Daudziem iecienīta kļuvusi tītara gaļa, kas nopērkama visdažādākajos veidos.Tītara gaļa tāpat kā pārējo mājputnu gaļa satur olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas.
Atšķirībā no citu mājputnu gaļas sastāvā ir daudz fosfora. Ir maz tauku, tāpēc tā ideāli piemērota tiem, kam aktuālas problēmas ar lieko svaru. 100 gramos ir 197 kilokalorijas. Izmanto daudzveidīgi – salātos, vārītu, sacepumos, zupās, gatavo cepeti, pasniedz ar dažādām mērcēm, grilē, pirms tam iemarinējot. Jauna tītara gaļu vislabāk ietīt speķa šķēlēs vai gatavot folijā, jo tā ir ļoti liesa. Izvēloties tītara gaļas gatavošanas veidu, priekšroka jādod vārīšanai, sautēšanai vai tvaicēšanai. Tad tā nezaudēs savas vērtīgās vielas. Vislabākais variants – gaļu ēst bez ādas.
NODERĪGI
• Mājputnu, tajā skaitā tītara, gaļu pirms gatavošanas nepieciešams pilnībā atkausēt, un tas prasa laiku.
Piemēram, lai atkausētu 4,5 kg smagu tītaru, nepieciešamas 22 līdz 24 stundas.
• Saldētu tītara gaļu tāpat kā vistu un savvaļas putnus var uzglabāt sešus mēnešus.
RECEPTES
Tītara gaļa ar sieru un ananasiem
Sastāvdaļas: 60 g sviesta, sīpols, 60 g miltu, 450 ml tītara gaļas buljona, 250 g konservētu ananasu, 250 g Čedaras siera, sāls, melnie pipari, 500 g vārītas tītara gaļas, 3 ēdamkarotes svaigi sadrupinātas rupjmaizes, pētersīļi.
Pagatavošana: katliņā izkausē sviestu, ieber gredzenos sagrieztu sīpolu un, laiku pa laikam maisot, cep uz lēnas uguns 3 līdz 5 minūtes, kamēr sīpoli ir mīksti, bet nemaina krāsu. Pieber miltus un maisot karsē minūti. Pakāpeniski pielej buljonu un ananasu sulu, uzvāra un maisa, kamēr masa sabiezē. Pievieno ananasu gabaliņus, dažus atstāj greznošanai. Iejauc trīs ceturtdaļas siera, pieber sāli un piparus. Tītara gaļas gabaliņus līdzīgās daļās liek uz šķīvjiem vai vienā lielā karstumizturīgā traukā. Gaļai pārlej mērci un uzkaisa atlikušo sieru un maizes drupatas. Tītara gaļu liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 15 līdz 20 minūtes, kamēr tā pilnībā izkarsējas un virsma kļūst zeltaina. Grezno ar sakapātiem pētersīļiem un pārējiem ananasu gabaliņiem.
Tītara gaļa ar skābu krējumu un maurlokiem
Sastāvdaļas: 30 g sviesta, 2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas, 600 g tītara krūtiņas filejas, 4 caurauguša speķa šķēles, liels sīpols, 250 g nelielu šampinjonu, 30 g miltu, 150 ml tītara vai vistas buljona, sāls, melnie pipari, 150 g skāba krējuma, 2 ēdamkarotes sagrieztu svaigu maurloku.
Pagatavošana: pannā izkausē sviestu, pielej eļļu. Kad sviests sāk putot, pannā liek tītara gaļu un maisot cep uz lielas uguns 8 minūtes. Ar caurumotu karoti tītaru noņem no pannas un atstāj siltumā. Samazina uguni. Pievieno speķi, sīpolus un sēnes. Cep uz lēnas uguns, laiku pa laikam apmaisot, 3 līdz 5 minūtes, kamēr sīpoli ir mīksti. Pieber miltus un maisot karsē apmēram minūti. Pielej buljonu, uzvāra un maisa, kamēr mērce sabiezē. Tītara gaļu liek uz pannas, pieber sāli un piparus. Pannai uzliek vāku un karsē uz lēnas uguns apmēram 5 minūtes, kamēr gaļa mīksta. Mērcē iejauc skābu krējumu un viegli karsē, bet neuzvāra. Ēdienu apkaisa ar maurlokiem.
Andis BRĒMANIS, dietologs
– Mājputnu gaļa – vai tas ir tītars vai vista – pēc sastāva ir līdzīga. Īpatnība ir tā, ka tītara gaļā varbūt ir vairāk olbaltuma un dzelzs. Tītara gaļa ir laba. Tālākais – gatavošanas nianses, vai tā tiek izmantota sautēta, kūpināta, tvaicēta vai vārīta. Ja tītara gaļa tiek vārīta, tad nav nekādu problēmu, vai tai tiek atstāta arī āda, bet, ja tiek šmorēta vai grilēta, tad labāk ar ādas ēšanu neaizrauties, nebūs veselīgi. Piemēram, tītara filejā ir 23 procenti olbaltuma un viens procents tauku, tā ir ļoti diētiska tāpat kā vistas fileja.