Cīņa par Ukrainu turpinās sesto dienu. Jaunākā informācija un viedokļi [papildināts 23:42]

© SCANPIX

Cīņas Ukrainā ilgst jau sesto dienu. Līdz šim brīvību ilgstošā Ukraina ir noturējusies un atvairījusi Krievijas armijas centienus iekarot šo valsti. Šeit teksta tiešraide -īsi un kodolīgi par svarīgākajiem notikumiem.

Šeit tiešsaistes kameras: Iespēja redzēt notiekošo Ukrainā paša acīm; tiešraides kameras Kijevā, Odesā, Luganskā un citās pilsētās

23:42. NATO būtiski palielinājusi savu klātbūtni alianses austrumos un aizstāvēs katru centimetru sabiedroto zemes, bet nemeklē konfliktu ar Krieviju, otrdien vēlreiz apliecinājis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, runājot preses konferencē Tapas militārajā bāzē Igaunijā.

23.28. Kanāda otrdien paziņoja, ka aizliegs tās ūdeņos un ostās ienākt Krievijas kravas un zvejas kuģiem. Satiksmes ministrs Omars Algabra atzina, ka ne pārāk daudz Krievijas kuģu dodas tieši uz Kanādas ostām, taču Krievijai piederoši kuģi vai ar tās karogu ved preces no citām valstīm uz Kanādas Atlantijas okeāna ostām.

22.35. Par Kijevas spoku sauktais leģendārais Ukrainas armijas pilots ir dzīvs! Viņa lidmašīna tika notriekta, bet viņam izdevās izdzīvot.

22:32. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sūtņi otrdien vienojušies par septiņu Krievijas banku atslēgšanu no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, paziņojušas amatpersonas.

22:12. Krievijā līdzās valūtas kontroles pasākumiem attiecībā uz juridiskām personām tagad noteikti ierobežojumi arī fiziskām personām, aizliedzot izvest no valsts vairāk par 10 000 ASV dolāru skaidrā naudā.

21:40. Bijušais Krievijas ārlietu ministrs Andrejs Kozirjevs otrdien tviterī aicināja Krievijas diplomātus iestāties pret karu Ukrainā. "Godājamie Krievijas diplomāti! Jūs esat profesionāļi, nevis lēti propagandisti. Kad es strādāju Ārlietu ministrijā, es lepojos ar saviem kolēģiem. Tagad vienkārši nedrīkst attaisnot asiņaino brāļu karu Ukrainā."

21:02. Krievijai radušās problēmas apgādāt Ukrainā iebrukušo karaspēku ar pārtiku un degvielu, un tas iestrēdzis pie Kijevas, otrdien pavēstīja augsta ASV aizsardzības amatpersona.

20:28. Krievijas Ģenerālprokuratūra pieprasījusi informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienestam "Roskomnadzor" ierobežot piekļuvi televīzijas kanālam "Doždj" un radiostacijai "Eho Moskvi". "Doždj" Krievijas uzbrukumu Ukrainai dēvē par karu, nevis par "militāro specoperāciju", kā to pieprasījis Kremlis, bet "Eho Moskvi" savos notiekošā formulējumos ir izvairīgāks. Ja "Doždj" un "Eho Moskvi" nenovērsīs "pārkāpumus", mediji tiks bloķēti.

20.03. Atklājies, ka Krievijas valdības propagandas ziņu aģentūra “RIA Novosti” jau sestdien no rīta publicējusi rakstu, kurā slavēta Krievijas uzvara Ukrainā un izteiktas prognozes par jaunu pasaules kārtību. Raksts vairs nav pieejams lasīšanai "RIA Novosti" mājaslapā, bet saglabājies interneta arhīvos, vēsta lsm.lv.

19.42. Ukrainā likvidēti Krievijas karaspēka kadiroviešu elites kaujinieki, kas plānoja nogalināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, otrdien pavēstīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs, izsakoties par Čečenijas līdera Ramzana Kadirova karotājiem.

19.40. Krievija grasās izplatīt ukraiņu vidū viltus ziņas, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis it kā piekrīt kapitulēt", ierakstā "Facebook pauž Ukrainas aizsardzības ministrs Olekijs Rezņikovs.

19.23. Pašlaik viskarstākie karadarbības punkti Ukrainā ir Hersona valsts dienvidos, kā arī Harkiva un rajoni uz ziemeļrietumiem no Kijevas, otrdien paziņoja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

19:15. Krievijas uzlidojums otrajai lielākajai Ukrainas pilsētai Harkivai "raisa nelabumu" un atgādina Bosnijas kara laika civiliedzīvotāju slaktiņu Sarajevā 1994.gadā, otrdien atzinis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

18.33 Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks vēsta, ka Krievijas izšautās raķetes trāpījušas arī holokausta upuru memoriālam Babinjaras gravā pie Kijevas. “Šie necilvēki mēģina otrreiz nogalināt holokausta upurus!”, vēsta lsm.lv.

17:47. Krievijas spēki otrdien sabombardējuši Kijevas televīzijas torni galvaspilsētas centrā, pārtraucot dažu valsts telekanālu pārraidi. Šāviņš trāpījis apraides aparātu ēkai līdzās televīzijas tornim, pats tornis palicis stāvam.

17.16. Pašlaik viskarstākie karadarbības punkti Ukrainā ir Hersona valsts dienvidos, kā arī Harkiva un rajoni uz ziemeļrietumiem no Kijevas, otrdien paziņoja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

16.52. NATO neredz vajadzību mainīt alianses kodolspēku trauksmes līmeni, neraugoties uz Krievijas draudiem saistībā ar kodolieročiem, otrdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

16.49. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija publiskoja karti, kurā saskaņā ar jaunāko izlūkdienestu informāciju ir attēlots Krievijas iebrukums Ukrainā.

16.18. Krievijas raķešu trieciens pa privātmāju rajonu Kalinivkā. Redzams, ka kādas dzīvojamās mājas vietu pārvērsta milzu bedrē. Mājā dzīvojošās pensionāres mirstīgās atliekas atrastas turpat, bet viņas vīra līķis vēl tiek meklēts, informē Ukrainas atbildīgie dienesti, vēsta LTV Ziņu dienests.

16.09. Krievijas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka Kijevā veiks triecienus Ukrainas Drošības dienesta objektiem un Informācijas un psiholoģisko operāciju galvenā centra ēkai. Kā paskaidroja Krievijas ministrijā, kopš kara sākuma pieaudzis informatīvo uzbrukumu skaits Krievijas valsts iestādēm, Krievijas iedzīvotāji nepārtraukti saņem draudu zvanus.

15.43.Krievija gatavo prezidenta dekrētu, kura mērķis būs novērst ārvalstu investīciju aizplūšanu no valsts, otrdien paziņoja valsts premjerministrs Mihails Mišustins.

15.35. Eiropas Savienība (ES) apspriež iespēju atslēgt septiņas Krievijas bankas no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, liecina ierosinājuma projekts. Starp šīm bankām paredzēts iekļaut finanšu institūcijas, pret kurām jau vērstas ES sankcijas, taču starp tām nebūs Krievijas lielākā banka "Sberbank" un "Gazprombank", norāda informācijas avoti. Galīgais saraksts ar šīm bankām būs jāapstiprina arī ES partneriem, tostarp ASV.

Ierosinājuma lprojekts liecina, ka no SWIFT paredzēts izslēgt "VTB Bank", "Rossija", "Otkritije", "Novikombank", "Sovkombank", "Promsvjazjbank" un "VEB.RF".

15.27. Krievijai nekavējoties jāizbeidz asinsizliešana Ukrainā un jāizved karaspēks, otrdien sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs, brīdinot par tālākām sankcijām, lai sodītu Maskavu par tās izvērsto agresiju.

15.20. Lielbritānijas valdība ir gatava izskatīt iespēju atcelt Krievijai Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes pastāvīgās dalībvalsts ar veto tiesībām statusu, otrdien sacīja Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona preses pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms.

15.13. Pirmdien notika Ukrainas un Krievijas sarunas par kara pārtraukšanu Ukrainā, un nākamās sarunas atbilstoši dažiem avotiem plānotas trešdien. Avoti Ukrainas diplomātu aprindās Ukrainas tīmekļa medijam "Glavkom" atklāja dažas Krievijas puses izvirzītās prasības.

14.43. Harkivas apgabala Kupjanskā, kura ar mēra atļauju padevusies Krievijas okupācijas spēku kontrolei, vietējie iedzīvotāji sarīkojuši mītiņu Ukrainas atbalstam.

14.37. Valdība otrdien atbalstīja Aizsardzības ministrijas ierosinājumu nodot Ukrainas armijai materiāltehniskos līdzekļus.

14.23. Ungārija atbalsta paātrinātu Ukrainas uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES), paziņojis Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto.

14.21. Harkivas centrālā Brīvības laukuma bombardēšanā, ko otrdien veicis Krievijas karaspēks, nogalināti vismaz deviņi cilvēki, bet 37 ievainoti, paziņojis pilsētas mērs Ihors Terehovs. Starp bojāgājušajiem ir trīs bērni.

"Četri cilvēki izgāja no bumbu patvertnes, lai paņemtu ūdeni, un gāja bojā," vēsta Terehovs. "Ģimene - divi pieaugušie un trīs bērni - dzīvi sadega mašīnā."

14.00. Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) aicinās Eiropas Savienības dalībvalstu kultūras ministrus ierobežot atsevišķas Krievijas televīzijas programmas.

13.46. Ukraina atsauc savus vēstniekus no Kirgizstānas un Gruzijas, ziņo Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Nekavējoties atsaucam uz konsultācijām vēstnieku no Kirgizstānas saistībā ar agresijas attaisnošanu pret Ukrainu," norādījis Zelenskis. "Nekavējoties atsaucam savu vēstnieku no Gruzijas par traucēšanu brīvprātīgajiem, kuri grib mums palīdzēt. Par amorālu nostāju pret sankcijām," piebildis Ukrainas prezidents.

13.34. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons vizītē Polijā otrdien paziņojis, ka Rietumi ir gatavi turpināt sankcijas pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu tik ilgi, cik nepieciešams.

13.31. Kamēr, glābjoties no Krievijas agresijas, Ukrainu pamet simtiem tūkstošiem bēgļu, piecās dienās kopš kara sākuma valstī no ārzemēm atgriezušies gandrīz 80 000 cilvēku, lielākoties vīrieši, paziņojis Ukrainas Iekšlietu ministrijas preses dienests.

13.07. Kopš Krievijas uzbrukuma sākuma pagājušajā ceturtdienā Ukrainu pametuši vairāk nekā 660 000 cilvēku, otrdien paziņojusi ANO Bēgļu aģentūra. "Mums tagad ir vairāk nekā 660 000 bēgļu, kas no Ukrainas devušies uz kaimiņvalstīm," žurnālistiem Ženēvā paziņoja aģentūras preses pārstāve. Viņa brīdināja, ka bēgļu skaits pieaug ļoti strauji, un šādā tempā šīs situācija var izaugt par Eiropas lielāko bēgļu krīzi šajā gadsimtā.

13.00. Ukrainas sūtnis un daudzu citu valstu diplomāti otrdien boikotējuši Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova runu Atbruņošanās konferencē Ženēvā. Diplomāti piecēlās un pameta telpu, kad tika atskaņota Lavrova iepriekš video ierakstītā runa.

Līdzīga situācija bija arī ANO Cilvēktiesību padomes sēdē. Diplomāti lielā skaitā pameta telpu, kad tur tika atskaņota Lavrova runa.

12.50. Krievijā nenotiks 2022.gada pasaules čempionāts volejbolā vīriešiem, ziņo Starptautiskā Volejbola federācija (FIVB). FIVB lēma ka pasaules čempionāts, kuram bija jānotiek vairākās Krievijas pilsētās, tiks pārcelts uz citu valsti.

12.32. Ukrainas Sumu apgabalā Krievijas tanki pārbraukuši pāri automašīnai, kuras šoferis miris notikuma vietā, ziņo Ukrainas informācijas aģentūra UNN. 47 gadus vecais vīrietis ar savu automašīnu aizšķērsoja ceļu Krievijas militārajai tehnikai pie Pogožojas Krinicas. Prokuratūra sākusi kriminālprocesu par karadarbības likumu pārkāpšanu.

12.29. Ukrainas Čerņihivas apgabalā iegājis Baltkrievijas karaspēks. Šis ziņas apstiprinājis Ukrainas teritoriālās aizsardzības spēku "Ziemeļi" pārstāvis.

12.00. Ukrainas Aizsardzības stratēģiju centra rīcībā nonācis pret Ukrainu karojošo krievu karavīru saraksts, kurā atrodami 120 000 vārdu. Sarakstā norādīts katra karavīra vārds, personīgais numurs un pastāvīgā dienesta vieta.

11.57. Doņeckas apgabala pilsēta Mariupole pēc Krievijas armijas uzbrukumiem palikusi bez elektroapgādes, otrdien paziņojis apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kiriļenko. "Mariupole un Volnovakha ir mūsu!" sociālajā tīklā "Facebook" ziņo Kiriļenko. "Abas pilsētas ir pakļautas ienaidnieka spiedienam, bet mēs turamies. Mariupolē ir pārrautas elektroapgādes līnijas, un pilsēta ir bez elektrības."

11.56. "YouTube" ir nobloķējis Krievijas mediju RT un "Sputnik" kanālus Eiropā. "Mēs ar tūlītēju efektu bloķējam RT un "Sputnik" "YouTube" kanālus visā Eiropā. Mūsu sistēmām ir nepieciešams nedaudz laika, lai tās varētu pilnībā darboties," e-pasta vēstulē ziņu aģentūrai AFP norādīja "YouTube".

11.42. Lielbritānija paziņojusi, ka iekļāvusi Krievijas valsts kontrolēto banku "Sberbank" sarakstā ar Krievijas institūcijām, kurām noteiktas sankcijas saistībā ar Maskavas īstenoto iebrukumu Ukrainā.

11.22. Krievijas karaspēka raķešu triecienā pret Harkivas centrālo Brīvības laukumu cietuši vismaz seši cilvēki, tostarp viens bērns, savukārt dati par bojāgājušajiem tiek apkopoti, otrdien paziņojis Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests.

11.21. Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa komandieri Ukrainā var tikt saukti tiesas priekšā par kara noziegumiem, pirmdien paziņojusi Lielbritānija.

10.40. Saskaņā ar stāvokli uz otrdienu plkst.6 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši 5710 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Ukrainas armijas gūstā krituši 200 krievu karavīri.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī ukraiņi notriekuši 29 krievu lidmašīnas un 29 helikopterus, kā arī iznīcinājuši 198 tankus, 846 bruņutransportierus, 77 lielgabalus, septiņas zenītartilērijas iekārtas, 24 reaktīvos daudzstobru mīnmetējus, 60 degvielas autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un 305 automobiļus.

10.39. Starptautiskā Slidošanas savienība (ISU) lēmusi liegt Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties sacensībās. Šo valstu pārstāvji nevarēs piedalīties daiļslidošanas, sinhronās slidošanas, ātrslidošanas un šorttreka sacensībās. Sacensībās nedrīkstēs piedalīties arī Krievijas un Baltkrievijas tiesneši un citu apkalpojošā personāla darbinieki.

10.38. ASV maksājumu pakalpojumu sniedzēji "Mastercard" un "Visa Inc." nobloķējuši vairākām Krievijas finanšu institūcijām piekļuvi saviem tīkliem. Abi uzņēmumi arī sola katrs ziedot divus miljonus ASV dolāru humānajai palīdzībai Ukrainai.

10.37. Francija otrdien paziņoja, ka rietumvalstu noteiktās sankcijas Krievijai par tās īstenoto militāro uzbrukumu Ukrainai izraisīs Krievijas ekonomikas sabrukumu.

10.03. Krievijas karaspēks raidījis raķešu triecienu pret Harkivas apgabala administrācijas ēku. Cietis arī operas nams, filharmonija un daļa dzīvojamo ēku rajona, vēsta Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests. Informācijas par cietušajiem pagaidām nav.

09.45. Ukrainas Harkivas apgabala Derhaču pilsētā iznīcināti divi Krievijas armijas tanki, pirmdien paziņojusi Ukrainas policijas pārvalde. Policija ziņo, ka Derhaču rajons šodien uz laiku nonācis ienaidnieku spēku kontrolē, bet tam neesot nozīmes un arī tur degot ienaidnieka militārā tehnika.

09.44. Sociālo mediju platformas "Facebook" un "TikTok" ierobežojušas piekļuvi Krievijas propagandas kanāla RT un ziņu aģentūras "Sputnik" piedāvātajam saturam Eiropā, tviterī paziņojis "Facebook" māteskompānijas "Meta" viceprezidents Niks Klegs.

09.14. Solidarizējoties ar Ukrainu un tās iedzīvotājiem, veikalu tīkls "Kesko Senukai" ziedojis 100 tūkstošus eiro atbalstam Ukrainas Sarkanajam Krustam. Savukārt Latvijas IT uzņēmums "TestDevLab" ziedos ne tikai naudas līdzekļus, bet arī ukraiņu bēgļiem piedāvās darba iespējas, mājvietas.

08.56. Nacionālā Hokeja līga (NHL) nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā. "No šī brīža mēs pārtraucam sadarbību ar visiem mūsu biznesa partneriem Krievijā, kā arī uz laiku apturam mūsu sociālās un digitālās mediju vietnes krievu valodā," pirmdien paziņoja NHL. "Tāpat vairs neizskatām iespēju Krievijā rīkot ar NHL saistītus pasākumus."

08.40. Krievijas federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" sācis masveidā bloķēt krievu ziņu vietnes, kas atspoguļo Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

Starp nobloķētajām vietnēm ir "tayga.info", kas norādīja, ka tā dēvētā militārā operācija Donbasā patiesībā ir pilna mēroga karš visā Ukrainā. Bloķēts arī neatkarīgais studentu žurnāls DOXA, kas nosodījis Putina uzbrukumu Ukrainai, runājis par to, kā Krievija ar raķetēm apšauda dzīvojamās ēkas un bērnudārzus visā Ukrainā.

08.31. Krievijas mērķis ir likvidēt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska valdību un valsts pārvaldi, kara norises Ukrainā vērtē politologs Kārlis Daukšts. "Krievija var nogalināt un mēģināt iznīcināt, taču gala rezultāts būs viens - Ukraina nepadosies," sacīja Daukšts.

08.14. Krievijas karaspēks no visām pusēm ielencis Hersonu, un bloķē ceļus, pa kuriem iespējams izkļūt no pilsētas, vēsta televīzijas kanāls "Ukraina 24".

Krievi apšauda automašīnas un atņem cilvēkiem mobilos tālruņus.

07.55. ASV autobūves koncerns "General Motors" (GM) apturējis automašīnu eksportu uz Krieviju, kas sākusi karu pret Ukrainu, vēsta ziņu kanāls "Fox Business". GM uz Krieviju eksportēja aptuveni 3000 automašīnu gadā.

07.54. Ukrainas aviācijas un zenītartilērijas darbības rezultātā Krievijas iebrucēju turpina ciest lielus zaudējumus, ziņo Ukrainas gaisa spēku pavēlniecība. Pēdējās diennakts laikā ukraiņu gaisa spēki notriekuši piecus ienaidnieka iznīcinātājus, vienu helikopteri un vienu spārnoto raķeti, kā arī iznīcinājuši bruņutehnikas kolonnas, autocisternu kolonnu un divus zenītraķešu kompleksu.

Divas krievu lidmašīnas notriekuši ukraiņu iznīcinātāji, bet trīs - zenītraķešu divizioni, kas pie Kijevas iznīcinājuši arī spārnoto raķeti un helikopteri. Savukārt bezpilota lidaparāti "Bayraktar" iznīcinājuši vienu tanku un divus zenītraķešu kompleksus BUK.

07.53. Netālu no Kijevas dzemdību namā trāpījis šāviņš, paziņojis privātais medicīnas centru tīkls "Adonis". "Visi jautā, kas noticis ar dzemdību namu. Paldies par atbalstu. Dzemdību namā trāpīja šāviņš, postījumi lieli, bet ēka stāv," paziņoja "Adonis" ģenerāldirektors Vitālijs Hirins. Visi cilvēki paspēja evakuēties no cietušās ēkas un atrodas drošībā, paziņoja Hirins.

07.13. Kinostudijas "Warner Bros.", "Walt Disney Company" un "Sony Pictures" atlikušas savu filmu izplatīšanu Krievijā, pirmdien paziņojuši ietekmīgie mediju un izklaides industrijas uzņēmumi. Kinostudijas šādu lēmumu pieņēmušas pirmdien, reaģējot uz Krievijas sākto karu pret Ukrainu.

07.12. ASV varas iestādes brīdina, ka Ukrainā ir gaidāms milzīgs Krievijas karaspēka daudzums jeb "otrais vilnis". Gaidāms Krievijas spēku otrais vilnis, kas, iespējams, nostiprinās Krievijas prezidenta Vladimira Putina pozīcijas Ukrainā. Okupanti sava lielā skaita dēļ varētu salauzt Ukrainas pretošanos, pavēstīja divi no šiem likumdevējiem.

07.10. Slovēnija nosūta uz Ukrainu vairākas lidmašīnas ar ieročiem, munīciju un kaskām, ziņo Slovēnijas informācijas aģentūra STA.

07.09. Krievijas okupācijas spēku artilērijas uzbrukumā Ukrainas karaspēka daļai Sumu apgabala Ohtirkas pilsētā gājuši bojā 70 Ukrainas karavīri, vietnē "Telegram" otrdien paziņoja Sumu apgabala administrācijas vadītājs Dmitro Živickis. "Ienaidnieka artilērija vakar sagrāva karaspēka daļu. Vēl turpinās līķu izvilkšana no gruvešiem. (..) Ir daudz bojāgājušo. Tagad tiek gatavotas vietas kapsētā - līdz 70 mirušiem ukraiņu karavīriem," teikts viņa paziņojumā.

Živiskis tomēr uzsvēra, ka lieli zaudējumi ir arī ienaidnieka pusē.

07.08. Kanāda nosūtīs Ukrainai prettanku ieročus aizsardzībai pret Krievijas agresiju, pirmdien preses konferencē Otavā paziņoja Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda. "Atbildot uz Ukrainas pieprasījumu un saskaņojot ar NATO, mēs sniegsim Ukrainai papildu letālo palīdzību, nosūtot 100 rokas prettanku granātmetējus "Kar Gustav" un 2000 to lādiņus," sacīja Ananda. Šie ieroči tiks nosūtīti uz Ukrainu "pēc iespējas ātrāk, tuvākajās dienās", sacīja ministre.

4.05. Ārvalstis nodos Ukrainas armijai 70 lidmašīnas "MiG-29" un "Su-25", sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes karaspēks.

""Kijevas rēgu" tagad kļūs vairāk! Vēl 70 lidmašīnas Ukrainas armijai! Mūsu partneri mums nodod "MiG-29" un "Su-25"! Tās pēc vajadzības varēs bāzēties Polijas lidlaukos, no kuriem ukraiņu piloti veiks kaujas uzdevumus," teikts paziņojumā.

Tika atzīmēts, ka Bulgārija nodos 16 "MiG-29" un 14 "Su-25", Polija - 28 "MiG-29", bet Slovākija - 12 "MiG-29".

3.48. Krievijas okupācijas spēki Ukrainā ir sākuši triecienuzbrukumu Hersonas pilsētai valsts dienvidos, vietnē "Telegram" pavēstīja Ukrainas Īpašo sakaru un informācijas aizsardzības valsts dienests.

"Ir sākusies Hersonas šturmēšana. Pēc aculiecinieku informācijas, ienaidnieks uzbrūk no lidostas puses līdz Mikolajivas šosejai un apvedceļam pie gaļas kombināta - saldētavas," teikts paziņojumā.

3.30. Uzņēmums “Maxar Technology”, paziņojis, ka jaunākie attēli liecina - sauszemes karaspēks un uzbrukuma helikopteri atrodas arī Baltkrievijas dienvidos, mazāk nekā 32 kilometru attālumā no Ukrainas robežas.

3.15. Krievijas uzsāktajā karā Ukrainā līdz šim ir gājuši bojā vairāk nekā 100 civiliedzīvotāju un ievainoti vairāk nekā 300 civiliedzīvotāju, liecina ANO aplēses.

2.25. Krievijas bruņutehnikas kolonna, kas dodas Kijevas virzienā, ir aptuveni 60 kilometrus gara, atsaucoties uz ārvalstu medijiem, ziņo LTV Ziņu dienests.

2.15. Ukrainas mobilo sakaru operatori ir tos atslēguši Krievijas okupācijas spēkiem, padarot mobilos sakarus nepieejamus telefoniem ar Krievijas numuriem, paziņoja Ukrainas Īpašo sakaru un informācijas aizsardzības valsts dienests.

01.25. Kosmosa tūrisma attīstītājs Īlons Masks piegādājis Ukrainai "Starlink” tehniskos komplektus, kas ļaus izmantot satelītu interneta pakalpojumus.

01.21. Ukrainas galvaspilsētā Kijevā ir izveidotas 100 mobilās grupas, kas patrulē pilsētā, izķerot Krievijas diversantu un izlūkošanas grupas, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs Deniss Monastirskis.

00.53. Baltkrievijas bruņotie spēki tuvojas Ukrainas robežai. Dažas no Baltkrievijas Bruņoto spēku kaujasspējīgākajām vienībām ir sākušas .pārvietošanos uz Ukrainas robežu Volīnijas virzienā, pirmdien paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs. Agresora spēki dienas gaitā veikuši bruņutehnikas un raķešu - artilērijas bruņojuma pārgrupēšanu un koncentrēšanu noteiktos virzienos, pirmām kārtām ar mērķi aplenkt un sagrābt Kijevu un citas Ukrainas lielpilsētas, sevišķi Harkovu, Čerņihivu, Odesu, Hersonu un Mariupoli. Ievērojama daļa militārās tehnikas ierodas no Baltkrievijas teritorijas un caur okupēto Krimu.

Saskaņā ar Ģenerālštāba informāciju Krievijas taktisko grupu komandieri ir saņēmuši pavēli iznīcināt mobilo sakaru torņus, pārvietojoties dziļāk Ukrainas teritorijā.

00.35. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien parakstīja dekrētu, kas no 1.marta nosaka bezvīzu režīmu ārzemniekiem, kuri vēlas iestāties internacionālajā Ukrainas aizsardzības leģionā.

00.02. Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pirmdien paziņoja, ka Kanāda aizliedz Krievijas naftas importu, no kura gūtie ienākumi palīdzējuši atbalstīt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Krievijas oligarhus, kā arī Krievijas iebrukumu Ukrainā. Trudo sacīja, ka Kanāda arī piegādās Ukrainai prettanku ieročus un munīciju papildus trim iepriekšējām bruņojuma piegādēm.

28. februāra teksta tiešraide šeit: Cīņa par Ukrainu turpinās. Jaunākā informācija un viedokļi