu "Nord Stream" tiek samazinātas par 40% līdz 100 miljoniem kubikmetru dienā kompresoru "remonta dēļ", ko veic Vācijas uzņēmums "Siemens".

17.10. Krievijas valsts dabasgāzes gigants "Gazprom" trešdien paziņoja, ka samazinās gāzes piegādes Vācijai pa cauruļvadu "Nord Stream" vēl par 33%.

16.34. NATO dalībvalstis priecāsies par Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska piedalīšanos nākamajā alianses samitā Madridē klātienē, ja tas būs iespējams, bet ir gatavi uzklausīt Ukrainas līdera uzrunu aizsargātas telekonferences formātā, ja viņa personīga klātbūtne nebūs iespējama, preses konferencē Briselē trešdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

15.11. Šveices Ekonomikas lietu sekretariāts (SECO) trešdien samazināja valsts ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam, ņemot vērā Ukrainas kara radītās negatīvās sekas.

14.43. Černobajevkā tirgus laukumā nogradis sprādziens, ir bojāgājušie un ievainotie. Upuru skaits vēl tiek precizēts, vēsta pravda.com.ua.

13.06. Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien pēc Francijas un citu NATO sabiedroto karavīru apmeklējuma bāzē Rumānijā paudis stingrāku nostāju pret Krieviju, cenšoties kliedēt bažas, kas Ukrainā un vairāku Eiropas sabiedroto vidū radušās saistībā ar viņa agrākajiem izteikumiem par Maskavu.

"Mēs darīsim visu, lai apturētu Krievijas kara spēkus, lai palīdzētu ukraiņiem un viņu armijai un turpinātu vest sarunas," Francijas un NATO karavīriem armijas bāzē Rumānijā sacīja Makrons.

11.43. Ukrainas armija likvidējusi Krievijas kara propagandistu Sergeju Postanovu, savā "Telegram" kanālā ziņo Odesas apgabal kara administrācijas vadītājs Serhijs Bratčuks.

Atbilstoši Bratčuka informācijai pulkvedis Postanovs kopš pilna mēroga kara sākuma Ukrainā filmējis propagandas materiālus. Grupējuma "V" sastāvā viņš piedalījās Hostomeļas operācijā, bet pēc tam vairāku apdzīvoto vietu ieņemšanas operācijās Harkivas un Luhanskas apgabalos.

10.51. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 32 750 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1440 tankus, 3528 bruņutransportierus, 722 lielgabalu, 230 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 97 zenītartilērijas iekārtas, 213 lidmašīnas, 179 helikopterus, 591 bezpilota lidaparātu, 129 spārnotās raķetes, 2485 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 55 specializētās tehnikas vienības.

09.44. Dņepropetrovskas apgabala Apostoloves pilsētas mērs ziņo, ka Krievijas armija naktī atklājusi uguni uz pilsētu. Uzbrukumā dzīvību zaudējuši četri civiliedzīvotāji, vēstīts portālā pravda.com.ua.

07.15. Pēdējās diennakts laikā Ukrainas armija dienvidu karadarbības zonā iznīcinājusi 60 krievu tehnikas vienības un likvidējusi 70 iebrucējus, trešdien ziņo operatīvais štābs "Dienvidi".

Krievi divkārt veikuši gaisa uzlidojumus, kuru laikā ukraiņi, izmantojot pārnēsājamo zenītraķešu iekārtu, notriekuši vienu krievu helikopteri. Savukārt ukraiņu aviācija devusi trīs triecienus ienaidnieka dzīvā spēka koncentrācijas vietām Hersonas apgabalā.

05.43. Kopš 24.februārī sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā, Vācijā dzīvojošās privātpersonas un šīs valsts labdarības organizācijas ir ziedojušas Ukrainai un ukraiņiem 812 miljonus eiro.

04.38. Melnajā jūrā ir Krievijas kara flotes kuģu grupējums ar 20 spārnotajām raķetēm, kas apdraud Ukrainu, paziņoja Ukrainas operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" preses sekretārs Vladislavs Nazarovs.

"Ienaidnieka flotes kuģu grupējums Melnās jūras ziemeļrietumu daļā ir kārtējo reizi pārformatēts. Divi raķešu kuģi un zemūdene, kas aprīkoti ar 20 spārnotajām raķetēm, turpina radīt raķešu uzbrukuma no jūras draudus," paziņoja Nazarovs.

01.54. ASV kopā ar sabiedrotajiem Eiropā veicina labības izvešanu no Ukrainas pa dzelzceļu un plāno šim nolūkam būvēt graudu glabātavas Polijā pie Ukrainas robežas, otrdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

00.25. Stoltenbergs: Rietumvalstīm jāsūta vairāk smago ieroču Ukrainai. Vairāk šeit.

00.10. Pentagons: Krievijas prezidents Vladmirs Putins joprojām grib iegūt visu Ukrainu, bet viņš šo mērķi nesasniegs, vēsta pravda.com.ua.