Cīņa par Ukrainu turpinās piekto dienu. Jaunākā informācija un viedokļi [papildināts 23:45]

© SCANPIX

Ukraina varonīgi cīnās jau piekto dienu. Teksta tiešraide par jaunākajiem notikumiem - īsi un kodolīgi.

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā un citās pilsētās

23.45. Krievijas bruņotie spēki kopš iebrukuma Ukrainā sākuma ir izšāvuši 113 "Iskander" un "Kalibr" tipa raķetes uz Ukrainas pilsētām un ciemiem, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

23. 30. ASV pirmdien paziņoja, ka likusi pamest valsti 12 Krievijas diplomātiskās misijas ANO darbiniekiem par iesaistīšanos nediplomātiskās aktivitātēs. Krievijas vēstnieks ANO Vasīlija Ņebenzja paziņojis, ka viņiem uzdot pamest ASV līdz 7.martam.

23.28. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs izplatījis aicinājumu Krievijas armijas karavīriem un virsniekiem, aicinot viņus nolikt ieročus, solot amnestiju un kompensāciju.

23.18. Reaģējot uz Krievijas agresiju pret Ukrainu, Somija pirmdien pieņēmusi lēmumu piegādāt Ukrainai ieročus, bet otrdien parlamentā paredzētas debates par iespējamu valsts dalību NATO. Ukrainai Somija paredzējusi piegādāt 1500 vieglos granātmetējus, 2500 triecienšautenes, 150 000 patronu un 70 000 pārtikas devu, pastāstījis aizsardzības ministrs Anti Kaikonens.

23.00. Turcija pirmdien paziņoja, ka atbilstoši starptautiskajam līgumam bloķē karakuģu kustību caur Dardaneļu un Bosfora jūras šaurumiem.

22.30. Pirmdien līdz ar publicēšanu Eiropas Savienības (ES) oficiālajā vēstnesī stājušās spēkā sankcijas pret Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātiem oligarhiem un propagandistiem, kas noteiktas saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu.

22.10. Populārais Krievijas žurnālists Jurijs Dudjs vērsies pie Krievijas amatpersonām un uzņēmējiem ar aicinājumu ietekmēt prezidentu Vladimiru Putinu, lai nekavējoties izbeigtu karu Ukrainā. "Bet viņiem visiem - no Rotenbergiem līdz Timčenko, no Čemezova līdz Grefam, no Abramoviča līdz Mordašovam, no Kudrina līdz Ernstam - gribas atgādināt vienu: cilvēciskā cieņa tagad nav Krimas tiltos un Čempionu līgas uzvarās," skaidro Dudjs.

21.40. Arī leģendārās Krievijas rokgrupas "Akvarium" mūziķis Boriss Grebenščikovs paudis nosodījumu karam, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins izvērsis pret Ukrainu. Pret Krievijas agresiju līdz šim iestājušies vairāki simti Krievijas pašvaldību deputātu, žurnālistu un slavenību.

21.34. Eiropas Savienība sniegs Ukrainai aktuālos kosmosa izlūkošanas datus par Krievijas karaspēku.

21.31. Reaģējot uz aktīvo karadarbību Ukrainā, Eiropas Savienība ieviesusi sankcijas pret Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, Putina preses sekretāru Dmitriju Peskovu, Latvijas pilsoni Pjotru Avenu un vēl 20 personām no Krievijas, vēsta LTV Ziņu dienests.

21.22. Ungārija pirmdien paziņoja, ka neļaus transportēt bruņojumu uz Ukrainu caur savu teritoriju."Mēs neļausim vest letālus ieročus cauri Ungārijas teritorijai," sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja ārlietu ministrs Pēters Sijārto.

21.03. Lietuva pārņems no Moldovas līdz 2000 Ukrainas kara bēgļu, pirmdien paziņojusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite. Iepriekš Lietuva jau izteikusi gatavību kopumā pieņemt līdz 10 000 Ukrainas bēgļu, norādot, ka šis skaitlis varētu būt arī lielāks.

20.55. Krievijas skolām izsūtīti vadoši norādījumi, kā runāt ar skolēniem par karu Ukrainā un izskaidrot, kādēļ Krievija sākusi šo karu. Par to vēsta izdevumi “Mediazona” un “BBC” krievu redakcija.

Mācību materiālu autori apgalvo, ka Ukrainā valda “fašistisks režīms”, kas apdullina savus pilsoņus ar propagandu, līdzīgi kā tika apstrādāti vācieši pirms Otrā pasaules kara.

20.50. Pēc tumsas iestāšanās atsākušies raķešu uzbrukumi Kijevai, liecina tiešsaistes kamerā redzamie kadri.

20.48. Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija "Shell" pirmdien paziņoja, ka pārdos savas daļas visos kopprojektos ar Krievijas dabasgāzes koncernu "Gazprom".

20.32. Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) kopā ar Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA) pirmdien ir atstādinājušas Krievijas klubus un valstsvienības no visām sacensībām, tajā skaitā šī gada Pasaules kausa izcīņas, teikts kopīgajā paziņojumā.

20.21. Francijas prezidentam Emanuelam Makronam pirmdien bijusi telefonsaruna ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, un tās gaitā Makrons atkārtojis starptautiskos aicinājumus Maskavai izbeigt uzbrukumus Ukrainai un uzsvēris nepieciešamību pēc tūlītēja pamiera, teikts Elizejas pils paziņojumā.

20.17. Tiešsaistes kamerās plkst 18.40 Kijevā fiksēts sprādziens.

19.39. Krievijas iebrukums Ukrainā kļūst arvien nežēlīgāks, pirmdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels, vienlaikus pienākot ziņām, ka Krievija intensīvāk apšauda dzīvojamo namu rajonus Ukrainas pilsētās.

19.07. Sakarā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā Lielbritānijas transporta ministrs Grānts Šapss pirmdien uzdevis visām Lielbritānijas jūras ostām neuzņemt Krievijas kuģus.

18.54. Krievijas un Ukrainas pārstāvju sarunas Baltkrievijā beigušās bez vērā ņemamiem rezultātiem. Ukrainas prezidenta padomnieks Mihails Podoļjaks vēsta, ka abas delegācijas devušās atpakaļ uz savām galvaspilsētām. Tuvāko dienu laikā plānots sarīkot otro sarunu kārtu, kurā detalizētāk tiks pārrunāti jautājumi par karadarbības apturēšanu.

18.46. Krievijas armija pirms iebrukuma Ukrainā plānoja, ka divu dienu laikā ieņems galvenās Ukrainas pilsētas: Kijevu, Harkovu, Hersonu u.c. Par to vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "Unian", atsaucoties uz Ukrainas izlūkdienestu datiem. Kremļa plāns izgāzies, jo Krievijas izlūkdienesti snieguši Putinam neprecīzus datus par Ukrainas armijas spēku. Ukrainas izlūkdienests arīdzan apgalvo, ka Krievija karam pret Ukrainu tērē 20 miljardus dolāru dienā, ziņo portāls "LSM.lv".

18:45. Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, kas Krievijas rezidentiem no 1. marta aizliedz pārskaitīt ārvalstu valūtu uz bankām un citām finanšu tirgus institūcijām, kas atrodas ārpus Krievijas, vēsta ziņu aģentūra "Interfax". Putina rīkojumā ir arī virkne citu ierobežojumu, kas iecerēti kā atbilde uz Rietumu sankcijām.

18.39. Pie Baltkrievijas robežas notikušās Ukrainas un Krievijas sarunas tikko beigušās, vēsta LTV ziņas. Puses vienojušās par nākamo sarunu kārtu tuvākajās dienās, pavēstīja prezidenta Volodimira Zelenska biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks

18.21.Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien parakstījis lūgumu par Ukrainas uzņemšanu ES. Dokuments jau ir nosūtīts uz Briseli.

18.13. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" vērsies pie Krievijas iedzīvotājiem ar aicinājumu pārtraukt karu, kamēr vēl nav par vēlu. Viņš arīdzan norādīja, ka pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Krieviju apbrīnoja, pēc tam baidījās, bet tagad vienkārši ienīst.

18.09. Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa pirmdien paziņoja, ka tuvākajās dienās tiks iesaldēti visu Krievijas banku aktīvi, pastiprinot sankcijas pret Krieviju. "Tuvākajās dienās mēs sāksim pilnīgu visu Krievijas banku aktīvu iesaldēšanu, cenšoties koordinēties ar mūsu sabiedrotajiem," parlamentā pavēstīja Trasa.

17.58. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba paziņojis, ka Ukraina nepiekritīs varas maiņai pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina scenārija apmaiņā pret pamieru, pārtraucot Krievijas iebrukumu Ukrainā, ziņo portāls "LSM.lv".

"Kā nacisti neatzina ebreju tiesības uz eksistenci, tieši tāpat Putins neatzīst ukraiņu tiesības uz eksistenci ar savu identitāti, ar savu kultūru un ar savu valsti,” sacīja ministrs.

17.56. Videopakalpojumu sniedzējs "YouTube" Ukrainā bloķējis Krievijas propagandas kanālu translāciju, paziņoja Ukrainas Digitālās attīstības, sakaru un mediju ministrija.

17:14. Tie Latvijas valstspiederīgie, kuri šobrīd uzturas Krievijā, aicināti pēc iespējas ātrāk pamest šo valsti, tviterī paziņojis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

16.57. Militārā specoperācijā aizdomās par valsts nodevību aizturēts netālu no Harkovas esošās Pivdennes mērs Oleksandrs Brjuhanovs, pirmdien paziņoja Ukrainas Harkovas apgabala administrācijas vadītājs Oļehs Sinehubovs.

16.43. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) valde aicina starptautiskās sporta veidus federācijas neļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties sacensībās.

16.35. Krievijas opozicionāru, zinātnieku un sabiedrisko darbinieku grupa, no kuriem daļa dzīvo emigrācijā, izveidojusi Krievijas Pretkara komiteju, pavēstīja viens no tās iniciatoriem Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis.

16.33. Krievijas diktatora Vladimira Putina valdošais režīms apņēmies neatdot Ukrainā karojušo un nogalināto Krievijas karavīru mirstīgās atliekas to piederīgajiem, tā vietā dedzinot līķus mobilajās krematorijās, lai tos nebūtu iespējams pienācīgi apglabāt, tā savā Telegram kanālā paziņojis Pleskavas apgabala aktīvists un Kremļa režīma kritiķis Ļevs Šlosbergs, vēsta sargs.lv.

16.23. Tradicionāli neitrālā Šveice pret Krieviju ieviesīs tādas pašas sankcijas, kādas ir noteikusi Eiropas Savienība, ziņo AFP. "Šis ir liels solis Šveicei," paziņojis tās prezidents Ignacio Kassis pēc tam, kad neitrālā Alpu valsts vairākas dienas bija šaubījusies par to, vai pievienoties starptautiskajai rīcībai, lai sodītu Maskavu par uzbrukumu kaimiņvalstij.

16.06. ASV tehnoloģiju kompānija "Alphabet" savā navigācijas lietotnē "Google Maps" atslēgusi reāllaika satiksmes informācijas pakalpojumu Ukrainā, lai aizsargātu iedzīvotājus Krievijas īstenotā kara apstākļos.

15.59. Krievija aizliegusi lidojumus aviosabiedrībām no 36 valstīm, tostarp no Eiropas Savienības: Austrijas, Beļģijas, Bulgārijas, Ungārijas, Vācijas, Grieķijas, Dānijas, Īrijas, Spānijas, Itālijas, Kipras, Latvijas, Lietuvas, Luksemburgas, Maltas, Nīderlandes, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Francijas, Horvātijas, Čehijas, Šveices, Igaunijas, vēsta BBC.

15.58. Izraēlas laikraksts "The Jerusalem Post" vēsta, ka ebreju izcelsmes Krievijas miljardieris Romāns Abramovičs ieradies Baltkrievijā, lai iesaistītos miera sarunās starp Ukrainu un Krieviju. Šādu iniciatīvu izrādījusi Ukraina. Abramovičam ir cieši kontakti ar Ukrainas un Krievijas ebreju kopienām.

15.56. Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs pirmdien paziņoja, ka Francija ir gatava konfiscēt Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Krievijas amatpersonu un uzņēmumu vadītāju aktīvus.

15.42. Pret vairāku Krievijas mediju tīmekļa vietnēm pirmdien īstenots vērienīgs grupas "Anonymous" hakeru uzbrukums, un tā rezultātā mediju mājaslapās publicēts nosodījums Krievijas prezidenta Vladimira Putina pret Ukrainu izvērstajam karam.

15.20. Ukrainai piederošās Čūsku salas aizstāvji, kas neatsaucās Krievijas karakuģa aicinājumam padoties, ir dzīvi un atrodas gūstā, pirmdien paziņoja Ukrainas Jūras spēki.

15.17. Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir vajadzīga uzvara jau šonedēļ, aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

15.05. Krievijas karaspēks uz Ukrainas Sumu apgabala Ohtirkas pilsētu nometis vakuuma bumbas, kas aizliegtas ar Ženēvas konvenciju, pirmdien pavēstījis Ohtirkas mērs Pavlo Kuzmenko.

14.53. Vairāk nekā 1000 pasaules rakstnieku, arī Salmans Rušdi, Mārgareta Atvuda, un Orhans Pamuks, apliecinājuši solidaritāti ar Ukrainas tautu tās vistumšākajā stundā. Vēstulē, kuras iniciators ir starptautiskais PEN klubs, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pieprasīts izbeigt karu pret Ukrainu.

14.45. Eiropas Savienība (ES) gatavojas no kara bēgošajiem ukraiņiem piešķirt tiesības uzturēties un strādāt 27 valstu blokā uz laiku līdz trim gadiem. Tā paziņoja ES un Francijas augsta līmeņa amatpersonas, atsaucotues uz ziņu aģentūru "Reuters", vēsta lsm.lv.

14.42.Lielākā daļa Moldovas banku pirmdien atsakās pieņemt Krievijas rubļus, vēsta neatkarīgais Moldovas medijs "NewsMaker". Vairākas bankas piedāvā tikai pārdot Krievijas rubļus, bet pirkt Krievijas valūtu piekrīt tikai privātie valūtas maiņas punkti.

14.34. Vācijas kravas automobiļu ražošanas uzņēmums "Daimler Truck" pirmdien paziņoja, ka pārtrauks sadarbību ar Krievijas smago automašīnu ražotāju "Kamaz", ņemot vērā Maskavas īstenoto militāro iebrukumu Ukrainā.

14.04. Reaģējot uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai, Japāna piemēros sankcijas Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko un ierobežos darījumus ar Krievijas Centrālo banku, pirmdien paziņoja Japānas premjerministrs Fumio Kisida.

14.02. Krievijas armija spēcīgi apšaudījusi Harkovu ar reaktīvajiem daudzstobru mīnmetējiem "Grad", kā rezultātā gājuši bojā desmitiem cilvēku un simtiem ievainoti, pirmdien paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. "Harkovu tikko kā masveidā apšaudīja ar "Grad". Desmitiem bojāgājušo un simtiem ievainoto. Šīs šausmas ir jāredz visai pasaulei," paziņoja Heraščenko.

13.51. Naktsmītņu rezervēšanas uzņēmums "Airbnb" paziņojis, ka piedāvās bez maksas izmitināt līdz pat 100 000 ukraiņu bēgļu, kas pamet valsti pēc Krievijas iebrukuma.

13.47. Kopš Krievijas uzbrukuma sākuma Ukrainu pametuši vairāk nekā 500 000 cilvēku, ziņo ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. Dati liecina, ka Polijā no Ukrainas iekļuvuši 281 000 cilvēku, Ungārijā - 84 500 cilvēku, Moldovā - 36 400, Rumānijā - 32 500 un Slovākijā - 30 000. Pārējie no vairāk nekā 500 000 bēgļu devušies uz citām valstīm.

13.42. Krievija apstiprinājusi, ka tā joprojām uz Eiropu transportē lielu apjomu dabasgāzes pa tranzīta cauruļvadiem Ukrainā. Krievijas dabasgāzes koncerns "Gazprom" norāda, ka Eiropai pirmdien tiks piegādāti 105,8 miljoni kubikmetru gāzes.

13.41. Krievija tiek atvienota no pasaules ekonomikas, spēkā stājoties rietumvalstu sankcijām pret valsti saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā, ziņo Francija. "Krievija tiek pakāpeniski atvienota no pārējās paasaules, jo sevišķi ekonomiskā ziņā, un tam būs ļoti nopietnas sekas," intervijā raidorganizācijai "Europe 1" sacīja Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons.

13.39. Berdjanskā, ko okupējis Krievijas karaspēks, pilsētnieki izgājuši ielās, paužot atbalstu Ukrainas cīņai pret iebrucējiem. Pilsētnieki, kas ielenkuši krievu armijas spēkratus, skandē tādus saukļus kā: "Nāvi ienaidniekiem!", "Putins h*jlo!" "Krievu kuģi, ej n*huj!" un "Bandu prom!"

13.30. Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā gājuši bojā vairāk nekā 350 civiliedzīvotāji un ievainoto skaits pārsniedz 2000, paziņojis Ukrainas veselības ministrs Viktors Ļaško. Ukrainas veselības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka 352 bojāgājušo civiliedzīvotāju vidū ir 16 bērni. Savukārt no 2040 ievainotajiem 45 ir bērni.

12.54. Pie Baltkrievijas robežas sākušās Ukrainas un Krievijas sarunas, tīmekļa izdevumu UNIAN informējis avots prezidenta Volodimira Zelenska kancelejā. Avots piebildis, ka pagaidām nezina, cik ilgi sarunas varētu ilgt.

12.37. Ukrainā notiesātie ar reālu kaujas pieredzi tiks atbrīvoti no cietuma, un viņi savu vainu varēs izpirkt karstākajos kauju punktos, aizstāvot Ukrainu pret Krievijas karaspēku, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

12.20. Kopš 24.februāra, kad Krievija sāka iebrukumu Ukrainā, Krievijā protesta akcijās pret šo karu aizturēti vismaz 5927 cilvēki, liecina organizācijas "OVD Info" jaunākie dati.

12.20. Ukrainas kiberarmija uzlauzusi un nopublicējusi Kremļa telefonu numuru datubāzi, kā arī uzlauzusi Maskavas biržas vietni.

12.17. Lai palīdzētu kolēģiem Ukrainā, kuri glābj ievainoto cilvēku dzīvību, fonds "Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas attīstības biedrība" organizē atbalstu Ukrainas karā cietušo ārstēšanai. Fonds atvēris kontu, kurā saziedotie līdzekļi tiks novirzīti specifiski Ukrainas brīvības cīņās cietušo ārstniecībai un rehabilitācijai.

12.15. Krievijas mediji ziņo, ka uzbrukuma laikā Kijevai Ukrainā nogalināts Kemerovas apgabala nacionālās gvardes īpašās ātrās reaģēšanas vienības (SOBR) komandieris Konstantīns Ogijs, kā arī vairāki desmiti viņa komandēto karavīru. Kā žurnālistiem pavēstījuši informēti avoti, kaujās par Hostomeļas lidlauku Ukrainas armija likvidējusi vismaz 42 Kemerovas apgabala SOBR kaujiniekus, tostarp pulkvedi Ogiju, kas savulaik karojis gan Afganistānā, gan Čečenijā.

12.14. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien video vēstījumā aicinājis Eiropas Savienību nekavējoties uzņemt Ukrainu un mudinājis Krievijas karavīrus nolikt ieročus. "Mēs aicinām Eiropas Savienību nekavējoties uzņemt Ukrainu ar jaunu īpašu procedūru. Mūsu mērķis ir būt kopā ar visiem eiropiešiem un, pats galvenais, būs līdzvērtīgā stāvoklī. Es esmu pārliecināts, ka tas ir godīgi. Es esmu pārliecināts, ka tas ir iespējams," norādīja Zelenskis.

11.51. Krievijas uzbrukumā Ukrainai nogalināti jau vismaz 102 civiliedzīvotāji, tostarp septiņi bērni, pirmdien paziņojusi ANO augstākā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta. "Lielāko daļu šo civiliedzīvotāju nogalināja šāviņi ar plašu ietekmes zonu, tostarp apšaudes ar smago artilēriju un raķešu sistēmām un gaisa uzlidojumi," paziņoja Bačeleta, piebilstot, ka patiesais bojāgājušo skaits droši vien ir ievērojami lielāks.

11.37. Sumu apgabala Ohtirkas pilsētā drošības situācija ir uzlabojusies, tomēr pilsētā naktī noteikta komandantstunda un marodieri tiks nošauti bez brīdinājuma, pirmdien paziņojis pilsētas mērs Pavlo Kuzjmenko.

"Pilsētā sācies marodierisms privātajā sektorā, un, ja redzat, ka kaut kur cilvēki ir aizbraukuši, bet tur parādās kaut kādi svešinieki, ziņojiet," pilsētniekus aicina Kuzjmenko, piebilstot, ka "uz turieni izbrauks teritoriālās aizsardzības bataljons. Par marodierismu - nošaušana uz vietas".

11.36. Lietuvā svētdien vienas dienas laikā saziedotas 30 autokravas humānās palīdzības Ukrainai, un Sarkanais Krusts apturējis palīdzības vākšanu, ko bija paredzēts turpināt arī pirmdien un otrdien.

11.32. Lietuvas valdība pirmdien nolēmusi vērsties Hāgas Starptautiskajā krimināltiesā saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas izdarītajiem kara noziegumiem Ukrainā, paziņojusi tieslietu ministre Evelīna Dobrovoļska. Starptautiskajā krimināltiesā tiek izvirzīts jautājums attiecībā uz konkrētu par lēmumu pieņemšanu atbildīgo personu - Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko - atbildību, norādījusi Dobrovoļska.

11.31. Telekomunikāciju iekārtu ražotājas AS "SAF Tehnika" valde pieņēmusi lēmumu veikt ziedojumu 100 000 eiro apmērā Ukrainas armijas atbalstam, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

11.10. Norvēģijas enerģētikas kompānija "Equinor" pirmdien paziņoja, ka pārtrauks investīcijas Krievijā un aizies no valstī izveidotajiem kopuzņēmumiem. "Equinor" uz pērnā gada beigām Krievijā pārvaldīja aktīvus 1,2 miljardu dolāru apmērā.

11.05. Ukrainas dienvidaustrumos Zaporižjes apgabala Berdjanskā administratīvo ēku sagrābušie Krievijas karavīri nošāvuši vietējo iedzīvotāju, kurš atteicies viņiem dot telefona aparātu, vietnē "Telegram" ziņo Zaporižjes apgabala administrācijas Aizsardzības padomes pārstāvis Ivans Arefjevs.

11.00. ANO Cilvēktiesību padome pirmdien nobalsojusi par steidzamu debašu rīkošanu par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Debates organizēt bija pieprasījusi Ukraina. Tās lūgumu atbalstīja 29 no 47 ANO Cilvēktiesību padomes dalībvalstīm. Pret balsoja piecas valstis, tostarp Ķīna un Krievija. 13 valstis no balsošanas atturējās.

10.51. Ukrainas delegācija ieradusies Baltkrievijas pierobežas rajonā uz sarunām ar Krieviju, ziņo prezidenta Volodimira Zelenska kanceleja. Delegācijas sastāvā ir valdošās partijas "Tautas kalps" parlamenta frakcijas vadītājs Dāvids Arahamija, aizsardzības ministrs Oleksijs Renikovs, prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks, ārlietu ministra vietnieks Mikola Točickis un citas amatpersonas.

10.19. Ukrainas Zaporožjes apgabala Tokmakā pirmdienas naktī notikušas smagas kaujas, vietnē "Telegram" paziņojusi Zaparožjeas apgabala administrācija. Pilsētā notikušas sīvas kaujas, un pretinieki uzbrukumā apdzīvotajai vietai cietuši smagus dzīvā spēka zaudējumus un pašlaik ir atkāpušies uz pilsētas dienvidu nomali. Administrācija arī informē, ka pilsētā darbojas Krievijas karaspēka izlūku grupas.

10.02. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs neapmeklēs ANO Cilvēktiesību padomes sēdi Ženēvā, jo negrasās pildīt jauno sankciju prasības, paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova. Eiropas Savienība ir slēgusi savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām, bet Lavrovs vēlējās doties uz Ženēvu ar Krievijas valdības lidmašīnu. Zaharova uzsvēra, ka Krievija nepildīs sankciju prasības, un paziņoja, ka ANO pienākums esot nodrošināt dalībvalstu darbu.

10.00. Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maljara ziņo, ka Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši apmēram 5300 karavīrus. Kopš iebrukuma sākuma līdz pirmdienai plkst.6:00 krievi zaudējuši 29 lidmašīnas, 29 helikopterus, 191 tanku, 816 bruņutransportierus, 74 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 21 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 291 automobili, 60 autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus, divus kuterus un piecus zenītlielgabalus.

09.33. Arī Šveice varētu sekot Eiropas Savienības piemēram un piemērot Krievijai sankcijas un iesaldēt līdzekļus sankciju sarakstos esošajiem Krievijas pilsoņiem, svētdien paziņojis Šveices prezidents Ignacijo Kasiss. Prezidents norādīja, ka Šveices neitralitāte ir jāsaglabā un tā ir gatava atbalstīt diplomātiskos centienus konflikta risināšanā, ja Ukrainas un Krievijas sarunas uz Baltkrievijas robežas nebūs veiksmīgas.

09.10. Ukrainā ieradīsies Franču Ārzemnieku leģionā dienošie ukraiņi, lai palīdzētu Ukrainas armijai cīnīties ar uzbrūkošajiem Krievijas spēkiem, paziņojis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes pakļautībā esošais Dezinformācijas apkarošanas centrs. Franču Ārzemnieku leģions sastāv no augsti kvalificētiem speciālistiem, kuri vēlas aizstāvēt savu dzimteni.

08.59. Kijevā darbojas vairāk nekā 400 krievu algotņi, kuriem Kremlis devis uzdevumu nogalināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un valdības locekļus, lai Maskava varētu pārņemt varu, vēsta britu laikraksts "The Times".

08.38. Krievijas karaspēks samazinājis uzbrukuma tempu, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Turpinās gaisa uzlidojumi Ukrainas militārajiem un civilajiem lidlaukiem, armijas vadības centriem, pretgaisa aizsardzības sistēmas objektiem, svarīgiem infrastruktūras objektiem, kā arī apdzīvotajām vietām un tajās esošajām ukraiņu vienībām aizsardzības līnijā. Pārkāpjot starptautiskās tiesības, iebrucēji ar raķetēm apšaudījuši dzīvojamās mājas Žitomirā un Čerņihivā.

08.31. Ņemot vērā Rietumu un citu brīvo valstu sniegto atbalstu Ukrainai, aizstāvoties pret Krievijas armijas iebrukumu, var uzskatīt, ka psiholoģiski Ukraina šo karu ir uzvarējusi, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP). Viņš skaidroja, ka Putins cenšas darīt visu, lai sašķeltu, iebiedētu un atturētu pārējās valstis no palīdzības sniegšanas Ukrainai un sankciju pastiprināšanas pret Krieviju. Tieši tāds esot bijis mērķis arī Putina draudiem, iespējams, izmantot kodolieročus.

08.06. Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, divas Kanādas mediju kompānijas svētdien nolēmušas bloķēt Krievijas propagandas kanālu RT. "Rogers Communications" un "Bell" paziņoja, ka RT turpmāk vairs nebūs pieejams to sistēmās. "RT ir [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina režīma propagandas zars. Tam šeit nav vietas," pauž Kanādas kultūras mantojuma ministrs Pablo Rodrigess.

07.53. Baltkrievija jau pirmdien varētu pievienoties Krievijas uzbrukumam Ukrainai, paziņojusi augsta ranga ASV izlūkdienestu amatpersona. Krievijas bruņotie spēki veic uzbrukumus Ukrainai arī no Baltkrievijas teritorijas, un Baltkrievija ir atbalstījusi šo agresiju, bet tiešā veidā karā vēl nav iesaistījusies. ASV amatpersona brīdina, ka pavisam drīz tas var mainīties.

07.27. Stājušās spēkā sankcijas Krievijas centrālajai bankai, liecina Eiropas Savienības oficiālajā vēstnesī pirmdien publicētais paziņojums. Sankcijas liedz Krievijas Bankai izmantot starptautiskās finanšu transakcijas, lai atbalstītu rubļa kursu.

07.18. Naktī turpinājušies mēģinājumi izlauzties cauri Kijevas aizsardzībai, bet nesekmīgi, pirmdienas rītā paziņojis Kijevas aizsardzības komandieris ģenerālpulkvedis Aleksandrs Sirskis. Situācija galvaspilsētā tiekot kontrolēta. Uzbrūkošās armijas tehnikas kolonas esot iznīcinātas, un ienaidnieks cietis ievērojamus zaudējumus.

07.15. Ukrainas ziemeļu pilsētā Čerņihivā dzīvojamā ēkā trāpījusi raķete, naktī uz pirmdienu paziņojis Ukrainas Valsts īpašo sakaru un informācijas aizsardzības dienests. "Dzīvojamā mājā Čerņihivas centrā trāpījusi raķete. Sācies ugunsgrēks, deg divi apakšējie stāvi," teikts dienesta ierakstā saziņas lietotnē "Telegram". Ziņas par cietušajiem pagaidām nav.

02.29.Krievijas bruņotie spēki devuši raķešu triecienu Ukrainas dienvidu pilsētas Mikolajivas lidostai, svētdienas vakarā paziņojis Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims. Viņš piebildis, ka raidītas trīs raķetes, trāpīts lidostas skrejceļam un peronam.

01.27. ES dalībvalstu ārlietu ministri svētdien vienojušies piešķirt 450 miljonus eiro ES līdzekļu dalībvalstīm, lai tās iepirktu ieročus Ukrainai, paziņojis ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels.

01.17. Krievijas karaspēks no divām pusēm pārtraucis virzību uz Kijevu, naktī uz pirmdienu paziņoja Ukrainas prezidenta kancelejas padomnieks Oleksijs Arestovičs. Viņš piebilda, Ukrainas artilērija un aviācija "turpina dot triecienus ienaidniekam arī naktī".

00.51. Berlīnes centrā svētdien vairāki simti tūkstoši cilvēku piedalījās protesta akcijā pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Protesta akcijas pret Krievijas agresiju svētdien notika daudzās Eiropas pilsētās. Tostarp apmēram 80 000 cilvēku sapulcējās Prāgā, 40 000 - Madridē.

00.31. Krievijas karavīri svētdien Ukrainas dienvidrietumos ieņēmuši Zaporižjas apgabala Berdjanskas pilsētas pašvaldības ēku, paziņojis pilsētas mēra pienākumu izpildītājs Oleksandrs Svidlo.

"Pirms vairākām stundām mēs kļuvām par lieciniekiem tam, kā pilsētas teritorijā ienāca smagā militārā tehnika un bruņoti karavīri, un sāka pārvietoties par visu mūsu dzimtās pilsētas teritoriju," sacīja Svidlo videouzrunā sociālajā tīklā "Facebook".

27. februāra teksta tiešraide šeit: Cīņa par Ukrainu turpinās. Jaunākā informācija un viedokļi