Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Putins aicina koronavīrusa pandēmijas laikā atcelt sankcijas

© AP/SCANPIX/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien G20 valstu līderu virtuālajā sanāksmē aicinājis atvieglot sankcijas Covid-19 pandēmijas laikā.

Putins nekonkretizēja, kurām valstīm sankcijas būtu jāatceļ, vien sacīja, ka tas esot dzīvības un nāves jautājums.

"Ideālā variantā mums būtu jānosaka (..) kopīgs moratorijs ierobežojumiem pamata precēm, kā arī finanšu pārskaitījumiem par tām," sacīja Putins.

"Es runāju par valstīm, kas visvairāk cieš no šīs pandēmijas. Galu galā, tas ir dzīvības un nāves jautājums, tas ir tīri humāns jautājums," paziņoja Krievijas prezidents.

"Šiem jautājumiem jābūt brīviem no politikas," piebilda Putins.

Pēc tam, kad Krievija 2014.gadā okupēja Krimu, Rietumi tai piemērojuši virkni sankciju. Krievija arī uztur labas attiecības ar citām valstīm, kas nonākušas Rietumu "melnajos sarakstos", tostarp ar Irānu un Ziemeļkoreju.

Putins sacīja, ka ir svarīgi izveidot "zaļos koridorus, kas būtu brīvi no tirdzniecības kariem un sankcijām" un pa kuriem tiktu piegādāti medikamenti, pārtika, aprīkojums un tehnoloģijas.

Putins arī prognozēja, ka Covid-19 radītā ekonomiskā krīze būs smagāka nekā 2008. un 2009.gadā, un tirdzniecības konflikti un sankcijas to tikai saasinās.

"Mēs bez šaubām nevaram rīkoties pēc principa "karts pats par sevi"," sacīja Kremļa saimnieks, piebilstot, ka valstīm ir jāapvieno spēki, lai attīstītu vakcīnas un zāles pret Covid-19.