Cīņa par Ukrainu turpinās ceturto dienu. Jaunākā informācija un viedokļi [papildināts 23.00]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - isi un kodolīgi.

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā un citās pilsētās

23.04.Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padome svētdien nobalsojusi par rezolūciju, kas paredz sasaukt ANO Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesiju nolūkā nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Šīs Drošības padomes sesija tika sasaukta saskaņā ar reti izmantotu procedūru, un Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis, kuru vidū ir arī Krievija, nevarēja izmantot savas veto tiesības. Kā tika prognozēts, Krievija balsoja pret rezolūciju.

23.00. Privātā satelītattēlu nodrošināšanas kompānija "Maxar", kas līdz šim sniegusi vizuālu informāciju par pierobežā sapulcinātajiem Krievijas spēkiem, pirms stundas ziņojusi par aptuveni piecus kilometrus gara Krievijas militārā konvoja tuvošanos Kijevai no ziemeļiem. Konvojā esot degvielas vedēji un tanki, atsaucoties uz "Sky News", vēsta delfi.lv.

22.52.Industriāli attīstīto valstu grupas G7 ministri svētdien piedraudēja ar jaunām sankcijām Krievijai, ja tā turpinās iebrukumu Ukrainā.

Aicinot apturēt Krievijas iebrukumu, Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Lielbritānija un ASV kopīgā paziņojumā brīdina, ka pretējā gadījumā G7 spers tālākus soļus, lai noteiktu jaunas sankcijas.

22.40. ES dalībvalstis svētdien vienojušās atbloķēt 450 miljonus eiro dalībvalstīm, lai tās iepirktu ieročus Ukrainai, paziņojis ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels.

21.49. Krievijas uzbrukuma Ukrainai dēļ savas mājas varētu nākties pamest vairāk nekā septiņiem miljoniem cilvēku, svētdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) krīžu pārvaldības komisārs Janezs Lenarčičs.

"Mēs pieredzam to, kas varētu kļūt par lielāko humāno krīzi Eiropas kontinentā daudzos, daudzos gados," preses konferencē pēc ES iekšlietu ministru sanāksmes pavēstīja Lenarčičs.

21.40. Krievijas armija šobrīd ir pilnībā ielenkusi Kijevu, visi izbraukšanas ceļi ir nobloķēti un tāpēc mierīgo iedzīvotāju evakuācija no pilsētas nav iespējama, paziņojis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko. Tiesa, nedaudz vēlāk Ukrainas galvaspilsētas mēra Vitālija Kļičko preses pārstāve svētdien noraidīja, ka viņš intervijā AP teicis šādus vārdus. Kā pavēstīja Kļičko pārstāve Oksana Zinovjeva, mērs svētdien sniedza interviju AP, taču nav teicis, ka pilsēta ir aplenkta un iedzīvotāju evakuācija nav iespējama.

"Viņš nedaudz citādi teica. Nekorekts stāsts," sacīja Zinovjeva. Pēc viņas teiktā, informācija par Kijevas aplenkšanu ir "meli un manipulācija".

21.38. Arī Portugāle slēgs savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām, uzrunā Instagram sacīja Ukrainas prezidents Zelenskis.

21.04. Krievija draud apšaudīt transportu, kas Ukrainai ved Rietumu bruņojumu.Krievijas parlamenta augšpalātas valsts suverenitātes aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Kļimovs draudējis īstenot triecienus transportam, kas vedīs Rietumu bruņojumu uz Ukrainu, svētdien vēsta Krievijas tīmekļa portāls "Rambler". Kā izteicies senators, tikko automašīna ar militāro kravu būs nonākusi Ukrainā, tā "var kļūt par precīzu triecienu mērķi".

20.52. “Viņi ir psiholoģiski nomākti. Viņiem iet uz beigām degviela. Viņi sāk nodarboties ar marodierismu, cenšas apmainīt degvielu pret ēdienu. Cenšas orientēties apkārtējā vidē, ” sarunā ar žurnālistu Sandiju Semjonovu saka Ukrainas spēku pulkvedis Sergejs Čerevatijs.

20.47. "Beļģija mums sūta vēl 3000 ložmetēju un 200 prettanku granātmetējus," Zelenskis raksta vietnē "Twitter".

20.43. Kijevai smagākā situācija ir rietumos no pilsētas, kur Krievija sev kā placdarmu tālākai virzībai grib iegūt Hostomelas lidostu. Ukrainas galvaspilsētā turpinās Krievijas iesūtīto diversantu meklēšana, vēsta LTV ziņu dienests.

20.41. "Sarunā ar Portugāles prezidentu Marselu Rebelu de Souzu. Pateicos par slēgto gaisa telpu Krievijas lidmašīnām, atbalstu lēmumam atslēgt Krieviju no SWIFT un konkrētu palīdzību aizsardzības jomā. Portugāle nodrošināja ieročus, individuālo aizsardzību un citu aprīkojumu," mikroblogošanas vietnē raksta Ukrainas prezidents.

20.34. Turcija svētdien Krievijas uzbrukumu Ukrainai oficiāli atzina par karu un paziņoja, ka piemēro starptautisko līgumu, kas dod Ankarai tiesības ierobežot karakuģu kustību caur Dardaneļu un Bosfora jūras šaurumiem.

20.31. Krievijas agresijas pret Ukrainu rezultātā par bēgļiem kļuva aptuveni 7 miljoni ukraiņu. Viņi ir spiesti pamest savas mājas.

20.12. Atvaļināts Baltkrievijas apakšpulkvedis, bijušais Brestas desanta triecienbrigādes komandieris Valērijs Sahaščiks svētdien videouzrunā vērsies pie baltkrievu karavīriem ar aicinājumu neiesaistīties svešā karā.

19.36. Zviedrijas valdība ir pārvarējusi vilcināšanos, kas saistīta ar tās gadu desmitiem ilgo neitralitātes politiku, un nosūtīs uz Ukrainu 5000 prettanku raķešu sistēmu.

19.33. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena svētdien paziņoja, ka Eiropas Savienība (ES) slēgs savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām, finansēs ieroču piegādes Ukrainai un aizliegs Kremļa propagandas kanālus RT un "Sputņik", kā arī noteiks jaunas sankcijas Baltkrievijai.

18.30. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko apliecinājis Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, ka Baltkrievijas bruņotie spēki netiks iesaistīti pret Ukrainu, preses brīfingā pavēstīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

18.24. Baltkrievijas armijas karavīriem izsludināta trauksme, svētdien pavēstīja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

17:56. Lidlaukā pie Kijevas nodarīti bojājumi pasaulē lielākajai lidmašīnai "An-225", ziņo aculiecinieki.

17.13. Ukrainas armija atsitusi Krievijas tanku uzbrukumu Mariupolei, Ukrainas Doņeckas apgabalā, svētdien paziņojis pilsētas mērs.

17.00.Ukrainas armija Bučas pilsētā pie galvaspilsētas Kijevas iznīcinājusi lielu Krievijas spēku grupu, par kuras kustību Kijevas tuvumā iepriekš ziņoja aculiecinieki.

"Kijevas pievārtē Bučas pilsētā iznīcināts vairāk nekā 100 ienaidnieka tehnikas vienību. Slava mūsu karavīriem!" "Telegram" paziņoja Ukrainas Valsts īpašo sakaru un informācijas aizsardzības dienests.

16.47.Ukrainas un Krievijas sarunas notiks uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas Pripetes upes rajonā, lietotnes "Telegram" kanālā pavēstīja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska birojs.

16.40. Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins savā bunkurā Urālos sasaucis uz sanāksmi Krievijas biznesa eliti, atsaucoties uz Ukrainas izlūkdienestu vēsta sargs.lv. Tas nozīmē, ka V. Putins uzturas šajā vietā.

16.04. Ukrainas delegācija svētdien devusies uz sarunām ar Krievijas delegāciju Baltkrievijā, paziņojuši Baltkrievijas politiķis Jurijs Voskresenskis un Krievijas delegācijas vadītājs Vladimirs Medinskis. Ukraina šo informāciju nav apstiprinājusi

15.55 .Krievijas prezidents Vladimirs Putins devis pavēli Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšniekam Valērijam Gerasimovam un aizsardzības ministram Sergejam Šoigu izsludināt Krievijas atturēšanas spēkos - Krievijas kodolspēkos - īpašo kaujas dežūras režīmu.

14.58. Itālijas valdība pārskaitījusi Ukrainas valdībai 110 miljonus eiro, šādi apliecinot "solidaritātes un atbalsta zīmi", svētdien tviterī pavēstīja Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio. "Es informēju savu kolēģi Dmitro Kulebu, ka esmu parakstījis rezolūciju par tūlītēju 110 miljonu eiro maksājumu valdībai Kijevā kā solidaritātes un atbalsta zīmi no Itālijas tautai, ar ko mums ir brālīgas attiecības," paziņoja Di Maio.

14.53. Krievijas armija Ukrainā trijās dienās zaudējusi 4300 karavīru, svētdien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maļaras.

14.51. Baltkrievija varētu nosūtīt uz Ukrainu specoperāciju spēku vienības, vēsta izdevums "Zn.ua".šāda informācija saņemta no diplomātiskajiem avotiem.

14.30. Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim svētdien bijusi telefonsaruna ar Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko. Parunāju ar Aleksandru Lukašenko," savā "Facebook" kontā ierakstīja Zelenskis, informāciju par sarunas saturu neatklājot.

14.23. Krievijas tanki Kijevas apgabalā izbraukuši cauri Makarivai, kas atrodas uz rietumiem no galvaspilsētas, un mēģina iekļūt Kijevā, vēsta ziņu aģentūra "Ukrinform", atsaucoties uz aculieciniekiem.

14.10. Ukrainas bruņotie spēki pilnībā atjaunojuši kontroli pār Harkovu, pavēstīja reģionālās administrācijas vadītājs Oļehs Siņehubovs.

"Kontrole pār Harkovu pilnībā mūsu! Strādā bruņotie spēki, nacionālā policija, teritoriālā aizsardzība, notiek pilnīga pilsētas attīrīšanai no ienaidnieka," ierakstā "Facebook" pavēstīja Siņehubovs.

14:01. Kijevā neitralizēta čečenu diversantu grupa, kas pa pilsētu pārvietojusies ar ātrās palīdzības automašīnu. Daļa okupantu nogalināti, daļa - aizturēti, atsaucoties uz “Liga.net”, raksta delfi.lv.

13.58. Vismaz četri Lietuvas basketbola pārstāvji lēmuši pamest savus klubus Krievijā, vēsta portāls "Basketnews.com". Portālā rīcībā esošā informācija liecina, ka viņu vidū ir Lietuvas izlases galvenais treneris Kazis Maksvītis, kurš vada Permas "Parma" komandu, Maskavas CSKA spēlētājs Marjus Grigonis, kā arī Sanktpēterburgas "Zeņit" basketbolisti Mindaugs Kuzminsks un Artūrs Gudaitis.

13.52. Itālija, Dānija, Somija, Vācija un Beļģija svētdien paziņojušas par savu gaisa telpu slēgšanu Krievijas lidmašīnām.

13.15. Krievijas armija Ukrainā trijās dienās zaudējusi 4300 karavīru, svētdien paziņoja aizsardzības ministra vietniece Anna Maļaras.

13.14. Ukrainas prezidents sociālajos tīklos ziņo, ka Ukraina ir iesniegusi prasību pret Krieviju ANO Starptautiskajā tiesā Hāgā.

13.00. Baltkrievijas dienvidos Maziras rajonā netālu no robežas ar Ukrainu izveidota Krievijas kaujas helikopteru trieciengrupa, lai veiktu triecienus Ukrainas pilsētu kritiskās infrastruktūras objektiem un Ukrainas karaspēkam, svētdien pavēstīja Ukrainas Sauszemes spēki.

12.45. Irpiņas pilsētā, astoņus kilometrus uz ziemeļrietumiem no Ukrainas galvaspilsētas Kijevas, atvairīts Krievijas karaspēka uzbrukums, svētdien videovēstījumā sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Irpiņas mērs Oleksandrs Markušins. "Šodien tanki ienāca no Bučas pilsētas puses. Uzbrukums atsists, pie mums atnākuši papildspēki," paziņoja mērs. Viņš aicināja iedzīvotājus palikt mājās un saglabāt mieru. "Mēs strādājam. Irpiņa aizsargāta," sacīja Markušins.

12.10. Ukrainas puse norāda, ka sarunas Gomeļā tikušas apspriestas, taču Krievijas puse pēdējā brīdī pieprasījusi, ka vispirms Ukrainas armijai jānoliek ieroči. Ukraina norāda, ka Kremļa paziņojumi ir tikai mēģinājums atbildību par sarunu izjaukšanu pārlikt uz Ukrainu, vesta LTV ziņu dienests.

12.00. Starptautiskā Džudo federācija (IJF) paziņoja, ka atstādina Vladimiru Putinu no IJF goda prezidenta amata, kā arī atceļ "Grand Slam" turnīru Krievijas pilsētā Kazaņā, kas bija paredzēts no 20. līdz 22.maijam, vēsta LTV Ziņu dienests.

11.45. Baltkrievijas dienvidos Maziras rajonā netālu no robežas ar Ukrainu izveidota Krievijas kaujas helikopteru trieciengrupa, lai veiktu triecienus Ukrainas pilsētu kritiskās infrastruktūras objektiem un Ukrainas karaspēkam, svētdien pavēstīja Ukrainas Sauszemes spēki.

11.20. Ukrainā tiek veidots Starptautiskais teritoriālās aizsardzības bataljons, kura sastāvā būs ārzemnieki, kas vēlas pievienoties pretošanās operācijai pret Krievijas okupantiem un pasaules drošības aizsardzībai, pavēstīja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska birojs.

10.55. Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēki svētdien notriekuši spārnoto raķeti, kuru uz Ukrainas galvaspilsētu Kijevu no Baltkrievijas teritorijas bija palaidusi lidmašīna TU-22, pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

10.49. Krievija apšaudes rezultātā Kijevā lādiņš trāpījis radioaktīvo atkritumu glabātuvē. Apšaudes dēļ nav iespējams noteikti bojājumu apjomu un radioaktīvo fonu.Iestādes darbinieki mēra radioaktīvo fonu citās Kijevā vietās un tas ir normas robežās.

09.56. Ukrainas prezidents Zelenskis ir gatavs sarunām ar Kremli "jebkurā valstī, tikai ne tādā, no kuras tiek raidītas raķetes Ukrainas virzienā," vēsta 'Dožg'" . API informācija liecina, ka Krievijas delegācija ielidojusi Baltkrievijas pilsētā Gomeļā, lai veiktu saruna ar Ukarainas pusi.

09.50. Nova Kahovkas pilsētu, Ukrainas dienviddaļas Hersonas apgabalā, ieņēmuši Krievijas bruņotie spēki, vēsta telekanāls "Ukraina 24", atsaucoties uz pilsētas mēru Volodimiru Kovalenko.

09.29. Ukrainas galvaspilsētā Kijevā situācija ir mierīga, naktī notikušas vairākas sadursmes ar Krievijas okupantu diversantu grupām, svētdien pavēstīja Kijevas pilsētas valsts administrācijas priekšsēdētāja vietnieks Mikola Povorozniks.

09.17. "Smaga nakts Ukrainā. Liela bumbošana Kijevā, grūta situācija Harkovā. Bet var redzēt Krievijas rīcībās sāk parādīties izmisums(kas nozīmē nospļaušanos par dzīvībām). Taktiski Krievijas karaspēks ir vājāks kā visi uzskatīja & apgāde sagaidāmi vāja, " raksta NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

08.59. Ukrainas otrajā lielākajā pilsētā Harkovā svētdienas rītā iegājuši Krievijas spēki. Pilsētas administrācijas pārstāvis medijiem norādījis, ka Krievijas kaujas tehnika "ielauzusies pilsētā". Pilsētas iemītnieki aicināti nerādīties Harkovas ielās.

04:50.Lai gan kopš kara sākuma pagājušas jau trīs dienas, kaujas turpinās tur, kur tās sākās, un Ukrainas bruņotie spēki neļauj ienaidniekam virzīties uz priekšu, paziņoja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Tās ir pozīciju kaujas. Ir kara trešā diena, bet bet pozīciju kaujas notiek tur, kur tās sākušās. Tās ir Harkova, Hersona, Odesa, Mikolajiva. Sumi, Čerņihiva, Žitomira. Visur notiek kaujas, kuras bija pirms trim dienām. Tajā pašā vietā," Podoļaka žurnālistiem teikto pārraidīja Ukrainas telekanāli.

02.14.Kijevas apgabala Vasiļkivas apkārtnē pēc Krievijas raķešu trieciena izcēlies liels ugunsgrēks naftas bāzē, paziņoja vietējā amatpersona.

Vasiļkivas mēre Natālija Balasinoviča sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja, ka deg naftas bāze Krjačku ciemā.

03.20. Ukrainas austrumu pilsētā Harkovā uzspridzinājts gāzesvads, svētdien paziņoja Ukrainas Valsts īpašo sakaru un informācijas aizsardzības dienests.

01.15.Ukraina uz laiku slēgusi kontrolpunktus uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, no kuru teritorijām Krievijas karaspēks iebrucis Ukrainā, sestdienas vakarā pavēstījis premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Valdība nolēmusi uz laiku slēgt visus kontrolpunktus uz valsts robežas ar Krieviju un Baltkrieviju," sacīts Šmihaļa paziņojumā.

00.34. ES līderi vienojas par atsevišķu Krievijas banku atslēgšanu no SWIFT sistēmas

00:20. Sumi pilsēta ir pilnībā Ukrainas rokās, vēsta nv.ua.

00:10.Eiropas Savienība slēgs savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām, atsaucoties uz informētiem avotiem, vēsta Vācijas telekanāla ARD Berlīnes biroja vadītāja vietnieks Matiass Deiss. Līdz šim par savas gaisa telpas slēgšanu Krievijas lidmašīnām bija paziņojušas Baltijas valstis, Bulgārija, Polija, Čehija un Rumānija.

00.02. Krievijas karaspēks Ukrainā sestdienas laikā zaudējis vairāk nekā 1000 kritušo un aptuveni 2500 ievainoto. Vairāk nekā 300 no gūstā kritušajiem krieviem ir obligātā dienesta karavīri.

26. februāra teksta tiešraide šeit: Cīņa par Ukrainu turpinās. Jaunākā informācija un viedokļibruārī