Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Grēta Tūnberga publiski atsakās no Ziemeļu Padomes vides balvas

© Reuters/Scanpix/LETA

Zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga atteikusies pieņemt Ziemeļu Padomes vides balvu, protestējot pret reģiona valdību bezdarbību klimata pārmaiņu jomā.

Tūnbergai balva tika piešķirta par miljoniem pasaules iedzīvotāju mobilizēšanu, pieprasot politiķu rīcību cīņai pret klimata pārmaiņām, otrdienas vakarā svinīgā ceremonijā paziņoja Ziemeļu Padome.

Drīz pēc tam 16 gadus vecā aktīviste paziņoja par balvas atraidīšanu.

"Es vēlos pateikties Ziemeļu Padomei par šo balvu. Tas ir milzīgs gods. Taču klimata kustībai nav vajadzīgs vairāk balvu. Ir vajadzīga mūsu politiķu un cilvēku pie varas ieklausīšanās pašreizējā vislabāk pieejamajā zinātnē," sociālajā tīklā "Instagram" raksta Tūnberga.

Divi Tūnbergas pārstāvji ceremonijā paziņoja, ka Skandināvijas valstis ir starp tām, kuras var visvairāk darīt klimata pārmaiņu jomā, taču būtībā nedara neko.

Padome ik gadu piešķir literatūras, kino, mūzikas un vides balvas, kurai katrai nāk līdzi naudas balva 350 000 Dānijas kronu (46 850 eiro) apmērā.

Ziemeļu Padome ir Skandināvijas reģiona centrālais forums un tās biedru vidū ir Dānija, Zviedrija, Norvēģija, Somija un Islande.