Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Rit Ukrainas kara 13. diena. Jaunākā informācija un notikumi [papildināts 23:50]

© SCANPIX

Karš Ukrainā šodien notiek jau 13. dienu. Teksta tiešraide - īsi un konkrēti par svarīgāko 8. martā

23.50. Arī ASV bezalkoholisko dzērienu ražotājs "Coca-Cola Co." beidzot paziņoja par savas darbības apturēšanu Krievijā, pievienojoties Rietumu valdību un uzņēmumu reakcijai uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

23.16. Krievija līdz 11. martam gatavojas atslēgties no globālā tīmekļa

23:00. Grupa ASV senatoru ierosinājusi likumprojektu, kas liegtu Krievijai izmantot savas zelta rezerves, lai izturētu bargās sankcijas, kas tai piemērotas par iebrukumu Ukrainā. Sankcijas ir iesaldējušas Krievijas valsts valūtas aktīvus, taču tās zelta rezerves varētu būt potenciāls glābšanas riņķis. Krievijai ir zelta rezerves aptuveni 132 miljardu dolāru vērtībā.

22:14. Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā gājis bojā 41 bērns un 76 bērni guvuši ievainojumus, otrdien paziņojusi Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Denisova.

21:20. Polija gatava nekavējoties nodot savus "MiG-29" iznīcinātājus Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzei Vācijā, vēsta Delfi.lv, atsaucoties uz Polijas Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojumu. Jau iepriekš vēstīts, ka ASV strādā kopā ar Poliju, vērtējot iespējamību Ukrainas rīcībā nodot Polijas gaisa spēku iznīcinātājus "MiG".

21:18. Bēgot no kara, Ukrainu pametuši jau divi miljoni iedzīvotāju, galvenokārt dodoties uz Eiropas Savienību (ES), taču dalībvalstīm būs jāturpina izrādīt solidaritāti, otrdien debatēs sacīja Eiropas Parlamenta deputāti.

20:23. Pret ASV ātrās ēdināšanas gigantu "McDonald's", bezalkoholisko dzērienu ražotāju "Coca-Cola Co." un citām lielajām Rietumu kompānijām tiek izdarīts arvien lielāks spiediens aiziet no Krievijas tirgus, ņemot vērā Krievijas sākto karu pret Ukrainu.

19:52. Saskaņā ar ASV Aizsardzības ministrijas aplēsēm karā Ukrainā krituši 2000 līdz 4000 Krievijas karavīru, ASV Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejā atklāja ģenerālleitnants Skots Beriers. Tomēr Beriers piebilda, ka šo aplēšu ticamība tiek vērtēta kā zema, jo tās sastādītas, kombinējot izlūkošanas avotus ar atvērto avotu datiem.

18:55. ASV prezidents Džo Baidens otrdien paziņojis, ka Savienotās Valstis, reaģējot uz Krievijas agresīvo karu pret Ukrainu, aizliedz Krievijas naftas importu.

18:04. ANO aizliegusi saviem darbiniekiem Krievijas agresiju pret Ukrainu dēvēt par karu vai iebrukumu, par spīti Ģenerālās Asamblejas balsojumam, klaji nostājoties agresora pusē.

17. 12. Pēc NATO lūguma Nīderlande kopā ar Vāciju vēlas izvietot Slovākijā raķetes "Patriot". Vācijas vadībā pašreiz tiek veikti sagatavošanās darbi raķešu izvietošanai. Pēc tam raķetes tiks izvietotas tik drīz, cik iespējams, sacīja Ollongrēna. Mediji ziņo, ka operācijā piedalīsies 150 Nīderlandes karavīri.

17.00. Otrdien Latvijas valdība apstiprināja palīdzību Ukrainai vēl piecu miljonu eiro apmērā, informēja Finanšu ministrijā (FM).

16.56. Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētāji šodien kopīgā paziņojumā pauduši atbalstu Ukrainas eirointegrācijas centieniem un aicinājuši pēc iespējas ātrāk Ukrainai piešķirt Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

16.45. Harkivas apgabalā krievi sabombardējuši Izjumas galveno slimnīcu, un pacientiem nācies izkļūt no gruvešu apakšas, feisbukā vēsta mēra vietnieks Volodimirs Macokins. "Domāju, ka elles vārti ir atvērušies, taču izrādās tas ir tikai pirmais stāvs. Tā ir mūsu pilsētas galvenās slimnīcas pieņemšanas nodaļa. Domājams, kārtēja slepenā NATO bāze," raksta Macokins. Krievijas karaspēks pilsētas centru pārvērtis gruvešos. Iebrucēji iznīcinājuši dzelzceļa staciju, autoostu, tiesas namu, koledžu, policijas iecirkni, veikalus un citas ēkas. Izjuma palikusi bez elektrības, ūdens, gāzes, apkures un pārtikas. Nedarbojas sakari.

Taču ielauzties pilsētā krieviem nav izdevies un kaujas turpinās.

16.37. ANO bēgļu lietu komisārs informē, ka Ukrainas kara bēgļu skaits ir sasniedzis divus miljonus.

16.26. Kopš kara sākuma Ukrainā kritušas 13 sievietes, kas dien Ukrainas Gaisa spēkos, liecina oficiālie dati.

16.25. ASV prezidents Džo Baidens gatavojas paziņot, ka Savienotās Valstis aizliegs importēt Krievijas naftu, ziņu aģentūrai AP pastāstījis informēts avots. Pēc avota teiktā, Baidens par šo aizliegumu varētu pavēstīt jau otrdien. Baltais nams informējis, ka Baidens otrdien paziņos "par rīcību, turpinot Krievijai likt atbildēt par tās neizprovocēto un neattaisnojamo karu pret Ukrainu".

16.04. Lielbritānija būs gatava atbalstīt Poliju, ja tā nolems nodot Ukrainai savus iznīcinātājus "MiG-29", paziņojis Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless. "Polija ir viena no retajām valstīm, kas varētu izpildīt Ukrainas lūgumu," norādīja Voless. "Es domāju, ka Ukrainai vajadzētu būt visam, ko tā var saņemt, lai aizsargātu savu teritoriju no neslēptas Krievijas agresijas," sacīja britu ministrs.

16.03. Francijas prezidentūras vadībā Anžē pirmdien, 7.martā, un otrdien, 8.martā, notiek neformālā Eiropas Savienības (ES) kultūras un par audiovizuālajiem jautājumiem atbildīgo ministru sanāksme, kurā ministri pieņēmuši kopīgu deklarāciju, paužot atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, māksliniekiem, kultūras darbiniekiem, žurnālistiem un medijiem, kuri cīnās par savu brīvību, suverenitāti un neatkarību, kā arī pauduši bažas par kultūrvēsturiskā mantojuma likteni šajā valstī.

15.46. Krievijas okupācijas spēku aplenktajā Ukrainas pilsētā Mariopolē trūkst ūdens, pārtikas un siltuma, pilsētas iedzīvotājiem draud humānā katastrofa.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka “Mariupolē pirmo reizi desmitiem gadu laikā, pirmo reizi kopš nacistu iebrukuma, bērns nomiris no dehidratācijas. Cienījamie partneri! Ieklausieties! Bērns nomiris no dehidratācijas. 2022. gadā!

15.45. Ukrainas izlūkdienesti vēsta, ka kaujā pie Harkivas pirmdien nogalināts Krievijas 41. armijas štāba priekšnieks, ģenerālmajors Vitālijs Gerasimovs, kā arī vairāki citi augsta līmeņa virsnieki.

Ukraiņu izlūkdienesti šo informāciju ieguvuši, pārtverot Krievijas Federālā drošības dienesta sarunas. Kremlis vēl neapstiprina, bet, ja tā, tad Gerasimovs būs jau otrais nedēļas laikā Ukrainā bojā gājušais augsta līmeņa Krievijas virsnieks.

15.41. Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā krituši 22 ukraiņu policisti un septiņi pazuduši bez vēsts, otrdien paziņojis Ukrainas policijas preses dienests. Policija uzsvērusi, ka turpina savu darbu karastāvokļa apstākļos - fiksē noziegumus, veic iedzīvotāju evakuāciju, pārbauda dokumentus, apseko transportlīdzekļus, meklē diversantus, cīnās pret marodierismu un veic citus pienākumus. "Diemžēl trīspadsmit kara dienu laikā gājuši bojā 22 policisti, 88 tikuši ievainoti, septiņi pazuduši bez vēsts, trīs krituši gūstā," paziņoja policija.

15.33. Joprojām ir pazīmes, ka Baltkrievijas militāri-politiskās vadība ir gatava iesaistīt savu armiju plašā karadarbībā pret Ukrainu, cīnoties Krievijas pusē, otrdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs. Veikta Baltkrievijas sauszemes spēkos un gaisa spēku īpašo uzdevumu vienību daļēja pārgrupēšana, feisbukā vēsta ģenerālštābs. Brestas rajonā atrodas divas tanku grupas, bet vēl divas tanku grupas izvietotas Aleksandrovkas rajonā, norāda Ukrainas armija.

15.14. Ukrainas Nacionālās drošības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs pieprasījis starptautiskajai sabiedrībai un NATO piegādāt ukraiņiem kara lidmašīnas un zenītartilērijas iekārtas, ja jau nav iespējams slēgt Ukrainas gaisa telpu.

15.11. Igaunijas valsts pasta uzņēmums "Eesti Post", kas strādā ar zīmolu "Omniva", pārtraucis Krievijas preses izdevumu piegādi abonentiem. Uzņēmuma paziņojumā teikts, ka tas pievienojas starptautiskajām sankcijām, kas noteiktas Krievijai par tās uzbrukumu Ukrainai, un tāpēc pārtraucis piegādāt abonētos periodiskos izdevumus, kas tiek saņemti no Krievijas, kā arī vairs nepieņem pasūtījumus šo izdevumu abonēšanai.

15.00. Baltijas valstu Tiesnešu asociācijas padome nosūtījusi Krievijas Tiesnešu asociācijai un visiem Krievijas tiesnešiem aicinājumu darīt visu iespējamo, lai aizsargātu mieru un apturētu Krievijas armijas karadarbību Ukrainā, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrija.

14.56. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins otrdien videosamitā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleru Olafu Šolcu aicinājis ievērot "maksimālu atturību" attiecībā uz Ukrainas karu, kas tomēr esot "ļoti satraucošu".

14.48. Krievijas tanku apšaudes rezultātā otrdien pārtraukta civiliedzīvotāju evakuācija no Sumiem, no notikumu vietas ziņo aģentūras UNIAN korespondents.Visapkārt notiek kauja, un ceļu, kas ved ārā no pilsētas, krievi apšauda ar tankiem un rokas automātiskajiem ieročiem. Vietējie teritoriālās aizsardzības spēki visam autotransportam liek atgriezties pilsētā. Daļa ļaužu, kas gatavojās no Sumiem aizbraukt, nesot savas ceļasomas, pilsētā atgriežas kājām.

14.34. Vācijas federālā prokuratūra sākusi izmeklēt kara noziegumus, kurus Krievijas karavīri pastrādājuši gandrīz divas nedēļas ilgušajā karā pret Ukrainu, otrdien paziņojušas Vācijas varasiestādes.

14.22. Ukrainā šajās dienās iestājies diezgan auksts laiks, gaisa temperatūra naktīs var noslīdēt zem -10 grādiem pēc Celsija. Tas sagādā papildus problēmas Ukrainas civiliedzīvotājiem, daudzi no kuriem karadarbības dēļ nevar nakšņot savās mājās. Zemes sasalšana arīdzan atvieglo Krievijas okupācijas spēku kaujas tehnikas pārvietošanos.

13.41. Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija "Shell" otrdien paziņoja, ka pārtrauks iegādāties Krievijas naftu un dabasgāzi, kā arī valstī slēgs degvielas uzpildes stacijas, pārtrauks aviācijas degvielas piegādi un citas aktivitātes saistībā ar starptautiskajiem aicinājumiem uzņēmumiem saraut attiecības ar Maskavu Ukrainas kara dēļ.

13.22. Tā dēvētā Ukrainas tautas denacifikācija, aiz kuras slēpjoties Krievijas prezidents Vladimirs Putins sāka karu Ukrainā, ir visīstākais nacisms, intervijā ASV televīzijas kanālam "ABC News" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Šajā gadījumā denacifikācija ir vistīrākais nacisms, ukraiņu nācijas iznīcināšana. Tāda pagājušā gadsimta 40.gados jau bija Vācijā. Viņi "denacificēja" ebrejus. Krievi to dara tagad. Esmu šokā. Es nezināju, ka mūsdienu pasaulē var darīt tamlīdzīgas lietas," viņš teica. Zelenskis piebilda, ka "denacifikācija" vēstures gaitā sākta vairākkārt un vienmēr beigusies ļoti slikti.

13.04. Ieslodzītais Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs otrdien aicināja Krievijas iedzīvotājus turpināt protestus pret Maskavas sākto iebrukumu Ukrainā. Navaļnijs tviterī paziņoja, ka Krievijā pieaug saniknojums par iebrukumu kaimiņvalstī.

13.03. Ukraiņu bēgļu skaits otrdien pārsniedzis divus miljonus, paziņojusi ANO bēgļu lietu aģentūra UNHCR.

12.55. Krievijas spēki otrdien atkal izjaukuši iedzīvotāju evakuāciju no Mariupoles, sākot uzbrukumu evakuācijas koridora virzienā, pavēstīja Apvienoto spēku operācijas preses dienests.

12.14. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atkārtoti aicinājis uz dialogu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, uzsverot, ka Ukraina ir gatava runāt un meklēt kompromisus, tomēr kapitulēt nav gatava.

12.09. Krievijas prezidenta Vladimira Putina Ukrainā iesūtītais karaspēks "kļūst arvien izmisušāks" un "mēs redzam, ka krievi kļūst arvien zvērīgāki", otrdien paziņoja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless, piebilstot, ka kara 13.dienā Krievija joprojām nav guvusi panākumus.

Viņš informēja, ka Lielbritānija palielinās letālas un neletālas palīdzības piegādes Ukrainai, detalizētāku izklāstu par palīdzību solot sniegt trešdien parlamentā.

12.00. Neskatoties uz karu Ukrainā, caur Ukrainu joprojām tiek piegādāts liels apmērs dabasgāzes, paziņojis Krievijas valsts kontrolētais gāzes gigants "Gazprom". Uzņēmums otrdien Maskavā norādīja, ka līgumā noteiktais piegāžu apjoms ir 109 miljoni kubikmetru dabasgāzes 24 stundās.

11.44. Ukraiņu bēgļu skaits šodien vai rīt sasniegs divus miljonus, otrdien paziņoja ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. Pirmdien ANO bēgļu lietu aģentūra UNHCR ziņoja, ka kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainu pametuši vairāk nekā 1,7 miljoni bēgļu.

11.18. Krievijas karaspēks palēninājis uzbrukumu Harkivas apgabalā, otrdien paziņoja Harkivas apgabala administrācijas priekšnieks Olehs Sinehubovs. "Mēs savas pozīcijas noturam. Aizvadītajā diennaktī pilsētā nebija pretinieka kaujas vienību un viņa diversantu un izlūku grupu izrāvienu un aktivitāšu," viņš informēja.

Sinehubovs norādīja, ka situācija joprojām sarežģīta esot Harkivas apgabala Izjumas pilsētā. "Krievijas karaspēks mēģināja ieņemt pilsētu, mēs atvairījām. Tomēr krievu okupanti turpina ielenkt pilsētu, nepieļaujot humāno kravu piegādi un iedzīvotāju evakuāciju."

11.01. Nakts uz otrdienu Kijevā pagājusi mierīgi, un otrdien Ukrainas galvaspilsētā strādā veikali, aptiekas, veterināro preču veikali, sakari, tiek nodrošināti visi komunālie pakalpojumi un medicīnas pakalpojumi, paziņojis Kijevas pilsētas valsts administrācijas vadītāja vietnieks Mikola Povorozņiks.

10.50. Otrdien sāk strādāt humānais koridors mierīgo iedzīvotāju izvešanai no Sumu pilsētas uz Poltavu, paziņojusi Ukrainas vicepremjere un ministre uz laiku okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka.

10.41. Krievijas plašsaziņas līdzekļi publicējuši bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča aicinājumu pašreizējam valsts vadītājam Volodimiram Zelenskim."Personīgi Jums par jebkuru cenu ir jāaptur asinsizliešana un jāpanāk miermīlīga vienošanās. To no jums gaida Ukrainā, Donbasā un Krievijā. Jums pateiksies Ukrainas tauta un Jūsu partneri Rietumos," Zelenski uzrunāja Janukovičs, kurs pieļāva, ka Ukrainas prezidentam ir "daudz "padomdevēju"".

10.07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši teju 12 000 karavīru, otrdien paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī līdz otrdienas rītam krievi zaudējuši 48 lidmašīnas, 80 helikopterus, 303 tankus, 1036 bruņutransportierus, 120 lielgabalus, 56 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 27 zenītartilērijas iekārtas, 474 automobiļus, 60 autocisternas, septiņus bezpilota lidaparātus un trīs kuterus/kuģus.

09.20. Pasaules Banka (PB) pirmdien apstiprināja papildu 489 miljonu dolāru atbalsta paketi Ukrainai, kas tai tiks nodrošināta nekavējoties. Pagājušajā nedēļā PB pavēstīja, ka gatavo trīs miljardus dolāru lielu palīdzības paketi Ukrainai tuvākajos mēnešos, no kuras vismaz 350 miljoni dolāru būs pieejami nekavējoties. Taču pirmdien PB direktoru padome nolēma valstij piešķirt vēl lielāku summu.

09.12. ASV aviobūves uzņēmums "Boeing" pirmdien paziņoja, ka vairs neiegādāsies titānu no Krievijas un tā vietā paļausies uz jau esošajiem krājumiem un alternatīviem piegādātājiem.

09.09. Ziņas par it kā notikušo afrikāņu studentu diskrimināciju uz Polijas-Ukrainas robežas ir Krievijas propaganda, paziņojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels. "Krievija izvērsa naidīgu propagandas kampaņu, mēģinot sēt aizdomas un šaubas Āfrikas valstīs, kad mēs rīkojām diplomātisko ofensīvu ANO pret Krievijas iebrukumu Ukrainā," Mišela teikto citē Polijas Radio ziņu aģentūra IAR.

09.01. Krievijas karaspēks savu tehniku izvieto Ukrainas iedzīvotāju māju pagalmos un izmanto civiliedzīvotājus kā dzīvo vairogu, saprotot, ka Ukrainas armija tādā gadījumā neatklās uguni, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Vadims Denisenko. "Viņi speciāli stāv pagalmos, lai mums tagad nebūtu iespējas viņus padzīt no šīm teritorijām. Viņi saprot, ka mēs nešausim pa civilajām mājām, pa civiliem objektiem, pa cilvēkiem. Un tas arī ir situācijas cinisms," Denisenko sacīja televīzijas kanāla "1+1" ēterā.

08.06. Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim piešķirts Čehijas valsts augstākais apbalvojums - Baltā lauvas ordenis -, paziņojis Čehijas prezidents Milošs Zemans. Baltā lauvas ordenis tiek pasniegts kopš 1922.gada. Toreizējā Čehoslovākijā to ieviesa, lai apbalvotu ārvalstu pilsoņus par politisku un sabiedrisku darbību un nopelniem Čehoslovākijas valsts labā.

08.01. Japānas Ārlietu ministrija otrdien paziņoja par jaunām sankcijām Krievijas un Baltkrievijas amatpersonām un juridiskajām personām, kā arī aizliegumu eksportēt uz Krieviju aprīkojumu naftas pārstrādei.

Jaunajām sankcijām pakļauts Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, prezidenta administrācijas vadītāja vietnieki Dmitrijs Kozaks un Sergejs Kirijenko, Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs, Putinam pietuvinātie oligarhi Ališers Usmanovs, Genādijs Timčenko, Arkādijs un Boriss Rotenbergi. Sankciju sarakstam pievienota "troļļu fabrika" - Sanktpēterburgas "Interneta pētījumu aģentūra", kas ir saistīta ar Putina "pavāru" Jevgēņiju Prigožinu, kā arī algotņu kompānija "Vagner".

07.36. Videopakalpojumu sniedzēja "YouTube" administrācija dzēsusi Kremļa vadošā propagandista Vladimira Solovjova kanālus. "YouTube" izdzēsusi viņa kanālu "Solovjov Live", kā arī viņa televīzijas programmas "Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu" kanālu. Solovjovs "YouTube" lēmumu nodēvēja par "kara pieteikumu" un aicināja slēgt "YouTube" Krievijā.

07.35. Šobrīd militāro palīdzību Ukrainai sniedz 15 valstis, paziņojis Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

06.48. Krievija nodarījusi Ukrainas infrastruktūrai postījumus vairāk nekā desmit miljardu dolāru apmērā un lielāko objektu atjaunošanai būs nepieciešami viens līdz divi gadi, paziņojis infrastruktūras ministrs Aleksandrs Kubrakovs. Pēc viņa teikā, infrastruktūras atjaunošanā Ukraina paļausies uz pasaules palīdzību. Viņš norādīja, ka vairumu objektu izdosies atjaunot gada laikā, pašus lielākos un sarežģītākos - divos gados.

06.38. Karš Ukrainā un ieviestās sankcijas gan pret Krieviju, gan tās pretsankcijas, nobremzēs Eiropas Savienības ekonomikas izaugsmi, bet to pilnībā neapstādinās, prognozē Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

05.49. Ukrainas dzelzceļa uzņēmums "Ukrzaliznytsia" (UZ) 10 dienu laikā evakuējis pusotru miljonu cilvēku, izglābjot viņiem dzīvību laikā, kad Krievijas karaspēks iebrucis Ukrainā, paziņoja UZ preses dienests. "1 500 000 ukraiņu dzelzceļš kļuva par dzīvības ceļu. Mēs apzināti aizstājām komfortu un ātrumu ar drošību. Pašlaik tas ir galvenais. Es kārtējo reizi lūdzu piedošanu mūsu pasažieriem par diskomfortu. Tomēr mūsu mērķis pašlaik ir dot iespēju aizbraukt no apšaudēm visiem, kas to vēlas. (..) Pusotrs miljons mūsu pilsoņu šodien noteikti gulēs mierīgi, nemostoties no sprādzieniem," savā "Telegram" kanālā ierakstīja uzņēmuma vadītājs Oleksandrs Kamišins.

05.31. Ukrainu atbalstoši aktīvisti pirmdien izbēra ogļu kravu pie Krievijas vēstniecības Varšavā. Akcijas mērķis bija pievērst uzmanību Krievijas agresijai pret Ukrainu un pieprasīt, lai Rietumvalstis atteiktos pirkt ogles un citus energoresursus no Krievijas.

05.15. Krievija pēdējās diennakts laikā ir pārgrupējusi spēkus uzbrukumam Kijevai un plāno tajā iesaistīt kadiroviešus (čečenu formējumu karavīrus) un bijušos algotņu grupas "Vagner" locekļus, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

04.09. Krievija pēc iebrukuma Ukrainā ir kļuvusi par valsti, pret kuru noteikts vislielākais sankciju skaits, šai ziņā apsteidzot Irānu, Sīriju un Ziemeļkoreju, ziņo aģentūra "Bloomberg". Saskaņā ar globālo datubāzi Castellum.ai, kas apseko pasaulē noteiktās sankcijas, pret Krieviju kopš 22.februāra ir noteiktas 2778 jaunas sankcijas.

03.37. Krievijas kara lidmašīnas pirmdienas vakarā nometa aviobumbas uz Sumu pilsētu un rajonu Ukrainas ziemeļos, nogalinot 21 cilvēku, viņu vidū ir arī divi bērni, ziņo amatpersonas. Aviobumbas tika nomestas pēc plkst.23 un trāpīja dzīvojamos rajonos, iznīcinot vai izpostot ēkas.

Sumu apgabala administrācijas vadītājs Dmitro Živickis arī pavēstīja, ka ienaidnieka artilērija pirmdienas vakarā bombardējusi Ohtirkas pilsētu, sagraujot dzīvojamos rajonus un termoelektrostaciju, kuru gan jau pirms tam iznīcināja Krievijas aviobumbas.

03.11. Ukrainas Bruņotie spēki pirmdienas vakarā paziņoja, ka 12 dienu laikā Ukrainā ir notriekuši desmitiem Krievijas spārnoto un ballistisko raķešu, 52 kaujas lidmašīnas un 69 helikopterus, kā arī mazāku izmēru mērķus.

Pirmdien tika ziņots par viena helikoptera un trīs iznīcinātāju notriekšanu. Vienu no šiem iznīcinātājiem notrieca Ukrainas Nacionālās gvardes karavīrs Harkivas apgabalā, bet abus pārējos pie Kijevas notrieca Gaisa spēku zenītraķešu apakšvienība un iznīcinātājs.

02.53. Ukrainas bruņotie spēki pie Harkivas ir likvidējuši Krievijas ģenerālmajoru Vitāliju Gerasimovu, pirmdien paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

"Kārtējie zaudējumi okupantu valsts armijas augstākajā komandējošajā sastāvā. Kaujās pie Harkivas likvidēts Vitālijs Gerasimovs - Krievijas karavadonis, ģenerālmajors, Krievijas Centrālā kara apgabala 41.armijas štāba priekšnieks un komandiera pirmais vietnieks. Tika arī nogalināti vai ievainoti vairāki Krievijas armijas vecākie virsnieki," teikts paziņojumā.

02.21. Krievijas armija kavē Ukrainas civiliedzīvotāju evakuāciju pa humānajiem koridoriem un tās vietā plāno īstenot propagandas akciju, pirmdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš sacīja, ka Krievijas teroristi apšauda humāno koridoru maršrutus, atstājot neskartus tikai koridorus neliela cilvēku skaita evakuācijai uz okupētajām teritorijām, lai radītu propagandas ainu.

01.01. Ukrainas vicepremjere un ministre uz laiku okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka pirmdien pārmeta Starptautiskajai Sarkanā Krusta komitejai, kurai jāpalīdz nodrošināt humānos koridorus Ukrainā, ka tā nepilda savu galveno uzdevumu bailēs no Krievijas.

"Es pašlaik ļoti daudz kontaktējos ar Sarkano Krustu (..) un vēroju, ka tie, kam ir neitrāls statuss un kam jānodrošina humānie koridori, lienot un faktiski pazemojoties Krievijas Federācijas priekšā, pat baidās no viņiem paņemt vēstuli, kurā Krievijas Federācijai jāapstiprina mūsu saskaņota maršruta esamība un akceptēšana."

00.58. Šodien kaujā pie Harkivas nogalināts Krievijas armijas ģenerālmajors Vitālijs Gerasimovs, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galveno izlūkošanas pārvaldi, vēsta LTV Ziņu dienests.

00.41. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien apgalvojis, ka nesūta un nesūtīs uz karadarbību Ukrainā obligātā dienesta karavīrus un rezervistus. Kārtējie meli. Ukrainas armijas gūstā saņemtie Krievijas karavīri apgalvo pretējo, proti, ka viņi obligātā dienesta karavīri, kuri domāja, ka viņi tiek sūtīti mācībās. Par to, ka Ukrainā tiek iesūtīti Krievijas obligātā dienesta karavīri, kam ar draudiem piespiests parakstīt līgumu vai kuru vietā tos parakstījusi vadība, medijs "Agenstvo", atsaucoties uz Karavīru māšu komiteju, ziņoja jau 24.februārī - kara pirmajā dienā.

00.20. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nolēmis atsaukt Ukrainas miera uzturētājus, augsti profesionālus karavīrus, no visām starptautiskajām misijām.

00.15. Ukraina plāno visus sagūstītos Krievijas karavīrus turēt vienkopus. "Pašlaik mums ir jautājums, kur izvietot gūstekņus. Mēs šo jautājumu risinām caur Tieslietu ministriju. Visi gūstekņi tiek savesti kopā un atradīsies vienkopus," sacīja Ukrainas iekšlietu ministrs Deniss Monastirskis.

00.10. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs informēja, ka Latvija turpinās sniegt militāru, humānu un finansiālu atbalstu Ukrainai. Ministrs atzinīgi novērtēja Nīderlandes lēmumus piešķirt Ukrainai ne tikai humāno un finansiālo palīdzību, bet arī bruņojumu militāro aizsardzības spēju stiprināšanai. Tāpat ārlietu ministrs uzsvēra, ka ir jāturpina spēcīgs un koordinēts starptautisks diplomātiskais, politiskais un ekonomiskais spiediens pret Krieviju, tostarp starptautiskajās organizācijās.