Pētījumā noskaidrots, cik tālu prot skaitīt kraukļi

© Pixabay

Zinātkārās radības ne tikai prot skaitīt, bet arī noķērkties tik reižu, cik saskaitīts, liecina jauns pētījums, ko vadīja pētnieku komanda no Tībingenes universitātes dzīvnieku fizioloģijas laboratorijas Vācijā.

Veids, kā putni atpazīst skaitļus un reaģē uz tiem, ir līdzīgs procesam, ko mēs, cilvēki, izmantojam, lai iemācītos skaitīt bernībā un ātri atpazītu, uz cik objektiem mēs skatāmies. Rezultāti, kas ceturtdien publicēti žurnālā "Science”, padziļina mūsu pieaugošo izpratni par vārnveidīgo intelektu.

"Cilvēkiem nav monopola attiecībā uz tādām prasmēm kā skaitliskā domāšana, abstrakcija, instrumentu izmantošana un plānošana uz priekšu," sacīja dzīvnieku izziņas eksperte Hetere Viljamsa. "Nevienam nevajadzētu brīnīties, ka kraukļi ir" gudri," piebilst zinātniece.

Dzīvnieku valstībā skaitīšanas prasme nepiemīt tikai putniem. Šimpanzēm, līdzīgi kā maziem bērniem ir mācīts skaitīt secībā un saprast ciparu vērtību.

Meklēšanās sezonas laikā daži varžu tēviņi saskaita konkurējošo tēviņu saucienu skaitu, lai tie paši saucieni pēc skaita atbilstu vai būtu lielāki par pēdējo skaitli, kad pienāk viņu kārta ķērkt pēc mātītes.

Zinātnieki pat ir izvirzījuši teoriju, ka skudras atgriežas atpakaļ uz savām kolonijām, skaitot soļus, lai gan šī metode ne vienmēr ir precīza.

Šis jaunākais pētījums pierāda, ka kraukļi, gluži kā cilvēki var iemācīties saistīt ciparus ar vērtībām un attiecīgi skaitīt balsī, tomēr attapīgajiem putniem ir grūtības, skaitot tālāk par četri.