Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Koronavīruss Eiropā: Latviju satrauc Itālijas skaitļi

© AFP/SCANPIX/LETA

Vienas diennakts laikā Itālijā reģistrēts vairāk nekā simts jaunu saslimšanas gadījumu ar koronavīrusu Covid-19, pirmdienas vakarā sasniedzot 283 gadījumus. 7 cilvēki miruši un tikai 1 oficiāli izārstēts. Tādi ir Itālijas Veselības ministrijas kalkulatorā lasāmie dati. Uz Ķīnu pārņēmušās epidēmijas fona tas šķietami nav daudz, jo tur saslimušo skaits pārsniedz 77 tūkstošus, taču Itālijas tuvums izraisa stresu visā Eiropā, arī Latvijā.

Otrdienas rītā ātrā palīdzība tika izsaukta uz četriem aizdomīgiem gadījumiem. Saslimušajiem bija vīrusam raksturīgi simptomi, un viņi bija atgriezušies no Itālijas Lombardijas reģiona pēdējo divu dienu laikā. Tomēr veiktās analīzes bija negatīvas. Latvija tādējādi joprojām tiek uzskatīta par vīrusa brīvu zonu. Taču atbildīgie dienesti ievēro īpašu piesardzību. Arī valdība gatavojas aktīvi rīkoties, ja tāda nepieciešamība radīsies.

Vakar vakarā saistībā ar koronavīrusa izplatību Eiropā ministru prezidents Krišjānis Kariņš sasauca Krīzes vadības padomes sēdi. Tā ir īpaša koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir saskaņot valsts un pašvaldību institūciju rīcību, veicot valsts apdraudējuma preventīvos un pārvarēšanas pasākumus. Mēneša sākumā atbildīgās institūcijas jau tika izsauktas uz valdības māju. Taču nu situācija ir būtiski mainījusies. Tobrīd vīruss cirkulēja tikai Āzijā, tagad izplatās Eiropā.

Vakar pēcpusdienā arī Austrija un Horvātija piepulcējās vīrusa skartajām valstīm. Un arvien jauni gadījumi tiek reģistrēti Itālijā. Bet tur izdevies arī atrast pirmo pacientu, no kura infekcija izplatījusies, un tas nebūt nav cilvēks gados kā vairākums sasirgušo, bet 38 gadus vecs vīrietis. Viņa sieva ir stāvoklī, un arī viņa ir inficējusies, taču saslimšana norit vieglā formā. Atbildīgās institūcijas aicina saglabāt mieru, ko itāļiem ir grūti izdarīt, jo virknē apdzīvotu vietu noteikta karantīna. Veikali tukši, ielās policija un karavīri. Cilvēki tomēr klausa, pārvietošanās režīms tiek respektēts. Vai un kā Latvijas varasiestādes rīkotos, ja būtu nepieciešams izolēt kādas apdzīvotas vietas? Aizsardzības ministrija skaidro, ka šāda rakstura ārkārtas situācijā vadošās būtu citas ministrijas - Veselības un Iekšlietu. Ja tiktu pieprasīts atbalsts, tas tiktu nodrošināts. Un saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likumu karantīnas režīmu izsludina Ministru prezidents pēc veselības ministra ieteikuma. Tātad lēmums tiek pieņemts valdības mājā.

Krīzes sanāksme vakar vēlu vakarā noritēja aiz slēgtām durvīm. Ieilgušās valdības sēdes dēļ tās sākums arvien tika pārcelts, un līdz laikraksta nodošanai tipogrāfijā sanāksme pat nebija sākusies. Tomēr maz ticams, ka Latvija pieņemtu no citām Eiropas valstīm radikāli atšķirīgus lēmumus. Jāatgādina, ka jau pirmdien kopā nāca Valsts operatīvā medicīniskā komisija. Šīs sēdes rezultātus īpaši gaidīja lidosta Rīga, kas ik dienu pieņem vienu vai divas lidmašīnas no Milānas. Tomēr epidemiologu lēmums bija brīvai ceļošanai labvēlīgs. Vismaz līdz šodienai nekādu aizliegumu.