Asās redīsu sēklas

© F64

Pavasarī, kad tikko parādās pirmie zaļumi un diedzētas sēklas, tā vien kārojas to visu ātri iekļaut savā ēdienkartē.

 Un kāpēc gan ne, jo ir garšīgi, veselīgi un vienlaikus var dažādot maltīti. Diedzējumi ir īsta enerģijas krātuve, tos mēdz saukt arī par dzīvo ēdienu.

Tos lietojot, cilvēka organisms uzņem vitamīnus un daudzas citas dabiskās vielas aktīvā formā. Diedzēto sēklu un graudu klāsts ir plašs – linsēklas, lucernas sēklas, redīsu sēklas, auzas, kvieši, rudzi, mieži. Diedzētu redīsu sēklām, kas ir dzeltenā krāsā, bet gaismā kļūst zaļas, raksturīgs spēcīgs asums, un tas šo īpašību piešķir jebkuram ēdienam, kam tās pievieno, – biezpienam, svaigiem salātiem, olām un zupām. Tām sēklas pievieno mazu brīdi pirms vārīšanas beigām. Ar sēklām var papildināt arī tradicionālās sviestmaizes ar šķiņķi, sieru, tomātiem vai kaut ko citu. Var izmantot arī kā interesantu rotājumu jebkuram gaļas vai zivju ēdienam. Pirms lietošanas tās ir jānoskalo aukstā ūdenī, bet, ja sēklas tiek diedzētas mājās, tad mazgāt nav nepieciešams. Ja tās šķiet nedaudz apžuvušas, tad dažas minūtes jāpatur ūdenī, lai sēklām atkal piešķirtu svaigumu. Diedzētas redīsu sēklas satur vairākus vitamīnus, it īpaši C vitamīnu. 100 gramos šo sēklu ir nedaudz mazāk par 50 procentiem no ieteicamās C vitamīna dienas devas, nedaudz ir A un B6 vitamīns. Tās satur arī mangānu, magniju, fosforu, varu un dzelzi. Sēklās ir sinepju eļļa – teicams dezinficējošs līdzeklis. Ņemot vērā uzturvērtību, 100 gramos sēklu ir 43 kalorijas, minimāls daudzums olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku, tāpēc – diētiska piedeva jebkurā ēdienreizē.

***

NODERĪGI

• Diedzētas sēklas lieliski garšo svaigas. Tās divas dienas var paturēt ledusskapī, jo aukstums dīgšanas procesu aizkavē.

• Veikalā pirktās redīsu sēklas ar dīgstiem ieteicams izlietot apmēram 4 dienu laikā pēc iegādes.

• Redīsu sēklas dīgst apmēram četras dienas, kamēr izstiepjas pāris centimetru gari dīgstiņi.

Receptes

Salāti no diedzētām redīsu sēklām un avokado

Sastāvdaļas: avokado, 50 grami diedzētu redīsu sēklu, ēdamkarote citrona sulas, ķiploka daiviņa, sāls, pipari.

Pagatavošana: notīra avokado mizu, sasmalcina mīkstumu ar dakšiņu vai blenderi, pievieno redīsu sēklas, citrona sulu, sasmalcinātu ķiploku, sāli un piparus.

Salāti ar redīsu sēklu dīgstiem

Sastāvdaļas: redīsu sēklu dīgsti (bez sēklām), zaļie zirnīši, gurķis, burkāns, pētersīļi, sāls, pipari, augu eļļa pēc izvēles.

Pagatavošana: burkānu sarīvē uz rīves, gurķi sagriež salmiņos, pievieno dīgstus, zirnīšus, sasmalcinātus pētersīļus. Visas sastāvdaļas sajauc, pievieno garšvielas un eļļu. Tās vietā var izmantot arī krējumu vai majonēzi pēc izvēles.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Aromātiskas un garšīgas sēkliņas, kas papildina garšas buķeti salātos, biezpienā, zupā vai kaut kur citur un veicina apetīti. Sastāvā ir C vitamīns, minerālvielas, aromātiskās ēteriskās eļļas, kas piešķir specifisko garšu, optimizē gremošanas procesu, veicina gremošanas sulas izdalīšanos. Ir svarīgi ievērot drošības pasākumus, un pirms lietošanas sēklas noskalot. Protams, jāatceras, ka ne vienmēr viss veselīgais, ko varam nopirkt veikalā, ir drošs. Veselīga pārtika var būt nedroša, ja ir inficēta vai sabojājusies, ilgi to uzglabājot.

Svarīgākais