Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NRA skaidro, vai kopš 1981. gada lielākie militārie manevri Krievijā ir drauds Latvijai

PARTIZĀNU METODES DARBOJAS. Vecumniekos tika īstenota aizkavēšanas un aizsardzības operācija. Latvieši savu pretinieku apspēlēja pat necerēti veiksmīgi. Bruņumašīnas iznīcinātas, stratēģiski nozīmīgie objekti nosargāti © Virsseržants Gatis Indrēvics

Kamēr nacionālajās militārajās mācībās Namejs sākusies scenārija noslēguma fāze, kurā ienaidnieks tiek dzīts laukā no Latvijas zemes, īstajā dzīvē galvenais iespējamā apdraudējuma avots plāno armijas izvēršanu. Krievija gatavojas lielākajiem mācību manevriem pēdējās trijās desmitgadēs. Vostok 2018 norisināsies septembrī ar Ķīnas armijas piedalīšanos.

Namejs 2018 Latvijai ir lielas un nozīmīgas mācības, kas noslēdz četrgades apmācību ciklu un parāda mūsu aizsardzības varēšanu pašreizējā brīdī. Mācības turpinās jau otro nedēļu un noslēgsies tikai 2. septembrī. Piedalās visi spēku veidi - sauszeme, jūra, gaiss. Vairāk nekā 10 000 dalībnieku - karavīri un zemessargi, rezerves karavīri un brīvprātīgie rezervisti, policisti un robežsargi, mediķi. Daļa sabiedroto ir atbalstā, daļa uzņēmusies pretinieku lomu.

Pravda.ru šajās dienās publicējusi garu melīgu rakstu par to, ka NATO šajās mācībās mācās apspiest Latvijas iedzīvotājus.

Vecumnieki nosargāti

Nameja mērogi lieli, un iedzīvotāji pastiprinātu armijas klātbūtni ir pamanījuši teju visā Latvijā. Gan tādēļ, ka reizumis nākas pielāgoties īslaicīgiem satiksmes apgrūtinājumiem militāro kolonnu pārvietošanās laikā, gan tādēļ, ka pat savā pilsētā vai miestā iespējams kļūt par lieciniekiem lieliskai militārai izrādei. Lietuvas pierobežā nozīmīgu kauju noskatījās Vecumnieku iedzīvotāji. Šajā nelielajā pilsētā notika aizkavēšanas un aizsardzības operācija. Tajā bija iesaistīta Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, Zemessardzes 1. Rīgas brigāde un Kanādas vadītā daudznacionālā kaujas grupa, bet nosacītais pretinieks bija Čehijas un Polijas bruņoto spēku karavīri ar kaujas tehniku un atbalsta ieročiem. Vecumniekos mūsu spēki bija izvērsušies divos objektos, un to aizstāvība bija vienību galvenais uzdevums. Taču ne viss un visur notika gluži pēc scenārija. Vienā epizodē kanādieši savās iespaidīgajās bruņumašīnās atbrauca palīgā latviešiem un pārņēma kaujas iniciatīvu. Taču tad pretinieki ar granātmetējiem negaidīti sašāva kanādiešus, savukārt latvieši no slēpņiem iznīcināja pretiniekus ar visām viņu bruņumašīnām un izglāba atlikušos kanādiešus. Tas labi parāda, ka militārajā stratēģijā liela nozīme ir ne tikai dižiem ieročiem, bet arī gudrai taktikai.

Efektīvi, jaudīgi un pārliecinoši

Vecumniekos stratēģiski nozīmīgie objekti tika nosargāti, bet tālākās Nameja cīņas jau norisinājās Ādažu militārā poligona teritorijā, kur iespējama šaušana ar kaujas munīciju. Citastarp - šīs ir pirmās mācības, kurās Latvijas armija pilnvērtīgi izmantoja pašgājējhaubices - lielgabalus uz kāpurķēdēm. «Efektīvi, jaudīgi un pārliecinoši,» - tā jauniegādātos ieročus novērtē bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Viņa pirmie secinājumi par mācību norisi visumā ir pozitīvi. Vakar intervijā valsts televīzijai komandieris vēstīja, ka lielas problēmas pagaidām nav izgaismojušās, dalībnieki atzīstami parāda savas spējas. Taču skaidrs arī, ka jāturpina uzlabot bruņojumu un attīstīt infrastruktūru.

Ja neskaita Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona busiņu, kas devās uz Nameja civilo sastāvdaļu, mācībām Nemieri 2018 Valmierā, un sadūrās ar pretim braucošu kravas automašīnu, citi ar Nameja norisi tieši saistīti incidenti nav notikuši. Aizsardzības ministrijas preses dienests informē, ka arī sūdzības no iedzīvotājiem nav saņemtas.

Stresa līmenis aug

Vienīgie, kas žēlojas par Latvijā notiekošajiem militārajiem manevriem, ir Krievijas mediji un to atvasinājumi. Piemēram, Pravda.ru šajās dienās publicējusi garu melīgu rakstu par to, ka NATO šajās mācībās mācās apspiest Latvijas iedzīvotājus. Ka latviešiem jau esot vēsturiska pieredze krievu zemnieku apšaušanā un mācību Namejs 2018 mērķis ir dot mājienu Krievijai, kāds būs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas krievu liktenis. Taču tas velti, jo krievu armija labi atceroties ceļu uz Pribaltiku. Un šādu apmelojumu un draudu gūzmu izpelnījušās mācības, kas sava mēroga un ģeopolitiskās ietekmes ziņā ne tuvu nelīdzinās tām, ko septembra sākumā organizē pati Krievija. Oficiālos skaitļus vakar nosauca Krievijas aizsardzības ministrija: ap 300 000 karavīru, 37 000 tanku un bruņumašīnu, 1000 lidmašīnu, visa flote. Piedalīsies arī Ķīnas un Mongolijas bruņotie spēki. Vostok 2018 fokuss būs vērsts uz Krievijas austrumiem, bet paaugstinātā gatavībā atradīsies visi kara apgabali. Šie militārie manevri būs lielākie kopš aukstā kara gadiem.

Mācības Vostok 2018 uzraudzīs NATO novērotāji, alianse ir saņēmusi oficiālu uzaicinājumu. Eiropas medijos tiek uzsvērts, ka mācības notiek laikā, kad Rietumu un Austrumu attiecības ir patiesi saspīlētas. Par Krievijas un Ķīnas kooperāciju īpaši satraukusies Japāna, kurai ar Krieviju ir neatrisinātas domstarpības par Kuriļu salu piederību.

Ir skaidrs, ka Krievija trenējas liela mēroga konfliktsituāciju īstenošanai, un tas paaugstina stresa līmeni ikvienā valstī, kurai Krievija nav sabiedrotā.