Čipsu vietā – dārzeņi

© F64

«Tagad cenšos veidot pēc iespējas veselīgāku ēdienkarti – izmantot zaļumus un dārzeņus. Pēdējā laikā esmu iecienījusi rukolu ar patīkamo riekstu garšu,» savus ēšanas paradumus atklāj Baltijas komunikāciju centra projektu vadītāja asistente Danuta Trušele.

No rukolas gatavojot vienus no saviem mīļākajiem salātiem – ņem Fetas sieru, papriku, ķirštomātus un daudz rukolas. Aizdaram izmanto sojas mērci, mazliet citrona sulas, arī medu, bet garšvielas var pievienot pēc savas izvēles. Danuta slavē, ka iznākot ne vien garšīgi, bet arī veselīgi salāti. Tos gatavojot, nav izmantojusi zināmu recepti, bet ņēmusi sastāvdaļas, ko atradusi ledusskapī. Arī rīsus mēdzot sajaukt ar papriku, ķirštomātiem, un, ja ir vēlēšanās, var pielikt arī krējumu. Tie arī esot garšīgi salāti. Papriku viņa sākusi dievināt pavisam nesen – pirms vairāk nekā mēneša. Pamazām Danuta sākot izmantot veselīgo austrumu virtuves garšvielu kurkumu, ar kuru papildina gan rīsu, gan dārzeņu ēdienus. Izmanto arī gatavu garšvielu – dārzeņu maisījumu, tradicionālās dilles, baziliku un pētersīļus. «Vasarā dodos uz tirgu un pērku svaigus zaļumus un garšaugus, bet ziemā tie lielākoties ir kaltētā veidā.»

Rīta auzu pārslas

Brokastīs jau pāris mēnešus Danuta izvēlas auzu pārslas ar žāvētiem augļiem – persikiem, zemenēm vai mellenēm. Citreiz pārslas papildina ar ievārījumu. Tās ņem līdzi uz darbu un aplej ar pienu, jo agri no rīta vēl nekārojas pēc ēdiena. Tāpēc pirmo maltīti ēd apmēram pusdesmitos vai desmitos. Pārslas tiekot izvēlētas apzināti veselīguma nolūkā un vēl neesot apnikušas. Kafija tiekot dzerta reti, galvenokārt – tēja. Viņa neslēpj, ka agrāk brokastis neesot ēdusi. Pirmā ēdienreize bijusi apmēram divpadsmitos vai vienos, apvienojot gan brokastis, gan pusdienas vienā reizē. «Pēdējā laikā neēdu pusdienas kafejnīcā, bet kaut ko pagatavoju mājās iepriekšējā vakarā. Tādā veidā varu baudīt veselīgāku ēdienu, un tā ir arī laba naudas ekonomija.» Vienā brīdī Danuta sapratusi, ka jāmaina ēdienkarte uz veselīgāku – pašai biežāk jāgatavo un jāizmēģina interesantas receptes. Drīzumā plānojot pagatavot pesto mērci, taču to darīšot, kad būs plašāks zaļumu piedāvājums. Pesto mērci mēdzot pievienot pie Mocarellas siera un tomātiem vai makaronu ēdieniem.

«Man garšo vistas fileja ar Ķīnas saldskābo mērci, kas papildināta ar ananasiem,» visbiežākās pusdienas raksturo Danuta. To papildina ar rīsiem. Garšojot sēņu, arī maltās gaļas mērce. «Pusdienas ņemu līdzi uz darbu vai arī eju pusdienot uz mājām, jo darbavieta atrodas tuvu mājām.» Ikdienas ēdienkartē ir arī zupas, izmēģinājusi vārīt frikadeļu un pagatavot tomātu biezzupu. Vakariņas esot ap sešiem pusseptiņiem vakarā. Ja vēlās stundās piemeklējot izsalkums, tad dzer ūdeni, nevis ledusskapī meklē ko ēdamu. «Pēdējā laikā dzeru daudz ūdens. No rīta apmēram piecpadsmit minūtes pirms putras ēšanas izdzeru glāzi ūdens.» To darot arī pirms pusdienām un vakarā. Citreiz dienas laikā ūdenī ieliek greipfrūtu vai citronu. «Tad ūdens ir garšīgāks. To var papildināt arī ar piparmētru, kas piešķir specifiskāku garšu. Manā jaunajā ēdienkartē ir daudz šķidruma.»

Biezenis ar sieru

Danutai esot gūti iedomāties savu ēdienkarti bez gaļas – liellopa, vistas, retāk – cūkgaļas. No zivīm garšojot tikai lasis un siļķe, vai nu marinēta, vai kažokā, arī forele. Pie sirds neejot ekskluzīvas jūras veltes – mīdijas un gliemeži. Danutai, protams, garšojot arī kūkas un kūciņas. Ir kēksu fane. Reizēm pēc jaunajiem ēšanas paradumiem viņa atļaujas arī baudīt saldumus. «Tik traki ar mani nav, ka tagad sev daudz ko aizliedzu. Nesen pagatavoju tiramisu kūku.» Danuta teic, ka vēlētos vairāk eksperimentēt un iemācīties gatavot dažādas kūkas. Ja sakārojas kādu našķi, tad izvēlas kēksiņus. Pagaidām tos izmēģinājusi cept tikai no gataviem maisījumiem

Ziemā izmantojot saldētus dārzeņus, piemēram, burkānus un zirnīšus, kurus apcep un pēc tam pievieno rīsiem. Nesen gatavojusi kartupeļu biezeni ar sieru, par ko citi brīnījušies. «Nopirku saldētu dārzeņu maisījumu, tos apcepu un ieliku atsevišķā traukā. Uzliku uz tiem saceptu malto gaļu un kartupeļu biezeni, pārkaisīju ar sarīvētu sieru un liku cepeškrāsnī. Izdodas ātrs un lēts ēdiens.» No augļiem priekšroku dod vīnogām, mandarīniem, negaršo plūmes. Vasarā dažādus augļus patīkot papildināt ar jogurtu un auzu pārslām – iznākot labas brokastis. «Ziemā, protams, kārtīgi ēdu mandarīnus un apelsīnus,» stāsta Danuta.

Mācīsies cept kūkas

Ēst gatavošana esot Danutas hobijs, arī viņas mammai patīkot gatavot. «Būdama maza meitene, skatījos, kā viņa to dara.» Izrādās, Danutai līdz šim nav garšojušas aknas, tikai aknu tortē tās esot pieņemamas un šķiet gardas. To viņai iemācījusi mamma. «Viņa zināja, ka man aknas negaršo, tāpēc iemācīja, ka tās var pagatavot citādi.» Stāstot par bērnības ēdieniem, atceras, ka vecmamma gatavojusi interesantu maltīti – smalkus makaronus sacepusi kopā ar biezpienu, kam pievienots cukurs. Viņa gatavojusi arī pufīgus vareņikus un pelmeņus. «Vēlos pati pamēģināt pagatavot pelmeņus. Protams, man būtu jāskatās receptes, kā tos gatavo.»

Draugus Danutai patīk cienāt ar pašas gatavotiem ēdieniem. Gada nogalē stāvējusi pie plīts apmēram sešas stundas un tad sapratusi, kā jūtas mamma, kad jāgatavo svētku mielasts. Kad sanākuši ciemiņi, vakarā esot bijis liels, taču patīkams nogurums, jo tikuši iepriecināti citi. «Ar draugu Ronaldu gatavojām 12 ēdienus – dažādus salātus: gaļas, siļķi kažokā, krabju, siera salātus un citus ēdienus. Mums patīk abiem kopā darboties virtuvē.» Danuta teic, ka pēdējā laikā mājas ballītēs cenšas atturēties no čipsiem, tā vietā pasniedzot dārzeņus – papriku, ziedkāpostu, gurķi, ko pasniedz ar veikalā iegādātu uzkodu mērci vai to pagatavo pati. Draugi šādu piemēru mācoties no viņas. No ziedkāpostiem cepusi arī kotletes. Tos samaļ, pievieno garšvielas, apviļā rīvmaizē, olā un tad liek uz pannas.

Danutas Trušeles iemīļota recepte

Aknu torte

Sastāvdaļas: 500 g liellopa aknu, 6 burkāni, 2 sīpoli, 6 ēdamkarotes miltu, piens, 2 olas, garšvielas, 2–3 ēdamkarotes skābā krējuma, majonēze.

Pagatavošana: aknas sagriež gabaliņos un atstāj pienā (pilnībā nosedzot) apmēram 20 līdz 30 minūtes, lai nebūtu rūgtas. No katra gabaliņa noņem cīpslas un ādu. Aknas samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Pievieno garšvielas, 4 ēdamkarotes miltu un sakultas olas. Pildījumam ņem sarīvētus burkānus un sagrieztus sīpolus, apcep uz pannas. Kad dārzeņi apcepti, pievieno krējumu, garšvielas, nedaudz ūdens un 2 ēdamkarotes miltu. Cep aknu pankūkas. Katrai pankūkai virsū var uzsmērēt majonēzi, liek virsū pildījumu, atkal nākamo pankūku un pildījumu, lai veidotos torte no 5 līdz 6 kārtām. Atstāj torti uz 20 minūtēm, lai sastāvdaļas ievelkas. Pasniedz ar rīsiem vai kartupeļiem.

Svarīgākais