Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 96. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:19]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 30. maijā. Ukraina jau ceturto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22.19. Hersonas apgabalā Ukrainas bruņotie spēki piespieduši ienaidnieku atkāpties no Nikolajevkas, atsaucoties uz Ģenerālštāba informāciju, vēsta pravda.com.ua.

 

20.59. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien uzrunā Eiropas Savienības (ES) samitā aicinājis Eiropas Savienību pārtraukt iekšējās ķildas, kas palīdz vienīgi Maskavai, un piemērot Krievijai plašākas sankcijas.

"Jābeidzas visiem strīdiem Eiropā, iekšējiem strīdiem, kas tikai mudina Krieviju izdarīt uz jums arvien lielāku spiedienu," ES samitā ar video zvana starpniecību paziņoja Zelenskis.

20.36. Karš starp Krieviju un NATO būtu ārkārtīgi postošs, tādēļ alianse dara visu iespējamo, lai to novērstu. Tā intervijā Spānijas telekanālam paudis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

19.52. ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņojis, ka nesūtīs uz Ukrainu raķešu sistēmas, kas var trāpīt mērķiem dziļi Krievijas teritorijā, lai gan Ukraina aicinājusi steidzami piegādāt tai tālas darbības ieročus. "Mēs nesūtīsim uz Ukrainu raķešu sistēmas, kas var trāpīt Krievijā," žurnālistiem Baltajā namā sacīja Baidens.

19.34. Krievijas ofensīva Ukrainas austrumos, kas iepriekš bija vērsta uz Luhanskas un Doneckas apgabalu pilnīgu sagrābšanu, tagad gandrīz pilnībā koncentrēta uz Severodoneckas pilsētas ieņemšanu. Krievijas karaspēkam iespiežoties arvien dziļāk pilsētā, kaujas jau notiek pilsētas ielās.

19.07. Ukrainā, pildot darba pienākumus, nogalināts franču žurnālists Frederiks Leklērs Imhofs, pirmdien tviterī paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons. "Frederiks Leklērs Imhofs atradās Ukrainā, lai parādītu kara realitāti," pavēstīja Makrons. Prezidents atklāja, ka žurnālists atradās autobusā, ar kuru evakuējās civiliedzīvotāji, kad tika nāvējoši ievainots.

18.23. Jaunā Francijas ārlietu ministre Katerina Kolonna vizītē Kijivā pirmdien solījusi palielināt militāro palīdzību Ukrainai. Francija nekaro ar Krieviju, bet tā turpinās pastiprināt ieroču piegādes, preses konferencē kopā ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu sacīja Kolonna.

17.54. Vācija atvieglos prasības vīzas saņemšanai Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķiem, lai atļautu viņiem dzīvot un strādāt Vācijā, pirmdien paziņoja Vācijas Iekšlietu ministrija. No jaunajiem noteikumiem labumu varēs gūt žurnālisti, zinātnieki un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji.

17.13. NATO Parlamentārā asambleja pirmdien Viļņā vienbalsīgi pieņēmusi deklarāciju "Kopā ar Ukrainu", kurā aicināts pastiprināt sankcijas pret Krieviju un palielināt bruņojuma piegādes Ukrainai. Dokumentā, kas pieņemts asamblejas pavasara sesijas plenārsēdē, mudināts "turpināt un pastiprināt sankcijas, līdz Krievija atteiksies no savām nelikumīgajām darbībām un izvedīs savus spēkus no visām starptautisko tiesību aktos atzītajām Ukrainas teritorijām", paziņojis Lietuvas Seima sabiedrisko attiecību dienests.

16.49. Eiropas Savienības (ES) līderi joprojām cer līdz gada beigām panākt politisku vienošanos aizliegt Krievijas naftas importu pa jūru, pirmdien paziņojusi ES amatpersona. Vienošanās, kas ir maigāka par oriģinālo ieceri, ietvers izņēmumu attiecībā uz naftu, kas tiek piegādāta pa cauruļvadu, atklāja amatpersona.

16.20. Bijušais Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien paziņoja, ka viņam dota atļauja izbraukt no valsts. Viņš sestdien apsūdzēja valdību tā dēvētā politiskā pamiera pārtraukšanā, kas ir spēkā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, jo viņam netika ļauts šķērsot Polijas robežu.

15.11. Latvija ir pilnībā pārtraukusi sadarbību ar Krieviju kultūras jomā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijā (KM). Sadarbību starp abām valstīm paredzēja 2002.gadā parakstītā Latvijas un Krievijas Kultūras ministrijas vienošanās. Latvijas kultūras un mantojuma iestādes ir apturējušas visa veida sadarbību un projektus ar Krievijas partneriem.

14.44. Trīs mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Vācija kopumā iesaldējusi aktīvus aptuveni 143 miljonu eiro apmērā Krievijas oligarhiem un citām personām, pret kurām vērstas Eiropas Savienības (ES) sankcijas. Februāra beigās īsi pēc kara sākuma Vācija bija iesaldējusi Krievijas aktīvus 342 000 eiro vērtībā, liecina Finanšu ministrijas dati. Līdz 23.maijam kopumā iesaldēti Krievijas aktīvi 142 990 409,35 eiro apmērā, rāda ministrijas dati.

12.12. Abonenti Krievijā zaudējuši piekļuvi ASV videostraumēšanas platformas "Netflix" pakalpojumiem, paziņojis uzņēmuma preses pārstāvis. Uzņēmums norāda, ka "Netflix" vietne un lietotnes Krievijā vairs nav pieejamas kopš piektdienas.

12.00. Polija ir gatava kļūt par vienu no Ukrainas drošības garantiem, apstiprināja Polijas prezidents Andžejs Duda.

11.33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši aptuveni 30 350 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Krievijas spēki zaudējuši 1349 tankus, 3282 bruņutransportierus, 643 lielgabalus, 205 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 93 zenītartilērijas iekārtas, 207 lidmašīnas, 174 helikopterus, 507 bezpilota lidaparātus, 116 spārnotās raķetes, 2258 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 48 specializētās tehnikas vienības.

11.16. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paša izraisītajā karā neuzvarēs, televīzijas maratona "Save Ukraine" gaitā sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

"Mēs esam kopā ar jums (ukraiņiem). Putins neuzvarēs. Mēs esam kopā ar jums, mēs esam vienoti. Mēs strādājam pie plāniem Ukrainas pēckara atjaunošanai," sacīja Šolcs.

10.46. Krievijas karaspēks iespiežas arvien dziļāk Severodoneckā, un kaujas notiek pilsētas ielās, pavēstīja Luhanskas apgabala gubernators Serhijs Haidajs. Pilsētā kritiskā infrastruktūra ir iznīcināta gandrīz par 100%, nodarīti postījumi 90% dzīvojamā fonda, no tiem 60% - kritiski, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja gubernators.

09.49. Krievijas karaspēks iegājis Severodoneckas ziemeļaustrumu un dienvidaustrumu nomales, savā "Telegram" kanālā pavēstīja Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

"Smagas kaujas par Severodonecku un Lisičansku. Ienaidnieks aktivizējis visu iespējamo bruņojumu, iesaistījis aviāciju. Tiesa gan, mūsu karavīri stingri tur aizsardzību, lai neielaistu ienaidnieku dziļi valstī," norādīja gubernators.

09.30. Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" atkārtoti samazinājusi Ukrainas kredītreitingu saistībā ar Krievijas sākto karu, kam tik drīzas beigas netiek paredzētas. Aģentūra Ukrainas kredītreitingu samazinājusi no "B-" līdz "CCC+", nosakot tam negatīvu nākotnes perspektīvu.

09.02. Ukrainas spēki sestdien pie Hersonas un Mikolajivas apgabalu robežas veikuši veiksmīgu ierobežotu pretuzbrukumu, piespiežot Krievijas karaspēku pāriet aizsardzībā, jaunākajā ziņojumā par situāciju Krievijas-Ukrainas karā norāda ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW).

"Kaut arī ukraiņu pretuzbrukums nenovedīs pie būtiskas teritorijas atgūšanas tuvākajā nākotnē, tas var traucēt Krievijas puses darbībām un potenciāli piespiedīs Krieviju pārsviest papildspēkus uz Hersonas apgabalu. (..) Ukrainas pretuzbrukumi var papildus palēnināt Krievijas pūliņus konsolidēt administratīvo kontroli pār okupētajiem Ukrainas dienvidiem," norādīja ISW.

07.08. Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka svētdien mudināja ukraiņus, kas šobrīd atrodas Krievijas okupētajās teritorijās, nepieņemt Krievijas pilsonību un pārcelties uz Ukrainas centrālās valdības kontrolē esošajām valsts teritorijām.

"Pārcelieties uz kontrolē esošo teritoriju. Zinu, ka tas nav viegli, bet atrodiet ceļus un iespējas. Jo, galu galā, runa ir par jūsu drošību un jūsu un jūsu bērnu likteni," savā "Telegram" kanālā mudināja vicepremjere.

02.04. Ārkārtas Eiropadomē, kas notiks šodien un rīt, 31.maijā, Beļģijas galvaspilsētā Briselē, valstu un valdību vadītāji pārrunās aktualitātes, kas skar Krievijas iebrukumu Ukrainā, tostarp spriedīs par esošo humāno situāciju šajā valstī, informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

01.26. Ukrainas armija dienvidos no Krivijrogas svētdien veikusi veiksmīgu pretuzbrukumu, vēsta pravda.com.ua.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis par nolaidīgu dienesta pienākumu pildīšanu atlaidis no amata Harkivas apgabala Ukrainas drošības dienesta vadītāju Romānu Dudinu. Likumsargi veiks izmeklēšanu, vēsta pravda.com.ua.

29. maija teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 95. dienu. Jaunākā informācija