Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina pret agresoru cīnās jau 35. dienu. Jaunākā informācija [papildināts 23:30]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 30. martā. Ukraina jau vairāk nekā mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi.

23.30. Pentagons: Krievija sāk atvilkt karaspēku no Čornobiļas AES

23.00. Doņeckas militārā pārvalde: Krievijas karaspēks Mariinkā izmantojis fosforu saturošu munīciju

22.36. Eiropas Savienības Tiesa trešdien noraidījusi Krievijas valsts finansētā propagandas telekanāla RT franču valodas dienesta lūgumu uz laiku atlikt tā apraides apturēšanu.

22.13. Krievijas karaspēks Harkivas apgabalā izmantojis aizliegtas kājnieku mīnas, ziņo starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

21.31. Tā dēvētais pašpasludinātās Dienvidosetijas prezidents Anatolijs Babilovs paziņojis, ka tiek gatavoti "juridiski soļi" okupētās Gruzijas teritorijas iekļaušanai Krievijas sastāvā, trešdien ziņo tīmekļa izdevums "Meduza".

21.16. ASV demokrātu senators Diks Durbins un republikāņu senators Čaks Graslijs ierosinājuši likumprojektu, lai stiprinātu ASV sadarbību ar Latviju, Lietuvu un Igauniju drošības jomā un ekonomikā.

21.06. Eiropas Savienības (ES) pretmonopolu dienesta pārstāvji veikuši kratīšanas Krievijas enerģētikas giganta "Gazprom" birojos Vācijā, atsaucoties uz informētiem avotiem, trešdien ziņo aģentūra "Bloomberg".

20.41. Čehijai nav robežas ar Ukrainu, bet šī valsts ir uzņēmusi jau ap 300 000 ukraiņu bēgļu, kas ieceļojuši caur Ukrainas kaimiņvalstīm Poliju un Slovākiju.

20.32. Dienvidosetijas separātistu pašpasludinātās republikas līderis Anatolijs Bibilovs trešdien paziņojis, ka Dienvidosetija tuvākajā laikā varētu spert “juridiskus soļus” ceļā uz oficiālu pievienošanos Krievijas Federācijai.

20.11. Ukrainā sācis darboties portāls ziņošanai par Krievijas agresijā pret Ukrainu iesaistīto personu aktīviem, un ikviens var iesaistīties agresoru mantas arestā un konfiskācijā, sociālajos tīklos paziņojusi Ģenerālprokuratūra. Portālu izveidojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra, Korupcijas novēršanas aģentūra, Ārlietu ministrija, Ukrainas Drošības dienests, Korupcijas apkarošanas birojs, policija un Finanšu uzraudzības dienests.

19.48. ASV uzskata, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieki nesniedz viņam patiesu informāciju par Krievijas karspēka vājajiem panākumiem karā pret Ukrainu un sankciju ietekmi uz Krievijas ekonomiku, telekanālam CNN atklājusi kāda ASV amatpersona.

19.36. Slovākija trešdien paziņojusi, ka, pamatojoties uz izlūkdienestu sniegto informāciju, izraida 35 Krievijas diplomātus.Dienu iepriekš par vairāku desmitu krievu diplomātu izraidīšanu, pamatojoties uz aizdomām par spiegošanu, paziņoja Beļģija, Nīderlande, Īrija un Čehija.

19.09. Lietuvas valdība apstiprinājusi par naidīgām atzītu valstu un teritoriju sarakstu, kuru uzņēmumus varēs izslēgt no Lietuvā izsludinātajiem publisko iepirkumu konkursiem vai lauzt ar tiem jau noslēgtos līgumus.

19.06. Rietumiem vajadzētu pastiprināt sankcijas pret Krieviju, līdz tā pilnībā izved savus karavīrus no Ukrainas, trešdien paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

18.47. Ukrainā palikušajiem zinātniekiem nepieciešamas attālinātas sadarbības iespējas, par konferencē "Solidaritāte zinātnē: #StandWithUkraine" spriesto pauda iniciatīvas "#ScienceForUkraine" koordinatore Latvijā Ieva Tihovska. Pamatojoties uz Ukrainas Zinātnes un izglītības ministrijas datiem, 2021.gadā Ukrainā bija 60 000 pētnieku un 35 000 palīgpersonāla darbinieku un 1,3 miljoni studentu. Kad sākās karš, daudzi no viņiem bija spiesti bēgt no valsts un pamest savas mājas.

18.12. Krievijas iebrucēju atvairīšanai Ukrainai ir nepieciešami pretkuģu ieroči un pretgaisa aizsardzības sistēmas, kā arī bruņutehnikas un artilērijas sistēmu iznīcināšanas līdzekļi, videouzrunā Norvēģijas parlamentam uzskaitījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

17.59. Neskatoties uz Krievijas delegācijas paziņojumu Stambulā par lēmumu samazināt militāro aktivitāti Kijivas un Černihivas apkaimē, Krievijas karaspēka masveida izvešana nenotiek un Krievija nav atteikusies no mēģinājumiem ieņemt šīs pilsētas, paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Oleksandrs Motuzjaņiks.

17.39. Krievijas uzbrukumā Kijivas apgabala Irpiņai, kura šonedēļ tika atbrīvota no krievu okupantiem, nogalināti līdz 300 civiliedzīvotāju un līdz 50 militārpersonu, atsaucoties uz sākotnējiem datiem, paziņojis pilsētas mērs Oleksandrs Markušins.

17.29. Vācijas kanclers Olafs Šolcs Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim apliecinājis, ka Vācija visumā ir gatava sniegt drošības garantijas Ukrainai, paziņojis Vācijas valdības preses pārstāvis. Šolcs telefonsarunā ar Zelenski paudis "vispārēju vēlmi" uzņemties galvotājvalsts atbildību, preses konferencē trešdien teica Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Hebeštreits.

17.19. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāturpina spiediens uz Krieviju ar ekonomiskām sankcijām, ierobežojošiem pasākumiem un starptautisku izolāciju, vienlaikus jāatbalsta Ukraina - politiski, militāri, finansiāli un humānās palīdzības veidā -, uzskata Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās Astra Kurme.

16.54. Lielbritānija izskatīs Ukrainas lūgumu kļūt par tās drošības garantu, taču neuzņemsies tādas saistības, kādas ir NATO dalībvalstīm alianses ietvaros, paziņojis britu premjerministra vietnieks Dominiks Rābs.

"Mēs ļoti rūpīgi izskatīsim visu, kas, pēc prezidenta [Volodimira] Zelenska vārdiem, viņam ir nepieciešams. Taču es domāju, ka mēs negrasāmies vienpusēji atkārtot NATO saistības pret NATO dalībvalstīm," sacīja Rābs.

16.28. Lietuva plāno Kaļiņingradas tranzītvilcienus uzraudzīt no helikopteriem un šā tranzīta drošības garantēšanas vajadzībām lūgt no Eiropas Savienības (ES) vēl 24 miljonus eiro, norādījusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Paredzēti konkrēti tehniskie līdzekļi, tai skaitā helikoptera iegāde. (..) Kopā vajadzīgi aptuveni 24 miljoni eiro," ziņu aģentūrai BNS pa tālruni sacījusi ministre, kas trešdien apmeklēja Ķenas kontrolpunktu pie Baltkrievijas robežas.

16.21. Dānijas mājsaimniecības preču mazumtirgotājs "Jysk" pilnībā aizies no Krievijas tirgus, trešdien paziņojusi kompānija. Visi kompānijas veikali Krievijā ir slēgti kopš 3.marta, bet tagad kompānija nolēmusi pilnībā aiziet no Krievijas tirgus.

16.08. Melnajā jūrā nekontrolēti dreifē Krievijas palaistas mīnas, paziņojusi Ukrainas Ārlietu ministrija. Mīnas, kas tagad peld Melnajā jūrā, Krievijas armija konfiscēja Sevastopolē 2014.gadā, kad anektēja Krimu. Tagad šīs mīnas palaistas jūrā, lai iedragātu Ukrainas reputāciju starptautiskā līmenī, norādījusi ministrija.

15.25. Savienotās Valstis otrdien brīdinājušas savus pilsoņus par iespējamu aizturēšanu Krievijā un vēlreiz aicinājušas amerikāņus uz turieni nedoties. ASV Valsts departaments aicināja ASV pilsoņus, kas dzīvo Krievijā vai atrodas tur īslaicīgi, nekavējoties pamest Krieviju, ņemot vērā Maskavas iebrukumu Ukrainā un iespējamo ASV pilsoņu aizturēšanu Krievijā.

15.02. Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīne Lagarda trešdien brīdināja, ka ilgstoša Krievijas karadarbība Ukrainā saglabās enerģijas cenas augstā līmenī un veicinās eiropiešu dzīves dārdzības palielināšanos.

14.48. Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojums par dabasgāzes piegādēm pieprasīt maksājumu veikšanu rubļos ceturtdien vēl spēkā nestāsies, paziņojis Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Ceturtdien noteiktais gala termiņš, lai izstrādātu tehniskos aspektus par Krievijas gāzes piegādēm norēķināšanos veikt rubļos, Eiropā radījušas bažas, ka Krievija varētu pārtraukt gāzes piegādes.

14.28. Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti jau 145 bērni un vairāk nekā 222 bērni guvuši dažāda smaguma ievainojumus, trešdien informē Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Visvairāk bērnu Krievijas karavīru darbības rezultātā nogalināti un ievainoti Kijivas apgabalā - 69, Harkivas apgabalā tādu ir 49, Doneckas apgabalā - 54, Černihivas apgabalā - 39, Mikolajivas apgabalā - 30, Luhanskas apgabalā - 28, Zaporižjas apgabalā - 22, Hersonas apgabalā - 25, Kijivas pilsētā - 16, Sumu apgabalā - 16, Žitomiras apgabalā - 15.

Krievijas veiktā bombardēšanā un apšaudēs sapostītas 790 mācību iestādes, no kurām 75 ir pilnībā sagrautas. Visvairāk izglītības iestādes cietušas Doneckas, Harkivas, Mikolajivas, Sumu, Kijivas, Hersonas, Žitomiras un Černihivas apgabalos, kā arī Kijivā.

14.16. Kremlis trešdien apslāpēja entuziasmu par pagrieziena punktu Krievijas un Ukrainas delegāciju miera sarunās, kas otrdien notika Stambulā.

"Mēs nevaram konstatēt, ka tur bija kaut kas īpaši daudzsološs vai kādi izrāvieni," žurnālistiem sacīja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

13.49. Nepilnu piecu nedēļu laikā, kopš Krievija sāka karu Ukrainā, bēgļu gaitās devušies vairāk nekā četri miljoni Ukrainas iedzīvotāju, trešdien paziņojis ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. Dati liecina, ka Ukrainu pametuši 4 019 287 cilvēku, no kuriem vairāk nekā 2,3 miljoni devušies uz Poliju.

13.41. Polija sāk īstenot plānu par atteikšanos no Krievijas naftas, gāzes un oglēm un ir apņēmības pilna to realizēt līdz gada beigām, trešdien paziņoja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

13.19. Somija no trešdienas atjaunojusi pirms trim dienām apturēto kravas vilcienu satiksmi ar Krieviju, paziņojis Somijas dzelzceļa operatora VR meitasuzņēmums kravas pārvadājumu veikšanai "VR Transpoint".

13.00. Lai panāktu karadarbības pārtraukšanu, NATO dalībvalstīm ir jāpalielina militārais atbalsts Ukrainai, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits. Valsts pirmā amatpersona norādīja, ka NATO ir gatava reaģēt uz Krievijas iebrukumu Ukrainā divos virzienos - stiprinot Ukrainas militārās spējas pretoties un stiprinot NATO Austrumu flangu.

12.15. Krievijas karaspēks karā Ukrainā no 24.februāra līdz 30.martam zaudējis aptuveni 17,3 tūkstošus karavīru, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

Krievijas karaspēks zaudējis arī 605 tankus, 1723 bruņumašīnas, 305 artilērijas sistēmas, 96 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 54 pretgaisa aizsardzības iekārtas, 131 lidmašīnu, 131 helikopteru, 1184 automobiļus, septiņus kuģus un kuterus, 75 autocisternas, 81 operatīvi taktisko dronu, 21 īpašās tehnikas vienību, četras operatīvi taktisko raķešu kompleksu un taktisko raķešu kompleksu iekārtas.

11.46. Krievijas karaspēks naktī uz trešdienu turpinājis apšaudīt Černihivu un Nižinu, paziņojis Černihivas apgabala administrācijas vadītājs Vjačeslavs Čauss. "Atkal ir iznīcināti civilās infrastruktūras objekti, iznīcinātas bibliotēkas, tirdzniecības centri un citi objekti, ļoti daudz māju. Jo patiesībā visu nakti ienaidnieks deva triecienus Černihivai. Bet mēs visu atjaunosim," apņēmību pauda Černihivas apgabala administrācijas vadītājs.

11.26. Lielbritānija paudusi gatavību sniegt Ukrainai drošības garantijas, ja Kijiva to lūgs, paziņojusi Lielbritānijas pastāvīgā pārstāve Apvienoto Nāciju Organizācijā Barbara Vudvorda. "Ar prieku uzņemsimies šo lomu, ja Ukrainas valdība mums to lūgs," viņa teica.

10.43. Vācijas valdība trešdien paziņoja, ka aktivizē agrīnā brīdinājuma līmeni gāzes piegāžu plānā saistībā ar bažām, ka Krievija varētu pārtraukt gāzes piegādes Eiropai, ja rietumvalstis atteiksies par tām maksāt rubļos.

10.25. Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks pēc sākotnējās zibenskara ieceres izgāšanās pārgājis pie plāna "B", otrdien ANO Drošības padomes sēdē sacīja Ukrainas vēstnieks Serhijs Kislica.

"Pēc sava sākotnējā zibenskara plāna izgāšanās Krievijas karaspēks pārgājis pie plāna "B". Šis plāns paredz izprovocēt humāno katastrofu visā Ukrainā un iznīcināt manas valsts lauksaimniecības potenciālu, lai iebiedētu Ukrainas politisko vadību un tautu un nosliektu to uz kapitulāciju," sacīja diplomāts.

10.05. Krievijas karaspēks Luhanskas apgabala Lisičanskā apšaudījis dzīvojamos kvartālus ar smago bruņojumu, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Luhanskas apgabala administrācija.

08.41. Krievija no okupētajām Gruzijas teritorijām uz Ukrainu pārsviedusi aptuveni 2000 karavīru, trešdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

08.37. Dažas Krievijai noteiktās sankcijas nedarbojas, uzskata Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks. "Mūsu partneri sankcijas šobrīd nosaka praktiski katru nedēļu. Tās ir dažādas. Dažas no tām jau sākušas darboties un Krievijai ir ārkārtīgi jūtamas. Bet dažas it kā izklausās pēc sankcijām, bet tās pavisam nedarbojas," tīmekļa sanāksmē ar Ukrainas un ārvalstu ekspertiem, kas analizēs sankciju ietekmi, sacīja amatpersona.

07.35. Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā Polijas apģērbu ražotājs un tirgotājs LPP slēdzis savus veikalus Krievijā, paziņojis uzņēmums. LPP veikali vairāk nekā 25 valstīs strādā ar zīmoliem "Reserved", "Cropp", "House", "Mohito" un "Sinsay".

07.11. Ukrainas Kijivas un Černihivas apgabalos it kā notiekošā Krievijas karaspēka atvilkšana patiesībā varētu būt karaspēka pārgrupēšana un rotācija, teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba kopsavilkumā par situāciju otrdien.

05.44. Krievija ir sākusi apsūdzēt Rietumvalstis, ka tās izmanto automašīnas ar medicīnas simboliku, lai ievestu ieročus Ukrainā. Ar šādiem apgalvojumiem nācis klajā Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja, ziņo Krievijas izdevums "Kommersant".

05.16. Krievijas demilitarizācija, kuru veic Ukrainas armija un atbalsta visa ukraiņu tauta, notiek pilnā sparā, bet deputinizācija kavējas, paziņoja Ukrainas pastāvīgais pārstāvis ANO Serhijs Kislica.

04.40. Ukrainas vienīgā izdzīvošanas garantija pašlaik ir tās Bruņotie spēki, otrdien savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, komentējot sarunas ar Krieviju.

"Ukrainas aizsardzība pašlaik ir uzdevums numur viens, bet viss pārējais ir tā atvasinājums. Tieši uz tāda pamata es skatu arī paziņojumus par sarunu procesu, kas turpinās dažādos līmeņos ar Krievijas Federācijas pārstāvjiem. Ienaidnieks vēl arvien ir mūsu teritorijā. Mūsu pilsētu apšaudes turpinās. Mariupole ir nobloķēta. Raķešu un aviācijas triecieni netiek pārtraukti. Tā ir realitāte. Tie ir fakti. Tāpēc Ukrainas Bruņotie spēki, mūsu izlūkdienests, visi, kas pievienojušies valsts aizsardzībai - tā šodien ir vienīgā mūsu izdzīvošanas garantija. [Izdzīvošanas] kā tautai, kā valstij."

02.43. Vācijas šokolādes ražošanas uzņēmums "Ritter Sport" neplāno atstāt Krieviju, kas ir svarīgs tirgus šim uzņēmumam, un turpinās piegādāt šokolādi Krievijai, neraugoties uz Krievijas karu pret Ukrainu, ziņo Vācijas biznesa lakraksts "Handelsblatt".

02.20. Krievijas jūras kara spēki Melnās jūras reģionā bloķē vairāk nekā 90 civilu kuģu, kas paredzēti graudu un citas pārtikas pārvadāšanai, ANO Drošības padomes sēdē paziņoja ASV valsts sekretāra pirmā vietniece Vendija Šermane.

01.09. Krievijas karaspēka triecienā Mikolajivas apgabala valsts administrācijas ēkai nogalināti vismaz 12 cilvēki, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests. Dienests informē, ka ir ievainoti vismaz 33 cilvēki. Otrdienas rītā ap plkst.8.45 apšaudes rezultātā Mikolajivā cieta apgabala administrācijas deviņstāvu ēka. Sagruvusi ēkas centrālā sekcija no devītā līdz pirmajam stāvam, tomēr ugunsgrēks nav izcēlies.

00.57.Bijusī Krievijas "Pirmā kanāla" redaktore Marina Ovsjaņņikova, kura televīzijas tiešraidē bija parādījusi kadrā pretkara plakātu no savas mājaslapas izdzēsusi tekstu, kurā lūdza Rietumvalstis atcelt sankcijas pret Krieviju. Diez vai viņa mainīja domas, drīzāk šādi reaģēja uz sašutuma vilni, ko bija izraisījis viņas teksts.

00.38. Ukrainas armija Donbasā iznīcinājusi 7 tankus un 7 bruņumašīnas, vēsta "Українська правда".

00.20. Nevar būt ne runas par sankciju atcelšanu, kas noteiktas pret Krieviju tās iebrukuma Ukrainā dēļ, kamēr nav beidzies karš, otrdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

00.10. Krievija pārpozicionē savus spēkus rajonos netālu no Kijivas, nevis tos atvelk, un Ukrainas galvaspilsēta joprojām ir apdraudēta, otrdien paziņoja Pentagons.

29. marta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 34. dienu.Jaunākā informācija