Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 95. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:34]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 29. maijā. Ukraina jau ceturto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.34. Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" par 900 000 ASV dolāru (839 400 eiro) izsolē pārdevuši šomēnes iegūto Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāju trofeju, lai nopirktu bezpilota lidaprātus Ukrainas armijas vajadzībām. Vairāk šeit

21.43. Ukrainā Krievijas uzbrukumos bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits vairākus desmitu reižu pārsniedz kritušo karavīru skaitu, intervijā Lielbritānijas sabiedriskajai raidorganizācijai BBC paziņojis premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Mūsu gadījumā civiliedzīvotāju upuru skaits desmitiem reižu pārsniedz karavīru upuru skaitu. Tas pierāda, ka Krievijas armija un Krievija karo pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, nevis ar mūsu Bruņotajiem spēkiem," klāstīja Ukrainas premjerministrs.

19.42. Ukrainas armija saka, ka tā ir sākusi pretuzbrukumu Krievijas spēkiem dienvidos un guvusi ievērojamu progresu Hersonas virzienā, ziņo CNN.

18.52. Jauni satelītattēli liecinot, ka Sīrijas Latākijas ostā ir ieradies Krievijas kravas kuģis ar graudiem, kas, iespējams, nozagti no Ukrainas fermām, turklāt tas ir otrais reiss četru nedēļu laikā, ziņo CNN.Jaunajos attēlos, ko nodrošina "Maxar Technologies", redzams beramkravu kuģis "Matros Pozynich" pie Latākijas 27. maijā.

18.00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien pirmo reizi kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma valstī apmeklējis Harkivas apgabalu valsts austrumos, kur runāja par dzīvojamā fonda atjaunošanu, informēja Ukrainas prezidenta preses dienestā.

17.02. Telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs vienojies par jaunu gāzes piegāžu līgumu uz trim gadiem, svētdien paziņoja Vučičs. 31.maijā beidzas līdzšinējais Serbijas līgums ar "Gazprom" par gāzes piegādēm, kas bija noslēgts uz desmit gadiem.

16.41. Polija piešķīrusi Ukrainai 18 pašgājējas haubices "AHS Krab", vēsta radiostacija "Polskie Radio". Polijas armija jau ir sagatavojusi 100 ukraiņu karavīrus darbam ar 155 milimetru haubici. Kopā ar Vācijas un Nīderlandes piešķirtajām 12 "PzH 2000" Ukrainai būs jau 30 pašgājējas haubices. "AHS Krab" ir Polijā ražotas haubices. Kompānija "Huta Stalowa Wola" saņēmusi Polijas Aizsardzības ministrijas pasūtījumu 96 haubiču izgatavošanai.

15.00. Francijas un Vācijas līderu sarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu novedīs pie jaunas Krievijas vardarbības citviet, Emanuela Makrona un Olafa Šolca gandrīz pusotru stundu ilgušo telefonsarunu ar Putinu kritizējis Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons.

"Neticami, ka pašreizējie Francijas un Vācijas līderi neviļus bruģē ceļu jaunai krievu vardarbībai," pēc Francijas prezidenta un Vācijas kanclera telefonsarunas ar Putinu vietnē "Facebook" rakstīja Igaunijas politiķis, kurš retoriski jautāja, vai abu Eiropas valstu līderu rīcība neliecina par "smadzeņu nāvi", par kuru pirms vairākiem gadiem Makrons apsūdzēja NATO. "Kā gan Parīze un Berlīne neko nav mācījušās no pagātnes? Kāpēc meklēt ieganstus militārās palīdzības Ukrainai aizkavēšanai, un kādēļ uzskata, ka jebkādus solījumus turēs putiniskā Krievija, kas ved iznīcības karu pret vienu no lielākajām Eiropas tautām," rakstīja Reformu partijas pārstāvis.

14.06. Severodoneckas ieņemšanai Krievija koncentrējusi daudz lielākus kaujas spēkus nekā Ukrainas Bruņotie spēki Luhanskas apgabala pilsētas aizstāvēšanai, un tas var nozīmēt, ka Krievijas resursu noplicināšana ļaus Ukrainai pāriet pretuzbrukumā, secinājusi ASV domnīca "Kara pētījumu institūts" (ISW).

13.28. Krievijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē Andrejs Kelins svētdien intervijas laikā BBC raidījumā "Sunday Morning" apgalvoja, ka apsūdzības par kara noziegumiem Ukrainas pilsētā Bučā ir "izdomājums", ziņo CNN. Viņš noliedza, ka Krievijas spēki apšaudītu civiliedzīvotājus.

12.01 Situācija Ukrainas frontē strauji mainīties Ukrainas labā var pēc 15.jūnija, kad gaidāma NATO aizsardzības ministru sanāksme, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs. "Skatīsimies, vai būs [Eiropas Savienības] sankciju sestā pakete, tas nekavējoties noplicinās Krievijas budžetu, kas baro karu. Un otrkārt, kas notiks 15.-16.jūnijā, kad [Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs] Reznikovs brauks uz Ramšteinu [Vācijā] un tiksies ar NATO aizsardzības ministriem," viņš sacīja sestdien intervijā Markam Feiginam "YouTube" kanālā "Feigin Live".

11.46. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši aptuveni 30 150 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Krievijas spēki zaudējuši 1338 tankus, 3270 bruņutransportierus, 631 lielgabalu, 203 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 93 zenītartilērijas iekārtas, 207 lidmašīnas, 174 helikopterus, 504 bezpilota lidaparātus, 116 spārnotās raķetes, 2240 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 48 specializētās tehnikas vienības. Aizvadītājā diennaktī vislielākos zaudējumus Krievijas karaspēks cietis Bahmutas virzienā.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

11.04. Kā ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs, Krievijas karaspēks ar artilēriju apšaudījis civilo infrastruktūru Husarivkā, Velika Komišuvahā, Bohorodočnē, Svjatohirskā un citviet. Gaisa triecieni turpinās arī Izjumas rajona Dovhenkē.

10.37. Volīnijas un Poļesjes virzienos palielinās Baltkrievijas kaujas apmācību pasākumi, svētdien paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs. "Volīnijas un Poļesjes virzienos vērojams operatīvo un kaujas apmācību pasākumu palielinājums Baltkrievijas Republikas bruņoto spēku reaģēšanas spēku pārbaudes laikā. Joprojām ir draudi, ka no tās teritorijas tiks veikti raķešu un aviācijas triecieni pret Ukrainas infrastruktūras objektiem," norādīts paziņojumā.

10.09. Severodoņeckā notiek nepārtrauktas Krievijas apšaudes, un pilsētas nomalē notiek kaujas, liecinot Ukrainas ziņojumi, ziņo CNN. Ukrainas reģionālās civilmilitārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Striuks nacionālajā televīzijā sacīja, ka Ukrainas spēki pilsētā atrodas "stingrā aizsardzības pozīcijā". Dažas no intensīvākajām kaujām ir koncentrētas ap viesnīcu "Mir". "Galvenās autoostas rajonā ir dzirdama īsta kauja," viņš teica

09.03. Visa pasaule, tostarp NATO dalībvalstis, vēlas redzēt Ukrainu, kas ir neatkarīga, droša un suverēna, akcentēja ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails. Viņš atzīmēja, ka pasaule kopš neizprovocētā un atkārtotā Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī ir mainījusies daudzos aspektos - NATO un Rietumi ir daudz spēcīgāki un vienotāki nekā jebkad iepriekš. Savukārt Ukrainā var novērot varonīgu pretestību. Vēstnieka ieskatā, Krievija negaidīja, ka pretestība būs tik spēcīga.

00.10. Krivijrogu apšauda ar raķetēm, iznīcināta rūpnīca, vēsta pravda.com.ua.

28. maija teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 94. dienu. Jaunākā informācija