Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 93. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 27. maijā. Ukraina jau trīs mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.22. Ukrainas aktīvistu organizācija "Mirotvorec" iekļāvusi bijušo ASV valsts sekretāru un prezidenta nacionālās drošības padomnieku Henriju Kisindžeru melnajā sarakstā par piedalīšanos "Krievijas informācijas specoperācijā pret Ukrainu", paziņojuši kā norāda saraksta veidotāji.

21.48. Maskavas patriarhāta Ukrainas Pareizticīgās baznīcas sinode piektdien pieņēmusi lēmumu par pilnīgu patstāvību un neatkarību no Krievijas Pareizticīgās baznīcas.

"Sinode pieņēma atbilstošus papildinājumus un labojumus Statūtos par Ukrainas Pareizticīgās baznīcas (Maskavas patriarhāta) pārvaldi, kas liecina par Ukrainas Pareizticīgās baznīcas (Maskavas patriarhāta) pilnīgu patstāvību un neatkarību," teikts sinodes paziņojumā.

21.06. Lietuvā notikusi slepena konference par Putina iespējamo atstādināšanu no amata. Vairāk šeit.

20.13. Lietuvā nepilnās divās dienās saziedoti jau vairāk nekā trīs miljoni eiro no pieciem miljoniem, kas vajadzīgi, lai iegādātos Ukrainai Turcijā ražoto bezpilota lidaparātu "Bayraktar", piektdien paziņojis līdzekļu vākšanas kampaņas ierosinātājs, žurnālists un influenceris Andrjus Tapins.

19.20. Ķīna aizliegusi uz valsti lidot Krievijas aviopārvadātāju lidmašīnām "Boeing" un "Airbus", kas vienlaicīgi reģistrētas divās jurisdikcijās, vēsta Krievijas tīmekļa medijs RBK, atsaucoties uz diviem avotiem.

Krievijas lidsabiedrību flotēs liela daļa ir lidmašīnas, kas pieder ārzemju līzinga devējiem un līdz martam bija reģistrētas ārzemju jurisdikcijās.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā lidmašīnas faktiski tika atņemtas to īpašniekiem un pārceltas Krievijas reģistrā, bet to tehniskā apkalpošana notiek bez ražotāju un Rietumu aviācijas dienestu uzraudzības.

Tomēr tās noņemt no uzskaites vecajā jurisdikcijā var vienīgi ar līzinga kompāniju atļauju.

18.39. Neraugoties uz Krievijas puses publiskajiem paziņojumiem, nav nekādu pazīmju, ka Krievija būtu gatava sarunām, piektdien sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Fakti liecina par Krievijas prezidenta Vladimira Putina apņemšanos karu turpināt, ar Ziemeļmaķedonijas ārlietu ministru Bujaru Osmani kopīgā preses konferencē norādīja Kuleba.

18.00. Krievijai nav vajadzīgs prezidenta institūts, tai jābūt reālai federālai valstij, kurā augstākā varas institūcija ir parlaments, piektdien Lietuvā izteicies "Atvērtās Krievijas fonda" vadītājs Mihails Hodorkovskis.

Kā preses konferencē pēc Traķu rajonā notikušā astotā Viļņas Krievijas foruma sacījis pazīstamais Kremļa kritiķis, vienīgi tā Krievija varētu tikt vaļā no savām impēriskajām ambīcijām.

"Prezidenta amatam Krievijā vispār nevajadzētu būt, Krievijā ir jābūt parlamentam, un valstij jābūt federālai, federālajam centram jāpārstāv reģioni. Tikai tad, ja Krievija tiks pārkārtota reģionos, impēriskās ambīcijas zaudēs savu spēku," uzsvēris Hodorkovskis.

Viņš arī prognozējis, ka uz Vladimira Putina režīma galu "ilgi nebūs jāgaida".

17.29. Ukrainas reaktīvais iznīcinātājs piektdien debesīs virs Hersonas apgabala notriecis Krievijas iznīcinātāju Su-35, ziņo Ukrainas Gaisa spēku štābs.

"Šodien 27.maijā ap plkst.14 Ukrainas bruņoto spēku iznīcinātājs MiG-29 Hersonas apgabala debesīs notrieca Krievijas iznīcinātāju Su-35, kas medīja Ukrainas triecienaviācijas lidmašīnas," teikts paziņojumā.

Krievijas puse pagaidām lidmašīnas zaudējumu nav komentējusi.

17.01. ASV gatavojas bruņoto spēku pastāvīgai izvietošanai Polijā, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, piektdien vēsta Polijas tīmekļa medijs "polskatimes.pl", atsaucoties uz diviem avotiem valdība, kas lūguši saglabāt anonimitāti.

Līdz šim ASV karavīri izvietoti Polijā uz rotācijas pamata.

16.15. Doneckas apgabala Limanas pilsētu pamatā kontrolē Krievijas karaspēks, bet Ukrainas karavīri Limanas virzienā ieņēmuši jaunas nocietinātas pozīcijas, pavēstīja Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

"Īpaši sīvas kaujas Limanas virzienā. Lielāko daļu Limanas nekontrolē Ukrainas karavīri. Tāpat kā Svitlodarskas virzienā, notikusi Ukrainas Bruņoto spēku pārgrupēšanās, lai ieņemtu nocietinātas pozīcijas. Ienaidnieks šobrīd atrodas Svitlodarskas pašvaldības teritorijā," telekanālam "Hromadske" sacīja Kirilenko.

15.30. Kopš kara sākuma Ukrainā Latvijā sākuši strādāt 3537 Ukrainas civiliedzīvotāji, informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Saskaņā ar VID datiem, visvairāk jeb 335 ukraiņu bēgļu sākuši darbu restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumu jomā, 240 - vispārējo valsts dienestu darbības jomā, 211 strādā ar mazumtirdzniecību nespecializētajos veikalos, kuros galvenokārt pārdod pārtikas preces, dzērienus vai tabaku, 210 nodarbojas ar izmitināšanu viesnīcās un līdzīgās apmešanās vietās un 96 - ar dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecību.

Vēl 14 Ukrainas civiliedzīvotāju strādā darbu, kas saistīts ar kravu pārvadājumu pa autoceļiem jomā un desmit nodarbināti citu inženiersistēmu montāžā.

14.40. Liepājā Valsts policija sākusi administratīvā pārkāpuma procesu par gadījumu, kad Ukrainas pilsoni, iespējams, piekāvis darba kolēģis.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova apliecināja, ka aprīļa beigās policijā saņemta informācija no kāda vīrieša, Ukrainas pilsoņa, par to, ka viņam Liepājā, savā darbavietā, kolēģis ir nodarījis miesas bojājumus.

Cietušais tika nogādāts medicīnas iestādē.

14.08. Atbildot uz Krievijas diplomātu izraidīšanu no Horvātijas saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, Krievija izraida piecus Horvātijas diplomātus.

Krievijas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka izsaukusi Horvātijas vēstnieku, lai izteiktu "stingru protestu par Horvātijas varasiestāžu nepamatotajiem mēģinājumiem vainot Krieviju par kara noziegumiem Ukrainā".

13.46. Dnipropetrovskas apgabalā no Krievijas raidīta spārnotā raķete piektdien trāpījusi Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru kazarmās, nogalinot 10 cilvēkus, paziņoja Dnipropetrovskas apgabala teritoriālās aizsardzības vadītājs Hennadijs Korbans.

12.33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 29 750 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Krievijas spēki zaudējuši 1322 tankus, 3246 bruņutransportierus, 623 lielgabalus, 201 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 93 zenītartilērijas iekārtas, 206 lidmašīnas, 170 helikopterus, 503 bezpilota lidaparātus, 115 spārnotās raķetes, 2226 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 48 specializētās tehnikas vienības.

07.43. Amerikas Savienotās Valstis noraidījušas Krievijas prezidenta Vladimira Putina aicinājumu Rietumiem atcelt ekonomiskās sankcijas apmaiņā pret Ukrainas graudu eksporta blokādes pārtraukšanu.

06.37. Krievijas karaspēks dienvidu virzienā okupētajās teritorijās gatavo "trešo aizsardzības līniju", lai nostiprinātu ilgtermiņa kontroli pār reģionu un sagatavotos atvairīt iespējamos Ukrainas pretuzbrukumus nākotnē, secinājusi ASV domnīca "Kara pētījumu institūts" (ISW).

05.44. Tagadējais Krievijas karaspēka uzbrukums Donbasā var padarīt to par reģionu bez cilvēkiem, savā videouzrunā uzsvēra Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Popasnu, Bahmutu, Limanu, Lisičansku, Severodonecku viņi grib vienkārši pārvērst pelnos. Tāpat kā Volnovahu, kā Mariupoli. Pilsētās un kopienās tuvāk Krievijas robežai, Doneckā, Luhanskā viņi savāc visus, ko var, lai aizpildītu nogalināto un ievainoto vietu okupācijas kontingentā. Tas viss, ieskaitot mūsu cilvēku deportāciju un civilistu masu slepkavības, ir acīmredzama genocīda politika, kuru īsteno Krievija," uzsvēra Ukrainas prezidents.

05.27. Ukrainas pilsētā Severodoneckā, par kuru notiek sīvas kaujas starp Ukrainas karaspēku un Krievijas armiju, ir nogalināti vismaz 1500 cilvēku, paziņoja Severodoneckas mērs Oleksandrs Struks.

03.01. Ukrainas austrumos un dienvidos, kur notiek kaujas, pēdējā laikā neviena karojošā puse nav panākusi ievērojamu progresu, ceturtdien žurnālistiem paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs.

01.56. Ukrainas pilsētā Zaporižjā divos rajonos ir sagrauts 121 nams raķešu apšaudēs, kuras trešdienas rītā veica Krievijas karaspēks, paziņoja Zaporižjas pilsētas padomes preses dienests.

"Pašlaik ir zināms, ka Zaporižjā ir sagrauts 121 nams. No tiem 36 nami atrodas Oleksandrivskas rajonā, bet 85 privātā sektora nami - Ševčenko rajonā," informēja pilsētas padome.

00.27. Putins atklāti tirgojas ar ES, solot nodrošināt graudu piegādes, ja tiks atceltas sankcijas, vēsta Itālijas valdības paziņojums.

00.10.Krievijas armija uzbrūk Severodoņeckai, noris smagas kaujas, vēsta pravda.com.ua.

26. maija teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 92. dienu. Jaunākā informācija