Vācijā drīzumā nāks klajā grāmata par to, kā "Stasi" izsekoja Ginteru Grasu

Vācijā izdošanai gatavo dokumentāla grāmata "Ginters Grass tēmēklī – "Stasi" lietas" (Guenter Grass im Visier - Die Stasi-akte), vēsta izdevums "The Local”.

Tajā tiek atspoguļotas komunistiskās Austrumvācijas slepenā dienesta "Stasi" pieliktās pūles rakstnieka Gintera Grasa izspiegošanai.Grasa izsekošana, kuru vairāku desmitgažu garumā īstenoja Austrumvācijas valsts drošības dienests. Grāmata veidota, balstoties uz materiāliem no „Stasi” arhīviem, kuri kļuva pieejami pēc Vācijas apvienošanās.

Pēc grāmatas autora Kaja Šlitera (Kai Schlueter) vārdiem, strādājot pie grāmatas, viņam nācies izskatīt vairāk nekā 2000 dokumentus no „Grasa lietas”.

Sekot Grasam tika sākts vēl 1961. gadā, kad viņš uzrakstīja atklātu vēstuli, protestējot pret Berlīnes mūra uzsliešanu. Ap to laiku Grass jau bija plaši zināms VDR, par spīti tam ka viņa 1959. gadā tapušais darbs „Skārda bungas” Austrumvācijā bija aizliegts.

Kā atzīmē Šliters, VDR politiskajai elitei Grass, kurš „Stasi” dokumentos saņēmis segvārdu "Bolzen" ("Aizbīdnis"), bija divtik bīstams, jo atšķirībā no „viegliem ideoloģiskajiem pretiniekiem” – tādiem kā, piemēram, konservatīvos pārstāvošais kanclers Adenauers – Grass bija kreiso uzskatu atbalstītājs.

Tādēļ, kad rakstnieks šķērsoja Rietumu un Austrumu Berlīnes robežu, lai apmeklētu VDR, viņu ielenca informatori, kuri ziņoja varas iestādēm par gandrīz katru Grasa vārdu. Galvenokārt tie bija ārštata ziņotāji no rakstnieku, publicistu, teātra darbinieku un tā tālāk vides. Grass tika pastāvīgi novērots, lai gan, pēc viņa personīgajiem vārdiem, neko nav pamanījis.

Svarīgākais