Krievijas mediji: "Nameja" mērķis - dot mājienu par Latvijas krievu likteni

© F64 Photo Agency

Kā jau "Neatkarīgā" ziņoja, Krievija gatavojas lielākajiem mācību manevriem pēdējās trijās desmitgadēs. “Vostok 2018” norisināsies septembrī ar Ķīnas armijas piedalīšanos. Savukārt Latvijā notiek nacionālajās militārajās mācībās "Namejs 2018", par kurām melīgu informāciju izplata austrumu kaimiņa mediji.

Izrādās, ka vienīgie, kas žēlojas par Latvijā notiekošajiem militārajiem manevriem, ir Krievijas mediji un to atvasinājumi. Piemēram, Pravda.ru šajās dienās publicējusi garu melīgu rakstu par to, ka NATO šajās mācībās mācās apspiest Latvijas iedzīvotājus. Ka latviešiem jau esot vēsturiska pieredze krievu zemnieku apšaušanā un mācību Namejs 2018 mērķis ir dot mājienu Krievijai, kāds būs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas krievu liktenis. Taču tas velti, jo krievu armija labi atceroties ceļu uz Pribaltiku.

Krievu armija labi atceroties ceļu uz Pribaltiku.

Un šādu apmelojumu un draudu gūzmu izpelnījušās mācības, kas sava mēroga un ģeopolitiskās ietekmes ziņā ne tuvu nelīdzinās tām, ko septembra sākumā organizē pati Krievija. Oficiālos skaitļus vakar nosauca Krievijas aizsardzības ministrija: ap 300 000 karavīru, 37 000 tanku un bruņumašīnu, 1000 lidmašīnu, visa flote. Piedalīsies arī Ķīnas un Mongolijas bruņotie spēki. Vostok 2018 fokuss būs vērsts uz Krievijas austrumiem, bet paaugstinātā gatavībā atradīsies visi kara apgabali. Šie militārie manevri būs lielākie kopš aukstā kara gadiem.

Mācības Vostok 2018 uzraudzīs NATO novērotāji, alianse ir saņēmusi oficiālu uzaicinājumu. Eiropas medijos tiek uzsvērts, ka mācības notiek laikā, kad Rietumu un Austrumu attiecības ir patiesi saspīlētas. Par Krievijas un Ķīnas kooperāciju īpaši satraukusies Japāna, kurai ar Krieviju ir neatrisinātas domstarpības par Kuriļu salu piederību.

Ir skaidrs, ka Krievija trenējas liela mēroga konfliktsituāciju īstenošanai, un tas paaugstina stresa līmeni ikvienā valstī, kurai Krievija nav sabiedrotā.

Pilnu rakstu lasi šeit!