Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina par savu zemi varonīgi cīnās jau 14. dienu. Jaunākā informācija [papildināts 23:45]

© Pixabay.com

Šeit teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgākajiem notikumiem 9. martā - kara 14. dienā.

23.45. Aizsardzības ministrija trešdien noteikti noraidīja plānu par Polijas iznīcinātāju nodošanu Ukrainai cīņai pret Krievijas karaspēku un paziņoja, ka šāda "ļoti riskanta" rīcība var tikt interpretēta kā karadarbības eskalācija.

23.31. Pasaules lielākais tīmekļa veikals "Amazon" apturējis preču piegādes privātiem klientiem uz Krieviju un Baltkrieviju, šādi reaģējot uz karu Ukrainā.

23.00. Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieka Oleksija Arestoviča reakcija uz Krievijas spēku nežēlīgo uzbrukumu dzemdību namam un slimnīcai Mariupolē: "Tagad, maitas, sāksies cits karš".

22.52. Iestājoties vakaram, Krievija atsākusi Žitomiras pilsētas bombardēšanu, vēsta LTV Ziņu dienests.

22.38. Patlaban notiek sarunas par Krievijā aizliegtā neatkarīgā televīzijas kanāla "Doždj" raidīšanu no Rīgas.

22.10. ANO nav redzējusi liecības par masu iznīcināšanas ieročiem, kas, kā ticis apgalvots, esot ražoti Ukrainā, trešdien sacīja ANO pārstāvis sakariem ar presi Stefans Dižariks.

21.42. Krievijas armjai ir nomainījusies vadība, atcelti kādi astoņi ģenerāļi. Iecelti jauni. Mēs skaidri saprotam, kas tagad notiek Krievijā. Vēl vairāk - varu pateikt, ka viņi ir izmisumā," sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs.

21.34. Kanādas premjerministrs Džastins Trudo uzskata, ka Ukraina var uzvarēt karā ar Krieviju. Tas ir neapšaubāmi, ka Krievijas iebrukumu Ukrainā ir iespējams apturēt, sacīja premjers

20.42. Savu darbību Krievijā nolēmis apturēt arī alkohola nozares uzņēmums "Brown-Forman", kas piegādā "Jack Daniel's" viskiju un "Finlandia" degvīnu.

20.35. Krievijas apšaudēs Mariupolē, Ukrainas dienvidos, kopš kara sākuma nogalināti aptuveni 1300 mierīgo iedzīvotāju, pavēstīja Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko.

19.47. Ukrainas vīriešu handbola izlase pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā atsaukusi dalību 2023.gada pasaules čempionāta "play-off" spēlēs, trešdien paziņoja šīs Ukrainas Handbola federācija. Pašreizējā situācija ir padarījusi neiespējamu kvalifikācijas spēļu ar Somiju aizvadīšanu 16. un 20.martā. Somija bez spēlēm iekļuvusi pēdējā kvalifikācijas kārtā, kurā 13. un 16.aprīlī cīnīsies ar Horvātiju.

19.26. Ukrainas ģenerālprokurora birojs sācis krimināllietu par ekocīdu saistībā ar Krievijas bruņoto spēku veikto Černobiļas un Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) sagrābšanu. Par to preses konferencē par noziegumiem, ko Krievija pastrādājusi pret Ukrainu, pavēstīja ģenerālprokurore Irina Venediktova. Ģenerālprokurore īpašu uzmanību vērsa uz Černobiļas un Zaporižjas AES sagrābšanu, kas radīja kodolsprādziena riskus.

"Tā varēja būt otrā Černobiļas katastrofa, tikai ar desmit reizes smagākām sekām. Ciest varēja arī Krievijas iedzīvotāji, bet agresoram tas šķita nebūtiski," viņa uzsvēra.

18.50. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) kopā ar Igaunijas veselības un darba ministru ministru Tanelu Kīku un Lietuvas veselības ministru Arūnu Duļki aicina Pasaules Veselības organizāciju (PVO) izbeigt starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumus Ukrainā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

18.48. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) piešķirs divus miljardus eiro palīdzībai tiem, kas Ukrainā tiešā veidā cietuši Krievijas kara rezultātā. Šī nauda tiks piešķirta kredītiem Ukrainas uzņēmumiem, kā arī palīdzībai biznesa pārcelšanai uz drošu vietu darba turpināšanai.

"Mēs pilnībā atbalstām Ukrainas tautu," teikts ERAB prezidentes Odilas Reno-Baso paziņojumā.

18.20. Kanāda nosūtīs papildu 50 miljonus dolāru (45 miljonus eiro) vērtu bruņojumu, lai palīdzēt Ukrainai cīnīties pret Krievijas agresiju, trešdien Berlīnē pavēstīja Kanādas premjerministres Džastins Trudo.

18.08. Lielbritānijas izskata iespēju nodot Ukrainai bez atlīdzības pārnēsājamās zenītraķešu sistēmas "Starstreak", pavēstīja aizsardzības ministrs Bens Volless.

"Mēs uzskatām, ka šī sistēma ir aizsardzības ieroču definīcijas ietvaros, bet ļaus Ukrainas spēkiem labāk aizsargāt savas debesis," ministra teikto citē izdevums "Independent".

17.31. Ukrainas prezidents mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta: "Mariupole. Krievijas karaspēka tiešs trieciens dzemdību namam. Cilvēki zem drupām. Bērni zem drupām. Tā ir zvērība!"

17.28. Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca, trešdien paziņoja Doņeckas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Pavlo Kirilenko.

"Dzemdību nams pilsētas centrā, slimnīca, bērnu nodaļa un terapija - tas viss iznīcināts Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupolei. Burtiski tikko," savā "Facebook" lapā raksta KIrilenko.

Mariupoles dome ziņo, ka postījumi pēc uzlidojuma ir milzīgi.

"Medicīnas iestādes korpuss, kur nesen ārstējās bērni, pilnībā iznīcināts. Informācija par cietušajiem bērniem tiek precizēta," teikts domes paziņojumā.

17.22. Valsts valodas centra (VVC) Latviešu valodas ekspertu komisija apstiprinājusi Ukrainas pilsētu nosaukumu atveidi latviešu valodā iespējami tuvāk ukraiņu valodas izrunai un ņemot vērā atveides noteikumus latviešu valodā, piemēram, Kijiva, Harkiva, Ļviva un Čornobiļa, Latvijas Radio skaidroja Valsts valodas centra galvenais lingvists Agris Timuška.

17.13. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien aicināja Rietumvalstis steidzami izlemt par Polijas piedāvājumu piegādāt Ukrainai iznīcinātājus.

"Kad būs lēmums? Klau, mums te ir karš!" Zelenskis teica video, kas publicēts viņa kanālā vietnē "Telegram". "Mēs jums atkal lūdzam izlemt pēc iespējas ātrāk. Nosūtiet mums lidmašīnas," viņš piebilda.

16.26. Krievijas karaspēks, lai atskaitītos par it kā iznīcināto Ukrainas tehniku, fotogrāfijās un video fiksē iznīcināto savējo tehniku, trešdien pavēstīja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

16.15. Krievijas Aizsardzības ministrija trešdien atzina, ka uz karadarbību Ukrainā sūtīti obligātā dienesta karavīri.

"Diemžēl, atklājušies daži fakti par obligātā dienesta karavīru klātbūtni bruņoto spēku daļās, kas piedalās militārajā operācijā Ukrainas teritorijā. Praktiski visi šie karavīri jau izvesti uz Krievijas teritoriju," teikts ministrijas paziņojumā.

15.44. Uz Krievijas karaspēka ieņemto Hersonu, Ukrainas dienvidos, iedzīvotāju protestu dēļ okupanti pārsvieduši Krievijas Nacionālās gvardes vienības, trešdien pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses dienests. Krievija, šādi rīkojoties, cenšas ieviest administratīvi policejisku režīmu. Krievu okupanti nelikumīgi aizturējuši vairāk nekā 400 Ukrainas pilsoņu.

15.06. Černobiļas atomelektrostacijā (AES) pārrauta elektroapgāde, trešdien paziņoja Ukrainas enerģētikas operators "Ukrenergo".

14.41. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pārdzīvojis jau vairāk nekā desmit slepkavības mēģinājumus, trešdien paziņojis prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

14.34. Ukrainas bēgļu skaits 24 stundu laikā pieaudzis par 140 000, liecina trešdien publiskotie ANO dati.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainu pametuši jau vairāk nekā 2,15 miljoni cilvēku.

14.25. Ceturtā daļa augsta ranga Krievijas ierēdņu un valsts uzņēmumu darbinieku nebija gaidījuši tik stingras sankcijas Ukrainā sāktā kara dēļ un tagad gatavojas aiziet no darba, ziņo avoti.

"Apmēram ceturtā daļa augsta ranga ierēdņu un valsts uzņēmumu darbinieku pēc kara sākšanās ir aizdomājušies par atlūguma rakstīšanu. Pamatā runa ir par "aktīviem cilvēkiem, kuri pārzina uzņēmējdarbības pārvaldības labāko praksi"," sarunā ar "Meduza" atklājuši Krievijas prezidenta administrācijai un valdībai pietuvināti avoti.

14.02. Krievijas apšaudēs divas trešdaļas Čerņihivas palikušas bez apkures un karstā ūdens, nogalināto skaitu sasniedzis jau 60 cilvēkus, bet vēl 400 ir ievainoti, trešdien televīzijā paziņoja pilsētas galva Vladislavs Atrošenko. Taču viņš uzsvēra, ka pilsēta ir dzīva un darbojas.

"Divās trešdaļās pilsētas nav karstā ūdens padeves. Tagad esam pieslēgti pie autonomas elektroapgādes, kas ir atslēgta no kopējā Ukrainas tīkla. Apmēram divās trešdaļās pilsētas nav siltuma. Atsevišķos rajonos nav aukstā ūdens. TEC siltumtīkliem tika dots tiešs trieciens," paziņoja Atrošenko.

13.29. Ukrainā apžēloti vairāki simti cietumnieku, kuri tagad ar ieročiem rokās dosies aizsargāt valsti, telemaratona laikā paziņojis Ukrainas iekšlietu ministrs Deniss Monastirskis.

13.00. Davosas Pasaules Ekonomikas forums iesaldējis attiecības ar Krieviju un apturējis stratēģisko partnerību ar Krievijas uzņēmējiem, izdevumam "Politico" paziņojusi foruma preses sekretāre Amanda Ruso. "Mēs nesadarbojamies ar nevienu, pret kuru vērstas sankcijas, un esam iesaldējuši visas attiecības ar Krievijas organizācijām," viņa sacījusi.

12.48. Eiropas Savienība nolēmusi piemērot sankcijas vēl citiem Krievijas oligarhiem un amatpersonām, pastiprināt noteikumus kriptovalūtu pārvedumiem un noteikt sankcijas kuģniecības sektoram, trešdien paziņojuši diplomāti. ES arī nolēmusi dot zaļo gaisum trīs Baltkrievijas banku atslēgšanai no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, tviterī paziņoja Francijas misija.

12.16. ASV mikroshēmu ražotājs "Intel Corp." apturējis piegādes Krievijai un Baltkrievijai saistībā ar Maskavas īstenoto uzbrukumu Ukrainai, paziņojis Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihailo Fjodorovs. Ministrija norāda, ka "Intel" šādi reaģējis pēc Ukrainas lūguma.

12.15. Starptautiskā Peldēšanas federācija neizslēgs no savām sacensībām Krievijas un Baltkrievijas sportistus, taču viņiem būs jāstartē zem neitrāla karoga.

12.13. Ukraina un Krievija vienojušās par civiliedzīvotāju evakuāciju pa sešiem humānajiem koridoriem no plkst.9 līdz plkst.21, paziņojusi Ukrainas vicepremjere un ministre uz laiku okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka. "Puspiecos no rīta saņēmām paziņojumu no Krievijas Federācijas par mūsu iepriekš piedāvāto maršrutu apstiprināšanu, kā arī vēstules nosūtīšanu Sarkanajam Krustam ar šādu apstiprinājumu," paziņoja Sarkanais Krusts.

12.09. Nīderlandes alus ražotājs "Heineken" trešdien paziņoja, ka pārtrauks alus ražošanu un pārdošanu Krievijā, kas īsteno uzbrukumu Ukrainai.

11.38. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība saziedojusi 5000 eiro Ukrainas iedzīvotāju atbalstam.

11.33. Kijevas centrālajā Neatkarības laukumā - Maidanā - trešdien notiks koncerts, pieprasot slēgt gaisa telpu virs Ukrainas, lai glābtu cilvēku dzīvības, kas tiek zaudētas, Krievijas karaspēkam bombardējot apdzīvotās vietas, ziņo Ukrainas prezidenta kanceleja. Kanceleja informēja, ka koncerts "Brīvas debesis/Free Sky" Maidanā saksies plkst.13.10. Simfoniskā orķestra "Kiev-Klassik" mūziķi diriģenta Hermana Makarenko vadībā izpildīs Ukrainas un Eiropas himnas, kā arī pazīstamus ukraiņu skaņdarbus.

11.26. Krievijas militārās neveiksmes Ukrainā un smagās ekonomiskās sankcijas, visticamāk, pamudinās Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pastiprināt uzbrukumu Ukrainai, uzskata ASV izlūkdienesti.

11.25. Jau četrās Eiropas valstīs sāktas izmeklēšanas par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā, vietnē "Facebook" paziņojusi Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova. Viņas rīcībā esošā informācija liecina, ka tādas izmeklēšanas sāktas Igaunijā, Lietuvā, Polijā un Vācijā.

11.22. Kā paziņojusi EK priekšsēdētāja Urzula von der Leiena, vismaz 500 miljoni eiro no ES budžeta tiek novirzīti kara traģisko humanitāro seku mazināšanai gan Ukrainā, gan ārpus tās. No šīs summas 90 miljoni eiro jau tiek piešķirti humānajai palīdzībai - no tiem 85 miljoni eiro Ukrainai un 5 miljoni eiro Moldovai, - lai nodrošinātu pārtiku, kā arī ūdeni, veselības aprūpi, pajumti un palīdzētu apmierināt visneaizsargātāko personu pamatvajadzības.

10.37. Krievijas karaspēks aplencis un izposta Harkivas apgabala pilsētu Izjumu, jo tā atteikusies padoties, ziņo Ukrainas policija. Tāpat tiek ziņots, ka ienaidnieka karaspēks turpina bombardēt civilo infrastruktūru un dzīvojamos kvartālus Harkivā. Diennakts laikā ienaidnieks vairākkārt mēģinājis uzbrukt arī spēkstacijai.

10.36. Pagājušajā diennaktī Krievijas karaspēks trīs reizes apšaudīja Severodonecku Luhanskas apgabalā, kā rezultātā nogalināti desmit cilvēki un vēl deviņi ievainoti, paziņojis Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs. Haidaja rīcībā esošā informācija liecina, ka diennakts laikā apgabalā sabojātas vai pilnībā iznīcinātas 63 mājas.

10.34. Izpildītāju organizāciju starptautiskā konfederācija (SCAPR), kas ir izpildītāju tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizāciju padome un apvieno izpildītāju tiesību pārvaldījuma organizācijas visā pasaulē, lēmusi atstādināt Krieviju no dalības konfederācijā, lēmusi SCAPR valde. Kā informē LaIPA pārstāve Laila Bēķe, SCAPR norāda, ka kategoriski nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas apdraud mieru un demokrātiju visā Eiropā un pasaulē.

10.29. Hersonas apgabala Čornobaivkā alkohola reibumā esoši Krievijas karavīri atklājuši uguni uz civiliedzīvotājiem, radiostacijai "Radio Brīvība" pastāstījuši vietējie iedzīvotāji. Krievijas karavīri izlaupīja ciema veikalu un piesavinājās alkoholiskos dzērienus. Pēc tam reibuma stāvoklī viņi atklāja uguni uz ukraiņu mājām.

10.02. ASV uzņēmums "Conde Nast", kas izdod tādus izdevumus kā "Vogue", "Glamour" un "Vanity Fair", paziņojis, ka pārtrauc žurnālu izdošanu Krievijā, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas karu un bažām par kompānijas darbinieku drošību.

09.52. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā pārsnieguši 12 000 karavīru, trešdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma līdz trešdienas rītam krievi zaudējuši 49 lidmašīnas, 81 helikopteru, 317 tankus, 1070 bruņutransportierus, 120 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 56 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 28 zenītartilērijas iekārtas, 482 automobiļus, 60 autocisternas, septiņus bezpilota lidaparātus, vienu kuģi un divas ātrlaivas.

09.44. Tūkstošiem cilvēku, kas izmanto naktsmītņu rezervēšanas uzņēmuma "Airbnb" pakalpojumus, rezervējuši apmešanās vietas kara plosītajā Ukrainā, nevis lai apmeklētu šo valsti, bet lai finansiāli atbalstītu vietējos. Pagājušajā nedēļā divu dienu laikā Ukrainā tika rezervētas vairāk nekā 61 000 naktsmītņu par kopumā 1,9 miljoniem ASV dolāru, otrdien ziņu aģentūrai AFP atklāja Sanfrancisko bāzētai uzņēmums.

08.52. Trešdien turpināsies cilvēku evakuācija no Sumiem uz Poltavu, paziņojis Sumu apgabala administrācijas vadītājs Dmitro Živickis. Humanā koridora darbība no Sumiem līdz Poltavai pagarināta no plkst.9.00 līdz 21.00.

"Sarunu grupa strādāja visu nakti un humānā koridora darbība tika pagarināta. (..). Iespējams izbraukt ar savu transportu, turklāt ap plkst.14.00 no Poltavas Sumos atgriezīsies 22 autobusi, kas vakar izbrauca pirmajā kolonnā, un mēs tajos laidīsim grūtnieces, sievietes ar bērniem, vecākus cilvēkus un cilvēkus ar invaliditāti!" paziņoja Živickis.

08.44. Lielo dzīvā spēka zaudējumu dēļ Krievija turpina veikt slēpto mobilizāciju okupētajā Krimas pussalā, tās kontrolē esošajās Luhanskas un Doneckas apgabalu teritorijās, kā arī Krievijas Krasnodaras novadā. Novērots, ka no Krievijas augstskolām tiek atskaitīti iesaukuma vecumā esošie jaunieši. Netiek izslēgta iespēja, ka karadarbībā var tikt iesaistīti karavīri no Krievijas kontrolētās Piedņestras, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

08.43. Saskaņā ar stāvokli uz trešdienu plkst.6:00 ziemeļu un ziemeļrietumu virzienā turpinās kaujas darbības Poļesjes un Volīnijas operatīvajos rajonos, kā arī gar Ukrainas robežas posmu Ņižinas, Ivaņicjas un Torstjaņecas rajonos. Turpinās Čerņihivas aizstāvēšana, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs

Dienvidu virzienā aizsardzības spēki sedz Ukrainas robežu un jūras piekrasti, kā arī turpina aizstāvēt lidlaukus un citus svarīgākos infrastruktūras objektus.

Ukrainas gaisa spēki turpina atvairīt krievu gaisa uzlidojumus un raķešu triecienus.

08.26. Lai palīdzētu Ukrainas bēgļu bērniem vieglāk iedzīvoties Lietuvas skolās, viņu mācīšanā un audzināšanā domāts iesaistīt skolotājus, kas arī paši Lietuvā radušu patvērumu no Ukrainas kara.

"No Ukrainas pašlaik ierodas visdažādāko profesiju cilvēki, arī tādi, kas Ukrainā strādājuši par skolotājiem," norādījis Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrijas kanclers Juļus Lukošus. ""Mēs saskatām iespēju viņus iesaistīt izglītības procesā, arī neformālajā izglītībā, viņi varētu mācīt ukraiņu bērniem gan dzimto valodu, gan kultūru un vēsturi, lai bērnus neatrautu no viņu saknēm."

07.29. Pasaulē lielākā ierakstu kompānija "Universal Music Group" pārtrauc darbu Krievijā un slēgs tur savus birojus. "Mēs nekavējoties pārtraucam visas darbības Krievijā un slēdzam tur savus birojus," paziņoja kompānija, aicinot pārtraukt vardarbību Ukrainā.

07.23. Krievijas aviācijas bombardēšanā Sumos otrdienas vakarā gājuši bojā 22 cilvēki, tostarp trīs bērni, paziņojis Sumu apgabala administrācijas vadītājs Dmitro Živickis.

"Sumu rajons. Trīs bumbas vienā vakarā. Bija šausmīga nakts. Pirmais trieciens bija dzīvojamām ēkām Sumos. Šo stāstu pamatoti var saukt par slaktiņu, jo viena bumba prasīja 22 cilvēku dzīvības. Krievijas karaspēks deva gaisa triecienu dzīvojamajam sektoram Sumos. Bumba lidoja uz privātmāju Romenska ielā un nopostīja to līdz pamatiem. Mājā atradās deviņi cilvēki, visi gāja bojā. Sešas mājas tika nopostītas līdz zemei. Apmēram divi desmiti blakus māju daļēji tika iznīcinātas," ziņo Živickis.

07.18. Eiropas Savienībai būtu jānosaka embargo Krievijas gāzei un naftai, kā arī jāaizliedz tā sauktās "zelta vīzas", norāda Eiropas Parlamenta deputāte Inese Veidere (JV), uzsverot, ka Krievijas iebrukums Ukrainā un miermīlīgo cilvēku nogalināšana ir jāaptur ar visiem spēkiem.

06.38. Ukrainas armija satriekusi divas krievu bataljonu taktiskās grupas, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Habarovskā parasti dislocētā 14.atsevišķā brigāde zaudējusi vairāk nekā 400 cilvēku. Savukārt 25. atsevišķās motorizēto kājnieku brigādes bataljona taktiskā grupa, kas uz Ukrainu bija pārsviesta no Lugas, atvilkta uz Krievijas teritoriju, jo zaudējusi kaujas spējas.

06.34. Eiropas Savienība lielāko spiedienu uz Krieviju pēc tās iebrukuma Ukrainā var izdarīt ar sankcijām, kuras skar finanšu sektoru, bet Krievijas pretreakcija Eiropai vissāpīgākā būs enerģētikā, atzīst Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

06.22. Savienotās Valstis pārsviež uz Poliju divas zenītraķešu baterijas "Patriot", atsaucoties uz ASV armijas Eiropas virspavēlniecības (EUCOM) pārstāvi Ādamu Milleru ziņo televīzijas kanāls CNN. Zenītraķešu pārvietošana notiek aizsardzības izvēršanas ietvaros, lai stātos pretī jebkuriem iespējamajiem draudiem ASV un NATO sabiedrotajiem Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu.

05.43. Krievijas armija Ukrainā ir palēninājusi uzbrukuma operācijas tempu un pārsvarā īsteno raķešu un bumbu triecienus civilajai infrastruktūrai, vēsta Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs ziņojumā par Krievijas iebrukumu.

05.10. Ārvalstu brīvprātīgie, kas ierodas Ukrainā karot pret Krieviju, varēs iegūt Ukrainas pilsonību, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra pirmais vietnieks Jevhens Jenins. Ārvalstu brīvprātīgie Ukrainā pašlaik saņem karavīra apliecību, kas aizstāj uzturēšanās atļauju.

04.47. Akciju cenas ASV un Eiropas biržās otrdien pārsvarā kritās, bet naftas cenas pieauga pēc tam, kad ASV nolēma aizliegt Krievijas energoresursu importu tās iebrukuma Ukrainā dēļ.

04.05. Krievijas uzsāktajā karā Ukrainā ir gājuši bojā 474 civiliedzīvotāji, bet vēl 861 guvis ievainojumus, paziņoja ANO Augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos birojs (OHCHR). OHCHR uzskata, ka reālais bojā gājušo skaits ir ievērojami lielāks.

03.26. Ukrainas galvaspilsētā Kijevā jau ir ieradušies 40 tūkstoši brīvprātīgo - karavīri un bijušie karavīri, kas gatavi karot Ukrainas pusē, otrdien pavēstīja Kanādas žurnālists Dīns Blandels. Starp šiem brīvprātīgajiem ir vairāk nekā 500 kanādiešu, kuriem atļauts izveidot savu vienību.

03.09. Ungārija nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā, bet neatteiksies no Krievijas gāzes pirkšanas, otrdien Londonā paziņoja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pēc sarunām ar Lielbritānijas premjeru Borisu Džonsonu. Viņš atzīmēja, ka Krievijai noteikto sankciju paplašināšana uz enerģētikas un naftas-gāzes sektoru rada nesamērīgi smagu slogu Ungārijai.

02.27. Krievijas Centrālā banka ir aizliegusi pārdot bankas kasēs konvertējamo valūtu skaidrā naudā, kā arī noteikusi, ka no depozītiem var izņemt konvertējamo valūtu tikai ASV dolāros un ne vairāk kā 10 000 dolāru, teikts Krievijas Centrālās bankas paziņojumā.

01.42. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzsvēra, ka ASV lēmums aizliegt Krievijas naftas, gāzes un ogļu importu jūtami vājinās okupantus, piespiedīs tos samaksāt par agresiju un atbildēt par izdarīto ļaunumu. Viņš pateicās ASV un personīgi prezidentam Džo Baidenam par šo lēmumu un "maksimāli varenu signālu visai pasaulei".

01.11. ASV valsts departamenta amatpersona Viktorija Nulenda ir pārsteigta par Polijas lēmumu nodot savus Krievijā ražotos iznīcinātājus ASV rīcībā, nevis nodot tos tieši Ukrainai. "Cik man zināms, ar mums tas netika iepriekš apspriests," viņa sacīja Senāta Ārlietu komitejai uzzinot, ka Varšava ir gatava izvietot savus MiG-29 uz ASV gaisa spēku bāzi Vācijā, vēsta BBC.

01.00. Aviācijas uzlidojumā cietusi Maļinas pilsēta Žitomiras apgabalā. Uzlidojumā iznīcinātas septiņas mājas un nogalināti pieci cilvēki. Ukrainas atbildīgie dienesti paziņojuši, ka starp bojā gājušajiem ir divi 2021. gadā dzimuši bērni, vēsta LTV Ziņu dienests.

00.55. "Deutsche Welle" birojs, kas Maskavā tika slēgts, strādās Rīgā. Šeit tiks iekārtota "Deutsche Welle" studija un uz šejieni pārbrauks arī visi raidsabiedrības Maskavas biroja darbinieki.

00.35. Krievijas armijas veiktās apšaudēs Harkivas apgabalā ir nogalināti 170 civiliedzīvotāji, tai skaitā pieci bērni. Pēdējās diennakts laikā vien gāja bojā 27 Harkivas civilpersonas, paziņoja Ukrainas Nacionālās policijas Harkivas apgabala galvenās pārvaldes izmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Serhijs Bolvinovs.

00.30. Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara otrdien aicināja pilsoņus neizplatīt ziņas par bruņojumu un tehniku, ko Ukrainai plāno nodot starptautiskie partneri.