Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 41. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:38]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 5. aprīlī. Ukraina jau sesto nedēļu varonīgi aizstāv savu zemi.

23.38. Eiropas Komisija (EK) otrdien ierosināja jaunas sankcijas Krievijai, kas paredz arī aizliegt ogļu importu no Krievijas un tās kuģu ienākšanu Eiropas Savienības (ES) ostās.

23:09. ASV, koordinējoties ar G7 valstīm un Eiropas Savienību (ES), trešdien aizliegs visas jaunas investīcijas Krievijā, palielinās sankcijas Krievijas finanšu institūcijām un valstij piederošajiem uzņēmumiem un palielinās sankcijas Krievijas valdības amatpersonām un viņu ģimenes locekļiem, atklāja avots. Sankcijas izprovocējušas zvērības, ko Krievijas karaspēks pastrādājis okupētajās Ukrainas teritorijās. Jaunās sankcijas "radīs Krievijai ievērojamas izmaksas un nosūtīs to tālāk pa ekonomiskās, finansiālās un tehnoloģiskās izolācijas ceļu", noradīja avots.

22:44. Čehija bez maksas atdevusi Ukrainai nemodernizētus padomju laika tankus T-72 no Čehijas armijas rezervēm. Tanki uz Ukrainu nogādāti ar vilcienu, ziņo čehu izdevums "Echo24".

22:09. Igaunijas vēstnieks Ukrainā Kaimo Kūsks, kas pēdējā laikā strādāja no Polijas teritorijas, tuvākajās dienās atgriezīsies Kijevā, otrdien paziņojusi ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa.

21:20. Krievijas karaspēks gatavojas atstāt Hersonu un Mikolajivas apgabalu jau ir pametis, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs. "Krievi jau ir sagatavojuši Hersonas atstāšanu. Par to zina tikai daži cilvēki, taču viņi nopietni cita starpā apsver iespēju pamest Hersonu. Tas nenozīmē, ka rīt Hersonu atbrīvos, tomēr...," atklāja Arestovičs.

20:47. Saskaņā ar Ukrainas izlūkdienesta rīcībā esošo informāciju karaspēka vienību, kas pastrādājusi masu slepkavības Bučā, Krievija gatavojas atkal nosūtīt uz Ukrainu, otrdien paziņojusi Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde. Kļuvis zināms, ka Krievijas 35.armijas 64.motorizēto kājnieku brigāde pēc izvešanas no Ukrainas teritorijas šobrīd izvietota Baltkrievijā netālu no Maziras, bet līdz 6.aprīlim to paredzēts pa dzelzceļu pārvietot uz Belgorodu Krievijā. Pēc divas dienas ilgas atpūtas brigādi plānots atkal sūtīt uz Ukrainu iesaistīšanai karadarbībā vienā no karstākajiem frontes punktiem Harkivas virzienā.

19:44. Atklājoties Krievijas karaspēka pastrādātajām zvērībām Bučā, Slovēnijas valdība nolēmusi izraidīt 33 Krievijas diplomātus. Slovēnijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka izsaukusi Krievijas vēstnieku Timuru Ejvazovu, lai izteiktu Slovēnijas "šoku par Ukrainas civiliedzīvotāju slepkavībām Bučā un citās pilsētās, kas atbrīvotas no Krievijas agresora spēkiem", un lai informētu viņu, ka tiks samazināts Krievijas diplomātu skaits Slovēnijā.

18:59. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien, uzrunājot ANO Drošības padomi, pieprasījis Krieviju saukt pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā. Cilvēki "tika nogalināti savos dzīvokļos, mājās (..), civiliedzīvotāji tika saspiesti ar tankiem savās automašīnās ceļa vidū," norādīja Zelenskis, raksturojot Krievijas pastrādātos kara noziegumus Bučā. "Atbildībai jābūt neizbēgamai," uzsvēra prezidents, kura runu klausījās arī Maskavas sūtnis ANO.

18:39. Eiropas Savienība (ES) otrdien pasludinājusi par nevēlamām personām grupu Krievijas diplomātu, kas strādā dažādās ES institūcijās. "Es nolēmu pasludināt par "persona non grata" vairākas amatpersonas no Krievijas pastāvīgās pārstāvniecības ES par iesaistīšanos darbībās, kas ir pretrunā ar viņu diplomātisko statusu," paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

17:39. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzskata, ka šobrīd par Ukrainas uzvaru būtu atzīstama to teritoriju nosargāšana, ko Kijiva kontrolēja līdz 24.februārim, bet vislielākā uzvara būtu Ukrainas suverenitātes un teritoriālās nedalāmības nodrošināšana. "Pirmkārt, nezaudēt savu suverenitāti. Otrkārt, es ļoti vēlos, lai mēs nezaudētu simtiem tūkstošu cilvēku. Treškārt, nevar būt ne runas par to, ka mēs dosim iespēju Krimu saukt par kāda cita teritoriju, tā ir tikai Ukrainas teritorija. Var būt jautājums par tā atlikšanu, tas var būt tāds kompromisa risinājums (..). Arī Donbass ir Ukraina," intervijā ukraiņu medijiem izteicies Zelenskis.

16.44. Krievija, kas ANO Drošības padomē izmanto veto tiesības svarīgu lēmumu bloķēšanai, pielīdzināma ļaundabīgajam audzējam un būtu jāizslēdz no Apvienoto Nāciju Organizācijas, uzskata Lietuvas Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena.

16.34. ASV no otrdienas aizliegs Krievijai veikt parādsaistību maksājumus ar Savienoto Valstu bankās esošajiem līdzekļiem, paziņojusi valsts Finanšu ministrija.

"Šodien Krievijai ir gala termiņš, lai veiktu kārtējo parādsaistību maksājumu. Sākot no šodienas, ASV Finanšu ministrija neļaus no Krievijas valdības kontiem veikt parādsaistību maksājumus dolāros, kas tiek turēti ASV finanšu institūcijās," norāda ministrijas preses pārstāvis.

16.29. Ārlietu ministrija (ĀM) otrdien nolēmusi atsaukt piekrišanu Krievijas ģenerālkonsulātu Daugavpilī un Liepājā darbībai Latvijā, tādējādi slēdzot abas Krievijas konsulārās pārstāvniecības. Šo ģenerālkonsulātu diplomātiskie darbinieki tiek pasludināti par Latvijā nevēlamām personām.

16.21. Berlīnē aizturēti divi krievi, kuri dzelzceļa stacijā mēģināja provocēt ukraiņu bēgļus un izturējās agresīvi pret policistiem. Aizturētie vīrieši ir attiecīgi 33 un 41 gadu veci. Vienam no viņiem uz jakas bija uzvaras zīme Krievijas karoga krāsās.

16.14. Spānija izraidīs aptuveni 25 Krievijas diplomātus saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, otrdien paziņojis Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Albaress.

"Nepanesamie attēli, ko esam redzējuši no civiliedzīvotāju skatiņa Bučā pēc Krievijas armijas atkāpšanās, mūs dziļi sadusmojuši," pavēstīja ministrs.

16.04. No Krievijas karaspēka atbrīvotajās teritorijās fiksēti daudzi civiliedzīvotāju spīdzināšanas gadījumi, un, piemēram, Irpiņā atrasti noslepkavoti bērni ar izvarošanas pazīmēm, paziņojusi Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Denisova.

"Irpiņas pilsētā atrasti noslepkavoti bērni vecumā līdz desmit gadiem ar izvarošanas un spīdzināšanas pazīmēm," vietnē "Facebook" raksta Denisova.

15.01. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) otrdien paziņojusi, ka visas pazīmes Bučā liecina par tiešu vēršanos pret civiliedzīvotājiem un viņu slepkavošana.

14.57. Zviedrija ir pievienojusies vairākām citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un izraidījusi trīs Krievijas diplomātus.

14.52. Lietuvā reģistrēti jau gandrīz 40 400 kara bēgļi no Ukrainas, liecina otrdien publicētie Statistikas departamenta dati.Aptuveni 17 000 no viņiem ir nepilngadīgie, tai skaitā 4600 - bērni līdz sešu gadu vecumam un vairāk nekā 12 400 - vecumā no sešiem līdz 18 gadiem. Vairāk nekā 1700 bēgļi ir vecāki par 65 gadiem. Lielākā daļa bēgļu, galvenokārt sievietes un bērni, lūguši piešķirt viņiem termiņuzturēšanās atļauju humānu apsvērumu dēļ.

14.09. Maskavā kāds nenoskaidrots aktīvists netālu no Kremļa sarīkojis mākslas performanci "Buča-Maskava", nosodot Krievijas karaspēka pastrādātos kara noziegumus Ukrainā, vēsta tiešsaistes izdevuma "Holod" kanāls vietnē "Telegram".

Maskavas centrā vairākās vietās nofotografēts vīrietis, kurš guļ ar seju pret zemi un viņam ir sasietas rokas uz muguras ar baltu lenti. Līdzīgās pozās Kijivas piepilsētā Bučā tika atrasti vairāki nošauti civiliedzīvotāji pēc Krievijas karaspēka padzīšanas no pilsētas.

13.23. Latvija vērtēs iespējas noteikt nacionālas sankcijas pret Krievijas agresiju atbalstošām personām, šodien lēma valdība.

12.58. Mariuples ostā grimst Krievijas karaspēka apšaudīts civilais kuģis, vietnē "Telegram" paziņojusi Ukrainas Iekšlietu ministrija. Krievijas karaspēks trāpījis kādā no piestātnēm esošam civilam kuģim, kuram ir Dominikānas Republikas karogs.

Šāviņš izraisīja ugunsgrēku kuģa mašīntelpā, un ievainots viens apkalpes loceklis. Kuģis sāka grimt, bet krasta apsardze operatīvi sniedza palīdzību ievainotajam un evakuēja visus apkalpes locekļus.

12.57. Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio otrdien paziņoja, ka Roma izraidījusi 30 Krievijas diplomātus. "Nacionālās drošības iemeslu dēļ mēs esam izraidījuši 30 Krievijas diplomātus," telekanālam "Rai" pavēstīja Di Maio.

12.05. Tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu varētu arī nenotikt, tomēr pat pēc traģēdijas Bučā ir jāturpina sarunas ar Maskavu, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Uz žurnālistes jautājumu, vai Ukrainas prezidents ir mainījis savu pozīciju, ka mieru Ukrainā varētu panākt viņa tikšanās ar Putinu, Zelenskis uzsvēra, ka Bučā notikušais "netiks piedots".

11.50. Krievijas diplomātu izraidīšana aizver dzelzs priekškaru arvien vairāk, pēdējā laika norises Rietumu un Krievijas attiecībās vērtē Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Mārtiņš Vargulis.

11.44. Dānija izraidījusi 15 Krievijas "izlūkošanas virsniekus", kuri bijuši reģistrēti valstī kā diplomāti, paziņojis Dānijas ārlietu ministrs Jepe Kofods.

11.27. Krievija pārgrupē savu karaspēku un koncentrē spēkus uz uzbrukuma Ukrainas austrumos sākšanu ar mērķi iegūt pilnīgu kontroli Doneckas un Luhanskas apgabalu teritorijā, paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Krievijas armija turpina bloķēt Harkivu, kur notiek artilērijas apšaudes un tiek iznīcināta pilsētas infrastruktūra, ministrija informēja savā ikrīta apskatā par situāciju valstī. Tāpat Krievijas armija mēģina atjaunot uzbrukumu Slovjanskas pusē un iegūt pilnīgu kontroli Mariupolē.

11.20. Krievijas karavīri nošāvuši un sadedzinājuši cilvēkus, kuri mēģināja no Žitomiras doties uz Kijivu, apstiprinājis Dmitrivkas ciema vecākais Tarass Didičs.

11.09. Šodien Ukrainā plānots atvērt septiņus humānos koridorus civiliedzīvotāju evakuācijai, otrdien paziņojusi Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka.

10.50. Karš Ukrainā ir jāatrisina sarunu ceļā, telefonsarunā ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu teicis Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji. "Karš agri vai vēlu beigsies. Galvenais, kā pārdzīvot sāpes un atjaunot Eiropā līdzsvarotu, iedarbīgu un stabilu drošības mehānismu," Vans teicis savam Ukrainas kolēģim.

09.42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši aptuveni 18 500 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma iebrucēji zaudējuši 150 lidmašīnas, 134 helikopterus, 676 tankus, 1858 bruņutransportierus, 332 lielgabalus, 107 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 55 zenītartilērijas iekārtas, četras taktisko raķešu palaišanas iekārtas, 1322 automobiļus, 76 autocisternas, 25 specializētās tehnikas vienības, 94 bezpilota lidaparātus, divus kuģus un piecas ātrlaivas.

09.35. Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko aicinājis kijiviešus un piepilsētu iedzīvotājus nesteigties atgriezties mājās, jo joprojām ir iespējami raķešu triecieni.

09.24. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) pirmdien paziņoja, ka nekavējoties aptur piekļuvi institūcijas finansējumam un zināšanām gan Krievijai, gan Baltkrievijai saistībā ar Maskavas īstenoto uzbrukumu Ukrainai. Tāpat ERAB saglabā arī tiesības apturēt vai atcelt turpmāka finansējuma piešķiršanu jau esošiem projektiem, kuru apjoms abās valstīs veido aptuveni 1,5 miljardus eiro.

09.07. Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels šonedēļ apmeklēs Kijivu, paziņojis Slovēnijas premjerministrs Janezs Janša.

08.55. Krievijas karaspēka uzbrukumos kopš iebrukuma Ukrainā sākuma nogalināti vismaz 165 bērni un 266 tikuši ievainoti, otrdien informē Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

08.44. Civiliedzīvotāju līķi Kijivas piepilsētas Bučas ielās atradās jau marta vidū, proti, kad apkaimi vēl kontrolēja Krievijas karaspēks, secinājuši izdevuma "The New York Times" (NYT) žurnālisti. ASV kompānijas "Maxar Technologies" apkopotajos satelīta attēlos NYT saskaitījis, ka vismaz 11 no līķiem uz ielas guļ jau kopš 11.marta jeb dienas, kurā Krievijas puse paziņoja par pilsētas ieņemšanu.

08.19. Eiropas Savienība apspriež alternatīvu Krievijas naftas un ogļu embargo, jo ne visas bloka valstis ir gatavas atbalstīt pilnīgu Krievijas energoresursu aizliegumu jaunajā sankciju paketē, vēsta izdevums "The Wall Street Journal", atsaucoties uz anonīmiem avotiem ES diplomātiskajās aprindās.

07.51. ASV un Lielbritānija centīsies panākt Krievijas dalības ANO Cilvēktiesību padomē apturēšanu saistībā ar aizdomām par sistemātisku civiliedzīvotāju slepkavošanu Kijivas piepilsētā Bučā.

07.30. 9. maijs būs militāro panākumu pārbaudes datums Krievijas vadoņa Vladimira Putina uzstādījumiem, iebrūkot Ukrainā, atzīst bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Pēc viņa paustā, patlaban karš Ukrainā ir izšķirošs no viena viedokļa, proti, kā Krievija sakoncentrēs savus spēkus, lai realizētu jebkādu Krievijas sabiedrībai "ietirgojamu" un pieņemamu uzvarošu rezultātu.

06.46. ASV šonedēļ paziņos par jaunām sankcijām Krievijai, pavēstīja ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

05.43. ASV piegādās Ukrainai ieročus iespējami ātrāk un maksimāli iespējamā apjomā, pirmdien preses konferencē paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs.

04.13. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā videouzrunā brīdināja Krievijas propagandistus par vācu nacionālsociālisma ideologa Jūliusa Štraihera likteni un paziņoja, ka viņi sava mūža beigas labākajā gadījumā pavadīs cietumā.

03. 50. Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainas dienvidu pilsētā Mikolajivā ir nogalināti vismaz 11 cilvēki un ievainoti 62, pirmdienas vakarā lietotnē "Telegram" paziņoja Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims.

02.05. Tiešsaistes naktsmītņu izīrēšanas platforma "Airbnb" no pirmdienas ir aizliegusi lietotājiem no Krievijas un Baltkrievijas veikt rezervācijas tās vietnē, teikts uzņēmuma paziņojumā. Sākot no pirmdienas, ir arī atceltas visas rezervācijas Krievijā un Baltkrievijā.

01.04. Krievijas zinātnieki drīz var zaudēt piekļuvi 97% zinātniskās informācijas, lietotnē "Telegram" paziņoja Ukrainas digitālās pārveides ministrs Mihailo Fedorovs.

00.31. Krievijas valsts informācijas aģentūras "RIA Novosti" raksts "Kas Krievijai jāizdara ar Ukrainu?" kalpos par vienu no pierādījumiem tribunālā pret Krievijas kara noziedzniekiem, pirmdien uzrunā Rumānijas parlamentam paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

00.10. Noziegumiem pret cilvēci, kas pastrādāti Bučā un citās Ukrainas pilsētās, jābeidzas ar jaunu Nirnbergas prāvu, un Bučas traģēdijas fotogrāfijas jāierauga arī Krievijas sabiedrībai, uzskata bijusī Igaunijas ģenerālprokurore Lavli Perlinga.

4. aprīļa teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 40. dienu.Jaunākā informācija