Varonīgā Ukraina pret agresoru cīnās jau 8. dienu - jaunākā informācija un notikumi [papildināts 23:45]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko 3. martā.

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā un citās pilsētās

23:45. ANO trešdien prognozēja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā izraisīs līdz 10 miljonu cilvēku došanos bēgļu gaitās, glābjoties no karadarbības. Oficiāli dati rāda, ka Polijā līdz šim ir ieradušies 575 000 ukraiņu bēgļu, savukārt Vācijā līdz šim reģistrēti 5000 bēgļu no Ukrainas, informēja Ukrainas Iekšlietu ministrija.

22:15. Vašingtona paziņo, ka vēršas pret Krievija eliti un viņu ģimeņu locekļiem, kas "padarījuši sevi bagātu uz krievu tautas rēķina, un daži ir pacēluši savu ģimeņu locekļus augstos amatos". Savukārt Lielbritānijas valdība pavēstīja, ka soda pasākumu vidū, kas Krievijai piemēroti par iebrukumu Ukrainā, nosaka sankcijas Krievijas oligarhiem - miljardierim Ališeram Usmanovam un bijušajam Krievijas vicepremjeram Igoram Šuvalovam.

21:50. Krievijas zinātnieku atklāto vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurā pausts kategorisks protests pret Putina karu Ukrainā, līdz ceturtdien parakstījuši jau teju 7000 cilvēku. "Šim karam nav nekādu saprātīgu izskaidrojumu. Mēģinājumi izmantot situāciju Donbasā kā iemeslu kara operācijas sākšanai neizsauc nekādu uzticību. Ir pilnīgi acīmredzami, ka Ukraina nerada draudus mūsu valsts drošībai. Karš pret to ir netaisnīgs un absolūti bezjēdzīgs," uzsver Krievijas zinātnieki.

21:00. Šodien 45 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstis, tai skaitā Latvija, ar Ukrainas atbalstu iniciējušas neatkarīgas ekspertu misijas izveidošanu cilvēktiesību un starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumu vērtēšanai saistībā ar Krievijas veikto un Baltkrievijas atbalstīto iebrukumu Ukrainā

20:10 Ceturtdien Baltkrievijā noslēgusies Ukrainas un Krievijas sarunu otrā kārta, kurā puses panākušas saprašanos par kopīgu humāno koridoru nodrošināšanu, lai evakuētu mierīgos iedzīvotājus no vissmagāko kauju vietām.

19:33. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien apspriedē ar Drošības padomi paziņoja, ka iebrukums Ukrainā notiek pēc plāna. Viņš arī pavēstīja, ka joprojām krievus un ukraiņus uzskata par vienu tautu.

19:06. Ukrainas parlaments ceturtdien pieņēmis likumu par Ukrainas teritorijā esošo Krievijas īpašumu un aktīvu nacionalizāciju. Likums ietver tiesisko pamatojumu Krievijas un tās rezidentu īpašumtiesību atsavināšanai Ukrainā. Paredzēts nacionalizēt ne tikai Krievijas valsts aktīvus, bet arī to juridisko personu īpašumus, kas veic savu darbību Ukrainā un kuru īpašnieku vidū ir Krievijas valsts.

18:31. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicina uz tiešām sarunām Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, norādot, ka tas ir vienīgais veids, kā izbeigt karu. "Mēs neuzbrūkam Krievijai un neplānojam tai uzbrukt. Ko jūs gribat no mums? Pametiet mūsu zemi," sacīja Zelenskis. "Apsēdieties ar mani. Tikai ne 30 metru attālumā."

17:44. Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprināja valsts prezidenta Volodimirs Zelenska parakstīto dekrētu par vispārēju mobilizāciju,

17:10. Baltkrievijā sākušas Ukrainas un Krievijas sarunas. Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks pavēstīja, ka no Ukrainas puses galvenie sarunu jautājumi ir tūlītēja uguns pārtraukšana, pamiers un humāno koridoru izveidošana mierīgo iedzīvotāju izvešanai no sagrautajām vai nemitīgi apšaudītajām pilsētām un ciemiem.

16.40. Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Mārtiņš Vargulis sarunā ar LTV atzina, ka gaidāmās Ukrainas un Krievijas miera sarunas ir jāuztver ar skepsi, ņemot vērā pēdējos Kremļa vēstījumus, ka “speciālā operācija”, kā to dēvē Krievija, tiks īstenota līdz galam.

16.38. Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj" uz laiku pārtrauc darbību, ceturtdien tiešraidē paziņoja telekanāla ģenerāldirektore Nataļja Sindejeva. Viņa darbības pārtraukšanu skaidroja ar gaidāmo likuma par "viltus ziņām" pieņemšanu Valsts domē.

16.36. Lietuva no ceturtdienas pārtraukusi Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes importu caur sašķidrinātās gāzes termināli (SGT) Klaipēdas ostā, paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis.

16.25. Starptautiskā palīdzība Ukrainai sasniegusi 15 miljardus dolāru, ceturtdien paziņoja Ukrainas Nacionālā banka.

16.15. Ceturtdien notikusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina telefonsaruna ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu. "Putins detalizēti izklāstīja principiālās pieejas un nosacījumus sarunu ar Kijevas pārstāvjiem kontekstā. Tika apstiprināts, ka, pirmkārt, runa ir par Ukrainas demilitarizāciju un neitrālo statusu, lai no tās teritorijas nekad nebūtu vērsti draudi Krievijas Federācijai," teikts paziņojumā.

16.13. Koalīcija par noziegumu pret cilvēci vai kara publisku slavināšanu rosina anulēt termiņuzturēšanās un pastāvīgās uzturēšanās atļaujas,

16.11. Latvijā no Krievijas ieradušies Ukrainas diplomāti, sociālajā medijā "Facebook" pavēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

16.01. Pēc sprādziena netālu no Odesas nogrimis Igaunijas kravas kuģis. Divi apkalpes locekļi izdzīvoja - viņi atradās uz glābšanas plosta jūrā, vēl četri cilvēki pazuduši, vēsta LTV Ziņu dienests. Vairāk šeit

16.00. Kijivā trešdien pamazām sāka just problēmas ar pārtikas un degvielas piegādēm. Daudzas līdzšinējās loģistikas ķēdes ir pārrautas. Tā LTV pastāstīja Kijivas televīzijas žurnālists Bohdans Burjaņenko.

15.43 Krievijas kara lidmašīnas veikušas raķešu triecienu dzīvojamiem namiem Čerņihivas centrā, sociālajā tīklā "Facebook" ceturtdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Teritoriālās aizsardzības spēku reģionālā pārvalde "Ziemeļi". Trieciena vietā strādā glābēji. Tiek precizēta informācija par upuriem un cietušajiem.

15.40 Pie Ukrainas krastiem nogrimis Igaunijas kravas kuģis, ziņo NEXTA. Kuģis nogrimis netālu no Odesas, izdzīvojuši divi apkalpes locekļi, bet četri pazuduši. Tiek ziņots par mīnu.

Ekrānuzņēmums

15.23 Ukrainas delegācija ceturtdien izlidojusi uz jaunām sarunām ar Krieviju, paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks. Kremlis iepriekš paziņojis, ka sarunas ceturtdien notiks uz Polijas un Baltkrievijas robežas.

14.40. Francijas varasiestādes konfiscējušas jahtu "Amore Vero", kas pieder Krievijas uzņēmuma "Rosņeftj" vadītājam Igoram Sečinam. Jahta naktī uz ceturtdienu aizturēta Lasjotas ostā Franču Rivjērā. Jahta aizturēta sankciju ietvaros, kas Krievijai noteiktas par iebrukumu Ukrainā.

14.36. Zviedrijas mājokļu labiekārtošanas preču tirgotājs "Ikea" ceturtdien paziņoja, ka apturēs darbību Krievijā un Baltkrievijā, ietekmējot gandrīz 15 000 darbinieku, 17 veikalus un trīs ražotnes.

14.32. Krievijas miljardieris Aleksejs Mordašovs atkāpies no Vācijas tūrisma operatora TUI, kuras franšīzes turētāja Baltijā ir SIA "TT Baltics", padomes locekļa amata, jo Eiropas Savienība pret viņu noteikusi sankcijas saistībā ar Maskavas īstenoto uzbrukumu Ukrainai

14.32. Harkivas rajona Jakovlivkā trešdien vakarā Krievijas veiktā gaisa triecienā gājuši bojā trīs cilvēki un nopostītas 30 privātmājas, ceturtdien paziņojis Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests. Gaisa triecienā, kas notika ap plkst.23, bumbas iznīcinājušas vismaz 30 privātmājas, automašīnas.

14.11. Krievijas karaspēks pilnībā ieņēmis Hersonas apgabala administrācijas ēku Ukrainas dienvidos, ceturtdien ziņo Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Hennadijs Lahuta. "Krievu fašisti ieņēmuši Hersonas apgabala administrācijas ēku. Tomēr mēs no saviem pienākumiem neatsakāmies," uzsvēris Lahuta.

14.00.Vācijas autobūves koncerns "Volkswagen" un Japānas autoražotājs "Toyota" ceturtdien paziņoja, ka pārtrauc automašīnu ražošanu Krievijā un nekavējoties aptur eksportu uz Krieviju saistībā ar tās uzbrukumu Ukrainai.

13.46. Varšavā sākts process, lai pilsētas īpašumu bilancē iekļautu ēkas, kurās izvietotas Krievijas diplomātiskās institūcijas, bet pēc tam plānots šajās ēkās dot pajumti bēgļiem no Ukrainas, ceturtdien informēja Ukrainas Ārlietu ministrija.15 Polijas pilsētas nolēmušas vienpusēji lauzt sadarbības līgumus ar 15 Krievijas pilsētām.

13.31. Čerņihivas apgabalā Ukrainas aizstāvji sadedzinājuši veselu Krievijas armijas tehnikas kolonnu, vietnē "Telegram" ziņo Ukrainas Īpašo sakaru un informācijas aizsardzības valsts dienests. Arī Sumu apgabala ciemā Moskovskij Bobrik iznīcināta ienaidnieka armijas bruņutehnikas kolonna.

13.20. Lietuvas Ģenerālprokuratūra ziņo, ka ir sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Ukrainā, kurus Krievija pastrādājusi pēc iebrukuma šajā valstī.

13.03. Krievija līdz šim ir atteikusies aizvest Ukrainā kritušo karavīru mirstīgās atliekas, ziņo Ukrainas pagaidu okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka. Ukrainas valsts dzelzceļa kompānija gatavojas līķus uz Krieviju aizvest ar refrižeratorvagoniem. Kompānijā saņemts lūgums nodrošināt 20 vagonus līķu izvešanai no Fastivas, Odesas-Zastavas, Podilskas, Merefas un Zaporižjas stacijām. Viena vagona-refrižeratora ietilpība ir 50 tonnas, kas nozīmē, ka varēs izvest 10 000 kritušo karavīru līķu.

12.54. Pirmie no 16 000 ārvalstu brīvprātīgajiem jau ir ceļā, lai aizstāvētu Ukrainu, ceturtdien video vēstījumā paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

12.47. Krievijas federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" pieprasījis "Google" pārtraukt "politiska rakstura nepatiesas informācijas par Krievijas īpašo operāciju Ukrainā" izplatīšanu Krievijā, izmantojot kontekstuālu reklāmu. "Šādi reklāmas ziņojumi tiek rādīti "YouTube" video hostinga lietotājiem Krievijā un satur dezinformāciju, kuras mērķis ir radīt sagrozītu priekšstatu par aktuālajiem notikumiem Krievijas interneta auditorijā un radīt protesta noskaņas."

12.00. Kustība "Lielā talka", oficiālais "Let’s do it!" pārstāvis Latvijā, sadarbībā ar "Ziedot.lv", no sabiedrības ziedotajiem līdzekļiem nodrošināja 20 000 eiro atbalstu "Let’s do it, Ukraina" organizācija.

11.37. Ukrainas parlamenta komiteja, kas atbildīga par ekonomikas attīstības jautājumiem, vienbalsīgi atbalstījusi likumprojektu par Ukrainas teritorijā esošo Krievijas īpašumu un aktīvu nacionalizāciju, paziņojusi komitejas pārstāve Roskolana Pidlasa.

11.14. Apšaudēs Harkivas apgabalā gājuši bojā 34 civiliedzīvotāji, ziņo Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienesta Harkivas apgabala nodaļa. "Statistika par zaudējumiem civiliedzīvotāju vidū ir briesmīga: gājuši bojā 34 cilvēki, 285 ievainoti, tostarp desmit bērni." Informācija apkopota par laika posmu līdz ceturtdienas rītam.

10.56. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši apmēram 9000 karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš iebrukuma sākuma līdz ceturtdienas rītam krievi zaudējuši 30 lidmašīnas, 31 helikopteri, 217 tanku, 900 bruņutransportierus, 90 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 42 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 11 zenītartilērijas iekārtas, 374 automobiļus, 60 autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un divas ātrlaivas.

10.54. Pie Krievijas karaspēka ieņemtās Hersonas pilsētas lidostas Ukrainas armija iznīcinājusi visu pretinieka tehniku, vietnē "Telegram" paziņojis Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims. "Lidosta. Pēc sākotnējās informācijas, sadragāts ir viss, kas tur bija, gan helikopteri, gan tehnika, gan pretgaisa aizsardzība," viņš rakstījis.

10.24. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs aicinājis valsts pilsoņus pāriet uz totālo pretestību Krievijas iebrucējiem, liedzot pretiniekam jebkādu aizmugures atbalstu, vietnē "Facebook" paziņojis ģenerālštābs.

"Pirmais mērķis ir iznīcināt krievu okupantu aizmugures kolonnas. Ukraina pāriet uz totālo pretestību okupantiem. Vēršamies pie pilsoņiem, kuri atrodas ienaidnieka pagaidām ieņemtajās teritorijās. Jūs varat būtiski palīdzēt Ukrainas Bruņotajiem spēkiem," lasāms paziņojumā.

10.11. Lielbritānija paziņojusi par jaunām sankcijām, kas liedz Krievijas uzņēmumiem aviācijas vai kosmosa nozarē piekļūt Lielbritānijas apdrošināšanas un pārapdrošināšanas pakalpojumiem. Londona ir viens no pasaulē vadošajiem apdrošināšanas tirgiem.

10.06. Krievijas un Baltkrievijas sportisti tomēr nevarēs piedalīties Pekinas paralimpiskajās spēlēs, ceturtdien lēmusi Starptautiskās Paralimpiskās komitejas valde.

10.03. Francija paudusi bažas, ka smagākā fāze Krievijas karā pret Ukrainu vēl tikai sāksies. "Domāju, ka ļaunākais mums, iespējams, vēl tikai priekšā," intervijā televīzijā norādījis Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

10.00. Direktoru padome nolēmusi slēgt radiostaciju "Eho Moskvi" un tās tīmekļa vietni, tviterī vēsta "Eho Moskvi" galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs. Iepriekš Krievijas ģenerālprokuratūra pieprasīja informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienestam "Roskomnadzor" ierobežot piekļuvi radiostacijai "Eho Moskvi", jo tie it kā izplatot "viltus ziņas".

09.30. Vācijas Ekonomikas ministrija apstiprinājusi 2700 pretgaisa aizsardzības raķešu piegādi Ukrainai, ziņu aģentūrai DPA atklāja avoti ministrijā. Ukrainai tiks piegādātas savulaik Padomju Savienībā izstrādātās raķetes "Strela" no bijušās Austrumvācijas bruņoto spēku krājumiem.

09.22. "Spotify" paziņojis, ka slēdzis biroju Krievijā un no platformas izņēmis Krievijas valsts sponsorētu saturu. Šāds lēmums pieņemts saistībā ar Maskavas īstenoto agresiju pret Ukrainu. "Spotify" piebilst, ka turpinās sniegt savus pakalpojumus Krievijas lietotājiem.

09.16. Pasaules Banka ziņo, ka aptur visu pašreizējo projektu īstenošanu Krievijā un Baltkrievijā. Institūcija šobrīd Baltkrievijā īsteno 11 projektus kopumā par 1,2 miljardiem dolāru, un tie skar enerģētikas, izglītības un transporta nozares, kā arī Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanu. Tikmēr Krievijā tiek realizēti vien četri projekti par 370 miljoniem dolāru, un tie galvenokārt attiecas uz politiskajiem jautājumiem.

09.05. Krievijas karaspēks, kas nav guvis panākumus gandrīz nevienā no uzbrukuma virzieniem, naktī uz ceturtdienu atkal bombardējis lielo pilsētu dzīvojamos kvartālus. Vairāk lasiet šeit.

08.57. ASV dzīvojošais Pasaules bankas padomnieks Boriss Lvins kļuvis par pirmo krievu amatpersonu, kas atkāpusies no augsta amata starptautiskā organizācijā, protestējot pret Krievijas uzbrukumu Ukrainai, vēsta laikraksts "Financial Times". Lvins bija vecākais padomnieks Krievijas pārstāvim Pasaules bankā.

"Ņemot vērā pašreizējos notikumus, es vairs nespēju asociēt sevi ar savu valdību, un man nāksies atkāpties," paziņoja Lvins. Viņš Pasaules bankā strādāja 24 gadus.

08.39. Pēdējo gadu laikā un pašreizējā Ukrainas-Krievijas karā Kremļa propaganda tiešā veidā spekulē ar vēsturi, Latvijas Nacionālā muzeja rīkotājā diskusijā sacīja vēsturnieks Valdis Klišāns.

08.28. Krievijas Sahas Republikas galvaspilsētā Jakutskā laikraksta "Vse dlja vas" 3.marta numurs iznācis ar melnu vāku, uz kura nodrukāts sauklis "Karam nē", bet to aizliegts pārdot kioskos, vēsta aģentūra "Sibir Media". Kiosku tīkls "Gorpečatj" skaidro, ka laikraksts netiks pārdots līdz nebūs saņemta oficiāla vēstule no redakcijas, jo tajā nodrukāts sauklis.

08.06. Slimnīcā Baltkrievijas Gomeļas apgabalā otrdienas vakarā lielā skaitā nogādāti Ukrainā ievainotie Krievijas karavīri. Slimnīcā, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus no robežas ar Ukrainu, ieradās septiņas autobusa izmēra Krievijas armijas sanitārās automašīnas, kuru logi bija aizklāti. Viena no slimnīcas ārstēm atklājusi, ka krievu karavīrus slimnīcā sāka ievest pirmdien.

08.00.Rīgas Kongresu namā veidos vienotu atbalsta centru Krievijas iebrukumā cietušās Ukrainas iedzīvotājiem, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

07.56. Latvijas iedzīvotāji kopš ceturtdienas, 24.februāra, labdarības organizācijā "Ziedot.lv" Ukrainas atbalstam saziedojuši vairāk nekā 4 miljonus eiro.

07.50. Šodien paredzēts Ārlietu ministrijas organizētais evakuācijas reiss no Ļvovas uz Rīgu.

06.09. Kopš Krievijas uzbrukuma sākuma pagājušajā ceturtdienā Ukrainu pametuši vairāk nekā miljons cilvēku, trešdien paziņojis ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. Aptuveni pusi no Ukrainas bēgļiem ir uzņēmusi Polija.

05.15. Krievijas bruņotie spēki ir ieņēmuši Hersonas pilsētu Ukrainas dienvidos, apstiprināja vietējās amatpersonas. Hersona ar 290 000 iedzīvotāju ir pirmā lielpilsēta, kas kritusi Krievijas bruņoto spēku rokās, kopš Krievija 24.februārī sāka atklātu iebrukumu Ukrainā.

04.54. Kanāda ir paplašinājusi sankcijas pret Krieviju tās iebrukuma Ukrainā dēļ, pakļaujot sankcijām arī Krievijas uzņēmumus "Gazprom" un "Rosņeft", trešdien paziņoja Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī.

04.30. Visās Krievijas skolās ceturtdien paredzēta mācību stunda par tā sauktās "specoperācijas Ukrainā nepieciešamību", ziņoja Krievijas Izglītības ministrija un ziņu portāls "Meduza". Mācību stundā "Miera aizstāvji" skolēniem tiks stāstīts par tā saukto "atbrīvošanas misiju Ukrainā" un par tās nepieciešamību. Skolēniem stāstīs par to, "kādus draudus rada NATO" un kāpēc "Krievija cēlusies aizstāvēt Doņeckas un Luganskas tautas republiku mierīgos iedzīvotājus".

04.09. Vairāk nekā 70 pasaules lieluzņēmumu ir pārtraukuši sadarbību ar Krieviju, ziņo Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centrs.

"No Krievijas "aizgājuši un aiziet: "Apple", "Audi", "Chevrolet", "Cadillac", "Coca Cola", "Danone", "Dell", DHL, "Ericsson", "Ford", HP, "Harley Davidson", "General Motors", "Jaguar", "Lenovo", "LinkedIn", "Maersk" (ardievu, "Ali express" un ASOS), "Nike", "Scania", "Porsche", "Renault", "OnlyFans", AMD, "Adobe", BMW, "Dropbox" (pēc dažām dienām), "FedEx", "Intel", "Mercedes", "Nestle"," teikts paziņojumā.

03.51. ASV Aizsardzības ministrijai nav informācijas, kas norādītu uz Baltkrievijas bruņoto spēku gatavošanos tiešai dalībai kaujās Ukrainā, trešdien paziņoja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs. ASV izlūkdienestiem pagaidām nav apstiprinājuma tam, ka Krievijas prezidents piesaistītu arī papildu vienības no citiem Krievijas reģioniem.

03.08. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdienas vakarā paziņoja, ka viņa valsts nedēļas laikā izjaukusi Krievijas plānus, kas veidoti gadiem ilgi, un sacīja, ka viņš lepojas ar Ukrainas varonīgo pretošanos Krievijas iebrukumam.

"Mēs esam tauta, kas nedēļas laikā salauzusi ienaidnieka plānus. Plānus, kas tika veidoti gadiem ilgi - nekrietni, aprēķināti, ar naidu pret mūsu valsti, mūsu cilvēkiem, jebkuriem cilvēkiem, kam ir divas lietas - brīvība un sirds. Bet mēs viņus esam apturējuši un sitam," sacīja Zelenskis videoierakstā, kas ievietots vietnē "Telegram".

02.43. Ukrainas Bruņoto spēku zenītraķešu vienības trešdien iznīcinājušas trīs Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un divus helikopterus, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas Gaisa spēku pavēlniecība.

Ukrainas iznīcinātāji "Su-24m" un "Su-25" trešdien sniedza aviācijas atbalstu Sauszemes spēku vienībām, iznīcinot Krievijas militārās tehnikas un karaspēka kolonnas Kijevas, Sumu, Čerņihivas un Harkivas apgabalos.

Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba preses dienests trešdien informēja, ka diennakts laikā Ukrainas gaisa telpu pārkāpa līdz 30 Krievijas kaujas lidmašīnu, galvenokārt no Baltkrievijas puses, un bombardēja civiliedzīvotājus.

02.30. Krievijas armijai Ukrainā bombardējot Harkivas apgabala Izjumas pilsētu, ir nogalināti astoņi cilvēki, tai skaitā vismaz divi bērni, paziņoja Izjumas mēra vietnieks Volodimirs Macokins. Aviācijas uzbrukums sākās trešdienas vakarā ap plkst.23.59, un šāviņi trāpīja daudzstāvu dzīvojamēkā un privātnamā.Visi seši bojāgājušie atradās bombardētajā privātnamā.

02.00. Kijevas centrā ceturtdienas rītā pēc plkst.1.40 bija dzirdami vismaz četri stipri sprādzieni. Aculiecinieki pavēstīja, ka sprādzieni bija dzirdami dažādos Kijevas rajonos - Holosejevā, Pečerskā, un metro stacijas "Tautu draudzība" rajonā.

01.23. Ukraina trešdien saņēma otru prettanku raķešu sistēmu "Javelin" partiju, ko ziedojusi Igaunija, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

01.04.Starptautiskā krimināltiesa (SKT) sāks aktīvu izmeklēšanu par iespējamiem kara noziegumiem Ukrainā, kur no 24.februāra notiek atklāts Krievijas armijas iebrukums, trešdien paziņoja SKT galvenais prokurors Karims Hans. Izmeklēšana notiks pēc tam, kad SKT saņēma 39 valstu atbalstu.

00.30. Krievijas miljardierim Ališeram Usmanovam pirmdien tika piemērotas Eiropas Savienības sankcijas. Divas dienas vēlāk Vācijas varas iestādes Hamburgā konfiscējušas vienu no Usmanova vērtīgajām mantām — 512 pēdu garo jahtu "Dilbar", kuras vērtība ir gandrīz 600 miljoni USD, vēsta "Forbes", atsaucoties uz trim avotiem.

00.27. Ukrainas delegācija uz sarunām ar Krieviju devās jau trešdienas vakarā. Sarunas, visticamāk, notiks šodien pie Ukrainas - Polijas robežas.

2. marta teksta tiešraide šeit: https://nra.lv/pasaule/373793-jaunaka-informacija-un-viedokli-par-notikumiem-ukraina-1-marta-papildinats-23-35.htm