Ukraina savu zemi varonīgi aizstāv jau 9. dienu. Jaunākie notikumi [papildināts 23:00]

© SCANPIX

Neskatoties uz diviem sarunu raundiem, Ukrainu joprojām plosa bumbas un šāviņi. Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par jaunāko 4. martā.

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā un citās pilsētās

23.00. Ukrainā Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) sagrābušie Krievijas bruņoto spēku čečenu formējumu karavīri, tā dēvētie kadirovieši, vairākus spēkstacijas darbiniekus nogalinājuši, piektdien pavēstīja partijas "Sluha narodu" ("Tautas kalps") Ukrainas parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Davids Arahamija.

"Šobrīd šajos kodolobjektos, atomobjektos, civilos vada tā dēvētie kadirovieši, čečenu kaujinieki. Viņi nogalināja vairākus darbiniekus, kas tiek apmācīti gadiem, desmitiem gadu, kas kontrolē drošību," sacīja Arahamija, vēsta sargs.lv.

22.50. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstījis likumu par grozījumiem Krievijas Kriminālkodeksā, kas paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņām", "valsts bruņoto spēku diskreditāciju" un aicinājumiem ieviest sankcijas pret Maskavu.

22.11. Krievijas federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" nolēmis Krievijas teritorijā bloķēt sociālos tīklus "Facebook" un "Twitter"..

21.52. Ukraina vēlas, lai sarunās ar Krieviju par kara izbeigšanu būtu starptautisks vidutājs, piektdien paziņoja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Mēs it nemaz neuzticamies Krievijas Federācijai, tāpēc mēs gribam starptautisku vidutāju," preses brīfingā sacīja Podoļaks.

21.40. Starptautiskā Orientēšanās federācija (IOF) apturējusi Baltkrievijas Orientēšanās federācijas dalību organizācijā un pilnībā diskvalificējusi tās sportistus.

21.25. Šodien sociālajos tīklos izplatījās informācija, ka pie Pleskavas novērota liela Krievijas armijas kolonna. Pleskava atrodas ap 50 kilometru attālumā no Igaunijas un Latvijas robežām.

"Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka pie Pleskavas novērotā Krievijas armijas tehnika ir Ļeņingradas apgabalā dislocētas vienības mehanizētā kolonna, kas virzās uz Dienvidaustrumiem - Ukrainas virzienā. Latvijai šobrīd tiešu militāru draudu nav," sociālajos tīklos vēsta ministrija.

20.45. Krievijas karaspēks aizvadītajā naktī tīši veicis uzbrukumu Zaporižjas atomelektrostacijai (AES), piektdien atzina Lielbritānijas un Francijas vēstnieki ANO, savukārt ASV vēstniece brīdināja, ka uzbrukums briesmām pakļāvis visu Eiropu.

"Šī ir pirmā reize, kad kāda valsts ir uzbrukusi ar degvielu nodrošinātai un funkcionējošai kodolspēkstacijai, un tas nepārprotami ir ir starptautisko tiesību un Ženēvas konvenciju pārkāpums," ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē sacīja Lielbritānijas vēstniece Barbara Vudvarda.

20.25. Zaporižja turas, lai gan pienāk ziņas, ka tās aizstāvjiem pietrūkst munīcijas, bruņu vestu un aizsargķiveru, vēsta lsm.lv.

20.23. Krievijas federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" nolēmis Krievijas teritorijā bloķēt sociālo tīklu "Facebook".

20.15. ES ir gatava Krievijai noteikt jaunas sankcijas, ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins neapturēs karu Ukrainā, piektdien sacīja Eiropas Komisija (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

20.13. Pēc Krievijas pieņemtajiem grozījumiem kriminālkodeksā, kas paredz bargus sodus par "viltus ziņu" izplatīšanu, Lielbritānijas raidsabiedrība BBC uz laiku pārtrauc darbu Krievijā, paziņojis medija ģenerāldirektors Tims Deivijs.

19.59. Eiropas Savienība ir gatava Krievijai noteikt jaunas sankcijas, ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins neapturēs karu Ukrainā, piektdien sacīja Eiropas Komisija prezidente Urzula fon der Leiena.

"Lai tas būtu ļoti skaidrs - mēs esam gatavi noteikt tālākus soda pasākumus, ja Putins nepārtrauc karu, ko viņš ir izvērsis, un nepagriež procesu pretējā virzienā," žurnālistiem sacīja EK prezidente.

19.37. Krievija ceturtdien no karadarbības zonas Ukrainā izvedusi obligātā militārā dienesta karavīrus, kas bija piespiesti parakstīt līgumus vai par kuriem tos parakstījis kāds cits, tomēr no kādas 100 cilvēku rotas dzīvi atgriezušies tikai četri, piektdien Krievijas parlamenta augšpalātas konstitucionālās likumdošanas komitejas sēdē pavēstīja senatore Ludmila Narusova.

19.35. Pēc Krievijas pieņemtajiem grozījumiem kriminālkodeksā, kas paredz bargus sodus par "viltus ziņu" izplatīšanu, BBC uz laiku pārtrauc darbu Krievijā, paziņojis medija ģenerāldirektors Tims Deivijs.

"Šis likums par kriminālsodāmu padara pašu neatkarīgas žurnālistikas procesu. Tas mums neatstāj citu izvēli, kā vien apturēt Krievijā visu BBC žurnālistu un palīgpersonāla darbu, kamēr mēs novērtējam visas šī nepatīkamā notikuma sekas," pavēstīja Deivijs. BBC Krievijas redakcija turpina darbu ārpus Krievijas robežām

19.31. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Eiropas Komisija ir nolēmusi apturēt sadarbību ar Krievijas struktūrām pētniecībā, zinātnē un inovācijā, kā arī apturējusi sadarbību ar Krieviju un tās sabiedroto Baltkrieviju Eiropas kaimiņattiecību instrumenta pārrobežu sadarbības programmās, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

19.30. Krievijas neatkarīgais laikraksts "Novaja gazeta" no savas vietnes un sociālajiem tīkliem dzēsīs visus materiālus par karu Ukrainā, bažījoties par žurnālistu kriminālvajāšanu pēc pieņemtā likuma par kara cenzūru, teikts redakcijas paziņojumā. "Mums nav tiesību riskēt ar mūsu biedru brīvību. Taču mēs nevar ignorētu jūsu, mūsu lasītāju, pozīciju, kuri viennozīmīgi izteikušies par darba turpināšanu kara cenzūras apstākļos," teikts paziņojumā.

Krievijas parlaments piektdien pieņēma grozījumus Krievijas Kriminālkodeksā, kas paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņām", "valsts bruņoto spēku diskreditāciju" un aicinājumiem ieviest sankcijas pret Maskavu.

18:48. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien telefonsarunā ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu noliedzis, ka Krievijas spēki bombardē Ukrainas pilsētas, noraidot šādu informāciju kā viltus ziņas, pavēstīja Kremlis.

Putins sarunā ar Šolcu sacījis, ka ziņas par Kijevas un citu lielo pilsētu apšaudi ir "rupji propagandas viltojumi", teikts Kremļa paziņojumā.

18.33. Pēc iebrukuma Ukrainā Krievija izslēgta no Baltijas jūras valstu padomes, informē Ārlietu ministrija.

18.29. Ukrainā Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) sagrābušie Krievijas bruņoto spēku čečenu formējumu karavīri, tā dēvētie kadirovieši, vairākus spēkstacijas darbiniekus nogalinājuši, piektdien pavēstīja partijas "Sluha narodu" ("Tautas kalps") Ukrainas parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Davids Arahamija.

18.17. ES sankciju sarakstā varētu tik ietverts liegums Krievijas kuģiem iebraukt ES valstu ostās, vēsta LTV .

18.00. Sankciju rezultātā Krievijas oligarhiem konfiscētajos īpašumos Lodnonā varētu tikt izmitināti bēgļi, raksta "The Times".

17.22. ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" piektdien paziņoja, ka pārtrauc pārdot produktus un pakalpojumus Krievijā, jo tās karaspēks iebrucis Ukrainā.

17.20. Krievijas propagandas medijs RT pārtrauks savu darbību ASV, paziņojusi tā galvenā redaktora vietniece Anna Belkina. "Mēs esam bēdīgi un vīlušies, ka mūsu novatoriskajam kanālam "RT America" jāaiziet no ētera pēc vairāk nekā desmit gadiem un ka kompānijai, kas devusi tik daudz satura, izaicinošo ārējo apstākļu dēļ ir jāaptur vairums savu operāciju," pavēstīja Belkina.

17.14. Harkivā, Ukrainas ziemeļaustrumos, septiņu dienu laikā iznīcināti vairāk nekā 500 Krievijas militārās tehnikas vienību, piektdien lietotnē "Telegram" pavēstīja Harkivas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Olehs Sinehubovs.

17.06. Ukraina trešo sarunu kārtu ar Krievijas pārstāvjiem plāno šajā nedēļas nogalē, piektdien paziņoja Ukrainas delegācijas loceklis, Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks. "Trešā kārta varētu notikt rīt vai parīt, mēs visu laiku kontaktējamies," pavēstīja Podoļaks, norādot, ka sarunas ar Krieviju noritēs smagi, taču tās notiks.

Viņš sacīja, ka Krievijas nostāja sarunās ir stingra, taču Ukrainas pozīcijas ievērojami stiprina Rietumu atbalsts.

16.26. Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" pamet Krievijas tirgu, informē uzņēmuma pārstāvji. "airBaltic" pieņēmusi lēmumu līdz turpmākam paziņojumam atstāt Krievijas tirgu un atcelt visus plānotos reisus uz un no galamērķiem Krievijā.

16.09. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien noraidīja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska priekšlikumu par tiešām Krievijas un Ukrainas prezidentu sarunām. Peskovs pauda apmierinājumu par sarunām pašreizējā formātā, kad Krievijas un Ukrainas delegācijas tiekas Baltkrievijā.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šobrīd netiek runāts par dokumentu parakstīšanu šo sarunu rezultātā.

15.46. Karā Ukrainā šonedēļ dzīvību zaudējis Krievijas 41.armijas komandiera vietnieks ģenerālmajors Andrejs Suhoveckis, bijušais Novorosijskas 7.gvardes trieciena divīzijas komandieris, pavēstīja Krievijas Desantnieku savienības Kirovas apgabala nodaļas pārstāvis un Suhovecka dienesta biedrs Sergejs Čipiļevs.

15.26. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien paziņoja, ka alianse nenoteiks lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas, kā to aicinājusi darīt Kijeva, lai apturētu Krievijas uzlidojumus. "Sabiedrotie ir vienisprātis, ka mums nevajadzētu NATO lidmašīnas Ukrainas gaisa telpā vai NATO karavīrus Ukrainas teritorijā," pēc alianses ārlietu ministru ārkārtas sanāksmes paziņoja Stoltenbergs.

14.50. Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību padome piektdien nobalsojusi par Krievijas pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanu Ukrainā, informējusi padome.

14.42. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko piektdien kategoriski noliedzis, ka viņa valsts būtu iesaistīta karā pret Ukrainu. "Baltkrievijas armija nepiedalās īpašajā operācijā un negrasās to darīt," valsts medijiem sacījis Lukašenko, Krievijas iebrukumu dēvējot Kremļa iecienītajos vārdos. "Nav tādas nepieciešamības."

14.20. Starptautiskais dzērienu ražotājs "Carlsberg" un tā saistītie uzņēmumi kopumā Ukrainas atbalstam ziedo aptuveni desmit miljonus eiro, informē AS "Aldaris" komunikācijas vadītājs Toms Kursītis.

13.38. Krievija mēģina Ukrainu iznīcināt ar tādu pašu stratēģiju, ar kādu iznīcināja Sīriju, un, ja NATO nepalīdzēs slēgt Ukrainas gaisa telpu, alianse būs līdzatbildīga par kara radītajām ciešanām, paziņojumā NATO dalībvalstīm paudis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Krievija mēģina iznīcināt Ukrainu ar tādu pašu taktiku, ar kādu tā iznīcināja Sīriju. Mēs nedrīkstam to pieļaut Eiropas sirdī," liecina laikraksta "Ukrainska Pravda" rīcībā nonākušais Kulebas paziņojums NATO.

"Mūsu valsts ir gatava karot, mēs turpināsim cīnīties pret Krievijas iebrukumu, tomēr mums ir nepieciešama tūlītēja palīdzība krievu gaisa triecienu atvairīšanai gaisā," Ukrainas ārlietu ministrs paziņoja.

"Ja jūs to neizdarīsiet, jums būs jādala atbildība par to Ukrainas civiliedzīvotāju dzīvībām un ciešanām, kas mirst no krievu lidmašīnu raidītām raķetēm," brīdina Kuleba.

Ukrainas ārlietu ministrs kārtējo reizi aicinājis NATO slēgt gaisa telpu virs Ukrainas, kā arī aicinājis NATO piegādāt kaujas lidmašīnas, ar kuru palīdzību Ukrainas gaisa spēki varētu stāties pretī Krievijas militārajai aviācijai.

13.06. Ukrainā astoņās kara dienās Krievijas karaspēka uzbrukumos gājuši bojā 28 bērni, bet vēl 64 ievainoti, paziņojusi Ukrainas prezidenta padomniece bērnu tiesību jautājumos Darija Herasimčuka.

Viņa piebildusi, ka iebrucēji iznīcinājuši dzemdību namus, bērnudārzus un skolas.

"Apmēram pusotrs miljons bērnu atrodas teritorijās, kuras tiek apšaudītas vai ielenktas, viņu vidū ir bāreņi un bērni ar īpašām vajadzībām, kuriem nepieciešama tūlītēja palīdzība," uzsvērusi Ukrainas prezidenta padomniece.

12.49. Krievijas rīcība, apšaudot atomelektrostaciju (AES) Ukrainā, ir bezatbildīga, piektdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, pieprasot Maskavai izbeigt karu pret kaimiņvalsti.

"Tas tikai parāda šī kara bezatbildību un to, cik svarīgi ir to izbeigt un cik svarīgi ir Krievijai izvest visus savus karavīrus un ar labo gribu iesaistīties diplomātiskos centienos," informāciju par Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) apšaudīšanu komentēja NATO ģenerālsekretārs pirms sarunām ar Rietumvalstu ārlietu ministriem.

NATO sabiedrotie piektdien Briselē turpinās meklēt diplomātiskus ceļus spiediena palielināšanai uz Krieviju, pret kuru jau noteiktas plašas sankcijas par kara uzsākšanu pret Ukrainu.

12.09. Krievijas delegācija sarunās ar Ukrainu nepārtraukti pazemina savas prasības, piektdien paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

"Viņi pārtraukuši runāt par denacifikāciju un tā tālāk," stāsta Arestovičs.

Ukrainas prezidenta kancelejas pārstāvis norāda, ka Krievijas delegācija ne pārāk uzsvērusi prasību Ukrainai atteikties no iesaistīšanās militārās aliansēs.

"Runa bija par to, ka nav pieļaujama noteikta veida uzbrukuma ieroču izvietošana Ukrainā," paskaidrojis Arestovičs.

Kā uzsvērusi ukraiņu amatpersona, prasību mīkstināšana liecina, ka Krievijas puse sapratusi - politiskos mērķus kara ceļā viņiem neizdosies panākt.

Vienlaikus Arestovičs atzinis, ka ceturtdien notikušajās sarunās pusēm izdevies "teorētiski vienoties" par humāno palīdzību, un humāno koridoru izveidošanu krievu ielenktajās pilsētās.

Arestovičs piebildis, ka šādu vienošanos atbalstīs starptautiskā sabiedrība.

11.31. Ukrainas Jūras spēki nogremdējuši savu fregati "Hetman Sahaidačnij", lai to nevarētu izmantot Krievijas karaspēks, vietnē "Facebook" paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs.

Ministrs informēja, ka Ukrainas Jūras spēku komandieris devis rīkojumu nogremdēt Mikolajivā remontā esošo kuģi, lai to neiegūtu ienaidnieks.

"Grūti iedomāties grūtāku lēmumu drosmīgam karavīram un viņa komandai. Tomēr mēs uzbūvēsim jaunu floti. Mūsdienīgu, jaudīgu. Tagad galvenais ir noturēties," raksta Reznikovs.

11.28. Piektdienas rītā Krievijas armija gaisa triecienā iznīcināja Žitomiras 25.skolu Ukrainas ziemeļrietumos, paziņojis pilsētas mērs Serhijs Suhomlins. Informācijas par cietušajiem vai bojāgājušajiem pagaidām nav, turpinās glābšanas un meklēšanas darbi.

Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests informē, ka šāviņš skolai trāpīja plkst.9.35. Ēka sagruvusi, bet degšana nav sākusies. Dienests norāda, ka evakuēti pieci cilvēki.

11.04. Kara bēgļiem no Ukrainas Rīgā izsniegs sabiedriskā transporta e-talonus, pārtikas pakas, mobilo sakaru SIM kartes un skaidru naudu, liecina piektdien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas sēdē izskanējusī informācija.

11.04. Krievijas parlamenta apakšpalāta trešajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Krievijas Kriminālkodeksā, kas paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņām", "valsts bruņoto spēku diskreditāciju" un aicinājumiem ieviest sankcijas pret Maskavu.

Par informācijas izplatīšanu, ko Krievijas varasiestādes uzskata par bruņotos spēkus apmelojošu, draud cietumsods līdz trim gadiem vai naudas sods no 700 000 līdz 1,5 miljoniem rubļu (5900 - 12 800 eiro pēc ECB kursa 1.martā, kad rubļa nestabilitātes dēļ banka pārtrauca publicēt rubļa kursu), vēsta interneta vietne "Eho Moskvi". Grozījumi paredz 5-10 desmit gadu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu, izmantojot amata stāvokli, personu grupā vai personu grupā, mākslinieciski radot pierādījumus.

10.57. Krievijas gaisa uzlidojumā Čerņihivai gājuši bojā 47 cilvēki, ziņo Čerņihivas apgabala administrācija.

"Saskaņā ar medicīnas iestādēs precizēto informāciju vakar, 3.martā, krievu aviācijas bombardēšanas rezultātā Čerņihivas teritorijā gāja bojā 47 cilvēki - 38 vīrieši un deviņas sievietes," teikts administrācijas paziņojumā. Attīrot gruvešus, izglābti 18 cilvēki.

10.50. Somijas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums "Tietoevry" nolēmis pārtraukt darbību Krievijā, ņemot vērā šīs valsts īstenoto iebrukumu Ukrainā, teikts kompānijas publiskotajā paziņojumā.

10.45. Pagājušajā naktī Valmierā ieradušies jaunie basketbolisti no kara plosītās Ukrainas, informēja pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece. Viņa stāstīja, ka Valmierā ieradušies 24 cilvēki, viņu vidū ir gan skolas vecuma bērni, gan daži pieaugušie. Visi iebraukušie cilvēki ir izmitināti pašvaldības dienesta viesnīcā. Tuvākajā laikā Valmierā ieradīsies vēl 24 jaunie basketbolisti.

Pašlaik Valmieras novada sociālais dienests apzina bēgļu vajadzības, organizē ēdināšanu, kā arī palīdz orientēties mītnes vietā.

10.28. Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) teritoriju sagrābuši Krievijas karaspēks, tomēr energobloki nav bojāti un radiācijas izmaiņas pagaidām nav konstatētas, piektdien paziņojusi Ukrainas Valsts kodolenerģijas regulēšanas inspekcija.

Paziņojumā piebilsts, ka "radiācijas līmeņa izmaiņas pašlaik nav konstatētas".

Inspekcijas un Ukrainas Valsts zinātniski tehniskā kodoldrošības un radiācijas drošības centra speciālisti sazinās ar Zaporižjas AES vadību.

10.05. Krievijas spēkiem karā ar Ukrainu ir izdevies panākt zināmu progresu, un patlaban izskatās, ka Krievijas autoritārais vadonis Vladimirs Putins turpinās īstenot savu plānu, kaut vai iegūstot teritorijas Ukrainas dienvidos un austrumos, komentēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos Didzis Nestro.

9.53. Pēdējās nedēļas laikā bijuši vismaz trīs atentāta mēģinājumi pret Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, vēsta britu laikraksts "The Times".

9.48. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši 9166 karavīrus, piektdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs. Krievu zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē intensīvā karadarbība.

9.39. Petīcija ar aicinājumu NATO slēgt gaisa telpu virs Ukrainas parakstījuši vairāk nekā miljons cilvēku, liecina Eiropas petīciju vietnes "Open Petition" dati. Petīcija vietnē iesniegta 26.februārī un pēdējā tās parakstīšanas dienā savākti jau 1 092 955 paraksti, pārsniedzot noteikto mērķi viens miljons atbalstītāju.

9.33. Ķīnas valsts atbalstītā Āzijas Infrastruktūras investīciju banka (AIIB) paziņojusi, ka pārtrauks aizdevumu izsniegšanu Krievijai un Baltkrievijai saistībā ar Maskavas īstenoto agresiju Ukrainā.

9.23. Naktsmītņu rezervēšanas uzņēmums "Airbnb" aptur darbību Krievijā un Baltkrievijā, paziņojis kompānijas vadītājs Vareins Českis.

9.20. Krievijas interneta tehnoloģiju uzņēmums "Yandex" ceturtdien brīdināja, ka varētu piedzīvot parādsaistību maksātnespēju, ņemot vērā tā akciju tirdzniecības apturēšanu Ņujorkas fondu biržā.

9.20. ASV senators Lindsijs Greiems televīzijas intervijā aicinājis "kādu Krievijā" atentātā likvidēt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš 24.februārī sāka asiņainu karu Ukrainā. "Kā tas beigsies? Kādam Krievijā ir jāņem groži savās rokās," republikānis sacīja televīzijas kanāla "Fox News" raidījuma vadītājam Šonam Hanitijam, piebilstot, ka kādam "viņš [Putins] ir jānovāc".

9.08. No Kijevas pievārtes evakuētas seši lauvas un seši tīģeri, kas pārvesti uz zooloģisko dārzu Polijā, ziņo Poznaņas zooloģiskā dārza preses pārstāve Malgožata Hodīla.

9.06. Krievijas karaspēks Ukrainā šobrīd lielākos pūliņus velta Kijevas ielenkšanai un centieniem mazināt bloķēto apdzīvoto vietu pretestību, saskaņā ar stāvokli uz piektdienu plkst.6:00 ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Pretinieks ir izsmēlis lielāko daļu operatīvo rezervju un sācis gatavoties papildspēku pārsviešanai no Krievijas Dienvidu un Austrumu kara apgabaliem.

Volīnijas apgabalā krievi pārgājuši aizsardzībā Poliskes un Kuharu rajonā.

Poļesjē iebrucēji veic uzbrukuma operācijas līnijā Kazaroviči-Višhoroda-Fastiva-Obuhiva. Galvenie pretinieka spēki ir apturēti pie Makarivas.

Vienlaikus krievi atkāpušies no Bučas un Hostomeļas lidlauka.

Ziemeļos krievi veic uzbrukuma operāciju līnijā Ostera-Zazimja-Brezaņa-Višeņki, savus pūliņus koncentrējot Kijevas virzienā. Vienlaikus iebrucēji veic pārgrupēšanos, lai varētu turpināt uzbrukumu Brovaru virzienā.

Harkivas apgabalā krievi sagrābuši Balakļiju.

Iebrucēji nav guvuši panākumus pie Ohtirkas un galvenos spēkus sakoncentrējuši Gadjačas un Ziņkivas rajonā.

Austrumos Krievijas karaspēks turpina uzbrukumus, cenšoties attīstīt taktiskos panākumus Novoajdaras, Volnovahas un Mariupoles virzienos. Izmantojot savu tehnisko pārsvaru, krieviem izdevies ielenkt Mariupoli.

Luhanskas apgabalā turpinās kaujas Starobiļskas virzienā.

Dienvidos Krievijas karaspēks turpina mēģinājumus uzbrukt Mikolajivas-Voznesenskas virzienā. Turpinās krievu uzbrukums Zaporižjei un Mariupolei.

Mikolajivas virzienā pretinieks apturēts, taču guvis daļējus panākumus Voznesenskas virzienā.

Vērojama aktīva autotransporta kustība no okupētās Krimas pussalas, no kurienes krievi ved ieslodzītos noziedzniekus uz Mikolajivas apgabalu nekārtību izraisīšanai.

Iebrucēji turpina gatavot jūras desanta izsēdināšanu Zatokas un Černomorskas rajonos.

8.36. ASV tehnoloģiju kompānija "Alphabet" Krievijā pārtraukusi reklāmas pārdošanu interneta meklētājā "Google", videovietnē "YouTube" un ārējo partneru pakalpojumos. Iepriekš par reklāmas pārdošanas apturēšanu Krievijā paziņoja arī "Twitter" un "Snap".

8.20. Ukraina aicina boikotēt "Coca-Cola", kas turpina darbu Krievijā, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. Kompānijas preses dienestā norādījuši, ka tā arī turpmāk izpildīs saistības pret partneriem Krievijā.

8.10. Krievijas varas sagraušana un masu protesti īstermiņā situāciju nemainītu, turklāt plašus protestus pret karu Ukrainā tuvāko nedēļu laikā nesagaidīsim, pauda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

7.55. Hāgā bāzētās Starptautiskās krimināltiesas (SKT) izmeklētāju grupa devusies uz Ukrainu, lai izmeklētu aizdomas par kara noziegumiem, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

7.47. Pēc Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) apšaudes Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko aicinājis iesaistīties NATO. Viņš pavēstījis, ka telefoniski sazinājies ar ASV enerģētikas ministri Dženifera Granholmu, kurai lūdzis slēgt gaisa telpu virs Ukrainas. Granholma tviterī apstiprinājusi telefonsarunu ar Ukrainas kolēģi.

7.09. Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienesta apakšvienības likvidējušas ugunsgrēku Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) teritorijā, kas izcēlās pēc Krievijas armijas uzbrukuma, un ugunsgrēkā bojāgājušo un cietušo nav, dienests paziņoja vietnē "Telegram".

Dienests informēja, ka plkst.6.20 ugunsgrēks ir likvidēts.

6.29. Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienesta apakšvienības lokalizējušas ugunsgrēku Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) teritorijā, kas izcēlās pēc Krievijas armijas uzbrukuma, dienests paziņoja vietnē "Facebook".

6.27. Piektdienas rītā, saņemot ziņas par karadarbību Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) teritorijā, Valsts vides dienests informējis, ka Latvijā nav konstatēts paaugstināts radiācijas līmenis.

6.10. Krievijas iznīcinātāji ir nopostījuši Sumu apgabala Ohtirkas pilsētas termoelekrostaciju (TES), tādēļ steidzami ir jāevakuē cilvēki no pilsētas, piektdien paziņoja Sumu apgabala militārās administrācijas vadītājs Dmitro Živickis.

5.49. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons piektdien pieprasīs sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi, lai apspriestu Krievijas armijas īstenoto Zaporižjas AES apšaudi Ukrainā.

5.36. Krievijas ieņemtajā Ukrainas pilsētā Hersonā ir plānots piektdien inscenēt mītiņu par Hersonas apgabala apvienošanos ar Krimu, kurā piedalītos no Krimas ievesti demonstranti, paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

4.47. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, runājot par Krievijas armijas īstenoto Zaporižjas AES apšaudi un tās dēļ izcēlušos ugunsgrēku, piektdien apsūdzēja Krieviju "kodolterorā" un atzīmēja, ka līdz šim neviena cita valsts nav apšaudījusi atomstaciju energoblokus.

4.21. Zaporižjas AES, kur Krievijas armijas sarīkota apšaude ir izraisījusi ugunsgrēku, piektdienas rītā iebruka Krievijas karaspēka kadiroviešu elites kaujinieki, paziņoja AES darbinieki. AES pašlaik notiek kauja starp kadiroviešiem un Ukrainas nacionālo gvardi.

02.52. Krievija kopš atklātā iebrukuma Ukrainā sākuma ir izšāvusi uz Ukrainu 480 raķetes, no kurām 70 tika palaistas no Baltkrievijas teritorijas, ceturtdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija. 230 raķetes tika palaistas no mobilajām palaišanas iekārtām, kuras Krievija atvedusi uz Ukrainu. Vēl 160 raķetes tika palaistas no Krievijas teritorijas, 70 - no Baltkrievijas, un 10 - no Krievijas karaflotes kuģiem Melnajā jūrā.

02.38. Krievijas armija Ukrainā apšauda Zaporižjas AES un tajā izcēlies ugunsgrēks, savā "Telegram" kanalā paziņoja Enerhodaras pilsētas mērs Dmitro Orlovs.

02.12.Ukrainā pie Zaporižjas AES jau vairāk nekā stundu turpinās sīvas kaujas. Mērs Orlovs ceturtdien paziņoja, ka pilsētai tuvojas vairāk nekā 100 Krievijas smagās tehnikas vienību kolonna. Viņš vēlāk piebilda, ka blokpostenī šajā pilsētā notiek kauja, ienaidnieka šāviņi trāpījuši dzīvojamos namos un vienā no tiem izcēlies ugunsgrēks, un ir ievainotie civiliedzīvotāju vidū.

01.39. Krievijas teritorijā ir daļēji bloķēts sociālais tīkls "Facebook", kā arī Krievijas interneta medija "Meduza" un britu raidsabiedrības BBC vietnes, liecina interneta resursu pieejamības novērošanas tīkla "GlobalCheck" dati.

01.10. Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Kanādas premjerministrs

paziņojis, ka Krievija būtu jāizslēdz no Starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas - Interpola, vēsta LTV Ziņu dienests.

01.07. Eiropas Savienības (ES) valstu dzelzceļa kompānijas piedāvā bezmaksas braucienus bēgļiem no Ukrainas, ceturtdien paziņoja Ukrainas Iekšlietu ministrijas preses dienests.

00.45. Krievijas lielākā aviokompānija "Aeroflot" atslēgta no lielākās biļešu rezervācijas sistēmas SABRE, kas nozīmē, ka tā nebūs redzama tirgū, ko izmanto ceļojumu aģentūras, ceļojumu vietnes un korporācijas visā pasaulē, lai iepirktos, rezervētu un apkalpotu lidojumu rezervācijas.

00.40. Google maps rāda, ka visas Kijevas teritorijā parādījušies apbedīšanas biroji “Edemus”. Tādi reālajā dzīvē tādi nepastāvot. Kijevas iedzīvotāji ir nobažījušies un baidās, vai tie nav iezīmētie punkti uzbrukumam, tapēc cenšas tos dzēst.

00.25. Pastiprinās apšaudes Zaporižjas apkaimē. Pienāk informācija, ka pašlaik notiek apšaudes Enerhodarā, kur atrodas, kur atrodas Eiropas lielākā atomelektrostacija.

00.22. ANO trešdien prognozēja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā izraisīs līdz 10 miljonu cilvēku došanos bēgļu gaitās, glābjoties no karadarbības.

00.10. Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā atklājies, ka šīs valsts armija, kas sevi pasniedza kā vienu no stiprākajām armijā pasaulē, nemaz tāda nav un drīzāk izskatās pēc "papīra tīģera", intervijā Latvijas Televīzijai sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

3. marta teksta tiešraide šeit: https://nra.lv/pasaule/373793-jaunaka-informacija-un-viedokli-par-notikumiem-ukraina-1-marta-papildinats-23-35.htm