Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 82. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:38]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 16. maijā. Ukraina jau trešo mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.38. Ukrainas armija ienaidnieka noliktavās Izjumā iznīcinājusi ievērojamu daudzumu munīcijas, atklāja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

21.50. Krievijas karaspēks koncentrējis savas aktivitātes Doneckas virzienā, centās ierobežot Ukrainas armijas ofensīvu uz ziemeļiem no Harkivas un gatavojas uzbrukumam netālu no Izjumas, pirmdien ziņo Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs.

20.52. Tiesa arestēja oligarha Mihaila Frīdmana Kipras uzņēmumu aktīvus. - Caur šo uzņēmumu Fridmanam un viņa uzņēmumam pieder Alfa Bank.

19.08. Krievijai jāuzņemas pilna atbildība un izmaksas, kas saistītas ar Ukrainas atjaunošanu, pirmdien Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Sanāksmē ES ārlietu ministri apsprieda ES atbalstu Ukrainai, ES sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju un Rietumbalkānu jautājumu.

18.08. Krievija neuzskata Somijas un Zviedrijas lēmumus iestāties NATO par draudiem, taču NATO militārās infrastruktūras izvietošana šajās valstīs var izprovocēt atbildi no Maskavas, pirmdien paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

16.31. Francijas prezidenta Emanuela Makrona piedāvājums Ukrainai piekāpties Krievijai attiecībā uz suverenitāti ir nereāls priekšlikums, aģentūrai LETA uzsvēra ārlietu eksperts, Vidzemes Augstskolas lektors Jānis Kapustāns.

15.32. Ukrainas robežsargi paziņojuši, ka pirmdienas rītā novērsts Krievijas mēģinājums iesūtīt karavīrus Sumu apgabalā Ukrainas ziemeļos, kur pašlaik nenotiek aktīva karadarbība. Robežsargi informēja, ka Krievijas spēki izmantojuši mīnmetējus, granātmetējus un ložmetējus, lai piesegtu sabotāžas un izlūkošanas grupas ienākšanu pāri robežai no Krievijas.

14.50. Vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvisti ieņēmuši piestātni Anglijā, kur bija plānots pietauvoties tankkuģim ar 33 000 tonnu dīzeļdegvielas no Krievijas, tādēļ kuģim Temzas upē bija jāapgriežas un jādodas prom.

13.50. ASV ātrās ēdināšanas gigants "McDonald's" ziņoja, ka pārdos savu biznesu Krievijā, kas ietver 850 restorānus. Komentējot šo lēmumu, "McDonald's" norādīja uz Ukrainas kara izraisīto humanitāro krīzi, uzsverot, ka Krievijas biznesa paturēšana vairs neatbilst uzņēmuma vērtībām.

13.21. Čerņihivas mērs Vjačeslavs Čauss ziņo, ka pilsētā tiks sākti kritiskās infrastruktūras atjaunošanas darbi. "Ministrijā ir pabeigtas visas procedūras līdzekļu pārskaitīšanai un tāmju apstiprināšanai, un šonedēļ, varbūt pat šodien, reģionālā pārvalde kopā ar īpašniekiem vai administratoriem un celtniekiem sāks atjaunot kritisko infrastruktūru: elektrību, ūdens apgādi, slimnīcas un bērnudārzus."

13.14. Kā informē Mikolajivas mērs un Ukrainas ārkārtas palīdzības dienests, tad pilsētā šodien nogranduši vairāki spēcīgi sprādzieni, kurus izraisījuši Krievijas armijas veiktie raķešu triecieni. Raķetes tiek raidītas uz pilsētas dzīvojamajiem rajoniem. Savukārt no rīta pēc Krievijas veiktās apšaudes Mikolajivas Inguļskas rajonā izcēlās ugunsgrēks uz veikala jumta. Kā informē mēra birojs, tad ugunsgrēkā cietis ne tikai veikala jumts, bet arī tuvumā esošās automašīnas un zemspiediena gāzes vads.

12.05. Krievijas karaspēks raida raķešu triecienus Odesas apgabalam, ziņo medijs "Dumskaya".

11.57. Krievijas okupanti saņēmuši Kremļa rīkojumu ieņemtajās Zaporižjas un Hersonas apgabalu daļās pēc dažiem mēnešiem rīkot referendumu, pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Vadims Denisenko.

"Ja runājam par Enerhodaru un ne tikai, tad krievi cenšas maksimāli nostiprināties. Viņi mēģina nodibināt savu varu, viņi daudzās apdzīvotās vietās izvieto savus uzraugus, bieži no kriminālās pasaules," televīzijas maratona ēterā sacīja amatpersona.

11.11. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko cenšas līdzsvarot savu atbalstu Krievijai ar vēlmi izvairīties no tiešas sava karaspēka līdzdalības Krievijas-Ukrainas karā, lai izvairītos no vēl lielākām Rietumu sankcijām pret savu režīmu un Ukrainas pretpasākumiem, uzskata Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

10.20. Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 229 bērni, bet vairāk nekā 650 guvuši dažādus ievainojumus, ziņo Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

08.06. Liecības par Krievijas karaspēka smagajiem zaudējumiem, Ukrainā Luhanskas apgabalā pie Bilohorivkas mēģinot pārkļūt Siverskijdonecas upei, Krievijā rada katastrofas apjausmu, teikts svētdien publikācijā laikrakstā "New York Times".

07.08. Ukrainā Harkivas apgabalā teritoriālās aizsardzības spēku bataljona karavīri atspieduši Krievijas karavīrus un sasnieguši valsts robežu, sociālajā tīklā "Facebook" pavētīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

"Harkivas pilsētas Ukrainas Bruņoto spēku Teritoriālās aizsardzības spēku 127.brigādes 227.bataljons atspiedis krievus un izgājis uz valsts robežas sektoru," teikts paziņojumā.

00.47. Ukrainas Aizsardzības ministrija: Harkovas apgabalā ukraiņu aizstāvji piespieduši Krievija armiju atkāpties līdz valsts robežai, vēsta pravda.com.ua.

00.10. "Mēs gatavojamies jauniem Krievijas uzbrukuma mēģinājumiem Donbasā. Okupanti joprojām nevēlas atzīt, ka ir nonākuši strupceļā un ka viņu tā dēvētā "speciālā operācija" jau ir bankrotējusi. Taču noteikti pienāks brīdis, kad ukraiņu tauta piespiedīs iebrucējus pilnībā atpazīt realitāti, " uzrunā tautai sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.