Nagetes ar garoziņu

© Nra arhīvs

Vistas gaļu daudzi uzskata par sausu, taču no tās var pagatavot sulīgas un gardas nagetes, ar kraukšķīgu brūnu garoziņu. Tās var pagatavot mājās, var arī nopirkt veikalā un atliek tikai uzsildīt. Šāds gatavs pusfabrikāts nav jāuzskata par kaitīgu ātrās ēdināšanas produktu.

Nagetes ir gluži laba alternatīva un ērts risinājums, lai nevajadzētu doties uz šādām ēstuvēm. Tās var vienkārši pagatavot, ēst gan siltas, gan aukstas un var paņemt līdzi, dodoties ārpus mājas. Ja tās gatavo pats, tad vajadzīga vistas gaļa un jāizdomā, ko izmantot panējumam – rīvmaizi vai ko citu. Ja gaļu sagriež pavisam smalkos gabaliņos, tad uzkodu pasniegšanai var izmantot kociņus. Tikpat labi gaļu var sagriezt lielākos gabalos, papildināt ar zaļajiem salātiem vai svaigiem dārzeņiem, un maltītē būs gatavs otrais ēdiens. Vistas gaļu pirms gatavošanas, ja ir vēlēšanās, var iemarinēt. Marinādei var izmantot pienu un citronu sulu, kam pievienotas garšvielas – paprika, pipari un sāls. Marinādē gaļu atstāj uz vairākām stundām, un tad veido nagetes. n

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Vistas nagetes, ko var nopirkt veikalā, ir tā sauktie pusfabrikāti. Tos ir ērti lietot, jo pagatavošana prasa minimālas pūles – tas ir pozitīvi. Neizbēgami pie šādiem produktiem tiek pievienotas pārtikas piedevas, un viena no tām – sāls, par ko ražotājs norāda uz etiķetes. Cilvēkiem, kam ir problēmas ar asinsspiedienu vai tūsku, tas var traucēt. Mājās gatavojot šādas nagetes no vistas filejas, tās var papildināt ar ķimenēm, ķiplokiem un citām garšvielām, sāli nemaz nepievienojot. Fileju pēc tam apviļā rīvmaizē un parasti cep uz pannas eļļā, tāpēc jārēķinās arī ar apēsto ne tik labo tauku īpatsvaru. Var mēģināt šo ēdienu gatavot mikroviļņu krāsnī vai cepeškrāsnī, izmantojot cepamo papīru vai tamlīdzīgi. Būtiski nagetes papildināt ar dārzeņu salātiem un zaļumiem atkarībā no sezonas.

NODERĪGI

• Nagešu panēšanai var izmantot rīvmaizi, krekerus, Parmezāna sieru, čipsus vai sasmalcinātus riekstus.

• Nagetes var lieliski papildināt ar mērci. To var pagatavot mājās no krējuma, garšvielām un zaļumiem vai nopirkt gatavu.

***

RECEPTES

Vistas nagetes čipsu panējumā

• Sastāvdaļas: 4 vistas krūtiņas bez ādas un kauliem, lielā paciņa kartupeļu čipsu, ola, 6 ēdamkarotes piena, glāze miltu.

• Pagatavošana: uzkarsē cepeškrāsni. Plastmasas traukā liek sasmalcinātus čipsus. Nelielā traukā nedaudz sajauc olas baltumu ar pienu. Sagrieztos vistas gabaliņus vispirms apviļā miltos, pēc tam liek piena – olas maisījumā un tad apviļā sasmalcinātajos čipsos. Nagetes cep 10 minūšu. Apgriež otrādi un cep vēl 5 minūtes.

Nagetes ar dārzeņiem asā mērcē

• Sastāvdaļas: paciņa ar nagetēm. Mērcei – trešdaļa glāzes cukura, ceturtdaļa glāzes etiķa, 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes, 3 ēdamkarotes sojas mērces.

Cepšanai – 2 ēdamkarotes olīveļļas.

Garnējumam – puse krāsainā kāposta, puse brokoļa, 2 saldie pipari (zaļie) un 4 šalotes sīpoli.

• Pagatavošana: apcep nagetes. Kāpostu sadala, sīpolu smalki sagriež, piparu sagriež strēmelēs. Uz pannas uzkarsē olīveļļu, liek tajā dārzeņus un cep apmēram 15 minūšu, ik pa laikam apjaucot. Pievieno ceturto daļu glāzes ūdens, uzliek vāku un sautē apmēram 2 līdz 3 minūtes. Nelielā bļodā sajauc visas sastāvdaļas, kas paredzētas mērcei. To pārlej uz dārzeņiem, samaisa un gatavo, kamēr mērce sabiezē. Pievieno nagetes un visu samaisa.

Svarīgākais