Cīņa par Ukrainu. Jaunākā informācija un viedokļi [papildināts 22:22]

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par notikumiem Ukrainā

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā

22.54. Kijevā pie vienas no termoelektrocentrālēm ar trīs līdz piecu minūšu lielu intervālu notikuši pieci sprādzieni, paziņojis galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko, vēsta TV3.lv.

22.22. ASV iespējami drīz plāno noteikt sankcijas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ziņo CNN. Viens no avotiem medijam sacīja, ka sankcijas, visticamāk, tiks vērstas arī pret prezidentam pietuvinātām amatpersonām, vēsta lsm.lv

21.40.Kijevā pie vienas no termoelektrocentrālēm ar trīs līdz piecu minūšu lielu intervālu notikuši pieci sprādzieni, paziņojis galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko.Tikmēr Kijevā izsludināta trauksme, ziņojot, ka tuvākā laikā gaidāms gaisa uzlidojums, un aicinot pilsētniekus doties uz bumbu patvertnēm.

21.10. Kijevā dzirdēti vairāki sprādzieni, vēstī BBC. Aģentūra "Reuters" ziņo, ka pilsētā dzirdēti artilērijas šāvienu radīti sprādzieni. Intensīva apšaude notiek arī Ukrainas galvaspilsētas rietumu rajonos.

21.00.Ukrainas Bruņoto spēku virsnieki piektdien aicinājuši cilvēkus pārbaudīt, vai viņu māju jumtus nav iezīmējuši Krievijas diversanti, un atrodot uz jumta šādu marķējumu, to ar kaut ko apsegt, aizlīmēt vai apbērt..

"Ir ziņas, ka daļai diversantu izdevies iekļūt dzīvojamo māju kāpņu telpās, viņi nokļuvuši uz jumtiem un veikuši tur atzīmes. Domāju, esat redzējuši tās sociālajos tīklos - izskatās kā sarkani vai zaļi krusti. Karavīri lūdz cilvēkus pārbaudīt, vai uz viņu māju jumtiem nav šādu atzīmju - īpaši uz daudzstāvu māju jumtiem," viņa norādījusi.

20.35. Viens pats Ukrainas gaisa spēku pilots spējis notriekt sešus krievu iznīcinātājus, ziņo Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara.

"Sešas notriektas krievu lidmašīnas 30 stundu laikā," feisbukā raksta Maļara. "Tas ir ukraiņu iznīcinātāja pilota augstās kaujas meistarības rezultāts. Varoņiem slava!"

Sociālo tīklu lietotāji ukraiņu asam jau devuši iesauku - "Kijevas spoks".

20.08. Jaunākā karte par karadarbību:

19.50. Ukrainas prezidents Zelenskis apliecina, ka viņš atrodas Kijevā un negrasās to pamest:

19.45. Kopš Krievijas uzbrukuma sākuma Ukrainu pametuši vairāk nekā 50 000 cilvēku, piektdien paziņojis ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi.

18.21. Uzbrukumos Mariupolē, Ukrainas Doņeckas apgabalā, ievainoti 45 civiliedzīvotāji, piektdien paziņojis pilsētas mērs. Vairāk šeit

17.54.Hersonas apgabala administrācija ziņo, ka pēc smagām kaujām ukraiņu spēki zaudējuši kontroli pār pārceltuvi uz Hersonu.

Apgabala administrācijas vadītājs Henadijs Laguta feisbukā vēsta, ka pretinieks ar ievērojamiem spēkiem, ciešot lielus zaudējumus, pārvarējis pilsētas aizstāvjus.

Viņš aicina pilsētniekus saglabāt mieru un nepadoties panikai.

17.31. Uzlidojuma laikā Kijevas apgabalā gājuši bojā 4 ciliviedzīvotāji un 15 ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

17.28. Kopš iebrukuma sākuma Ukrainā Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sastāda aptuveni 2800 cilvēkus, tviterī piektdien vēsta Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara. Saskaņā ar datiem uz plkst.15 krievi zaudējuši 80 tankus, 516 dažāda tipa bruņutransportierus 10 lidmašīnas, septiņus helikopterus, raksta Maļara.

17.04. Netālu no Bohoniku ciemata Ukrainas Vinnicas apgabalā notriekts Krievijas armijas helikopters, paziņojušas vietējās varasiestādes.Helikopteru notriekuši Ukrainas armija spēki. No helikoptera izsēdās divi karavīri, kuri pašreiz tiek meklēti.

17.01. KIjevā atkal skan brīdinājuma sirēnas.

16.29. Ukrainas armija pārrāvusi krievu pozīcijas Bilovodskas rajonā Luhanskas apgabalā, ziņo armija. Ukrainas spēki uzsākuši pretuzbrukumu un ap pusdienas laiku pārrāvuši krievu pozīcijas. Pretinieks, ciešot ievērojamus zaudējumus, glābjas bēgot Krievijas robežas virzienā, teikts armijas paziņojumā.

16.16. Kijevā tiek ievesta Ukrainas bruņutehnika, lai aizsargātu pilsētu pret Krievijas karaspēka uzbrukumu, paziņojusi Ukrainas Iekšlietu ministrija.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Vadims Deņisenko sacījis, ka "pašlaik Kijevā ieiet Ukrainas kaujas tehnika, lai noturētu pilsētas aizsardzību".

16.00. Uzbrukumos Mariupolē, Ukrainas Doņeckas apgabalā, ievainoti 35 civiliedzīvotāji, piektdien paziņojis pilsētas mērs.

15.51. Ukrainas sauszemes spēku virspavēlniecība piektdien paziņojusi, ka Krievijas armijas dzīvā spēka zaudējumu šodien pārsnieguši tūkstoti.

Tādus zaudējumus mūsdienu Krievija dienas laikā vēl nekad nav pieredzējusi kopš PSRS sabrukuma, teikts feisbukā izplatītajā paziņojumā.

14.45. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien paziņojis, ka Maskava ir gatava sarunām, ja Ukrainas armija padosies, norādot, ka Krievija tikai vēloties atbrīvot Ukrainu no apspiestības.

14.35. KIjevā atkal skan sirēnas, mudinot cilvēkus doties uz patvertēm. Tas nozīmē, ka iespējams uzbrukums Kijevai. Tiešsaites kamerās dzirdams šāvienu troksnis.

14.23. Krievijas apšaudē KIjevas apgabalā cietis bērnunams, apšaudot Ohtirkas pilsēta Ukrainas ziemeļos, trāpīts arī bērnudārzam, ir bojāgājušie un ievainotie, tostarp bērni, vēsta pravda.com.ua

12.46. Krievija piektdien aizliedza ielidot savā gaisa telpā ar Lielbritāniju saistītām lidmašīnām, tostarp tām, kuras veic tranzīta reisus.

12.24. Krievijas spēki piektdien tuvojas Kijevai no ziemeļaustrumiem un austrumiem, paziņoja Ukrainas bruņotie spēki. Krievijas karavīri cenšas apiet Čerņihivu, kur viņus atsitusi Ukrainas armija, lai uzbruktu Kijevai, sociālajā tīklā "Facebook" vēsta Ukrainas armija. Paziņojumā piebilsts, ka Krievijas karaspēks dodas Kijevas virzienā no Konotopas, kuru tas kontrolē.

11.36. Ukrainas galvaspilsētas Kijevas ziemeļu rajonā dzirdami sprādzienu un apšaudes trokšņi, piektdien no notikumu vietas vēsta ziņu aģentūras AFP korespondents.

Oboloņas rajonā atskanot šauteņu šāvieniem un sprādzieniem, gājēji centās paglābties drošībā.

Spēcīgi sprādzieni bija dzirdami pilsētas centrā.

11.20. Ukrainas karavīri notriekuši Krievijas bruņoto spēku kara lidmašīnu "Su-27" un sagūstījuši lidotāju, piektdien pavēstīja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

"Rīta pusē tika veikti vairāk gaisa triecieni. Cita starpā arī Kijevas pilsētai. Mūsu pretgaisa aizsardzības spēki notrieca vismaz divas spārnotās raķetes un vienu lidmašīnu Su-27. Lidotājs nonācis gūstā, šobrīd viņu pratina," sacīja padomnieks.

Ienaidnieks veicis triecienus Bila Cerkvas lidostai, Vasiļkivai un vairākiem citiem objektiem, sacīja Arestovičs.

10.37. Kijevā neitralizēti diversanti, kas bija sagrābuši Ukrainas Bruņoto spēku automobiļus un ielauzušies galvaspilsētā, piektdien pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maljara.

Kā ziņoja tīmekļa medijs "Unian", piektdien ienaidnieki sagrāba Ukrainas Bruņoto spēku automobiļus, pārģērbās Ukrainas karavīru formās un lielā ātrumā devās Kijevas centra virzienā no Oboloņas puses.

10.27. Kijevas centrā viena no uzstādītajām tiešsaistes kamerām atslēdzās.

10.24. Krievijas karavīri sagrābuši Ukrainas bruņu mašīnas un traucas uz Kijevas centru, vēsta pravda.com.ua.

10.06. Karā, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins izvērsis pret Ukrainu, vairumā virzienu ienaidnieks ir apturēts, notiek kaujas, piektdienas rītā pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Vairāk šeit.

10.00 Naktī bijušas smagas kaujas Hersonā. Tilts pār Dņepru noturēts, liecina Hersonas mēra ieraksts "Facebook".

09.51. Ukrainai izdevies noturēt pozīcijas Čerņihivā un atsist uzbrucējus, vēsta pravda.com.ua.

09.37. Tiešsaistes kamerās dzirdami sprādzieni Kijevā.

Ekrānuzņēmums/google.map

08.51.Krievijas armijas tanku virzīšanās uz Kijevu apstādināta pie Ivanovkas. Uzspridzināts tilts, vēsta pravda.com.ua.

08.30. Ukrainas Iekšlietu ministrijas padomnieks Antons Geraščenko raksta, ka “Ienaidnieka plāns ir ar tanku kolonnām no Ivankovas un Čerņigovas izlauzties uz Kijevu” .

08.18. Ukrainas ziemeļrietumos Krievijas spēki piektdienas rītā ar raķetēm apšaudījuši Rivnes lidostas skrejceļu. Nogranduši divi spēcīgi sprādzieni, ziņo laikraksta "Segodnja" korespondents. Lietotnes "Telegram" kanāls "Vojennij obozrevateļ" vēsta, ka sprādzieni notikuši lidostas rajonā. Vēlāk policija precizēja, ka Rivnē okupantu raidītās raķetes divas reizes trāpījušas lidostas skrejceļam. "Nopietni bojājumi nav nodarīti," pavēstīja Rivnes mērs Oleksandrs Tretjaks.

08.02. Igaunijas Patērētāju tiesību aizsardzības un tehniskās uzraudzības departaments aizliedzis valstī retranslēt vairākus Krievijas un Baltkrievijas televīzijas kanālus.

07.59. Vēlmi no Ukrainas izceļot izteikuši 23 valstpiederīgie, tādēļ no Rīgas tiek organizēti vairāki autobusi šo cilvēku izvešanai no valsts, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV). Viņa atzīmēja, ka Ļvovā, kur ĀM sniedz konsulāro palīdzību, ir ieradušies pirmie Latvijas valstspiederīgie, kuriem arī sniegti izmitināšanas pakalpojumi.

07.29. Krievijas karaspēku, kas virzās uz Kijevu no Černobiļas slēgtās zonas puses, Ukrainas Bruņotie spēki apturējuši pie Ivankivas pilsētciemata, 80 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas, piektdien vēsta laikraksts "Ukrainska pravda", atsaucoties uz avotu Ģenerālštābā.

07.07. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba piektdien pavēstīja, ka Kijeva cietusi Krievijas raķešu triecienā.

05.53. Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Eiropas Savienības (ES) līderi piektdienas rītā noslēdza ārkārtas samitu ar vienošanos noteikt "maksimālas ietekmes" sankcijas pret Krieviju, vēršoties pret tās finanšu, enerģētikas un transporta nozarēm.

05.08. Ukrainas galvaspilsētas Kijevas pretgaisa aizsardzība piektdienas rītā atvairīja Krievijas lidmašīnu un dronu uzbrukumus, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. Notriektais lidaparāts vai tā atlūzas nokrita uz deviņstāvu dzīvojamā nama jumta, izraisot ugunsgrēku no ceturtā līdz devītajam stāvam.

4.56. Krievijas armija piektdienas rītā apšaudīja Kijevu ar spārnotajām vai ballistiskajām raķetēm, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. Pirmie sprādzieni atskanēja ap plkst.4.22 divos Kijevas rajonos. Pēc tam citā rajonā jau bija dzirdami seši sprādzieni. Starptautiskais hakeru tīkls "Anonymous" dažas stundas pirms tam paziņoja, ka Ukrainā iebrukušie Krievijas bruņotie spēki gatavojas plašai Kijevas bombardēšanai.

4.18. Krievijas armija, kas aplenkusi vairākas apdzīvotās vietas Sumu apgabalā Ukrainas ziemeļos, ar savu militāro tehniku dodas no Sumu pilsētas uz Kijevu, paziņoja Sumu apgabala administrācijas vadītājs Dmitrijs Živickis.

3.36. Piektdien ap plkst.3 bija dzirdami sprādzieni pie Kijevas tuvumā esošā Gostomeļas militārā lidlauka, kuru Ukrainas armija ceturtdien atkaroja Krievijas desantniekiem, ziņoja vietne TSN.

2.23.ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien paziņojis, ka, reaģējot uz Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu, pret Maskavu tiks vērstas bargas sankcijas, kam cita starpā tiks pakļautas četras lielākās Krievijas bankas.

01.50. Kijevas iedzīvotājiem, kas gatavi doties nakts patruļās, ceturtdienas vakarā izdalīti šaujamieroči pilsētas aizsardzībai, paziņojis prezidenta Volodimira Zelenska pārstāvis Konstitucionālajā tiesā Fjodors Venislavskis.Ņemot vērā Krievijas radītos draudus, ieroči brīvprātīgajiem izsniegti vienkāršotā kārtībā - uzrādot pasi un reģistrējot viņus attiecīgā datu bāzē. Dažu stundu laikā brīvprātīgajiem izsniegti aptuveni 10 000 automāti.

01.46. Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmajā dienā ceturtdien ir gājuši bojā 137 Ukrainas pilsoņi, vēl 316 cilvēki tika ievainoti, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

01.40. Ukrainas prezidents prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien uzrunā tautai paziņoja, ka Kijevā ir iegājušas Krievijas diversantu grupas un ka Krievija plāno viņu nogalināt. Vairāk šeit.

1.26. Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmajā dienā ceturtdien ir gājuši bojā 137 Ukrainas pilsoņi, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

01.05. Krievija ir ievedusi Ukrainas teritorijā vairāk nekā 60 bataljonu taktiskās grupas, un militārās operācijas galvenais mērķis ir Kijevas bloķēšana un sauszemes koridoru izveidošana uz Krimu un Piedņestru, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

"Šim mērķim ir izsēdināts gaisa taktiskais desants - līdz 200 Krievijas karavīru Gostomeļas lidlaukā. Vēl viens okupanta mērķis ir iznīcināt kritiski svarīgo civilo infrastruktūru, pret kuru regulāri tiek veikti raķešu un aviācijas triecieni," teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

Hersonas pievārtē notiek kaujas, okupanti mēģina apiet pilsētu no austrumiem un turpināt uzbrukumu Nikolajevas vrzienā. Ir veikti arī divi raķešu triecieni bijušajam Bujalikas militārajam lidlaukam Odesas apgabalā.

Tiešsaistes kamera Kijevas centrā:

00.50. Ukraina paudusi bažas par iespējamām provokācijām bijušās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) teritorijā, ko ieņēmusi Krievija.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihails Podoļaks aģentūrai UNIAN apliecinājis, ka Krievijas spēki pēc sīvas kaujas pārņēmuši AES teritoriju savā kontrolē un tas nozīmē, ka pastāv provokāciju risks.

"Nav zināms, kādā stāvoklī ir bijušās AES objekti, sarkofāgs un kodolatkritumu glabātavas. Pēc tāda acīmredzami bezjēdzīga Krievijas spēku uzbrukuma šai virzienā nav iespējams apgalvot, ka Černobiļas AES atrastos drošībā. Pašlaik Eiropai tas ir viens no nopietnākajiem apdraudējumiem. Pazīstot Krievijas paradumus, var pieņemt, ka viņi jau gatavo provokācijas - vai nu izmantos bojājumus, kas objektiem nodarīti uzbrukuma laikā, vai arī paši nodarīs bojājumus šiem neapšaubāmi ārkārtīgi bīstamajiem objektiem, viņš spriedis.

00.43.Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir parakstījis dekrētu par vispārēju mobilizāciju, lai Krievijas uzbrukuma apstākļos nodrošinātu valsts aizsardzību.

Mobilizācija jāveic 90 diennakšu laikā no šī dekrēta spēkā stāšanās dienas visā Ukrainas teritorijā.

00.05. “NBS News” pēc ASV amatpersonu sniegtās informācijas ziņo - Krievija sākotnējā uzbrukuma fāzē izšāvusi vairāk nekā 100 raķetes, tostarp tuvās distances ballistiskās raķetes, vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes, spārnotās raķetes, pretgaisa aizsardzības raķetes un jūrā bāzētās raķetes. Tās palaistas no Melnās jūras, vēsta sargs.lv.

24. februāra teksta tiešraidi var izlasīt šeit