Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 84. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:52]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 18. maijā. Ukraina jau trešo mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.36. ASV ir pārliecinātas, ka Turcijas bažas saistībā ar Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO var tikt kliedētas, trešdien sacīja ASV prezidenta Džo Baidena viens no augstākajiem padomniekiem.

"Mēs esam pārliecināti, ka galu galā Somija un Zviedrija" iestāsies NATO un ka "Turcijas bažas raisošie jautājumi tiks atrisināti", sacīja nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

21.52. Ukrainas galvaspilsētā Kijivā darbu pēc trīs mēnešu pārtraukuma trešdien atsākusi ASV vēstniecība, pavēstīja ASV Valsts departaments.

"Ukrainas tauta ar mūsu atbalstu drošības jomā aizstāvējusi savu dzimteni pret Krievijas nekrietno iebrukumu, un rezultātā [ASV karoga] zvaigznes un svītras atkal plīvo virs mūsu vēstniecības," paziņojumā apliecināja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

20.36. Krievija trešdien pavēstīja, ka slēdz Kanādas raidsabiedrības CBC Maskavas birojus, šādi atbildot uz Krievijas valsts raidsabiedrības RT aizliegšanu Kanādā. "Ir pieņemts lēmums īstenot atbildes pasākumus saistībā Kanādas soļiem, šajā gadījumā - slēgt Kanādas televīzijas un radio kompānijas CBC Maskavas birojus, arī anulēt akreditācijas un Krievijas vīzas tās žurnālistiem," pavēstīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

19.45. Vairāki Eiropas politiķi mudinājuši Kijivu piekāpties Maskavai suverenitātes jautājumā, lai tādējādi glābtu Krievijas diktatora Vladimira Putina reputāciju, trešdien paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

18.19. Apsverot, kā palīdzēt kara plosītajai Ukrainai, Lietuva varētu ne tikai piedalīties izpostītās svarīgās infrastruktūras atjaunošanā, bet arī pati izveidot Ukrainas atjaunošanas fondu, trešdien norādījusi ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite.

18.02. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa atzīmē ciešo valstu sadarbību, reaģējot uz Krievijas uzsākto karu Ukrainā un sniedzot atbalstu Ukrainai. Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Viljandi, Igaunijā, šodien norisinājās septītais Latvijas un Igaunijas Ārlietu ministriju neformālais seminārs, kurā notika Rinkēviča un Līmetsas divpusējā tikšanās, kā arī abu ministriju vadību diskusija par reģionālajām un drošības politikas aktualitātēm.

17.14. Krievijas karaspēka okupētajā Melitopolē trešdien uzspridzināts krievu bruņuvilciens, ziņo Zaporižjas apgabala aizsardzības štābs. Saskaņā ar sākotnējo informāciju zem krievu bruņuvilciena noticis ar tālvadības pulti iedarbināmas mīnas sprādziens, teikts štāba paziņojumā. Tiek ziņots, ka bruņuvilciena sastāvā bijuši desmit vagoni un ka sprādziens noticis zem vagona, kurā uzturas vilciena apkalpe.

16.54. Eiropas Komisija (EK) paziņojumā ir izklāstījusi plānus Eiropas Savienības (ES) tūlītējai rīcībai, kuras mērķis ir nepieļaut Ukrainā finansējuma nepietiekamību, kā arī ieviest satvaru atjaunošanas nodrošināšanai ilgākā termiņā. Kā informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, minētais paziņojums ir atbilde uz Eiropadomes aicinājumu novērst Ukrainā notiekošā kara sekas ar īpaši šim nolūkam veiktu, Eiropas vadībā īstenotu pasākumu palīdzību.

16.29. Vairākas Krievijas bruņoto spēku apakšvienības atteikušās piedalīties kaujās Ukrainā un pieprasījušas tās nosūtīt atpakaļ uz pastāvīgās dislokācijas vietām Krievijā, trešdien paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

"Krievijas okupācijas spēku rindās aug neapmierinātība ar piedalīšanos karadarbībā. Krievijas okupanti arvien biežāk atsakās pildīt komandieru pavēles veikt aktīvas uzbrukuma darbības Ukrainas teritorijā," teikts paziņojumā izlūkošanas pārvaldes "Telegram" kanālā.

15.37. Pirmais krievu karavīrs, kas Ukrainā stājies tiesas priekšā par pastrādātajiem kara noziegumiem, trešdien atzinis savu vainu, par ko viņam varētu draudēt mūža ieslodzījums. Uz tiesas jautājumu, vai viņš atzīst izvirzītās apsūdzībās kara noziegumos un ar iepriekšēju nodomu izdarītā slepkavībā, 21 gadu vecais seržants Vadims Šišimarins atbildēja ar "jā".

15.20.Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien ierosināja šogad piešķirt papildu finanšu palīdzību Ukrainai līdz deviņu miljardu eiro apmērā, lai palīdzētu valstij pārvarēt kara sekas. Šos līdzekļus Eiropas Savienība (ES) plāno iegūt finanšu tirgos un piedāvāt Ukrainai aizdevumu veidā, norāda EK pārstāvis. Leiena arī norādīja, ka ir pienācis laiks domāt par Ukrainas atjaunošanu pēc kara beigām, piebilstot, ka ES ir stratēģiskas intereses šīs atjaunošanas pūliņu vadīšanā.

15.09. Maskava trešdien paziņoja par 34 Francijas diplomātisko misiju darbinieku izraidīšanu kā atbildes soli uz līdzīgu Parīzes rīcību, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. "34 Francijas diplomātisko misiju darbinieki Krievijā ir pasludināti par "persona non grata"," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija, piebilstot, ka viņiem valsts jāatstāj divu nedēļu laikā.

12.22. Krievijas karaspēka aplenkto Mariupoles metalurģijas rūpnīcu "Azovstaļ" kopš pirmdienas atstājuši 959 Ukrainas karavīri, trešdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Krievijas mediji citē Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvja Igora Konašenkova teikto, ka kopš pirmdienas "padevušies gūstā" 959 Ukrainas karavīri, kas atradās rūpnīcā "Azovstaļ", viņu vidū - 80 ievainotie, un 51 ievainotais nogādāts slimnīcā Krievijas okupētajā Novoazovskā.

11.53. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 28 300 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma Krievijas spēki zaudējuši 1251 tanku, 3043 bruņutransportierus, 585 lielgabalus, 199 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 91 zenītartilērijas iekārtu, 202 lidmašīnas, 167 helikopterus, 2137 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas, 441 bezpilota lidaparātu, 43 specializētās tehnikas vienības un 102 spārnotās raķetes.

11.31. Viena no visplašāk kara Ukrainā ietekmētajām nozarēm ir lauksaimniecība, jo sarūk kviešu, kukurūzas, saulespuķu eļļas pieejamība, atzīmē "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

10.48. Krievijas karaspēks Harkivā pilnībā iznīcinājis Ukrainā vienīgo augu sēklu banku, kurā glabājās vairāk nekā 160 000 dažādu augu sēklu un lauksaimniecības kultūru hibrīdu paraugu no visas pasaules, paziņojusi Ukrainas Augstākās radas Humanitārās un informācijas politikas komiteja.

08.23. ASV pašlaik nesaskata draudus, ka Krievija varētu izmantot kodolieročus, paziņoja ASV pilnvarotā lietvede Ukrainā Kristīna Kvīna.

"Mēs ceram, ka Krievija neizšķirsies par šādu soli. Pašreizējā posmā mēs nenovērojam nekādas pazīmes, ka Krievija ir gatava izmantot šādus ieročus. Un ceram, ka tā būs arī turpmāk," sacīja Kvīna intervijā telekanālam "Ukraina 24".

07.11. Tiesa Kijivā par civiliedzīvotāja nogalināšanu trešdien sāk tiesāt Krievijas armijas tanku nodaļas komandieri Vadimu Šišimarinu. Šis ir pirmais gadījums, kad tiesas priekšā saukta Krievijas militārpersona par civiliedzīvotāja slepkavību šī kara laikā.

05.44. Ukrainas bruņotie spēki jūnija beigās vai jūlija sākumā varētu doties pretuzbrukumā Krievijas spēkiem visās frontēs, televīzijā paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra ārštata padomnieks Rostislavs Smirnovs.

"Mums jāsaprot, ka tuvākajā perspektīvā mēs dosimies pretuzbrukumā visās frontēs. Tomēr, nosacīti runājot, tas nenotiks rīt vai parīt," sacīja Smirnovs.

04.41. ASV Valsts departaments otrdien paziņoja par jaunas nodaļas izveidošanu, lai pētītu, dokumentētu un publiskotu Krievijas kara noziegumus Ukrainā.

Jaunā nodaļa ar nosaukumu "Konflikta observatorija" ("Conflict Observatory") "savāks, analizēs un padarīs plaši pieejamus pierādījumus par Krievijas izdarītiem kara noziegumiem un citām zvērībām Ukrainā," paziņoja Valsts departaments.

03.23. Krievijas vicepremjers Marats Husnuļļins otrdien apmeklēja Ukrainas dienvidos esošā Hersonas apgabala teritoriju, kuru ir okupējis Krievijas karaspēks.

Husnuļļins apmeklējuma laikā paziņoja, ka Hersonas apgabalam vajadzētu ieņemt "cienīgu vietu mūsu krievu saimē", ziņoja Krievijas informācijas aģentūra "RIA Novosti".

02.18. No Mariupoles tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijas otrdien tika izvesta jauna Ukrainas karavīru grupa, ziņoja britu informācijas aģentūra Reuters".

No rūpnīcas teritorijas izbrauca vismaz septiņi autobusi ar Ukrainas karavīriem, un tos pavadīja prokrieviskie bruņotie spēki. Aculiecinieks pavēstīja "Reuters", ka ne visi karavīri autobusos izskatījās ievainoti.

"Reuters", Ukrainas un Krievijas mediji vēlāk ziņoja, ka karavīri aizvesti uz labošanas koloniju Olenivkā, kas atrodas tā sauktās "Doņeckas tautas republikas" separātistu kontrolētajā teritorijā.

00.10. Pasaules veselības organizācijas (PVO) ārkārtas situāciju reģionālā direktore Dorita Nitzana pauda bažas, ka Mariupolē iespējama holeras izplatība.

17. maija teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 83. dienu. Jaunākā informācija