Piedevai – dip mērce

Dip mērces no tradicionālajām mērcēm atšķiras ar to, ka ar tām nepārlej ēdienu, bet produktus uz mirkli iemērc tajās. Interesanti un garšīgi! Pēc konsistences tā ir tāda pati kā biezs krējums, kurā var iemērkt dārzeņu gabaliņus, augļus, gaļu, čipsus, krekerus, cīsiņus vai jūras produktus.

Parasti dip mērci izmanto kā piedevu pie pārtikas produktiem, ko ēd ar rokām. Šāda mērcīte ir lieliska piedeva vasarā – piknikā, dārza ballītē vai Līgo svētkos, kad neiztrūkstoši uz grila tiek cepta gaļa, papildināta ar zaļumiem un dažādiem dārzeņiem, ko gan svaigā veidā, gan ceptus (un arī vārītus, piemēram, kartupeļus, pupiņas vai bietes) var pamērcēt dip mērcē. Šādas mērces var būt gan sāļas, gan saldas, un tām nebūt nav jāsakrīt ar mērcējamo produktu garšu. Pie dip mērcēm pieskaita arī fondī, ko gatavo no siera, šokolādes vai izmanto citus variantus. Klasisks dip mērces variants ir salsa – meksikāņu mērce, kuras galvenā sastāvdaļa ir tomāti.

Vienam pasākumam var pagatavot 2–4 dažādas dip mērces un sarūpēt produktus mērcēšanai – būs interesants zviedru galds. Katrā ziņā produkti ir tik daudzveidīgi, lai no tiem pagatavotu dažādas interesantas dip mērces – no dabiska jogurta un krējuma, kam pievienots ķiploks, sāls un pipari; no augļu jogurta un majonēzes, kam rotājumā izmantotas rozīnes un augļi, vai arī zilā siera kombinācijā ar biezpienu, nesaldinātu jogurtu, sāli un pipariem.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Ēdienu neēd sausu, tāpēc to var papildināt ar mērcīti. Tajā var pamērcēt tomātu, gurķīti vai ko citu. Viens no variantiem – mērcei var izmantot maltus piparus, sakapātas dilles no sava dārza. Ja dārza nav vai cilvēks ir slinkāks, viņš var izmantot gatavu mērci. Mērci var gatavot uz majonēzes vai trekna krējuma bāzes. Tai asumu slēptā formā piešķir sāls, garšas pastiprinātāji vai arī čili, aromātiskas dilles, sinepes un mārrutki. Jebkura mērce var būt veiksmīgs risinājums vai gluži pretēji – neveselīga ar lielu sāls un pārtikas piedevu daudzumu. Viss atkarīgs no tā, kas ir mērces sastāvā.

DIP MĒRCE ...

... no gurķa un cukīni

• Sastāvdaļas: 200 g brinzas, 500 g cukīni, neliels gurķis, puse citrona, ķiploks, eļļa, sāls, melni pipari.

• Pagatavošana: cukīni sagriež un apcep eļļā.

Gurķi arī sagriež, pievieno cukīni un nedaudz pasautē.

Pievieno citrona sulu, sasmalcinātu ķiploku, sāli un piparus. Liek dārzeņus blenderī, pievieno brinzu un visu samaisa. Mērce gatava!

... no zemenēm

• Sastāvdaļas: 100 g zemeņu, 250 g biezpiena, 50 g cukura, 50 g krējuma, ēdamkarote apelsīnu vai citronu liķiera, šķipsniņa vanilīna.

• Pagatavošana: visas sastāvdaļas samaisa blenderī un pēc tam atdzesē.

... no žāvētām plūmēm

• Sastāvdaļas: 2 žāvētas plūmes, ēdamkarote sojas mērces, ēdamkarote valriekstu, 4–5 ēdamkarotes dabiskā jogurta vai krējuma.

• Pagatavošana: plūmes nedaudz pamērcē ūdenī, sagriež smalkos gabaliņos, liek tās krējumā.

Pievieno arī riekstus un sojas mērci. Visu samaisa.

... no marinētām vai sālītām sēnēm

• Sastāvdaļas: 200 g marinētu sēņu, 100 g sīpolu, 50 g augu eļļas vai 100 g krējuma.

• Pagatavošana: visas sastāvdaļas sasmalcina, pievieno krējumu vai eļļu.

... no siera un riekstiem

• Sastāvdaļas: 150 g krējuma siera, 150 g piena, 5–6 valrieksti.

• Pagatavošana: riekstus izmērcē vai smalki sagriež ar nazi, sieru sarīvē, sajauc ar pienu un pievieno riekstus.

Svarīgākais