Ukraina jau 10 dienas cīnās par savu brīvību. Jaunākā informācija [papildināts 23:35]

© SCANPIX

Karš Ukrainā ilgst jau desmito dienu. Ukraiņu varonību var tikai apbrīnot. Šeit teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgākajiem Ukrainas kara notikumiem.

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā un citās pilsētās

23:35. ASV sestdien aicinājušas savus pilsoņus nekavējoties atstāt Krieviju. "ASV pilsoņiem vajadzētu nekavējoties atstāt Krieviju," teikts paziņojumā ASV Valsts departamenta vietnē. Tajā norādīts, ka ASV vēstniecības iespējas palīdzēt savas valsts pilsoņiem Krievijā ir ierobežotas.

23.28. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Latvijas valstspiederīgos aicina nedoties uz Krieviju un aicina tos, kas tur šobrīd atrodas, no Krievijas doties prom.

23:02. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzrunā aicinājis Donbasa iedzīvotājus sacelties pret Krievijas īslaicīgo okupāciju un pievienoties cīņā par visas Ukrainas brīvību, vēsta LTV.

22:30. Ukrainas teritoriālās aizsardzības spēkos kopš Krievijas iebrukuma sākuma iestājušies 100 000 ukraiņu, sestdien paziņojusi aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara.

22.08. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sestdien uz Polijas un Ukrainas robežas ticies ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, apliecinot solidaritāti ukraiņu tautai, kas desmito dienu turpina cīņu pret Krievijas iebrukumu. "Mēs sarunājāmies tieši uz robežas neitrālajā zonā, un tad pārnācām Ukrainas pusē dažus simboliskus soļus kā atbalsta apliecinājumu," žurnālistiem pastāstījis Kuleba. "Ceru, Ukrainas tauta ieraudzīs, ka mums ir draugi, kas vārda tiešā nozīmē nostājas mums līdzās."

22:00. Starptautiskās Motosporta federācijas (FIM) Direktoru padomes ārkārtas sēdē sestdien tika noteikts aizliegums Krievijas un Baltkrievijas sportistu startiem FIM organizētajās sacensībās, ziņo FIM.

20.50. Ukrainas un Krievijas delegāciju sarunu trešā kārta notiks pirmdien, 7.martā, sestdienas vakarā sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Ukrainas valdošās partijas "Tautas kalps" parlamenta frakcijas vadītājs Dāvids Arahamija.

20.08. Izraēlas premjerministrs Naftali Benets Maskavā tiekas ar Putinu, lai apspriestu Ukrainas krīzi, vēsta Reuters.

20:02. No Baltkrievijas masveidā dodas projām vīrieši, bažījoties, ka autoritārais Minskas režīma līderis Aleksandrs Lukašenko sūtīs savas valsts karaspēku uz Ukrainu, sestdien paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Vadims Denisenko.

18.57. Krievijas federālā gaisa satiksmes aģentūra "Rosaviacija" ieteikusi savas valsts lidsabiedrībām no svētdienas apturēt visus starptautiskos lidojumus, jo Krievijas lidmašīnas ārzemēs var tikt arestētas.

18.40. Eiropas lielākais apģērbu mazumtirdzniecības uzņēmums un zīmola "Zara" īpašnieks "Inditex" sestdien paziņoja, ka uz laiku pārtrauc 502 veikalu darbību Krievijā.

18.32. Sākusi darboties interneta vietne "fightforua.org", kas paredzēta ārvalstniekiem, kuri vēlas pievienoties internacionālajam Ukrainas aizsardzības leģionam, sestdien paziņojis prezidenta Volodimira Zelenska preses dienests.

17.58. NATO nav plānu par lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas, šodien vizītes laikā Latvijā žurnālistiem apliecināja ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs Marks Milijs.

Vaicāts par to, kāpēc pašlaik nav iespējams ieviest lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas teritorijas, Milijs vērsa uzmanību, ka viņam nav zināms, ka pastāvētu plāns par šādas zonas virs Ukrainas ieviešanu, ņemot vērā, ka praksē tas nozīmētu, ka tiem, kas to ieviestu, būtu aktīvi jācīnās ar Krievijas militārajiem gaisa spēkiem virs Ukrainas teritorijas

17.48. Ukrainas armija nedaudz vairāk kā nedēļās laikā iznīcinājusi Krievijas kara tehniku vairāk nekā trīs miljardu dolāru vērtībā, vēsta žurnāla "Forbes" Ukrainas redakcija. Pēc Ukrainas Ģenerālštāba datiem, no kara sākuma 24.februārī līdz 4.martam Ukrainas armija iznīcinājusi 1902 ienaidnieka tehnikas vienību.

17.29. Somijas dzelzceļa operators palielinās reisu skaitu līnijā Helsinki-Sanktpēterburga sakarā ar ievērojamo cilvēku daudzumu, kas mēģina pamest Krieviju.

Somijā ar ātrvilcienu "Allegro" un autobusiem no Sanktpēterburgas jau ir ieradušies tūkstošiem cilvēku, sestdien vēsta Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle".

17.20. Aptuveni 40 mākslinieki svētdien, 6.martā, piedalīsies Ukrainas atbalsta akcijā, apgleznojot sienas Rīgas pilsētvidē, Sporta 2 kvartāla Vesetas ielas posmā, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē. Sienu apgleznošanas akcija sāksies ap plkst.14.

16.54. Itālijas sabiedriskais telekanāls RAI, Vācijas sabiedriskās raidorganizācijas ARD un ZDF, ASV telekanāls CNN, aģentūra "Bloomberg" un Kanādas sabiedriskā raidorganizācija "CBC/Radio-Canada" aptur savu darbību Krievijā pēc likuma pieņemšanas par grozījumiem Krievijas Kriminālkodeksā, kas paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņām".

16.38. Ukrainas spēki sestdien Mikolajivas apgabalā notriekuši vienu Krievijas kara lidmašīnu un četrus helikopterus, ziņo amatpersonas.

Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims savā "Telegram" kanālā nopublicējis divus video, no kuriem vienā redzama degoša notriektā lidmašīna, bet otrā - sagūstītais pilots.

16.38. Ukrainas jūras spēki ziņo, ka jūras kājnieki kopā ar operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" karavīriem sestdien notriekuši četrus ienaidnieka helikopterus.

Turklāt trīs helikopterus notriecis viens jūras kājnieks, paziņoja jūras spēku komandieris kontradmirālis Aleksijs Neižpapa.

16.36. Mikolajivas mērs ziņo, ka Krievijas spēki apšauda pilsētu no reaktīvās artilērijas un brīdina cilvēkus uzturēties patvēruma vietās.

Vietējie iedzīvotāji ziņo, ka šāviņi trāpījuši dzīvojamiem namiem.

16.18. Lielbritānijas valdība sestdien aicinājusi savas valsts pilsoņus Krievijā apsvērt iespējas doties projām no šīs valsts, ja vien viņu uzturēšanās tur nav būtiski nepieciešama.

16.10. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka Krievijā šobrīd nav priekšnosacījumu karastāvokļa izsludināšanai. Viņš arī pavēstīja, ka Krievija uzskatīs par bruņotā konflikta dalībnieku ikvienu valsti, kas mēģinās ieviest lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas.

16.00. Kijeviete ar marinētu gurķu burku notriekusi Krievijas armijai piederošu dronu, vēsta Ārlietu ministrijas padomnieces Ļubovas Čibulskas ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter". "Kā gan Krievija bija iedomājušies ieņemt Ukrainu?" viņa retoriski jautā.

15.44. Amerikāņu jurists, pēdējais dzīvais Nirnbergas tiesas prāvas prokurors Bens Ferencs paudis pārliecību, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam jānonāk uz apsūdzēto sola par noziegumiem pret cilvēci, ko Krievijas armija pastrādājusi Ukrainā, vēsta laikraksts "Mirror".Viņš paudis pārliecību, ka Putinu ir iespējams saukt pie atbildības un notiesāt tāpat kā bijušo Bosnijas serbu līderi Radovanu Karadžiču.

15.40. Itālijas varasiestādes arestējušas Krievijas oligarha Ališera Usmanova un Kremļa vadošā propagandista Vladimira Solovjova īpašumus, vēsta laikraksts "La Repubblica". Avīze raksta, ka Solovjovam arestētas divas villas pie Komo ezera, bet Usmanovam - villa Sardīnijā. Usmanovs un Solovjovs pakļauti Eiropas Savienības (ES) sankcijām par Krievijas agresiju pret Ukrainu.

14.54. Krievijas armijas aplenktajā Hersonā vairāki tūkstoši neapbruņotu protestētāju sestdien devušies gājienā ar Ukrainas karogiem un plakātiem, padzenot krievu karavīrus no pilsētas centra, ziņo aculiecinieki. Lai gan krievu karavīri šāvuši gaisā, hersonieši vairākas stundas soļojuši pa pilsētas centra ielām, skaļi skandējot "Hersona ir Ukraina!" un "Varoņiem slava!" un mudinot krievu karavīrus atgriezties mājās.

14.27. Ukrainas Drošības dienests (UDD) sestdien aizturēšanas brīdī nošāvis Ukrainas sarunu delegācijas locekli Denisu Kirejevu, kurš ticis turēts aizdomās par valsts nodevību, paziņojis parlamenta deputāts Deniss Hončarenko. Kā apgalvo Hončarenko, sarunbiedri politiskajās aprindās teikuši, ka UDD bijusi skaidra informācija par Kirejeva pastrādāto valsts nodevību, tostarp telefonsarunu ieraksti.

13.54. Krievijas spēki sestdien sākuši no smagajiem ieročiem apšaudīt Volnovahu, par kuras un arī Mariupoles evakuāciju bija iepriekš panākta vienošanās Ukrainas un Krievijas starpā, pavēstīja Ukrainas pagaidu okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka.

13.14. Krievijas spēki nav turējuši savu solījumu un sestdien turpina Mariupoles apšaudi un sakarā ar to evakuācija tiek atlikta, paziņoja Mariupoles dome.

Sakarā ar to, ka Krievijas puse neievēro "klusuma režīmu" un turpina gan pašas Mariupoles, gan tās apkārtnes apšaudīšanu, drošības nolūkos iedzīvotāju evakuācija tiek pārcelta.

12.59. Ukrainas Bruņoto spēku vienības pie Harkivas pārgājušas pretuzbrukumā, teikts sestdien publicētā paziņojumā Bruņoto spēku "Facebook" lapā.

Armija norāda, ka Ukrainas karavīri devušies pretuzbrukumā, bet Krievijas spēki pamet savas pozīcijas.

Harkivas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Olehs Sinehubovs piektdien paziņoja, ka Harkivā septiņu dienu laikā iznīcināti vairāk nekā 500 Krievijas militārās tehnikas vienību.

12.45. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā no kaimiņvalsts Polijā ieradušies teju 800 000 cilvēku, sestdien paziņoja Polijas robežsardze.

Piektdien vien Polijā ieradušies 106 400 cilvēku, bet kopējais bēgļu skaits no Ukraina sasniedzis aptuveni 787 300, pavēstīja robežsardze.

12.43. Krievijas aviācija un artilērija Ukrainas austrumos pārvērš drupās Severodoneckas, Lisičanskas un Popasnajas pilsētas, sociālajā tīklā "Facebook" sestdien paziņojis Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Sergejs Gaidajs.

Vienlaikus viņš informējis cilvēkus, ka evakuācijai tiek gatavots zaļais koridors un šis jautājums tiek risināts valsts līmenī, bet vienlaikus uzsvēris, ka informācijai šai jautājumā var uzticēties tikai tad, ja tā parādās oficiālos avotos.

"Neticiet Krievijas okupantiem un viņu koridoriem - viņi ir spējīgi uz jebkādu provokāciju," brīdinājis Gaidajs.

12.41. Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta komandu "Haas" Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ turpmāk nepārstāvēs krievu pilots Ņikita Mazepins, un "Haas" ir pārtraukusi līgumu ar ģenerālsponsoru "Uralkali", sestdien "Haas" paziņoja savā tīmekļa vietnē.

12.16. Ukrainā iebrukusī Krievijas armija nav sasniegusi ieplānotās robežas, turklāt zaudējusi 10 000 karavīru, sestdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.Viņš uzsvēra, ka Ukrainas bruņotie spēki notur visus galvenos aizsardzības virzienus.

12.09. Iedzīvotāju evakuāciju no Mariupoles kavē kaujas evakuācijas ceļā Zaporižjas apgabalā, paziņojis Doņeckas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Pavlo Kirilenko.

Humānais koridors iedzīvotāju evakuācijai iet no 450 000 iedzīvotāju lielās Mariupoles līdz Zaporižjai, kas atrodas 226 kilometru attālumā.

Kā pavēstīja Kirilenko, "klusuma režīms" apstiprināts tikai Doņeckas apgabalā, taču evakuācijas ceļā Zaporižjas apgabalā notiek kaujas. Tiek risinātas sarunas ar Krievijas pusi par "klusuma režīma" apstiprināšanu visā Mariupoles mierīgo iedzīvotāju evakuācijas ceļā.

11.41. Kijevā nakts uz sestdienu pagājusi mierīgi, situācija Ukrainas galvaspilsētā tiek kontrolēta un turpinās pārtikas un nepieciešamāko preču uzkrājumu veidošana, paziņojusi Kijevas pilsētas valsts administrācija.

11.30. Krievijas spēki sestdienas rītā ar raķetēm apšaudījuši uz dienvidiem no Kijevas esošo Bila Cerkvas pilsētu, trāpot dzīvojamā rajonā.

"Tikko bija raķešu trieciens. Trāpīja privātajā sektorā. Šobrīd meklējam cilvēkus. Esiet akurāti, klausieties trauksmes signālu," paziņoja pilsētas mērs Henādijs Dikijs.

Kā pavēstīja Kijevas apgabala policija, triecienā nodarīti postījumi 20 mājām, ir cietušie.

11.26. Šodien Rīgā uz gājienu "Kopā ar Ukrainu! Kopā pret Putinu!" pie Brīvības pieminekļa pulcējies liels skaits cilvēku - vairāki tūkstoši, novēroja aģentūru LETA.

11.14. Starptautiskā maksājumu kompānija "PayPal" sestdienas rītā pārtraukusi pakalpojumu sniegšanu Krievijā, pievienojoties virknei finanšu un tehnoloģiju kompāniju, kas apturējušas savus pakalpojumus Krievijā tās uzbrukuma Ukrainai dēļ.

11.04. Rīgā pie Brīvības pieminekļa pulcējas cilvēki gājienam "Kopā ar Ukrainu! Kopā pret Putinu!". FOTO un TIEŠRAIDI skatīt ŠEIT.

10.44. Krievijas spēku resursi Ukrainā izsīkst un tālāk tos gaida loģistikas sabrukums, sestdien paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs, norādot, ka līdz ar to aizvien vairāk pretinieka karavīru padodas gūstā.

"Ienaidnieka militārie resursi Ukrainā izsīkst, tālāk sagaidāms loģistikas sabrukums. To saprotot, pastiprinās tendence, ka ienaidnieks padodas gūstā, turklāt runa ir nevis par atsevišķiem kareivjiem, bet veselām vienībām," ministrs rakstījis sociālajā tīklā "Facebook".

10.35. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā pārsnieguši 10 000 karavīru, sestdien paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma līdz sestdienas rītam krievi zaudējuši 39 lidmašīnas, 40 helikopterus, 269 tankus, 945 bruņutransportierus, 105 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 50 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 19 zenītartilērijas iekārtas, 409 automobiļus, 60 autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un divas ātrlaivas.

Krievu zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē intensīvā karadarbība.

Kā pavēstīja Ģenerālštābs, kara desmitajā dienā uzbrucēju spēki ir demoralizētu, karavīri un virsnieki turpina padoties gūstā vai bēg, pametot bruņojumu un tehniku.

10.13. ASV telekanāls CNN, aģentūra "Bloomberg" un Kanādas sabiedriskā raidorganizācija "CBC/Radio-Canada" aptur savu darbību Krievijā pēc likuma pieņemšanas par grozījumiem Krievijas Kriminālkodeksā, kas paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņām".

9.53. Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacija (AES) Enerhodarā sestdien atrodas Krievijas karaspēka rokās, bet spēkstacijas personāls kontrolē energobloku stāvokli un nodrošina to ekspluatāciju, lietotnē "Telegram" paziņojusi Ukrainas atomenerģijas aģentūra "Energoatom".

To, ka AES vadība ir ukraiņu rokās, apliecinājusi arī Ukrainas Zaporižjas apgabala militārā administrācija.

9.51. Mariupoles mērs pavēstīja, ka mierīgo iedzīvotāju evakuācija sāksies plkst.11.

9.47. Baltijas kultūras finansēšanas institūcijas ir vienojušās paziņojumā, kurā nosoda Krievijas sākto karu pret Ukrainu, vienlaikus uzsverot, ka neieguldīs finansējumu projektos, kas saistīti ar Putina režīmam un Krievijas kapitālam lojālām kultūras personībām, informēja Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) pārstāvji.

09.14. Krievijas aizsardzības ministrija no sestdienas plkst.9 pēc Latvijas laika izsludinājusi "klusuma režīmu" Ukrainā. Ministrija apgalvo, ka no šī brīža tiks atvērti humānie koridori, lai mierīgie iedzīvotāji varētu pamest aplenktās pilsētas valsts dienvidaustrumos - Mariupoli un Volnovahu.

08:31. Patlaban ir īpaši svarīgi sadarbībā ar sociālo tīklu platformām censties nodrošināt Krievijas sabiedrībai pieeju neatkarīgajiem medijiem, Eiropas Savienības ārlietu ministru sanāksmē pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Ministrs savas uzstāšanās laikā pauda atbalstu sankciju pastiprināšanai pret Krieviju un Baltkrieviju saistībā ar veikto agresiju Ukrainā. Viņš norādīja uz nepieciešamību panākt pēc iespējas lielāku Krievijas un Baltkrievijas starptautisko izolāciju.

07:51. Itālija piektdien paziņoja, ka ir konfiscējusi jahtu, kas pieder Krievijas oligarham Aleksejam Mordašovam, kurš tiek uzskatīts par prezidentam Vladimiram Putinam tuvu cilvēku un ir pakļauts Eiropas Savienības (ES) sankcijām.

07:05. Dnipropetrovskas apgabala Krivijrihas pilsētā ir izcēlies ugunsgrēks šahtā, kurā atrodas 11 cilvēki, paziņoja Krivijrihas militārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Vilkuls.

06:12. Krievija savā iebrukumā Ukrainā ir gandrīz izsmēlusi savus militāros resursus un to gaida loģistikas murgs, savā tviterkontā raksta pētniecisko žurnālistu grupas "Bellingcat" izpilddirektors Kristo Grozevs.

05:00. Dienvidkorejas uzņēmums "Samsung Electronics" aptur savas produkcijas piegādes Krievijai tās uzbrukuma Ukrainai dēļ.

04:14. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien uzrunās ASV Senātu. Pastiprinoties karam Ukrainā, daži ASV likumdevēji aicina prezidentu Džo Baidenu ieņemt stingrāku nostāju pret Krieviju, tostarp apturot Krievijas naftas importu. Republikāņu senators Lindsijs Greiems pat ir aicinājis, lai "kāds Krievijā" noslepkavotu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

02:37. Krievijas armija Ukrainā koncentrējas uz Kijevas un Harkivas aplenkšanu, kā arī uz sauszemes koridora izveidošanu ar anektēto Krimu, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

01:45. Ukrainas pretgaisa aizsardzība deviņās dienās kopš notiekošā kara sākuma ir iznīcinājusi vismaz 39 Krievijas lidmašīnas un 40 helikopterus, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecība.

00.40. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nosodīja NATO lēmumu nenoteikt lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas, ko Kijeva bija a icinājusi darīt, lai apturētu Krievijas uzlidojumus.

"Visi NATO valstu izlūkdienesti lieliski zina par ienaidnieka plāniem. Tie arī apstiprinājuši, ka Krievija grib turpināt uzbrukumu. Kā tā var? Saprotot, ka jauni triecieni un upuri ir neizbēgami, NATO apzināti pieņēma lēmumu neslēgt debesis virs Ukrainas!"

00.10. Zaporožjes atomelektrostacijas darbinieki nosūtīja vēstuli Ukrainas medijiem un valdības iestādēm, brīdinot, ka Krievijas karaspēks, kas ieņēma elektrostaciju, mēģina izvietot sprāgstvielas ap atomelektrostaciju, lai "šantažētu visu Eiropu", vēsta Foxnews.com

 

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis joprojām atrodas Kijevā. Viņš publicējis video:

00.01. Ukrainas ostas pilsētas Mariupoles aizstāvji nedēļas laikā ir padarījuši nekaitīgus vairāk nekā 100 Krievijas karavīrus, kā arī iznīcinājuši vairāk nekā 30 ienaidnieka bruņutehnikas vienības, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas bruņotie spēki.

4. marta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv jau 9. dienu. Jaunākie notikumi