Lietuvas premjers: Latvija vilcinās saistībā ar gāzes tirgus vienošanos

© Scanpix.ee

Latvijas lēmums atlikt līdz nākamajam gadam izšķiršanos, vai atbalstīt triju Baltijas valstu vienošanos attiecībā uz kopīgu sašķidrinātās dabasgāzes tirgu, kas ļautu pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) atbalstu Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa kuģa izpirkšanai, ir uzskatāms par laika novilcināšanu, trešdien paziņojis Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Pēc viņa teiktā, Lietuvas valdība šai situācijā secinājusi, ka vienoties nav izdevies, un ķersies pie alternatīva plāna.

"[Baltijas valstu] premjerministru tikšanās laikā [Inčukalnā 11.augustā] es minēju, ka sarunas ir pabeigtas, tika ņemts vērā viņu lūgums, lai lēmums tiktu pieņemts ministru kabinetā. Lēmuma nepieņemšana ir negatīva nostāja, procesa novilcināšana, un mēs valdībā ķeramies pie plāna B. Termināļa uzturēšanas izdevumi mūsu lietotājiem tiks samazināti," pēc valdības sēdes žurnālistiem sacījis Skvernelis.

Jautāts, vai tas nozīmē, ka termināļa kuģis "Independence" no Norvēģijas koncerna "Hoegh LNG" 2024.gadā tiks izpirkts bez ES atbalsta, Skvernelis solījis, ka sīkāk par to runās vēlāk.

"Detaļas mēs izskaidrosim, bet lietotājiem šī nasta noteikti samazināsies, un šos lēmumus valdība jau bija paredzējusi gadījumam, ja neizdotos vienoties," viņš piebildis.

Kā uzskata Lietuvas premjers, ja Latvija kopīgā sašķidrinātās gāzes tirgus vienošanos neatbalsta, izredzes saņemt ES atbalstu ir niecīgas, tomēr iecerēts vēl runāt ar Igauniju un pirmā saruna varētu notikt nākamajā otrdienā, kad triju Baltijas valstu premjeri tiksies Varšavā.

"Runājot par šā projekta izredzēm, vienīgā iespēja bija saņemt Eiropas Komisijas (EK) atbalstu visa reģiona mērogā - tas būtu Klaipēdas terminālis, Inčukalna glabātava un iespējamais vidējas klases terminālis Igaunijā, Paldiskos. Vienam posmam izkrītot, cerības uz finansējumu ir minimālas. 5.septembrī mēs ar Igaunijas kolēģi šo jautājumu pārrunāsim. Jebkurā gadījumā sarunas ir pabeigtas, punkts pielikts, nostāju mēs zinām, viss pārējais ir novilcināšana, bet tas nozīmē, ka valdība uzsāk alternatīvu plānu," norādījis Skvernelis.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais