Cīņa par Ukrainu turpinās. Jaunākā informācija un viedokļi [papildināts 23:05]

© SCANPIX

Jau trešo dienu turpinās cīņa par Ukrainu. Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā un citās pilsētās

23.05. Vairāk nekā 8000 cilvēku sestdien izgājuši Telavivas ielās, lai protestētu pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, no notikumu vietas ziņo aģentūras UNN korespondents.

Demonstranti, dodoties caur pilsētas centru skandēja tādus saukļus kā "Slava nācijai, nāvi ienaidniekiem!", "Krievu kuģi, ej na h*j!", "Putins h*ilo!" un "Ukraina pāri visam!

22.43. Ukrainas armija likvidējusi čečenu ģenerāli Magomedu Tušajevu, kas komandēja Čečenijas vietvalža Ramzana Kadirova nacionālās gvardes 141 motorizēto pulku, sestdien paziņojis iekšlietu ministra padomnieks Viktors Andrusivs.Informāciju par Tušajeva nāvi apstiprinājis kāds gūsteknis.

22.35. Krievijas karakuģi Melnajā jūrā netālu no Ukrainai piederošās Čūsku salas sagrābuši civilo glābšanas kuģi "Sapfir", sociālajā tīklā "Facebook" paziņojusi Ukrainas Jūras ostu administrācija. Sakari ar glābšanas kuģi, kas bija devies humānajā misijā, pazuduši.

22.25. Nākamajā ASV militārās palīdzības daļā Ukraina saņems prettanku raķetes "Javelin", augsta ranga Pentagona amatpersona atklājusi raidorganizācijai "Amerikas Balss".

22.00. Krievijas karaspēks Ukrainā sestdienas laikā zaudējis vairāk nekā 1000 kritušo un aptuveni 2500 ievainoto, paziņojis prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovs.

21.50. Ukrainā atklāta karstā tālruņa līnija "Atgriezies dzīvs no Ukrainas!", kas paredzēta Krievijas karavīru tuviniekiem, sestdien paziņojis aizsardzības ministrs Aleksejs Rezņikovs."Ja jūsu tuvinieki pēdējo mēnešu laikā devušies uz mācībām un ar viņiem pazuduši sakari, visticamāk, viņi piedalās uzbrukumā Ukrainai. Pa šo līniju jūs varat uzzināt, vai jūsu tuvinieks ir dzīvs, saņemts gūstā vai ievainots, vai arī - kā jūs varat saņemt viņa mirstīgās atliekas. Ja jūsu tuvinieks kritis mūsu gūstā, jūs varēsiet viņam nodot īsu vēstījumu."

21.30. Okupētās Krimas pussalas ziemeļos slimnīcas teritorijā izvietotais kara hospitālis ir pārpildīts ar ievainotiem krievu karavīriem, kurus ieved no Ukrainas kontinentālās daļas, sestdien ziņo "Radio Brīvība", atsaucoties uz hospitālī strādājošiem mediķiem.

Arī morgs ir pilns ar karavīru līķiem.

21.04.Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Sergejs Gaidajs ziņo, ka Ukrainas armija sestdien pie Sjeverodoneckas iznīcinājusi Krievijas karspēka kolonnu. Ukrainas armija piespiedusi ienaidnieku atiet daudzus kilometrus. Iznīcināta krievu tehnika, daudz nogalināto, vēsta Gaidajs.Savukārt pie Rubižnes novērsts diversantu grupas mēģinājums iekļūt pilsētā.

20.42. Vācija nolēmusi piegādāt Ukrainai bruņojumu no Bundesvēra krājumiem - 1000 prettanku ieročus un 500 raķetes "Stinger", sestdien paziņojusi valdība.

20.19. No Krievijas lidmašīnām Ukrainas Harkovas apgabalā izmestas visā pasaulē aizliegtās kasešu bumbas ar Padomju Savienībā ražotajām kājnieku mīnām "'Ļepestok" ("Ziedlapiņa"), sestdien paziņojusi Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova, aicinot cilvēkus no tām īpaši piesargāties. "Uzmanību! Izmestas kasešu bumbas ar mīnām "Ļepestok". Krāsa var būt dažāda. Apmēram pirksta lielumā. Ja uzkāpj - norauj kāju," viņa brīdinājusi.

19.15. Ukrainas armija, nacionālā gvarde, tiesībsargāšanas iestādes un citi bruņotie dienesti sestdien aicinājuši civiliedzīvotājus sniegt atbalstu cīņā ar krievu uzbrucējiem un izplatījuši instrukciju, kā bloķēt ienaidnieka kolonnu kustību.

18.16. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atbalsta pilnvērtīgas sarunas ar Kremli, nevis ultimātus, paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Mihailo Podoļaks.

17.44. Kijevā pēc tam, kad galvaspilsētā iekļuvušas dažas diversantu grupas, līdz pirmdienas rītam izsludināta visu diennakti nepārtraukta komandantstunda."Komandanta stunda sākas sestdien plkst.17:00 un beidzas pirmdien plkst.8:00," paziņojušas pilsētas varasiestādes, piebilstot, ka "visi civilisti, kas komandantstundas laikā atradīsies uz ielas, tiks uzskatīti par ienaidnieka diversantu grupu locekļiem."

17.12.Melnajā jūrā iznīcināta Krievijas kara lidmašīna, paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs, piebilstot, ka lidmašīnu notrieca Krievijas Melnās jūras flotes kuģis.

16.17.Ukrainas Drošības dienests (SBU) sestdien brīdinājis, ka Krievijas karaspēks gatavo ķīmisko uzbrukumu okupētajai Doņeckai, lai pēc tam tajā apsūdzētu Ukrainu.

14.47. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kārtējo reizi aicinājis Krievijas pilsoņus un karavīrus iebilst pret karu un piespiest Kremli pārtraukt bruņoto agresiju pret Ukrainu.

13.45. Krievu diversantu grupas pastāvīgi mēģina izsēsties Kijevas kreisajā krastā, un Ukrainas Iekšlietu ministrija aicina pilsētniekus atturēties no Dņepras šķērsošanas, lai nokļūtu labajā krastā.

13.28. Ukrainas varasiestādes lūgušas Starptautiskā Sarkanā krusta organizāciju izvest no valsts tūkstošiem krievu okupantu līķu, lai gan Krievijas varasiestādes noliedz jebkādus zaudējumus.

13.37. Iepriekš, atsaucoties uz Ļvovas mēru Andriju Sadoviju tika ziņots, ka krievi sestdienas rītā desantējušies Brodu rajonā Ļvovas apgabalā, taču Ukrainas armija aptuveni 60 vīru lielās vienības uzbrukumu atvairījusi.

12.34. Krievi sestdienas rītā desantējušies Brodu rajonā Ļvovas apgabalā, taču Ukrainas armija aptuveni 60 vīru lielās vienības uzbrukumu atvairījusi, ziņo Ļvovas mērs Andrijs Sadovijs.

12.33. Visu nakti uz sestdienu Ukrainas armija atvairīja Krievijas karaspēka mēģinājumus ielauzties Kijevā, un krievu tanku apturēšanā aktīvi iesaistījušies arī civiliedzīvotāji.

11.35.Ukrainas Veselības ministrs Viktors Ļaško sestdien paziņojis, ka Krievijas agresijas rezultātā gājuši bojā vismaz 198 civiliedzīvotāji, tostarp trīs bērni.

11.29. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien aicinājis viņa vadīto valsti uzņemt Eiropas Savienībā (ES).

10.42. Čerņigovas mērs Vladislavs Artošenko aicinājis pilsētniekus gatavoties ielu cīņām. "Tie, kas saprot, par ko ir runa, gatavojiet degmaisījumus. Čerņigoviešus, kas nav vienaldzīgi, aicinu ierasties teritoriālās aizsardzības dislokācijas vietās un vērsties pie komandieriem ieroču saņemšanai, lai aizstāvētu mūsu pilsētu ar ieročiem rokās," aicinājis Artošenko.

10.41. Līdz sestdienas rītam Krievijas karspēka uzbrukumu rezultātā Kijevā ievainoti 35 cilvēki, tostarp divi bērni, paziņojis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko.

10.13. Ukrainas bruņotie spēki atguvuši kontroli pār Kijevas hidroelektrostaciju (HES) un tā atkal darbojas, sestdien paziņojis Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko.

9.38. Par kara propagandu un agresijas pret Ukrainu atbalstīšanu un saskaņā ar Imigrācijas likuma 61.panta 2.daļu, Krievijas Federācijas pilsonis Nikolajs Baskovs tiek iekļauts Latvijas Republikai nevēlamo personu sarakstā, nosakot liegumu ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku, vēsta ārlietu minisra Edgara Rinkēviča ierkasts "Twitter".

9.22. Ukraina ieročus nenoliks un aizstāvēs savu valsti, sestdien paziņojis prezidents Volodimirs Zelenskis, piebilstot, ka partneru sūtīti ieroči un bruņojums ir ceļā uz Ukrainu.

9.12. Sestdienas rītā Krievijas iebrucēju raidīts šāviņš trāpījis vienā no Kijevas daudzstāvu dzīvojamajiem namiem, pavēstījis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko.

9.10. Sarunās ar Krieviju pozīcijas diktēs Ukraina, sestdien paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

8.46. Krievijas armija Ukrainā cieš ļoti smagus zaudējumus, un sestdienas rītā nogalināto krievu karavīru skaits pārsniedzis 3500, paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Mihails Podoļaks. Gandrīz 200 krievu karavīri krituši gūstā.

8.01. Ukrainas bruņotie spēki atvairījuši Krievijas karaspēka uzbrukumu Kijevas apgabala Vasiļkivas pilsētā, par kuru kaujas turpinājās visu nakti, sestdien paziņoja pilsētas pašvaldības vadītāja Natālija Balasinoviča.

6.35 Gaisa trauksmi izsludināja Čerkasos un Čerkasu apgabalā valsts vidienē, paziņoja amatpersonas, īpaši piesardzīgiem būti aicinot Umaņas iedzīvotājus. Policija brīdina, ka Čerkasos var notikt gaisa trieciens.

Nedaudz vēlāk tāda trauksme tika izsludināta arī Polijas pierobežā esošajās Ļvovas apgabala pilsētās Červonogradā un Ļvovā.

5.57. Kijevas apgabala Vasiļkivas pilsētā sestdienas rītā tika izsēdināts Krievijas desants, un cīņā pret to ir kritušie Ukrainas karavīru vidū, paziņoja Vasiļkivas mērs Natālija Balasinoviča.

5.50 Par gaisa trauksmes izsludināšanu Rivnes apgabalā valsts rietumos vietnē "Telegram" paziņoja apgabala centrālās pilsētas Rivnes mērs Aleksandrs Tretjaks.

5.38. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ir atvairījuši Krievijas okupantu uzbrukumus Nikolajevas pilsētai, sestdien lietotnē "Telegram" paziņoja Nikolajevas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims.

5.35 gaisa trauksme izsludināta Vinnicā Ukrainas dienvidrietumos.

5.26. Baltkrievijas dienvidos apmēram 32 kilometrus no Ukrainas robežas ir koncentrēti aptuveni 150 militārā transporta helikopteri, kā arī sauszemes spēki, liecina "Maxar" satelītu fotouzņēmumi, kurus publiskojusi ziņu aģentūra "Reuters"

5.20. Ukrainas ziemeļu pilsētā Harkovā tika izsludināta gaisa trauksme. Krievijas okupācijas spēki piektdien Harkovā bija apšaudījuši Asins centru un mācību iestādi, un šie uzbrukumi prasīja upurus civiliedzīvotāju vidū.

4.54. Ukrainas armija sestdienas rītā paziņoja, ka ir atvairījusi Krievijas bruņoto spēku uzbrukumu vienā no Kijevas galvenajām ielām - Uzvaras prospektā.

4.24. Ukrainas aviācija piektdienas vakarā deva spēcīgu triecienu Krievijas bruņutehnikai, kas bija koncentrēta Hersonas pilsētā, piespiežot ienaidnieku atkāpties, un pilsēta atkal nonāca Ukrainas Bruņoto spēku kontrolē, lietotnē "Telegram" pavēstīja Odesas ziņu izdevums "Dumskaja".

3.28.Ukrainas galvaspilsētā Kijevā sestdienas rītā Dņepras labajā krastā bija dzirdami vairāki sprādzieni un automātisko ieroču šāvieni, ziņoja mediju Tiek ziņots arī par ielu kaujām Beresteiskas metro stacijas rajonā.

3.13. Krievijas diversanti, pārģērbušies Ukrainas policistu uniformās, ar policijas automašīnu piebrauca pie kontrolpunkta Kijevas apgabala Vasiļkivas pilsētas tuvumā un nošāva ukraiņu karavīrus, sestdien pavēstīja ziņu avots Ukrainas Bruņoto spēku pavēlniecībā.

02.46. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ir notriekuši Krievijas lidmašīnu IL-76 ar ienaidnieka desantu pie Vasiļkivas pilsētas Kijevas apgabalā, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

1.30. Ukrainas Dnipro pilsētā ir izsēdināts Krievijas desants, kas plāno uzspridzināt tiltu pār Dņepras upi, paziņoja pētniecisko žurnālistu grupa "Bellingcat". "Ziņu avots Dnipro paziņoja, ka Krievijas diversantu grupa ir desantējusies ar izpletņiem un, ticams, gatavojas uzspridzināt tiltu," savā tvitera lapā pavēstīja "Bellingcat" izpilddirektors Kristo Grozevs

01.29. "Šonakt ienaidnieks pielietos visus savus spēkus, lai salauztu mūsu pretošanos - nekrietni, nežēlīgi un necilvēcīgi, sacīja Zelenskis. Ukraina gatavojas smagai naktij.

01.17. Ziedot.lv kopā ar AM plāno pabeigt 500 tonnu dīzeļdegvielas iegādi. Degviela no Polijas tiks piegādāta līdz Ukrainas robežai, kur tā tiks nodota Ukrainai. Paredzamās izmaksas ir virs 600 000 eiro un tā ir reāla palīdzība, ko lūgusi Ukraina, ierakstā "Twitter" vēsta LTV Ziņu nodaļa.

00.19. Kijevā skan brīdinājuma sirēnas.

00.12. “Ukraiņi patlaban ziedojas, lai mums nepienāktu 1940. gads ar masu deportācijām, represijām un genocīdu,” savā uzrunā koncertā “Brīvību Ukrainai” 25. februārī uzsvēra aktīvists, publicists, Atmodas līderis Dainis Īvāns.

00.01. Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Lielbritānijas valdība piektdien devusi rīkojumu iesaldēt visu Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ārlietu ministra Sergeja Lavrova līdzekļus. Finanšu ministrija pievienojusi abus politiķus tā dēvētajiem krievu oligarhiem kuru līdzekļi un īpašumi tikuši iesaldēti jau iepriekš.

25. februāra teksta tiešraide šeit: Cīņa par Ukrainu. Jaunākā informācija un viedokļi 25. februārī