Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 77. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:23]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 11. maijā. Ukraina jau trešo mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.23.“Jūs paši mūs uz to piespiedāt”. Tā Somijas prezidents atbildēja Kremlim par Somijas plāniem iestāties NATO, vēsta pravda.com.ua.

22.46. Kijeva piedāvājusi Krievijai apmainīt Krievijas armijas gūstekņus pret smagi ievainotajiem "Azov" karavīriem.

21.47. Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevies atbrīvot vēl vienu apdzīvotu vietu Harkivas apgabalā, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

21.05. Krievijas propagandas telekanāls "Rossija 1" izmantojis no Igaunijas "Postimees" televīzijas zagtus materiālus, samontējot tos tā, lai radītu priekšstatu par rusofobijas izpausmēm Baltijas valstīs 9.maijā, trešdien vēsta "Rus.Postimees".

Pārraidē rādīti fragmenti arī no Latvijas un ASV materiāliem un apgalvots, ka "rusofobijas epicentrs vairs nav Londona, Berlīne vai Vašingtona, bet Baltijas valstis".

20.49. Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma 24.februārī nogalināti 3496 mierīgie iedzīvotāji, bet vēl 3760 cilvēki ievainoti, trešdien paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs (OHCHR). OHCHR no kara sākuma apstiprinājis 1268 vīriešu, 821 sievietes, 76 meiteņu un 93 zēnu nāvi karadarbības rezultātā. Nogalināti ir arī 69 bērni un 1169 pieaugušie, kuru dzimums pagaidām nav noskaidrots. Ievainoto vidū ir 537 vīrieši, 407 sievietes, 87 meitenes un 94 zēni, kā arī 167 bērni un 2468 pieaugušie, kuru dzimums pagaidām nav zināms.

20.11. Slovākija un Polija sadarbosies, lai palīdzētu Ukrainai pēc iespējas ātrāk iegūt Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu, trešdien Bratislavā paziņojusi Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova un Polijas prezidents Andžejs Duda. Viņi paziņoja, ka kopā apmeklēs savus kolēģus tajās ES valstīs, kas skeptiski izturējušās pret Ukrainas vēlmi iestāties ES.

19.34. Ukrainā par civiliedzīvotāja nogalināšanu tiesas priekšā tiks saukts Krievijas armijas tanku nodaļas komandieris Vadims Šišimarins, trešdien paziņojusi Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova.

17.47. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainā krituši vairāk nekā 500 ukraiņu zemessargu, trešdien paziņojusi Ukrainas Nacionālās gvardes amatpersona. Pildot savus pienākumus cietuši gandrīz 1700 zemessargi, no kuriem 501 ir kritis. Aprīļa vidū Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka kara laikā krituši 2500 līdz 3000 Ukrainas karavīru.

17.10. Krievijas varasiestādes plāno uz karu Ukrainā nosūtīt tikko mācības pabeigušus desantniekus, bet starp Krievijas ģenerāļiem pastiprinās domstarpības, liecina Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes sniegtā informācija.

"Pagaidām nekas neliecina, ka Kremlis drīzumā gatavotos pabeigt karu Ukrainā. Vienlaikus notiek mēģinājumi veikt tā dēvēto slēpto mobilizāciju," lasāms pārvaldes ziņojumā.

16.17. Ņemot vērā starptautisko pieredzi, Ukrainas atmīnēšana var turpināties piecus līdz desmit gadus, žurnālistiem teicis Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienesta sapieru pārvaldes priekšnieks Olehs Bondars.

Bondars norādījis, ka vienas no bīstamākajām Krievijas iebrukuma sekām ir valsts teritorijas plaša piesārņošana ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem, no kuriem daļu aizliedz izmantot starptautiskās konvencijas.

15.57. Ukraina ar bezpilota lidaparātiem apšauda Krievijas karavīrus Čūsku salā, liedzot ienaidniekam nostiprināties Melnās jūras rietumu akvatorijā, ziņo Lielbritānijas izlūkdienests. Izlūkdienests norādījis, ka Čūsku salā turpinās kaujas, Krievijai cenšoties pastiprināt savu tur esošo garnizonu.

15.15. Baltkrievijas žurnālistam Jurijam Goncarevičam draud līdz sešiem gadiem ilgs cietumsods par Krievijas kara tehnikas fotografēšanu, ziņo Baltkrievijas Žurnālistu asociācija. Baranoviču žurnālistam izvirzītas apsūdzības par "ekstrēmistiskas darbības atbalstīšanu". Goncarevičs tika aizturēts pirms nedēļas.

14.38. Hersonas apgabalā krievu okupantu izveidotās administrācijas vadītāja vietnieks Kirils Strjemousovs paziņojis, ka reģions vērsīsies pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu uzņemt to Krievijas sastāvā.

14.23. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā valstī zaudēti 30% jeb kopumā aptuveni 4,8 miljoni darbavietu, trešdien paziņoja ANO Starptautiskā Darba organizācija (ILO). "Ekonomikas traucējumi apvienojumā ar bēgļu plūsmu rada vērienīgus zaudējumus nodarbinātības un ienākumu ziņā," norād ILO.

Organizācija prognozē, ka gadījumā, ja karadarbība nekavējoties tiktu pārtraukta, Ukrainas ekonomikā būtu novērojama strauja atlabšana ar 3,4 miljonu darbavietu atgriešanos, tādējādi nodarbinātības kritumu samazinot līdz 8,9%.

13.50. Somijas varasiestādes arestējušas aktīvus diviem Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātiem Krievijas pilsoņiem, kuri atbalsta Kremļa politiku un ir pakļauti Eiropas Savienības sankcijām. Viens no arestēto aktīvu īpašniekiem ir Krievijas avīzes "Moskovskij komsomoļec" galvenais redaktors Pāvels Gusevs.

13.41. Latvijas Samariešu apvienība sadarbībā ar mazumtirgotāju "Rimi" kopš kara sākuma Ukrainai nosūtījusi trīs humānās palīdzības kravas, kuru kopējā masa sasniegusi 45 tonnas. Humānās palīdzības kravas sastāvēja no 150 higiēnas preču un pārtikas produktu paletēm.

13.30. Vācijas sociāldemokrātu partijas līdzpriekšsēdētāja Zaskija Eskena aicinājusi pārskatīt attiecības ar Krieviju, cita starpā norādot, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins nerīkojas racionāli.

"Konfliktu atrisināšana mierīgā ceļā daudzas desmitgades bija ārkārtīgi veiksmīga, tāpat kā transformācija ar tirdzniecības palīdzību. Tomēr mēs redzam, ka Putins vairs nerīkojas racionāli," intervijā sacīja politiķe. Putins "mīda ar kājām starptautiskās tiesības, līgumus, uzticībā balstīto sadarbību," norādīja Eskena.

12.31. Krievijas gāzes piegāžu apjoms Eiropai caur Ukrainu trešdien samazinājies pēc tam, kad Kijiva paziņoja, ka aptur daļu no Krievijas gāzes tranzīta uz Rietumeiropu Luhanskas apgabalā.

12.18. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir bīstamāks par 20.gadsimta diktatoriem Hitleru un Staļinu, uzskata Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. "Putins nav nedz Hitlers, nedz Staļins. Diemžēl viņš ir bīstamāks," publikācijā britu laikrakstā "Daily Telegraph" brīdināja Polijas premjers.

11.39. Krievijas vadība ar prezidentu Vladimiru Putinu priekšgalā izjūt naidu pret visiem ukraiņiem, uzskata starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" ģenerālsekretāre Agnese Kalamāra.

"Ir Putina un citu Krievijas līderu izteikumi, komentāri un uzstāšanās, kas demonstrē, ka viņi ignorē un neieredz ukraiņu tautu, kad viņi runā tā, it kā Ukrainas nebūtu," intervijā Ukrainas televīzijai sacīja organizācijas vadītāja.

09.58. Ukrainas aizsardzības spēki turpinājuši pretuzbrukumu uz ziemeļiem no Harkivas un ir atspieduši okupantus tuvāk Krievijas robežai, teikts ASV domnīcas Kara izpētes institūta jaunākajā apkopojumā par norisēm Krievijas-Ukrainas karā.

09.23. Vašingtona šobrīd izvērtē, vai turpināt ļaut Maskavai savas ārvalstu parādsaistības atmaksāt ar Krievijā turētajiem dolāriem, otrdien paziņoja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena.

09.00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 26 350 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma krievi zaudējuši 1187 tankus, 2856 bruņutransportierus, 528 lielgabalus, 185 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 87 zenītartilērijas iekārtas, 199 lidmašīnas, 160 helikopterus, 1997 automobiļus un autocisternas, 12 kuģus un ātrlaivas, 390 bezpilota lidaparātus, 41 specializētās tehnikas vienību un 94 spārnotās raķetes.

08.47. Ukrainas Ministru kabinets otrdien apstiprinājis dokumentu, saskaņā ar kuru visi Krievijas aktīvi Ukrainas teritorijā tiek nodoti valstij, paziņojis premjerministrs Deniss Šmihaļs.

07.10. ASV Kongresa apakšnams Pārstāvju palāta otrdien nobalsoja par palīdzības paketi Ukrainai 40 miljardu ASV dolāru apjomā.

05.44. Krievijas karaspēka uzbrukums Donbasā atpaliek no Krievijas prezidenta Vladimira Putina plāna par vismaz divām nedēļām, konstatējusi ASV Aizsardzības ministrija.

"Pēc mūsu vērtējumiem, tas par divām nedēļām vai vēl vairāk atpaliek no Putina iecerēm par tā atrašanos Donbasā un [Ukrainas] dienvidos," teikts paziņojumā Pentagona vietnē.

04.34. Hamburgas ostā Vācijā ir arestēta luksusa jahta "Luna", kas pieder Krievijas prezidenta Vladimira Putina līdzgaitniekam - miljardierim Farhadam Ahmedovam, ziņoja laikraksts "Sueddeutsche Zeitung".

03.50. Portugāles policija ir veikusi kratīšanu pašvaldības bēgļu atbalsta centrā saistībā ar apsūdzību, ka tas pieļāvis informācijas par ukraiņu bēgļiem nodošanu Krievijai, ziņoja Ukrainas izdevums "Jevropeiska pravda", atsaucoties uz Lielbritānijas ziņu aģentūru "Reuters".

Policijas paziņojumā teikts, ka policisti veikuši kratīšanu bēgļu atbalsta centrā, vairākos birojos Setubalas pilsētas pašvaldības ēkā, un Austrumeiropas valstu imigrantu asociācijā "Jedinstvo" ("Vienotība"), kā arī izņēmuši dokumentus.

00.49. Ukraina otrdien paziņoja, ka aptur daļu no Krievijas gāzes tranzīta uz Rietumeiropu Luhanskas apgabalā, jo Krievijas karaspēka īstenotā šī apgabala okupācija padara neiespējamu pārraudzīt gāzes tranzīta plūsmas.

00.05. Ukraina sākusi veikt kriminālizmeklēšanu par Krievijas militārpersonu veikto nacionālā īpašuma zādzību no Melitopoles muzeja. Aprīlī Krievijas armijas karavīri no Melitopoles novadpētniecības muzeja nozaga vēstures un kultūras vērtības. Pēc provizoriskiem datiem, starp nozagtajām mantām atradās skitu zelta kolekcija, atsaucoties uz Ukrainas Ģenerālprokuratūru, vēsta pravda.com.ua.