Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Viļņas Universitāte vāc naudu Lukašenko režīma vajāto Baltkrievijas studentu un zinātnieku atbalstam

© AFP/SCANPIX/LETA

Viļņas Universitāte sākusi vākt līdzekļus līdzšinējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma vajāto Baltkrievijas studentu un zinātnieku atbalstam.

Kā norādījusi augstskola, kas iedibinājusi stipendijas baltkrievu studentiem un jau uzņēmusi bakalaura un maģistra programmās aptuveni 90 kaimiņvalsts pilsoņu, tā vēlas dot šādu iespēju vēl lielākam studentu skaitam un arī palīdzēt Minskas režīma vajātajiem zinātniekiem.

"Šī akcija izziņota saistībā ar to, ka pastiprinās Baltkrievijas oficiālās valsts varas represijas pret savas valsts akadēmisko kopienu, no universitātēm par savu pilsonisko vai politisko darbību masveidā tiek izslēgti studenti, pasniedzēji un zinātniskie darbinieki," teikts tās izplatītajā paziņojumā.

Reaģējot uz represijām, Viļņas Universitāte jau uzņēmusi vairāk nekā pussimtu studentu bakalaura studiju programmās un pāri par trīsdesmit - maģistra programmās.

Baltkrievu studentu atbalstam augstskola izveidojusi tā dēvēto Lietuvas Dižkunigaitijas stipendiju programmu, kas ļauj viņiem Viļņā studēt bez maksas, bet spējīgākajiem, kā arī tiem, kuri pieredzējuši represijas vai izslēgti no Baltkrievijas augstskolām, pirmajā studiju gadā paredzēta arī stipendija - 200 eiro mēnesī.

Kā iepriekš uzsvēris Viļņas Universitātes rektors Rimvīds Petrausks, šīs 1579.gadā dibinātās augstskolas vēsture ir cieši saistīta ar baltkrievu identitātes veidošanos un lietuviešu un baltkrievu tautu kopību. Pēc viņa teiktā, palīdzēt kaimiņiem liek gan šī kopīgā vēsture, gan apziņa, ka politiskās represijas nedrīkst kavēt baltkrievus tiekties pēc izglītības un attīstīt savus talantus akadēmiskajā vidē.