Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 78. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:01]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 12. maijā. Ukraina jau trešo mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

23.01. Ukrainas Bruņoto spēku trieciena rezultātā Melnajā jūrā netālu no Ukrainai piederošās Čūsku salas nodarīti bojājumi Krievijas karaflotes aizmugures apgādes kuģim "Vsevolod Bobrov" un tas aizdedzies. Vairāk šeit.

22.34. Azovieši, par spīti visam, turpina izsist no pozīcijām okupantus, vēsta pravda.com.ua.

 

21:25. Ukrainas iedzīvotāji turpina evakuēties no Ukrainas austrumiem, īpaši no Doneckas reģiona. Dažkārt cilvēki vilcinās pamest karadarbības skarto reģionu, nevēloties atstāt savas mājas un visu, kas viņiem pieder. Tomēr nemitīgo apšaužu un bombardēšanas rezultātā zudis viss, kas viņiem bijis dārgs. Tādēļ iedzīvotāji ar brīvprātīgo palīdzību steidz evakuēties no Doneckas reģiona.

20:56. ANO Cilvēktiesību padome ar ievērojamu balsu vairākumu atbalstīja rezolūciju, kas paredz sākt izmeklēšanu par iespējamiem Krievijas karaspēka Ukrainā pastrādātiem kara noziegumiem. Runa ir par noziegumiem, kas atbilstoši apsūdzībām pastrādāti kara sākumā. Ukraina pārcietusi "desmit pilnīgu šausmu nedēļas", padomei sacīja Ukrainas ārlietu ministra vietniece Emine Džaparova. Kā sacīja ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta, pēdējo nedēļu laikā uz ziemeļiem no Kijivas atrasti tūkstošiem līķu, un daudzi no šiem cilvēkiem, spriežot pēc ievainojumu rakstura, sodīti ar nāvi. Rezolūciju atbalstīja 33 valstis, bet 12 atturējās. Pret Ukrainas iesniegto rezolūciju nobalsoja tikai Ķīna un Eritreja.

20:26. Eiropas Komisija (EK) šodien nāca klajā ar pasākumu kopumu, kas palīdzēs Ukrainai eksportēt lauksaimniecības produktus, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā. EK rīcības plāns paredz izveidot solidaritātes joslas, lai nodrošinātu, ka Ukraina var eksportēt graudus, kā arī importēt tai vajadzīgās preces no humānās palīdzības līdz dzīvnieku barībai un mēslošanas līdzekļiem. ES Transporta komisāre Adina Veleana skaidro, ka mazāk nekā trīs mēnešos, izmantojot ES infrastruktūru, no Ukrainas jāizved 20 miljoni tonnu graudu. "Tā ir milzīga problēma, tāpēc ir svarīgi koordinēt un optimizēt loģistikas ķēdes, ieviest jaunus maršrutus un pēc iespējas izvairīties no sastrēgumiem," norāda komisāre.

19:43. Ukrainai risina sarežģītas sarunas ar Krieviju par 38 smagi ievainotu karavīru izvešanu no Krievijas karaspēka ielenktās Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijas, ceturtdien pavēstīja Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka. "Mēs risinām ļoti sarežģītas sarunas par nopietni ievainotu karotāju evakuāciju no "Azovstaļ" apmaiņā pret sagūstītajiem krieviem," paziņojumā sociālajos medijos norādīja vicepremjere. Tuneļos "Azovstaļ" teritorijā joprojām ir vairāk nekā 1000 Ukrainas karavīru, šonedēļ intervijā sacīja Vereščuka. Vairāki simti ir ievainoti, un Ukraina risina sarunas ar Turciju par atbalstu evakuācijas organizēšanā.

19:09. Lietuva oficiāli atsauc savu vēstnieku Maskavā Eitvīdu Bajarūnu, paredzot ka viņš šos pienākumus beidz pildīt no 1.jūnija, norādīts ceturtdien reģistrētajā valdības lēmuma projektā. Faktiski Bajarūns atgriezās Lietuvā aprīļa sākumā pēc valdības lēmuma pazemināt diplomātiskās pārstāvības līmeni attiecībās ar Krieviju. Valdība arī plāno no 7.jūnija likvidēt Lietuvas ģenerālkonsulātu Sanktpēterburgā, ko Maskava slēdza pēc Lietuvas lēmuma izraidīt no valsts Krievijas vēstnieku Alekseju Isakovu un konsulāta Klaipēdā darbiniekus.

18:11. Krievija nespēj pilnvērtīgi atjaunot no Ukrainas izvesto karaspēka vienību kaujasspējas, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde. Kara gaitā Ukrainā zaudējuši būtisku sava militāri tehniskā potenciāla daļu, krievi spiesti vienībās, kas cietušas neatjaunojamus zaudējumus, piegādāt tehniku un ieročus, kas ražoti pirms 50-60 gadiem, norādīja izlūkdienests. "Tomēr šāda situācija nemulsina Kremļa vadību, tai ir vienaldzīgi tas, cik daudz "lielgabalu gaļas" tiek sūtīts kaujā par "krievu pasauli". Vienmēr atradīsies tas, kas gadu desmitiem rūsē noliktavās un ko negribēja pirkt pat trešās pasaules valstis," pavēstīja izlūkdienests. No ilgtermiņa uzglabāšanas noliktavām tehniku nav pat iespējams nogādāt armijas vienībās, bet karavīrus spiež to pieņemt un ziņot pavēlniecībai, ka armijas vienības ir pilnībā nokomplektētas un nodrošinātas, teikts paziņojumā izlūkdienesta tīmekļa vietnē.

17.19. ASV telekanāls “CNN” publicējis novērošanas kameru ierakstu no Ukrainas galvaspilsētas Kijivas apkaimes, kurā redzams, kā Krievijas karavīri ar šāvieniem mugurā nogalina divus neapbruņotus civiliedzīvotājus.

Ukrainas prokurori izmeklē šo lietu kā Krievijas pastrādāto kara noziegumu.

13.50. Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainas teritorijā ASV izstrādātas vadlīnijas izlūkošanas informācijas apmaiņai ar Kijivu, kas paredz daļu informācijas par Krieviju Ukrainas pusei nesniegt, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta laikraksts "The Washington Post". Lai nevairotu saspīlējumu attiecībās ar Krieviju, ASV izlūkdienestu darbinieku iekšējā instrukcijā iekļauti divi ierobežojumi Ukrainai nododamajai informācijai.

12.31. Gaisa uzlidojumā Novhorodai-Siverskai Černihivas apgabalā Ukrainas ziemeļos nogalināti trīs cilvēki un 14 ievainoti, ceturtdien ziņo vietējā pašvaldībā. Pašvaldības vadītāja Ludmila Tkačenko pavēstījusi, ka viena cietušā stāvoklis ir tik smags, ka viņu nevar pārvest uz citu slimnīcu. Daļa cietušo nogādāti citās medicīnas iestādēs, bet vieglākās traumas guvušie ārstējas vietējā slimnīcā.

11.36. Čehija sarunās ar Vāciju vēlas panākt tanku piegādes, lai savā īpašumā esošos padomju tankus varētu nosūtīt Ukrainai, paziņojusi Čehijas aizsardzības ministre Jana Černochova. Čehija varētu saņemt Vācijas tankus "Leopard", viņa sacīja Čehijas sabiedriskajai televīzijai, pieļaujot, ka tā tomēr nebūs vismodernākā vācu tanku versija.

11.14. Krievija no Harkivas apgabala izvedusi savas armijas vienības, lai tās reorganizētu un papildinātu pēc kaujās ciestajiem smagajiem zaudējumiem, teikts kārtējā Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ikdienas apskatā par situāciju Ukrainas frontē.

10.41. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 26 650 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš iebrukuma sākuma krievi zaudējuši 1195 tankus, 2873 bruņutransportierus, 534 lielgabalus, 191 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 87 zenītartilērijas iekārtas, 199 lidmašīnas, 161 helikopteru, 2019 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas, 398 bezpilota lidaparātus, 41 specializētās tehnikas vienību un 94 spārnotās raķetes.

10.12. Viens no Mariupoles aizstāvju komandieriem uzrunājis pasaules bagātāko cilvēku Īlonu Masku un lūdzis palīdzēt Krievijas karaspēka ielenktajiem pilsētas aizstāvjiem. Trīs mēnešus ilgušajā Krievijas karā pret Ukrainu stratēģiskā ostas pilsēta ir sagrauta, bet ukraiņi joprojām turpina pretoties metalurģijas uzņēmuma "Azovstaļ" teritorijā.

09.48. Vācijas rūpniecības gigants "Siemens" ceturtdien paziņoja, ka pametīs Krievijas tirgu, ņemot vērā Maskavas īstenoto uzbrukumu Ukrainai. "Siemens" norāda, ka uzņēmums jau sācis visu savu rūpniecisko darbību apturēšanu Krievijā. Iepriekš uzņēmums bija apturējis jaunas uzņēmējdarbības sākšanu Krievijā un piegāžu veikšanu uz šo valsti.

09.06. Krievijas karaspēks turpina uzbrukumu Ukrainas austrumos ar mērķi iegūt pilnīgu kontroli pār Doneckas, Luhanskas un Hersonas apgabaliem un izveidot sauszemes koridoru uz okupēto Krimas pussalu, ceturtdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

08.39. Ukrainā kopš 24.februāra, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu, atklātas 88 diversantu grupas un par dalību sabotāžā aizturēti 750 cilvēki, paziņojis Ukrainas policijas informācijas departamenta priekšnieks Oleksijs Serhejevs. "Kopš kara sākuma atklātas 88 sabotāžas un izlūkošanas grupas, aizturēti 750 cilvēki, kas piedalījušies sabotāžas darbībās. No tiem 676 nodoti Ukrainas Drošības dienestam," viņš informēja preses konferencē.

Ukrainas policijā ierosinātas 484 krimināllietas par kolaboracionismu, informēja Serhejevs, piebilstot, ka aizdomās turētā statuss noteikts 72 personām.

07.53. ES un Japāna vienojušās par sadarbību, lai vērstos pret agresorvalsts Krievijas radītajiem draudiem un arvien pieaugošo Ķīnas ietekmi.

Krievija, kas uzsākusi agresīvu karu pret Ukrainu, ir "vistiešākais drauds" starptautiskajai kārtībai, viesojoties Tokijā, paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Urzula fon der Leiena, bet Japānas premjerministrs Fumio Kisida informējis, ka augstāko ES amatpersonu vizītes laikā puses vienojušās par sadarbību, lai vērstos pret Krieviju, piemēram, enerģētikas jomā.

07.02. Ukrainas armija Doneckas un Luhanskas virzienos trešdien atsitusi deviņus krievu uzbrukumus, iznīcinājusi 20 pretinieka tehnikas vienības un notriekusi četrus bezpilota lidaparātus, ziņo Apvienoto spēku operatīvi taktiskā grupa "Austrumi". Iznīcināti astoņi krievu tanki, sešas cita tipa bruņutehnikas vienības, pieci automobiļi un viena zenītartilērijas iekārta. Iznīcināta arī iebrucēju munīcijas noliktava un novērošanas postenis. Krievu dzīvā spēka zaudējumi sasniedz aptuveni 250 cilvēkus.

06.14. Ukrainas teritoriju atmīnēšana varētu ilgt no 5 līdz 10 gadiem, vēsta pravda.com.ua.

05.55. Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma ir apstiprināts, ka Krievijas karaspēks tā okupētajās Zaporižjas apgabala teritorijās ir nolaupījis vismaz 271 cilvēku, paziņoja Zaporižjas apgabala militārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Staruhs.

04. 40. Ukrainas Ārlietu ministrija ir brīdinājusi citas valstis, ka graudu partijas, kuras pārdod Krievija, var daļēji vai pilnīgi sastāvēt no Ukrainā nozagtiem graudiem.

Saskaņā ar Ukrainas valdības informāciju, krievu okupanti jau ir nozaguši vismaz 400-500 tūkstošus tonnu graudu vairāk nekā 100 miljonu ASV dolāru vērtībā. Praktiski visi kuģi, kas ar graudiem iziet jūrā no Sevastopoles, pārvadā zagtu Ukrainas produkciju.

Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprināja, ka noziedzīgā Ukrainas graudu atsavināšana, izvešana un izmantošana no Krievijas puses pārkāpj ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) pamatprincipus - pārtikas drošības garantēšanu un bada pārvarēšanu.

02.14. Krievijas karaspēks Ukrainā kopš atklātas militārās agresijas sākuma ir izdarījis vismaz 231 ekoloģisku noziegumu, paziņoja Ukrainas Ekoloģijas un dabas resursu ministrija.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis piešķīris Ukrainas varoņa titulu Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku komandiera vietniekam aviācijas jautājumos pulkvedim Igoram Bedžajam.