Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 83. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:39]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 17. maijā. Ukraina jau trešo mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:39. Kannu kinofestivāla atklāšanas ceremonijā otrdien pārraidīta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzruna, kurā viņš aicinājis kino pasauli neklusēt kara laikā. Zelenska runa, kas bija iepriekš ierakstīta video, bija pārsteigums ceremonijas dalībniekiem un saņēma skaļas ovācijas. "Vai kino klusēs, vai runās? Ja ir diktators, ja notiek karš par brīvību, vēlreiz viss ir atkarīgs no mūsu vienotības. Vai kino var palikt ārpus šīs vienotības?" jautāja Zelenskis. Ukrainas prezidents atsaucās uz kino Otrā pasaules kara laikā, tai skaitā 1940.gadā iznākušo Čārlija Čaplina filmu "Lielais diktators", kurā tika izsmiets nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers.

22:03. Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien telefona sarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski solījis palielināt ieroču piegādes Ukrainai. Francija sākotnēji vilcinājās piegādāt smagos ieročus Kijivai, un Makrons pozicionēja sevi kā vidutāju krīzē, regulāri sazinoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

20:20. Krievija varētu drīz pārtraukt piegādāt gāzi Somijai, jo tā atteikusies maksāt Krievijas valsts gāzes kompānijai "Gazprom" rubļos, otrdien paziņojis Somijas dabasgāzes uzņēmums "Gasum".

19:24. Igaunijas Ārlietu ministrija otrdien izsaukusi Krievijas vēstnieku, lai izteiktu viņam nosodījumu par Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāres Marijas Zaharovas paziņojumu, kurā izteikti personiski apvainojumi Igaunijas premjerministrei Kajai Kallasai. Ministrijas ģenerālsekretāra vietnieks Reins Tammsārs, kurš tikās ar Krievijas vēstnieku, neuzskatīja par nepieciešamu komentēt paziņojumu, ko Zaharova publicēja sociālajā medijā, bet aicināja Krievijas pārstāvjus atturēties no neprofesionāliem personiskiem uzbrukumiem Igaunijas politiķiem, saglabāt pieklājību, padziļināt savas vēstures zināšanas un nekavējoties pārtraukt agresiju pret Ukrainu. Kallasa nesen starptautiskajā Lennarta Meri konferencē Tallinā aicināja valstis nekontaktēties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, jo viņš ir kara noziedznieks. Zaharova pēc tam vietnē "Telegram" publicēja ierakstu, kurā izteicās, ka pat autokrātiskiem sultāniem nav tādas pārmantotas karjeras kā Kallasai.

18:28. Pirmdien no „Azovstaļ” uz Krievijas okupētajām teritorijām izveda vairāk nekā 260 ukraiņu karavīru. Pagaidām nav skaidrs, kāds būs viņu tālākais liktenis, bet Kijiva ir apņēmusies viņus nogādāt mājās. vēsta lsm.lv.

16.44. Ukrainā otrdien kopš paša rīta turpinās Sumu apgabala apšaude no Krievijas teritorijas, Šostkinskas rajona ziemeļos notiek kauja, un Seredinas-Budas rajonā Krievijas karaspēks mēģina izlauzties caur Ukrainas robežu, ziņo Sumu apgabala militārās administrācijas vadītājs Dmitro Živickis.

"Apmēram pieci triecieni Esmaņas reģionā. Aptuveni 70 sprādzieni Bojarski-Ležači virzienā. Sopičas rajonā reģistrēti seši sprādzieni," pavēstīja Živickis.

16.07. Krievija otrdien paziņojusi par izstāšanos no Baltijas jūras valstu padomes. Baltijas jūras valstu padome (BJVP) ir starpvaldību organizācija, kurā līdz šim bija pārstāvētas 11 valstis - Dānija, Igaunija, Islande, Krievija, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Polija, Somija, Vācija un Zviedrija, kā arī Eiropas Komisija. Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka šī organizācija kļūstot par "pretkrieviskas politikas instrumentu" un "arvien vairāk iegrimst rusofobijā un melos".

15.24. Ukrainas sarunas ar Krieviju ir apturētas, otrdien paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks. Krievijas prasības atšķirībā no notikumiem frontē nemainās, norādīja amatpersona.

14.05. Krievija atvieglojusi valsts teritorijā ražotu automobiļu drošības standartus saistībā ar rietumvalstu Maskavai noteiktajām sankcijām, kuru dēļ radies elektrisko komponentu un rezerves daļu deficīts. 12.maijā parakstītajā dekrētā Krievijas valdība izziņojusi samazinātas prasības, lai sertificētu valstī ražotu atsevišķu automobiļu tipus. Šajā dekrētā ietverta automobiļu ražošana bez bremžu pretbloķēšanas sistēmas (ABS) sensoriem, gaisa spilveniem vai drošības jostu spriegotājiem ar avārijas bloķēšanu.

13.52. Krievijas prezidents Vladimirs Putins personīgi iesaistījies Krievijas un Ukrainas karā tādā mērā, ka pieņem lēmumus "pulkveža vai brigādes ģenerāļa līmenī", sacījuši vairāki Rietumu militārie avoti.

Putins palīdz noteikt karaspēka virzību Donbasā, kur pagājušajā nedēļā Krievijas spēki cieta smagus zaudējumus, vairākkārt cenšoties šķērsot stratēģiski svarīgo Severskijdonecas upi, norādīja avoti.

13.15. Ukrainas karavīru evakuācija no Krievijas spēku aplenktās Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ" turpināsies, otrdien paziņoja Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka. "Strādājam pie tālākajiem humānās operācijas posmiem. Ja Dievs dos, viss būs labi," ziņapmaiņas platformā "Telegram" ierakstījusi Vereščuka.

12.51. Šorīt Krievijas karaspēks veicis raķešu triecienu Ohtirkas pilsētai Sumu apgabalā. Vismaz pieci cilvēki ir ievainoti, informē Sumu apgabala militārās administrācijas vadītājs. Kā tiek ziņots, Krievijas raidītās raķetes skārušas civilos objektus un izraisījušas ievērojamus postījumus.

12.15. Krievijas bruņotās agresijas rezultātā Ukrainā ievainoti vismaz 652 bērni. Pēdējās diennakts laikā mirušo bērnu skaits nav mainījies - 229, informē Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

11.50. Ļvivas apgabala militārās administrācijas vadītājs Maksims Kozickis ziņo, ka naktī uz 17.maiju agresorvalsts karavīri izšāvuši raķeti uz Ļvivas dzelzceļa reģionālās nodaļas infrastruktūras objektu. Sprādziena rezultātā ir sabojāta dzelzceļa infrastruktūra. Šobrīd nav informācija par upuriem vai bojāgājušajiem.

11.35. Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas naktī uz 17.maiju notriekušas trīs Krievijas spārnotās raķetes virs Ļvivas apgabala un vienu virs Mikolajevas apgabala, sociālajā medijā "Facebook" ziņo Air Command "South" un Air Command "West".

11.21. Rivnes apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kovaļs intervijā televīzijas kanālam "Espresso" atzinis, ka Krievijas raķešu uzbrukums, kas tika veikts 26. martā, līdz ar zemi nolīdzinājis Dubno naftas bāzi. Par laimi cietušo neesot.

09.56.Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši aptuveni 27 900 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

07.10. Eiropas Savienība (ES) palīdzēs Ukrainai nogādāt uz ārējiem tirgiem eksportam paredzētos graudus, kuru izvešanu caur Melnās jūras ostām bloķē Krievija, preses konferencē paziņoja ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.

04.13. Eiropas Savienības (ES) Ministru padome sēdē Briselē ir apstiprinājusi ceturto palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu eiro apjomā, kas paredzēta ieroču iepirkšanai un citām aizsardzības vajadzībām, preses konferencē paziņoja ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.

03.32. Krievijas karaspēks naktī uz otrdienu ar raķetēm apšaudīja militārās infrastruktūras objektu Ļvivas apgabala Javorivas rajonā pie Polijas robežas, paziņoja vietējās pašvaldības vadītājs.

00.53. No aplenktās tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" Mariupoles pilsētā pirmdien tika evakuēti 264 Ukrainas karavīri, paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

53 smagi ievainotie tika evakuēti uz medicīnas iestādi Novoazovskā, bet vēl 211 karavīri pa humāno koridoru tika aizvesti uz Olenivku.

00.35. Krievijas karā pret Ukrainu kopš 24.februāra ir gājuši bojā vismaz 3668 civiliedzīvotāji, bet vēl 3896 ir ievainoti, pirmdien paziņoja ANO Augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos pārvalde.

00.10. Krievijas prezidents Vladimirs Putins dažiem pasaules līderiem esot teicis, ka vēl nav pienācis laiks sarunām ar Ukrainas prezidentu par kara izbeigšanu, atsaucoties uz Ukrainas Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Ihors Žovkva teikto, vēsta pravda.com.ua,

 

16. maija teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 82. dienu. Jaunākā informācija