Identificēta Eiropas lielākā gaļēdāja dinozaura fosīlija

© Scanpix

Trešdien divi portugāļu zinātnieki paziņoja, ka ir identificējuši Eiropas lielākā gaļēdāja dinozaura fosilijas.

Kristofs Henriks un Oktavio Mateus no "Universidade Nova de Lisboa" esot atklājuši, ka kāda amatiera 2003.gadā atrastās fosilijas pieder Eiropas lielākajam sauszemes dinozauram, kas bijis plēsējs un dzīvojis juras periodā pirms apmēram 150 miljoniem gadu. Sākotnēji domāts, ka atrastā fosilija ir Ziemeļamerikas sugai piederīgais "Torvosaurus tanneri", taču eksperti atklājuši, ka šim indivīdam atšķiras lielais liela kauls, augšējais žokļa kauls, astes skriemeļi, mutes izmērs un forma, ka arī zobi.

Jaunatklātais dinozaurs nosaukts par "Torvosaurus gurneyi". Tas ir bijis līdz 10 metru garumā un svēris 4 līdz 5 tonnas. Viena no galvenajām atšķirībām starp minētajiem sugu pārstāvjiem ir zobi. Ziemeļamerikas līdziniekam ir 11 vai vairāk zobu, savukārt Eiropā atklātajam gaļēdājam- mazāk par 11. Tas esot medījis citus lielos dinozaurus, jo viņa zobi bijuši aptuveni 10 centimetrus gari un ļoti asi. Atrastais dizozaurs esot bijis viens no tā laika pasaulē lielākajiem un biedējošākajiem dinozauriem.

Pasaulē

ASV prezidents Džo Baidens piektdien televīzijas intervijā noraidīja aicinājumus izstāties no pārvēlēšanas kampaņas, kurus izprovocēja viņa katastrofālais sniegums pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu.

Svarīgākais