Mīti par margarīnu ir atspēkoti

Nemitīgās diskusijas par to, ko labāk ēst – sviestu vai margarīnu, liek painteresēties, no kā un kādā veidā tiek gatavots margarīns, kādas ir tā priekšrocības un trūkumi.

Bieži dzirdam uztura speciālistu un mediķu aicinājumus lietot pēc iespējas mazāk dzīvnieku izcelsmes tauku, kas sastopami sviestā, krējumā, treknā sierā, un nomainīt tos pret augu izcelsmes taukiem. Margarīns ir viena no šādām alternatīvām.

Mīts Patiesība

1. mīts.

Veselībai kaitīgie transtauki. Pagājušajā gadsimtā margarīnu ražoja, daļēji sacietinot eļļā esošās taukvielas. Izmantojot šo daļējās sacietināšanas tehnoloģiju, margarīnā izveidojās tā dēvētie transtauki. Gluži tāds pats process notiek govs gremošanas sistēmā, un tas noved pie transtauku rašanās treknos piena produktos. Transtauki palielina holesterīna līmeni asinīs.

Taču zinātnieki atklāja, ka, eļļā esošos taukus sacietinot nevis daļēji, bet pilnībā, transtauki neveidojas. Tāpēc kopš 1995. gada pārtikas rūpniecības līderi arī sāka izslēgt transtaukus no margarīna. Tātad šodien par lielāku transtauku avotu ir kļuvis sviests, bet ne kvalitatīvs margarīns.

2. mīts.

Mākslīgs produkts.

Margarīnu ražo rūpnīcās, tomēr tā sastāvdaļas ir dabīgas – augu eļļas, piena olbaltumvielas, ūdens, sāls, citronskābe, vitamīni utt. Sviests tiek uzskatīts par dabīgu ne tāpēc, ka to joprojām gatavo vecmāmiņa laukos, bet tādēļ, ka to gatavo no dabīgām izejvielām, gluži tāpat kā margarīnu.

3. mīts.

Margarīnā nav veselībai noderīgo omega-3 un omega-6 taukskābju. Kvalitatīvs margarīns mūsdienās tiek ražots no labāko eļļu maisījuma. Tieši tādēļ margarīnā ir lielāks omega-3 un omega-6 taukskābju daudzums. Šīs taukskābes ir ļoti svarīgas cilvēka veselībai. Tāpēc mūsu uzturā margarīns var kļūt par vienu no svarīgākajiem omega-3 un omega-6 avotiem.

4. mīts.

Margarīnā nav veselībai nepieciešamo vitamīnu.

Vitamīniem A, D, E nepieciešama taukaina vide, lai tie uzsūktos organismā, tāpēc kvalitatīva margarīna ražotāji bagātina savus produktus ar šiem vitamīniem. Vitamīnus A un D cilvēki mūsu ģeogrāfiskajā joslā saņem par maz, tāpēc margarīna lietošana var palīdzēt izvairīties no šo vitamīnu deficīta.

Mūsdienās zinātne milzu soļiem ienāk ne tikai medicīnā un farmācijā, tā ienāk arī pārtikas rūpniecībā. Ko tas nozīmē mūsu ikdienas maltītēm? Pavisam citas margarīna ražošanas tehnoloģijas. Tātad viss, ko cilvēki zina par margarīnu, izrādās, kļuvis par mītu. Tāpēc šoreiz apspriedīsim, kā izvēlēties kvalitatīvu margarīnu.

Uztura speciālisti iesaka:

Sviestu droši varat aizstāt ar kvalitatīvu margarīnu – tas tiek ražots no dabīgām izejvielām un nekaitē veselībai.

Lasiet margarīna etiķetes un izvēlieties to margarīnu, kuram ir pēc iespējas lielāks mononepiesātināto un polinepiesātināto (omega-3 un omega-6) taukskābju daudzums un pēc iespējas mazāks piesātināto taukskābju daudzums. Liels nepiesātināto taukskābju daudzums liecina par labāku margarīnā izmantoto tauku kvalitāti. Piesātinātās taukskābes, kuru saturs dzīvnieku izcelsmes taukos ir lielāks, apdraud sirdi un asinsvadus, palielina holesterīna līmeni.

Pārbaudiet, kāds kaloriju daudzums tiek uzņemts, lietojot produktu, – izvētieties margarīnu ar mazāko iespējamo kaloriju skaitu.

Cilvēka uzturā taukvielām jāsastāda līdz 30% no dienā ieteicamās uzturvielu devas. Šajos 30% taukvielu sliktie tauki (pārsvarā mēs tos saņemam no dzīvnieku izcelsmes produktiem – gaļas, piena, siera, sviesta, cīsiņiem) nedrīkst pārsniegt 10%.

Svarīgākais