Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 86. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:05]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 20. maijā. Ukraina jau trešo mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:05. Krievijas karaspēka aplenkto Mariupoles metalurģijas rūpnīcu "Azovstaļ" atstājuši visi Ukrainas karavīri, piektdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Ukraina šo informāciju nav apstiprinājusi vai komentējusi.

21:50. Krievu okupanti Mariupolē pabeiguši sabombardētā Dramatiskā teātra drupu novākšanu un aizveduši bojāgājušo līķus, piektdien "Telegram" kanālā pavēstījis Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko, piebilstot, ka nekad vairs nebūs iespējams uzzināt, cik cilvēku tika nogalināti. Bojāgājušo līķi aizvesti uz Manhušas ciemu, kur sagāzti masu kapā.

21.14. Krievijas karaspēks savedis Čornobajivkā aptuveni 130 kara tehnikas vienības, kas, iespējams, domātas iepriekš sakauto vienību papildināšanai, piektdien paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

20:21. Kanāda piemērojusi sankcijas vēl citiem Krievijas oligarhiem un aizliegusi luksusa preču importu un eksportu no Krievijas. Sankcijas piemērotas vēl 14 personām, tai skaitā krievu oligarhiem, viņu ģimenes locekļiem un tuviem Krievijas prezidenta Vladimira Putina līdzgaitniekiem.

Importa aizliegums attieksies uz Krievijas precēm, tai skaitā alkoholiskajiem dzērieniem, jūras veltēm un nerūpnieciskiem dimantiem, savukārt eksporta aizliegums attieksies uz luksusa precēm, piemēram, apaviem, luksusa apģērbiem un rotaslietām.

18.18. Joprojām pastāv iespēja konfiscēt Krievijas valsts īpašumus, lai palīdzētu finansēt karā izpostītās Ukrainas atjaunošanu, piektdien pēc G7 finanšu ministru sanāksmes norādījis Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners.

17.35. Situācija karadarbības zonā joprojām ir saspringta un liecina par turpmāku eskalāciju, piektdien paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Oleksandrs Motuzjaniks.

15.49. Krievija veidos jaunas armijas bāzes valsts rietumos p,aziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

15.04. Krievijas sabiedrība vēl nav sapratusi, ka zaudē karu Ukrainā, bet Vladimira Putina diktatūra šo sakāvi nepārcietīs, tādēļ ir svarīgi palīdzēt Kijevai uzvarēt, uzskata pazīstamais Kremļa kritiķis, bijušais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs, kas šobrīd viesojas Viļņā.

13.50. Krievijas karaspēka intensīvi apšaudītajā Luhanskas apgabala Severodoneckā bumbu patvertnēs slēpjas 15 000 iedzīvotāju, pavēstīja pilsētas administrācijas vadītājs Oleksandrs Strjuks."Krievi Severodonecku apšauda ļoti jaudīgi. Bumbu patvertnēs paliek līdz 15 000 iedzīvotāju," sacīja amatpersona. Visiem mobilo sakaru torņiem pilsētā pārtraukta elektroapgāde.

13.14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 28 700 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš iebrukuma sākuma Krievijas spēki zaudējuši 1263 tankus, 3090 bruņutransportierus, 596 lielgabalus, 200 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 93 zenītartilērijas iekārtas, 204 lidmašīnas, 168 helikopterus, 2162 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas, 460 bezpilota lidaparātus, 43 specializētās tehnikas vienības un 103 spārnotās raķetes. Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

13.00. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) aicinājis Eiropas Padomi izpētīt efektīvus veidus, kā saukt Krieviju pie atbildības par Ukrainā pastrādātajiem pārkāpumiem un noziegumiem un uzsvēris, ka parlamentārās asamblejas priekšlikums izveidot "ad hoc" tribunālu varētu būt viens no turpmākajiem virzieniem.

12.29. Šveices apdrošināšanas uzņēmums "Zurich Insurance" piektdien paziņoja, ka pārdod savu Krievijas biznesu, tādējādi pievienojoties citām kompānijām, kas nolēmušas aiziet no šī tirgus Maskavas īstenotā uzbrukuma Ukrainai dēļ. Krievijas bizness tiks pārdots 11 vietējās komandas locekļiem un turpinās darboties ar citu zīmolu, norāda uzņēmums.

11.59. Pret Krievijas rokgrupas DDT līderi Juriju Ševčuku ierosināta administratīvā lieta par valsts bruņoto spēku "publisku diskreditāciju", pavēstīja amatpersonas.

10.47. Jaunas liecības un videomateriāli, ko ieguvis ASV laikraksts "New York Times" (NYT), ļauj secināt, ka Krievijas karavīri okupētajā Kijivas apgabala Bučā nogalinājuši, izpildot patvaļīgu nāvessodu, vismaz astoņus ukraiņu vīriešus, ceturtdien pavēstīja laikraksts.

10.44. Ukrainas sabiedrība patlaban nepieņems nekādu kompromisu attiecībās ar Krieviju, pauž politologs Kārlis Daukšts. Viņš uzsvēra, ka salīdzinoši nesen ap Ukrainu sāka briest diezgan sarežģīta diplomātiskā situācija. Francijas prezidenta Emanuela Makrona piedāvājums neiedzīt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu stūrī un ļaut viņam "saglabāt seju" izraisīja diezgan lielu viļņošanos. Turklāt līdzīgi izteikušies arī ASV lielāko izdevumu nozīmīgākie komentētāji, proti, ka ar Putinu nepieciešams meklēt diplomātiskus risinājumus.

09.56. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 28 700 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma Krievijas spēki zaudējuši 1263 tankus, 3090 bruņutransportierus, 596 lielgabalus, 200 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 93 zenītartilērijas iekārtas, 204 lidmašīnas, 168 helikopterus, 2162 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas, 445 bezpilota lidaparātu, 43 specializētās tehnikas vienības un 103 spārnotās raķetes.

09.51. Luhanskas apgabala militārās pārvaldes vadītājs Serhijs Haidai informē, ka ceturtdien Severodoņeckā tika nogalināti 12 civiliedzīvotāji, savukārt Hirskē dzīvību zaudēji viens civiliedzīvotājs. Kā ziņo Haidai, tad Krievijas uzbrukums Severodoņeckai bijis neveiksmīgs. Agresorvalsts karaspēks cieta zaudējumus un atkāpās.

07.09. Krievijas uzsāktā kara dēļ no Ukrainas uz ārvalstīm ir devušies vairāk nekā 6,2 miljoni bēgļu, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra vietniece Mērija Akopjana starptautiskā konferencē "ES solidaritāte ar Ukrainu: no kara bēgošo cilvēku aizsardzība".

05.33. ASV apsver iespēju uz sešiem mēnešiem atcelt sankcijas pret Baltkrievijas kālija minerālmēslojuma ražošanas nozari apmaiņā pret Ukrainas graudu tranzītu caur Baltkrieviju, ziņoja ASV laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz saviem avotiem.

04.42. Ukraina pēc kara tiks veidota kā valsts ar augstu drošības līmeni, izmantojot labākās drošības tehnoloģijas pēc vadošo valstu parauga, ceturtdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, tiešsaistē tiekoties ar augstskolu studentiem un rektoriem.

03.45. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir kļuvis par gada ietekmīgāko cilvēku pēc amerikāņu žurnāla "Time" lasītāju versijas.

00.10. Pentagons uzskata, ka Odesai tuvākajā laikā nedraud Krievijas armijas desanta mēģinājums. Saskaņā ar Pentagona izlūkdienestiem, Krievijas aviācija ir samazinājusi kaujas lidojumu skaitu līdz 140 uzlidojumiem dienā. Tas esot par aptuveni 100-150 lidojumiem mazāk nekā iepriekšējās nedēļās, vēsta pravda.com.ua.