Parīzē meklē dīvainās egles nojaucējus

© Scanpix/AP

Francijas policija meklē nezināmus vandāļus,kuri Parīzē Vandoma laukumā pagājušajā naktī sagrāvuši piepūšamo gandrīz 25 metrus augsto Ziemassvētku eglīti, kas izraisījusi neapmierinātību un diskusijas Francijā, vēsta aģentūra France - Presse.

Fallisko formu dēļ Pola Makartija mākslas darbs tika iesaukts par "seksa rotaļlietu", lai gan pats autors to nosaucis ļoti lakoniski – "Koks".  Piepūšamā eglīte ir izpelnījusies krietnu kritikas devu, kas tika novērtēta kā provokācija un izsmiekls.

Vandāļi lateksa eglīti vispirms izslēguši un tad atvienojuši arī auklas, kas turējušas egli vertikāli.

Parīzes domes vadītāja Anna Idalgo jau izteikusies, ka pilsēta "nepadosies to cilvēku draudiem, kuri nemāk novērtēt mākslas darbus". Idalgo jau devusi pavēli atjaunot mākslas darbu tā sākotnējā izskatā un vienlaikus lūgusi nosūtīt uz Vandoma laukumu dežurēt tautas policiju.

Kā ziņo mediji skandāls ap piepūšamo egli tikai pieņemas spēkā, franču sabiedrība jau izrādījusi savu neapmierinātību ne tikai kritizējot, bet pat fiziski iespaidojot darba autoru.

Makartijam jau esot uz ielas pieskrējis kāds parīzietis un vairākas reizes iesitis pa seju.

Makartija darbs tika izstādīts Vandoma laukumā kultūras programmas "Aiz sienas" Starptautiskās mūsdienu mākslas gadatirgus ietvaros, kura atklāšana paredzēta 23. oktobrī.

 

Pasaulē

Kamēr ASV gatavojas spēcīgajai viesuļvētrai “Miltons”, brīdinājums tiek nosūtīts arī Eiropas iedzīvotājiem. Otrdien vētra "Kirk" sasniedza Eiropas Rietumus un sociālajos tīklos ir nonākuši attēli no Spānijas, kur vētra jau sākusi plosīties, vēsta tv3.lt.