Ukraina savu zemi varonīgi aizstāv jau septīto kara dienu. Jaunākie notikumi un viedokļi [papildināts 23:39]

© SCANPIX

Cīņas Ukrainā ilgst jau sepīto dienu. Līdz šim brīvību ilgstošā Ukraina ir noturējusies un atvairījusi Krievijas armijas centienus iekarot šo valsti. Šeit teksta tiešraide -īsi un kodolīgi par svarīgākajiem notikumiem.

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā un citās pilsētās

23.39. Krievija pašlaik zaudējusi kontaktus ar apmēram 8000 savu karavīru Ukrainā, trešdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs.Tas nenozīmē, ka viņi visi būtu gājuši bojā. Pēc Ukrainas aprēķiniem, ir gājuši bojā apmēram 6000 Krievijas armijas karavīru.

23.22. Lai gan Ukrainas delegācija jau ir devusies uz sarunu vietu, kas atrodas pie Ukrainas - Polijas robežas, sarunas, visticamāk, notiks rīt no rīta, vēsta LTV raidījuma "Nakts ziņas".

22.48. Uzņēmuma "Transparent Business" vadītājs krievu uzņēmējs Aleksandrs Konanihins izsludinājis miljona dolāru atlīdzību par Krievijas diktatora Vladimira Putina aizturēšanu.

22.21. Virs Melnās jūras no radara ekrāniem izzudusi Rumānijas MIG-21. Pazudis arī glābšanas helikopteris, vēsta Rumānijas mediji.

22.11. Sanktpēterburgā trešdienas vakarā notiek protesta akcija pret Krievijas sākto karu Ukrainā, ko Kremlis joprojām ļauj dēvēt vienīgi par speciālo miera uzturēšanas operāciju.

22.07. Kijevā, kvartālā kur atrodas Aizsardzības ministrijas ēka, nograndis spēcīgs sprādziens

22.04. Neatkarīgā televīzijas kanāla “Doždj” galvenais redaktors Tihons Djadko pametis Krieviju.

21.44. Čehija pārtrauks izsniegt vīzas Baltkrievijas pilsoņiem, izņemot gadījumus, kas saistīti ar īpašiem humāniem apsvērumiem, trešdien paziņojusi Čehijas valdība.

21.29.Zviedrijas bruņotie spēki trešdien ziņo, ka četri Krievijas iznīcinātāji uz austrumiem no Gotlandes ielidojuši Zviedrijas gaisa telpā. Lai gan krievu lidmašīnas Zviedrijas gaisa telpā uzturējās īsu brīdi, gaisā tika pacelti zviedru iznīcinātāji, lai dokumentētu gaisa telpas pārkāpumu, piebildis Ēdstrems.

21.11. ASV piemērojušas jaunas sankcijas, šoreiz vēršoties pret Baltkrieviju un Krievijas aizsardzības nozari.Savienotās Valstis piemērojušas plašus ierobežojumus Baltkrievijai, lai liegtu tai importēt tehnoloģijas. ASV piemērojušas sankcijas arī Krievijas aizsardzības nozarei, lai ievērojami palielinātu izmaksas Krievijas ieroču izstrādes un ražošanas uzņēmumiem.

20.28. Ukrainas bruņoto spēku rīcībā nonākuši kādas Krievijas Melnās jūras flotes vienības dokumenti, no kuriem izriet, ka karu Ukrainā Kremlis iecerējis pabeigt 15 diennaktīs - no 20.februāra līdz 6.martam.

Kā sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis bruņoto spēku operatīvi taktiskais grupējums "Vostok", šie plāni apstiprināti 18.janvārī. Starp ukraiņu iegūtajiem dokumentiem ir karte, kaujas uzdevums, pazīšanās signālu tabula, personālsastāva saraksts un cita informācija. Konkrētajai jūras kājnieku vienībai bijis dots uzdevums sadarbībā ar сitām armijas vienībām bloķēt un pārņemt savā kontrolē Melitopoli.

19.57. ANO Ģenerālā asambleja trešdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēmusi rezolūciju, kurā nosodīta Krievijas agresija pret Ukrainu un pieprasīts, lai Krievija nekavējoties izved savu karaspēku no šīs valsts.

Pēc vairāk nekā divas dienas ilgām debatēm šādu rezolūciju atbalstījusi 141 no 193 dalībvalstīm, to vidū Latvija. Atturējušās 35 valstis, tai skaitā Ķīna. Vēl 12 dalībvalstis balsojumā nepiedalījās un tikai piecas - Krievija, Baltkrievija, Eritreja, Ziemeļkoreja un Sīrija - balsojušas pret.

19.33. Ukrainas bruņotie spēki vēsta, ka pārtvēruši Krievijas jūras kara flotes slepenos dokumentus, no kuriem izriet, ka pret Ukrainu vērsto uzbrukumu bija plānots sākt 20. februārī un pabeigt 6. martā.

19.32. ASV prezidents Džo Baidens trešdien ļāvis noprast, ka aizliegums Krievijas naftas produktu importam nav neiespējams. Jautāts, vai nafta varētu būt nākamais sankciju mērķis, Baidens žurnālistiem atbildēja, ka viss ir apsverams.

19.30. Eiropas Savienība (ES) pastiprinās ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju, kas atbalsta Krievijas uzbrukumu Ukrainai, trešdien paziņojusi Brisele.

19.27. Ukrainas Drošības dienests publicējis nopratināšanas video ar gūstā saņemtu Krievijas karaspēka virsnieku, kurš atzinis, ka par karošanu Ukrainā viņam maksāti nedaudz virs 500 eiro mēnesī.

19.17. Krievijas Aizsardzības ministrija beidzot atzinusi, ka agresīvajā karā pret Ukrainu zaudējusi vismaz 498 karavīrus.

18.49. Hersonas mērs Igors Kolihajevs lūdzis žurnālistu palīdzību, lai novērstu humāno katastrofu pilsētā.

18.42. Čerņihivas apgabalā pie Krutiem kaujā ar Krievijas karaspēku Ukrainas armija guvusi pilnīgu uzvaru, iznīcinājusi aptuveni 200 krievu iebrucējus, trešdien savā feisbuka lapā vēsta Krutu pašvaldība. Pēc kaujas pilsētiņas apkārtnē savākti gandrīz 200 krievu karavīru un virsnieku līķi.

18.01. Ukraina ir piekritusi jaunām sarunām ar Krieviju trešdienas vakarā, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

17.38. Eiropas Savienība (ES) trešdien piemērojusi sankcijas 22 augsta ranga Baltkrievijas militārpersonām. ES "melnajam sarakstam" pievienoti seši Baltkrievijas ģenerāļi un 16 pulkveži, jo "Baltkrievija piedalās neprovocētajā Krievijas uzbrukumā Ukrainai, atļaujot militāru agresiju no savas teritorijas", teikts ES sankciju dokumentā.

17.33. Krievijas Valsts Domē iesnigti likuma grozījumi, kas paredz 15 gadu ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu, kas atspoguļo Krievijas bruņoto spēku agresiju pret Ukrainu, vēsta Krievijas mediji "RIA Novosti" un "Kommersant".

17.32. Malta strauji mainījusi savu pozīciju un apturējusi tā dēvētās zelta pases izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, vēstīja izdevums "Times of Malta".

17.12. Krievijas karaspēks apšaudījis alus ražotni Lisičanskā un bojā gājis civiliedzīvotājs, trešdien paziņoja Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs. Viņš ironiski norādīja, ka alus brūzis ir "nu ļoti stratēģisks" objekts.

17.06. Milānas operteātris "La Scala" atlaidis diriģentu Krievijas pilsoni Valēriju Gergijevu no Čaikovska operas iestudējuma, jo viņš atteicies nosodīt Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

16.30. Krievijā avīzes sāk iznākt ar pretkara saukļiem pirmajā lapaspusē, vēsta krievu mediji. Tā, piemēram, Urālu laikraksti "Večerņij Kranoturinsk", "Večerņij Karpinsk", "Pro Severouraļsk" un "Globus" iznākuši ar vienādu saukli titullapā: "Šo neprātu ir jāaptur".

16.22. Viena no Ukrainas armijas brigādēm Doneckas apgabalā nostiprinās Horlivkas pievārtē, un plāno uzbrukumu pilsētai, kas kopš 2014.gada atrodas Krievijas kontrolē, trešdien paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

"Lielākā daļa mūsu apakšvienību notur savas pozīcijas, bet viena no mūsu brigādēm Horlivkas nomalē pat pavirzījusies uz priekšu," preses konferencē pavēstīja Arestovičs

16.21. Kopš Krievijas uzbrukuma sākuma pagājušajā ceturtdienā Ukrainu pametuši gandrīz 875 000 cilvēku, trešdien paziņojusi ANO.

16.04. Krievijas raķete trāpījusi Harkivas pilsētas domes ēkai, ziņo LTV Ziņu dienests.

15.52. Krievijas karaspēkam gandrīz beigušās spārnotās raķetes "Kalibr", tādēļ iebrucēji sākuši izmantot mazāk precīzos taktiskos raķešu kompleksus "Iskander", trešdien paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs. ""Kalibr" tipa raķetes pretinieks gandrīz neizmanto, jo tās vienkārši ir beigušās. Palikušas nelielas rezerves," norādījis Arestovičs.

15.50. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdien nosaucis Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu par kara noziedznieku un aicināja Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO) vienprātīgi nosodīt viņa sākto karu Ukrainā.

15.14. VAS "Latvijas pasts" pārtrauc Krievijas un Baltkrievijas preses izdevumu piegādi abonementiem un izņēmis šajās valstīs izdotos laikrakstus un žurnālus no tirdzniecību nodaļās, kā arī nepieņem un neizmaksā naudas pārvedumus no un uz šīm valstīm, informēja VAS "Latvijas pasts" pārstāvji.

15.08. Japāna uzņems bēgļus no Ukrainas, trešdien paziņojis Japānas premjerministrs Fumio Kisida.

15.07. Vācijas pasta un loģistikas koncerns "Deutsche Post DHL" trešdien paziņoja, ka pārtrauc piegādes Krievijai un Baltkrievijai saistībā ar Maskavas īstenoto agresiju pret Ukrainu.

15.05. 300 Lietuvas mediķi pieteikušies brīvprātīgi doties palīdzēt Ukrainai, trešdien paziņojis veselības ministrs Arūns Duļķis.

14.50. Zaparožjes kodolreaktora darbinieki izveidojuši "dzīvo mūri" , lai neielaistu Krievijas armiju kodolreaktora teritorijā.

14.46. Patlaban vēl nevar apgalvot, ka Krievijas armija Ukrainā būtu pilnībā izgāzusies, taču nedēļas laikā būs redzams, vai krievi ir spējīgi turpināt uzbrukumu savai kaimiņvalstij, aģentūrai LETA prognozēja bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļināts pulkvedis Igors Rajevs.

14.45. Eiropas Savienība (ES) trešdien aizliegusi pārraidīt Krievijas propagandas medijus RT un "Sputnik".

14.44. Eiropas Komisija (EK) ierosina aktivizēt Pagaidu aizsardzības direktīvu, lai piedāvātu ātru un efektīvu palīdzību cilvēkiem, kuri bēg no kara Ukrainā, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Komunikācijas ģenerāldirektorātā.

14.20. Krievijas neatkarīgais izdevums "Agenstvo", atsaucoties uz avotiem valdībā un prezidenta administrācijā, vēsta, ka Krievijas vadība nav bijusi gatava sankcijām, ko Rietumi noteikuši Krievijai, atbildot uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

14.19. Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde iesaldējusi sadarbību ar Krievijas Federālo muitas dienestu, aģentūrai LETA pavēstīja VID pārstāvji.

13.54. Stājušās spēkā sankcijas par septiņu Krievijas banku atslēgšanu no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT. Sankciju ieviešanai noteikts desmit dienu pārejas periods. No SWIFT paredzēts izslēgt "VTB Bank", "Rossija", "Otkritije", "Novikombank", "Sovkombank", "Promsvjazjbank" un "VEB.RF".

13.38. Gandrīz 836 000 bēgļu no Ukrainas devušies uz kaimiņvalstīm, cenšoties rast drošību pēc tam, kad Krievija 24.februārī iebruka valstī, liecina trešdien publicētie ANO dati.

13.37. Krievijas un Baltkrievijas sportisti varēs piedalīties Pekinas paralimpiskajās spēlēs kā neitrāli atlēti, lēmusi Starptautiskās Paralimpiskās komitejas valde.

13.30. Eiropas Savienības dalībvalstis vienojušās par jaunām sankcijām Baltkrievijai par tās piedalīšanos Krievijas agresijā pret Ukrainu, trešdien paziņoja bloka prezidētājvalsts Francija.

13.20. Pēc Valsts robežsardzes datiem, laikā no 24.februāra līdz 2.martam caur ārējām robežām Latvijā ir ieceļojuši jau 760 Ukrainas valstspiederīgie, šodien Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē informēja Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Šteins (AP).

13.09. Krievijas spēki trešdien atkal ar raķetēm apšaudījuši Ukrainas ziemeļu pilsētu Harkivu. Raķetes trāpījušas apgabala policijas pārvaldes ēkai, kas daļēji sagrauta un deg. Aizdegusies arī ielas otrā pusē esošā Nacionālās universitātes socioloģiskās fakultātes ēka.

Apšaudē gājuši bojā četri cilvēki un vēl deviņi guvuši ievainojumus, paziņoja ārkārtas dienesti.

13.07. Doņeckas apgabalā Krievijas karaspēks visu nakti apšaudījis Mariupoli un trāpījis dzemdību namam, "Facebook" pavēstīja Doņeckas apgabala militārās administrācijas priekšnieks Pavlo Kirilenko. "Kārtējā kaujas nakts Doņečinā. Kacapi (krievi) jau pat necenšas slēpt savu būtību. Uz Marioupoli šāva visu nakti - uz dzīvojamiem rajoniem, kur nav nekādas militārās infrastruktūras. Trāpīja pat dzemdību namam Kreisajā krastā. Precizējam informāciju par cietušajiem un postījumiem," paziņoja apgabala vadītājs.

13.04. Lidojumu aizliegumu zonas noteikšana virs Ukrainas īsā laikā novestu NATO spēkus tiešā karadarbībā ar Krieviju, raidījumā "Spried ar Delfi" vērtēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Viņš skaidroja, ka valstis ir slēgušas civilajai aviācijai civilo aizsardzības telpu pār visu Eiropas Savienību, tomēr, lai nodrošinātu lidojumu aizlieguma zonu, lidmašīnām būtu jānotriec citas lidmašīnas, kas nepaklausa.

12.47. Bijušais pasaules čempions biatlonā ukrainis Dmitro Pidručnijs pievienojies Ukrainas armijai, teikts viņa paziņojumā sociālajos tīklos.

12.45. Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas valstu enerģētikas nozares regulatori kopīgā paziņojumā vērsušies pie Enerģētikas regulatoru reģionālās asociācijas, aicinot apturēt tajā jebkādu Krievijas un tās ekspertu dalību, informē SPRK.

12.43. Turcija aizliegusi trīs Krievijas kuģu iziešanu caur Dardaneļu un Bosfora jūras šaurumiem, televīzijas kanālam "Haber Turk" teicis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu. "Mēs vērsāmies pie Krievijas ar prasību atsaukt lūgumu atļaut kuģu, kas nav saistīti ar Melnās jūras floti, kustību caur jūras šaurumiem, viņi piekrita," stāstīja ministrs.

12.38. Krievijas delegācija trešdien dienas otrajā pusē gaidīs Ukrainas delegāciju sarunu turpināšanai, pavēstīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. "Šodien dienas otrajā pusē tuvāk vakaram mūsu delegācija uz vietas gaidīs Ukrainas sarunvedējus. Mūsu delegācija šodien vakarā būs gatava turpināt sarunu," sacīja Peskovs.

12.30. Ungārijas zemo cenu lidsabiedrība "Wizz Air" piedāvā 100 000 bezmaksas biļešu Ukrainas pilsoņiem, kas bēg no Krievijas sāktā kara savā valstī, kompānija paziņoja tviterī.

12.21. Krievijas spēki naktī uz trešdienu ar raķetēm apšaudījuši Ukrainas pilsētu Žitomiru, nogalinot trīs cilvēkus un 16 ievainojot, ziņo ārkārtas situāciju dienests. "Pēc ienaidnieka nakts uzbrukuma ir upuru mierīgo iedzīvotāju vidū: sprādzienu rezultātā gāja bojā trīs cilvēki un 16 cilvēki, kuru vidū ir septiņi bērni, guva traumas un hospitalizēti slimnīcās," pavēstīja dienests.

12.17. Kijevā nakts aizvadīta mierīgi, rītā darbu sākuši veikali, aptiekas, kursē transports un darbojas humānais štābs, trešdien pavēstīja pilsētas administrācija."Nakts uz 2.martu pilsētā pagāja mierīgāk nekā iepriekšējā. Kijeva turpina gatavoties aizsardzībai, tiek celtas fortifikācijas būves," teikts paziņojumā.

12.00. Spānija piegādās uzbrukuma militāro tehniku Ukrainai, trešdien Spānijas parlamentam sacīja premjerministrs Pedro Sančess. Sančess parlamentam paziņoja, ka "Spānija piegādās uzbrukuma militāro tehniku Ukrainas pretošanās kustībai".

11.50. Baltijas valstu par enerģētiku atbildīgie ministri vienojās kopīgā paziņojumā, asi nosodot Krievijas uzsākto postošo militāro uzbrukumu Ukrainai, kā arī iestājoties par enerģētisko drošību un neatkarību Ukrainā un Eiropā. Paziņojumā teikts, ka Baltijas valstis rīkosies koordinēti, lai nodrošinātu enerģētisko neatkarību no Krievijas energoresursu piegādēm, it īpaši gāzes, un rosinās paātrināt Ukrainas elektroenerģijas sistēmas integrēšanu kontinentālās Eiropas sinhronajā tīklā.

11.34. Starptautiskā Biatlona savienība paziņojusi, ka Krievijas un Baltkrievijas biatlonisti nevarēs startēt Pasaules kausa izcīņā.

11.30. Pārtikas produktu piegādes pasaulē varētu tikt apdraudētas, ņemot vērā negatīvo ietekmi, ko rada Krievijas iebrukums Ukrainā, paziņojusi ANO Pasaules Pārtikas programma (WFP).

11.11. Otrais raunds sarunās par Krievijas un Ukrainas konflikta noregulējumu Baltkrievijā trešdien ir mazticams, ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstīja informēts avots. "Ukrainas puse pagaidām nav devusi apstiprinošu atbildi par gatavību sarunām. Acīmredzami, ņemot vērā loģistiku, viņiem nepieciešams papildu laiks, lai ierasots Baltkrievijā. Šodien sarunas ir mazticamas," sacīja avots.

"Visdrīzāk runa ir par nedēļas beigām," viņš piebilda.

10.39. Pret Ukrainu izvērstajā Krievijas karā notikumu raksturs mainās, Krievijas karavīri padodas gūstā un atsakās turpināt uzbrukumu, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs.

"Godājamie ukraiņi! 147 aizsardzības stundas. Notikumu raksturs mainās. Krievijas okupanti cenšas kaut kā noturēt savu vienību kaujas spējas. Bet tas tiem sanāk arvien sliktāk un sliktāk. Par to liecina vairākkārtīgi fakti, kad gūstā padodas Krievijas karavīri ar virsniekiem. Kā arī atsakās turpināt uzbrukumu," apliecināja ministrs.

10.30. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pauda, ka Polija vēlas, lai Eiropas Savienības Krievijai nosaka bargākās iespējamās sankcijas, tostarp nosakot aizliegumu Krievijas ogļu importam, vēstī ziņu aģentūras. Tāpat viņš sacīja, ka Eiropai turpmākajos dažos mēnešos vai pat ilgāk vajadzētu pārtraukt iegādāties Krievijas gāzi un naftu.

10.25. Krievijas spēki ir pilnībā aplenkuši Ukrainas dienvidu pilsētu Hersonu, trešdien paziņoja Hersonas apgabala administrācija.

"Ienaidnieks ir pilnībā ielencis pilsētu. Naktī bija dzirdami daudzi šāvieni, sprādzieni, dega Ukrainas Drošības dienesta pārvaldes ēka. Tāpat okupanti nodarbojās ar marodierismu daudzās aptiekās un veikalos," teikts administrācijas paziņojumā "Telegram" kanālā.

10.18. Maskavā policija aizturējusi divas sievietes un piecus bērnus, kuri otrdien gājuši nolikt ziedus pie Ukrainas vēstniecības un turējuši rokās plakātus ar uzrakstu "Nē karam", ziņo aktīvisti. Aizturētas divas sievietes un pieci viņu bērni vecumā no septiņiem līdz 11 gadiem.

10.03. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši 5840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas Ģenerālštābs. Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī ukraiņi notriekuši 30 krievu lidmašīnas un 31 helikopteru, kā arī iznīcinājuši 211 tankus, 862 bruņutransportierus, 85 lielgabalus, deviņas zenītartilērijas iekārtas, 40 reaktīvos daudzstobru mīnmetējus, 60 degvielas autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un 355 automobiļus.

10.00. Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks cenšas turpināt uzbrukumus visos virzienos, arī bloķēt Kijevu un Mariupoli, bet satopas ar Ukrainas Bruņoto spēku pretestību un cieš būtiskus zaudējumus, par situāciju trešdienas rītā pavēstīja Ukrainas Ģenerālštābs.

09.55. ASV aviobūves uzņēmums "Boeing" ziņo, ka aptur atbalsta sniegšanu Krievijas aviokompānijām un savas darbības Maskavā. "Mēs esam apturējuši liela mēroga darbības Maskavā un uz laiku slēguši savu biroju Kijevā," norāda "Boeing" preses pārstāvis.

09.53. Latvijas Hokeja federācijas valde otrdien pieņēma lēmumu liegt Krievijas un Baltkrievijas hokejistiem spēlēt Optibet Hokeja līgā.

09.30. "YouTube" nobloķējis Eiropā Krievijas radiostacijas "Eho Moskvi" kanālu, paziņojis tās galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs. "Vakar, kad Ģenerālprokuratūra atslēdza mūs no ētera un vietnes, "Google" sinhroni atslēdza mūsu "YouTube" kanālu Eiropā, kā saistītu ar "Gazprom". Tās tiešām ir dažādas organizācijas?" lietotnes "Telegram" kanālā raksta Venediktovs. Radiostacija ietilpst valsts holdingā "Gazprom-Media".

09.18. Krievijas tērauda kompānija "Severstaļ" pilnībā pārtraukusi tērauda produkcijas eksportu uz Eiropas Savienības valstīm, raksta "Kommersant".

09.11. Krievijas lielākā banka "Sberbank" trešdien paziņoja, ka pamet Eiropas tirgu, ņemot vērā pret to noteiktās rietumvalstu sankcijas saistībā ar Maskavas īstenoto uzbrukumu Ukrainai.

09.08. Krievijas spēki trešdien atkal ar raķetēm apšaudījuši Ukrainas ziemeļu pilsētu Harkivu. Raķetes trāpījušas apgabala policijas pārvaldes ēkai, kas daļēji sagrauta un deg. Aizdegusies arī ielas otrā pusē esošā Nacionālās universitātes socioloģiskās fakultātes ēka.

08.38. Japāna un Beļģija slēdz vēstniecības Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

08.32. Pasaules banka (PB) gatavo trīs miljardus dolāru lielu palīdzības paketi Ukrainai tuvākajos mēnešos. Aptuveni 350 miljoni dolāru tiks ātri piešķirti Ukrainas budžeta stabilizēšanai, pavēstīja PB prezidents Deivids Malpass. Tiks arī ātri piešķirti 200 miljoni dolāru veselības un izglītības projektiem.

08.20. ASV naftas kompānija "ExxonMobil" paziņojusi, ka izstājas no naftas un gāzes ieguves projekta "Sahalīna-1" un pārtrauc investīcijas Krievijā. "ExxonMobile" darbojies Krievijas tirgū 25 gadus.

08.05. Šodien plkst.18 visā Latvijā notiks atbalsta mītiņi Ukrainai, tādējādi paužot solidaritāti ar ukraiņu tautu un nosodot Krievijas iebrukumu un militāro agresiju.

08.00. Ukrainas uzņemšana Eiropas Savienībā (ES) nenotiks tuvāko gadu laikā, vērtē Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks Kārlis Bukovskis. Bukovskis skaidroja, ka uzņemšana ES notiek, ievērojot standartizētas procedūras. Valsts nevar kļūt par ES locekli, kamēr tā nav uzaicināta par kandidātvalsti.

07.50. Pret Krieviju ieviestās sankcijas ļoti būtiski ietekmēs tās ekonomiku, taču vienlaikus nelabvēlīgi ietekmēs arī globālās izejvielu cenas, pauž Latvijas banku analītiķi.

07.38. Krievijas galvaspilsētas Maskavas Gagarina municipālā apgabala deputāti nosodījuši karadarbību Ukrainā un aicinājuši Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izvest no Ukrainas karaspēku, trešdien vēsta BBC krievu redakcija.

07.20. 162 Nobela prēmiju laureāti atklātā vēstulē aicina Krieviju izvest karaspēku no Ukrainas un pauž atbalstu Ukrainas tautai un valstij, kas cīnās pret Krievijas agresiju.

"Līdzīgi tam, kā nacistiskā Vācija uzbruka Polijai 1939.gadā (izmantojot līdzīgus trikus un viltus provokācijas) un Padomju Savienībai 1941.gadā, Krievijas Federācijas valdība prezidenta [Vladimira] Putina vadībā ir sākusi nepamatotu militāru agresiju - neko citu kā karu pret kaimiņvalsti, Ukrainu. Te mēs uzmanīgi izvēlamies vārdus, jo neticam, ka krievu tauta spēlētu lomu šajā agresijā," teikts vēstulē.

06.42. Ukrainas Bruņoto spēku brigādes mehanizētais bataljons pie Harkivas sagrābis uzreiz sešus Krievijas visjaunākos tankus T-80BVM, kas bija Krievijas Bruņoto spēku 200.motorizēto strēlnieku brigādes sastāvā, sociālajā tīklā "Facebbok" pavēstīja žurnālists Jurijs Butusovs.

5.41. ASV prezidents Džo Baidens otrdien savā runā par valsts stāvokli nosauca Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par diktatoru un brīdināja Krievijas oligarhus, ka viņš vērsīsies pret viņu jahtām un privātajām lidmašīnām.

"Krievijas diktatoram, kurš iebrūk ārvalstīs, ir izmaksas visā pasaulē," Baidens sacīja ASV likumdevējiem, solot "robustu rīcību, lai nodrošinātu, ka mūsu sankciju sāpes ir vērstas pret Krievijas ekonomiku".

4.10. Ukrainas bruņoto spēku bezpilota lidaparāti "Bayraktar" Sumu apgabalā ir iznīcinājuši divas Krievijas militārās tehnikas kolonnas, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja apgabala administrācijas vadītājs Dmitro Živickis.

03.47. Ukrainas dienvidu pilsētā Hersonā pēc Krievijas tanka šāviena ir aizdegusies Ukrainas Drošības dienesta pārvaldes ēka, informēja pilsētas pašvaldība.

Hersonā ir humānā katastrofa. Ir izcēlušies ugunsgrēki, uz kuriem glābēji nevar izbraukt apšaudes dēļ, ir notikuši marodierisma gadījumi, un nav iespējams savākt karadarbībā kritušo līķus.

03.34. Ukrainas ziemeļu pilsētā Harkivā ir izsēdies Krievijas desants, un kaujā pret to ir iesaistījušies Ukrainas karavīri, trešdienas rītā paziņoja Ukrainas Drošības dienests. "Harkivā izsēdies Krievijas desants. Okupanti uzbrukuši slimnīcai - Ziemeļu reģiona Kara medicīnas klīniskajam centram. Ir sākusies kauja starp okupantiem un Ukrainas aizstāvjiem," teikts paziņojumā.

Uzbrukums notika brīdī, kad Harkivas pilsētā un apgabalā tika izsludināta gaisa trauksme. Otrdienas rītā Krievijas karavīri ar raķetēm apšaudīja Harkivas apgabala administrācijas ēku.

03.26. ASV prezidents Džo Baidens otrdien savā runā par valsts stāvokli paziņos par aizliegumu Krievijas lidmašīnām ielidot ASV gaisa telpā, ziņoja laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ), telekanāls CNN un citi ASV mediji.

02.45. Lielbritānija ir noteikusi aizliegumu tās ostās iebraukt Krievijas kuģiem un paplašinājusi finanšu sankcijas pret Krieviju, teikts britu valdības paziņojumā. "Aizliedzot Krievijas kuģus mūsu ostās, mēs vēl vairāk izolējam Krieviju un graujam tās ekonomiskās iespējas, sodot ar badu [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina militāro mašinēriju," paskaidroja Lielbritānijas transporta ministrs Grants Šapsss.

02.23. Krievijas okupācijas spēkiem bombardējot Ukrainas pilsētu Žitomiru, viena no aviombumbām otrdien sagrāva dzīvojamo namu blakus slimnīcai, paziņoja pilsētas mērs Serhijs Suhomlins.

"Nams ir pilnīgi sagrauts. Slimnīcā tika izsisti pilnīgi visi logi un durvis. Cietušo skaitu precizējam," sacīja mērs.

01.40. Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes karaspēks sociālajā tīklā "Facebook" bija paziņojis, ka Bulgārija nodos Ukrainai 16 iznīcinātājus "MiG-29" un 14 iznīcinātājus "Su-25", Polija - 28 "MiG-29", bet Slovākija - 12 "MiG-29". Šīs lidmašīnas pēc vajadzības varētu bāzēties Polijas lidlaukos, no kuriem ukraiņu piloti veiktu kaujas uzdevumus.

Polija otrdien paziņoja, ka nesūtīs iznīcinātājus uz Ukrainu. Ziņas par militāro lidmašīnu nosūtīšanu uz Ukrainu noliedza arī Bulgārijas un Slovākijas valdības, vēsta "Politico".

01.35. Krievijas armija Ukrainā veic aviācijas triecienus Zaporižjas apgabala civilajai infrastruktūrai, "Telegram" kanālā paziņoja apgabala militārā administrācija, atsaucoties uz Ukrainas Bruņoto spēku informāciju.Tika atzīmēts, ka Krievijas spēki ir palikuši bez sistemātiskas degvielas un munīcijas pievešanas, tomēr veikuši divas artilērijas apšaudes pa Ukrainas apakšvienību pozīcijām, kuras aizsargājas Melitopoles, Zaporižjas, Berdjanskas un Mariupoles pilsētu virzienā.

01.30. ASV tehnoloģiju milzis "Apple" otrdien paziņoja, ka aptur savu produktu pārdošanu Krievijā, reaģējot uz tās iebrukumu Ukrainā.

00.49.Vien dažas dienas pirms savas 20. dzimšanas dienas kaujā pie Harkovas gājis bojā biatlonists Jevgēņijs Mališevs. vēsta LTV Ziņu dienests.

00.20. Pēc spārnotās raķetes izraisīta sprādziena Žitomiras desanta brigādes bāzē aizdevušās dzīvojamās ēkas. Notikuma vietā strādā glābēji.

00.13. Vācijas autobūves uzņēmums “BMW” paziņojis, ka aptur automašīnu eksportu uz Krieviju, kā arī pārtrauc “BMW” automobiļu ražošanu Kaļiņingradas apgabala rūpnīcā. Arī autobūves uzņēmums "Ford" paziņojis, ka aptur darbību Krievijā, vēsta LTV Ziņu dienests.

00.10. NATO būtiski palielinājusi savu klātbūtni alianses austrumos un aizstāvēs katru centimetru sabiedroto zemes, bet nemeklē konfliktu ar Krieviju, vēlreiz apliecinājis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, runājot preses konferencē Tapas militārajā bāzē Igaunijā.

Viņš norādījis, ka alianse sūta Ukrainai prettanku bruņojumu, pretgaisa aizsardzības raķetes un munīciju un bloka dalībvalstis sniegušas arī finansiālo un humāno palīdzību miljoniem eiro vērtībā.

Tikmēr Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons uzsvēris, ka bruņots NATO iebrukums Ukrainā netiek plānots.

00.02. Lielbritānija pirmdien paziņoja, ka nosaka sankcijas pret Baltkrieviju par tās piedalīšanos Krievijas iebrukumā Ukrainā, ziņoja telekanāls "Sky News".

Sankcijām būs pakļauts Baltkrievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba vadītājs Viktors Guļevičs un vēl trīs aizsardzības ministra vietnieki - Andrejs Žuks, Bruņoto spēku aizmugures priekšnieks Andrejs Burdiko un bruņojuma priekšnieks Sergejs Simoņenko, kā arī divi Baltkrievijas militārie uzņēmumi.

01. marta teksta tiešraide šeit: https://nra.lv/pasaule/373793-jaunaka-informacija-un-viedokli-par-notikumiem-ukraina-1-marta-papildinats-23-35.htm