Viltīgā sojas mērce

© māja

Sojas mērces pasaules virtuvē ir dažādas un visvairāk iecienītas Austrumu un Āzijas tautu ēdienos, bet arī Eiropā ir pietiekami populāras. Gaišās sojas mērces var izmantot katrā ēdienā, bet tumšās vislabāk pie gaļas.

Pieminot sojas mērci, svarīgs termins ir kvalitāte. Lai iegādātos kvalitatīvu sojas mērci, noteikti jāpalūkojas uz etiķeti, kāds ir mērces sastāvs. Tajā ir sojas pupiņas, kvieši, cukurs, sāls, etiķis. Mīnuss – tajā var būt pārāk daudz sāls. Šai mērcei ir raksturīga izteikta asa smarža. Jāpievērš uzmanība, cik mērces sastāvā ir olbaltumvielu, – tām jābūt 6–8 procentiem. Mērce satur daudz minerālvielu, vitamīnu un aminoskābju. 100 gramos sojas mērces ir 55 kalorijas, un to visbiežāk izmanto pie gaļas ēdieniem, gatavojot marinādi, zivīm un jūras produktiem. No sojas mērces var pagatavot arī citas mērces – sēņu, sinepju, zivju, garneļu.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Kad uztura speciālisti stāsta par mērcēm un garšvielām, tad piemin, ka sojas mērci vajag prātīgi lietot, jo tā ir ļoti sāļa. Uzmanīgi lietojot sojas mērci, vienlaikus ēdienam nevajag pievienot sāli. Šādu sāļu mērču lietošanā ir jāievēro taupīgums. Protams, ar sojas mērci var uzlabot garšas nianses, tās dod pikantumu, taču vienlaikus tām līdzi nāk arī liels sāls daudzums. Protams, gaļas marinēšanā vai kāda ēdiena pagatavošanā pēc īpašas receptes to var izmantot. Veikalos var atrast arī sojas mērces ar pazeminātu sāls daudzumu, tāpēc jāskatās, kas rakstīts uz etiķetes.

***

RECEPTES

Vistas fileja sojas mērcē ar ķiploku

• Sastāvdaļas: vistas fileja, 3 ēdamkarotes sojas mērces, ķiploka daiviņa, pipari.

• Pagatavošana: vistas fileju sagriež gabaliņos, ķiploku sasmalcina. Sojas mērci sajauc ar ķiploku un pārlej fileju. Atstāj ledusskapī 2–3 stundas. Cep uz pannas.

Cūkgaļa sojas mērcē ar lociņiem

• Sastāvdaļas: 500 g liellopa filejas, 3 ēdamkarotes liellopa gaļas buljona, ēdamkarote sojas mērces, 3 ēdamkarotes miltu, citrons, zaļie lociņi, ēdamkarote balzamiko mērces, cukurs, saulespuķu eļļa cepšanai.

• Pagatavošana: gaļu novāra, sagriež nelielās sloksnītēs. Liek kastrolī, pārlej ar sojas mērci un uzkaisa miltus. Sasmalcina citronu un ķiploku, sakapā lociņus.

Uz cepešpannas uzlej eļļu un apcep tajā gaļu, kamēr tā ir gatava. Gaļai pievieno visas pārējās sastāvdaļas – buljonu, sīpolu, balzamiko mērci, cukuru, citrona sulu un miziņu. Patur vēl 3 minūtes uz pannas.

Vistas kebabs

• Sastāvdaļas: 1 kg vistas krūtiņas filejas, 2 sīpoli,

2 ķiploka daiviņas, 6 ēdamkarotes kausēta sviesta, 4 ēdamkarotes sojas mērces, 2 ēdamkarotes citrona sulas, 2 tējkarotes brūnā cukura, 4 tējkarotes koriandra lapu, sāls, pipari, koka iesmiņi.

• Pagatavošana: fileju nomazgā un nosusina. Sīpolus un ķiplokus sasmalcina un sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Gaļu sajauc ar marinādi un liek ledusskapī 7 stundas ievilkties. Gaļas gabaliņus uzdur uz iesmiņiem un grilē apmēram 10 minūtes. Piedevās izmanto rīsus.

NODERĪGI

• Kvalitatīvu sojas mērci var iegādāties tikai stikla iepakojumā. Kvalitatīvai sojas mērcei jābūt ar izteiktu brūnu nokrāsu, caurspīdīgai, bez nogulsnēm.

• Gatavojot ēdienu ar sojas mērci, nav vēlams pievienot sāli, jo tad ēdiens būs pārāk sāļš.

• Sojas mērci uzglabā istabas temperatūrā tumšā vietā, bet atvērtu iepakojumu – ledusskapī.

Svarīgākais