Karsta tēja siltumam

© F64

Aukstā laikā bieži vien gribas rokās paņemt karstu, aromātisku dzērienu un lēnām malkot, lai sasildītos. Un tāpēc šādi dzērieni patīk daudziem. Ziemā kafija biežāk tiek aizstāta ar veselīgu tēju.

 Pie ziemas tējām noteikti pieder aveņu, mežrozīšu, liepziedu, mārsila, upeņu, ingvera, roibuša un citas. Var izmēģināt melnajai tējai pievienot čili piparu. Galvenais – nevajag izmantot maltus piparus, bet veselus. Papildus var pievienot nedaudz medus un jebkuru augļu sīrupu. Karsta tēja ar citronu vai medu – tā ir viena no sen pārbaudītām receptēm, kas palīdz tad, kad radušies pirmie saaukstēšanās simptomi un kad īpaša uzmanība jāpievērš imunitātes nostiprināšanai. Viens no populārākajiem dzērieniem ziemā ir ingvera tēja, kas sasilda, paaugstina imunitāti. Tajā ir C vitamīns un noderīgās ēteriskās eļļas, kam raksturīgas pretiekaisuma īpašības. Lai pagatavotu vieglu ingvera tēju, pietiek ar nelielu gabaliņu ingvera, bet, ja nepieciešama stiprāka tēja, tad to var smalki sagriezt un apliet ar vārošu ūdeni. Šādam dzērienam var pievienot arī nedaudz citrona sulas un medu. Masala tēja vai garšvielu tēja, ko esot izdomājuši indieši, lai ārstētu iekaisušu kaklu, arī ir lielisks līdzeklis aukstā laikā. Uzsilda pienu, pievieno kardamonu, kanēli, ingveru un krustnagliņas, bet var pielikt arī smaržīgo piparu, muskatriekstu vai anīsu. Nevajag aizmirst arī melno tēju, kas satur teofilīnu, palīdz paplašināties asinsvadiem un paaugstināties ķermeņa temperatūrai. Kofeīns, kas ir tās sastāvā, ir labs stimuls garīgām un fiziskām aktivitātēm. Aukstā ziemas vakarā noteikti sevi var palutināt ar karstu šokolādi vai uzsildīt ābolu sulu un tai pievienot kanēli.

RECEPTES

Karkades tēja

Uzvāra karkades tēju. Pārlej to kastrolī. Pievieno kanēli, krustnagliņu, ingveru, muskatriekstu, smaržīgo piparu, cukuru. Uzsilda, bet neļauj vārīties. Atstāj 10 līdz 15 minūtes un izkāš. Tēju var pārliet burciņā, uzlikt vāciņu, ielikt ledusskapī un diennakti uzglabāt. Uzsilda, kad nepieciešams. Rotā ar apelsīna daiviņām. Apelsīnus var aizstāt ar apelsīnu sulu (2 līdz 5 tējkarotes uz glāzi). Otrs variants – divām daļām karkades tējas pievieno vienu daļu sarkanās vīnogu sulas.

Ārstnieciska tēja

Ārstnieciskas tējas profilaktiskā nolūkā gatavo šādi: aplej ēdamkaroti tējas ar glāzi vāroša ūdens un atstāj uz 10 minūtēm līdz vienai stundai. Izņēmums ir mežrozīšu ogas, kuras atstāj kā minimums 6 stundas, bet kumelīšu tēju ieteicams izdzert ne vēlāk kā pēc 2 stundām, jo tās vērtīgās īpašības ātri samazinās.

NODERĪGI

• Izvēloties ārstnieciskas tējas profilaktiskā nolūkā, tās ieteicams dzert bez cukura, bet ar medu – vienu stundu pirms ēšanas vai vienu līdz divas stundas pēc ēšanas.

• Medu nav ieteicams pievienot pārāk karstai tējai, bet siltam dzērienam.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Šķidrums ir jādzer gan ziemā, kad ir auksts, gan vasarā, kad ir karsts. Ziemā, protams, priekšroka ir jādod karstiem un siltiem dzērieniem. Šķidrums ziemā ir jādzer tikpat daudz cik vasarā, rēķinot kopā ar ēdienu, – vairāk pat nekā divi vai divarpus litri. Jauki, kad, atnākot mājās nosaluši, varam iedzert karstu tēju. Klasisks variants – dažādas zāļu tējas, kuras ir vienkāršas, aromātiskas un garšīgas. Vienlaikus iespējams baudīt eksotiskākas un specifiskākas tējas, piemēram, roibuša, arī klasisko melno un zaļo tēju. Var sasmalcināt ingveru un apliet, pievienot citronu un medu. Var izmantot tēju maisījumus, kam pievienotas garšvielas, vai tās paši pievienot. Svētkos karstos dzērienus var pagatavot nedaudz grādīgus, kaut ko līdzīgu grokam.

Svarīgākais